Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

INTEL-CORE-WARRANTY.jpg

To procki które oparte są na tym samym rdzeniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, lukadd napisał:

Powinien być chociaż jeden plus tej afery, że w kolejnych generacjach zluzują chociaż trochę żyłowanie procków na stock :E

Wyłączą Hyperthreading, co jest dość kontrowersyjne. Wiadomo że HT jest podatny na ataki "side channel" i nie da się temu zaradzić, bo oba wątki rdzenia mają wspólną pamięć cache procesora. Brak HT zmniejszy nieco obciążenie rdzeni i temperaturę, a także wydajność. Coś za coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra. Czyli mamy oficjalne stanowisko, że wszystko jest do śmieci. 

Teraz czekam na stanowisko forumowych ekspertów od obrony Intel i "mi działa". 

Jestem ciekaw wybitnej argumentacji która udowodni, że mimo wszystko ich procesory nie są na nic narażone. 

To będą fikołki logiczne level expert :)

• Confused 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modele o niskim Boost jak 13600K czy 14600K, które nawet na auto nie są katowane napięciem, raczej nie są specjalnie zagrożone. Jako najlepszych kandydatów bym typował 13900K, 13900KS, 14700K, 14900K i 14900KS :E Oczywiście łącznie z wariantami bez iGPU ("F" w nazwie) 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie działa, nie zmaże procesora 300W+ przez 30 minut w CBR23 :-)

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał:

Teraz czekam na stanowisko forumowych ekspertów od obrony Intel i "mi działa".

A miszcz od 17 procesorów dalej swoje :E To tylko lista modeli, których mogą dotyczyć problemy z niestabilnością (konkretnych sztuk), a nie muszą dotyczyć. 100% egzemplarzy jest wadliwych tylko u Ciebie ;)

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tomcug napisał:

których mogą dotyczyć problemy z niestabilnością

No dokładnie. Mogą. A skoro mogą to mogą :) Więc wszystkie są zagrożone. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien oddać kasę tym co sprzedał przypalone procesory :D

Nigdzie pewnie nie przyznał się że smażył na wolnym ogniu 300 W+ w CB

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co argumentem było, że Intel nie podał numerów do identyfikacji więc nie wiadomo co może paść. 

Teraz Intel podał numery, wszystkie jakie istnieją. 

A Wy dalej macie jakieś argumenty. Fascynujące to jest :)

Wzorowi klienci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, RTX4090 napisał:

Powinien oddać kasę tym co sprzedał przypalone procesory :D

Nigdzie pewnie nie przyznał się że smażył na wolnym ogniu 300 W+ w CB

Człowieku skończ w kółko p........ te swoje "złote myśli" bo robisz tylko z siebie pośmiewisko. Moderacja powinna usuwać takie posty, nic nie wnoszące do wątku, albo dać ostrzeżenie. Jak nie pomoże to wypad. Nie może być tak, że normalny użytkownik forum musi tworzyć listy ignorowanych, aby normalnie korzystać z forum. Przepychanki na priv, albo się spotkać i wyskoczyć na "gołe klaty".

• Like 4
  • Thanks 3
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dokładnie @ju-rek. Ale @kadajo zamiast reagować to typa straszy od miesiąca :)

Swoją drogą @kadajo, ciekawe, że wiesz, że masz do czynienia z trollem zbanowanym na innym forum, tu robi to samo, ludzie się skarżą, a Ty nic nie robisz oprócz straszenia. Skoro tam go zbanowali i tu robi to samo, to na co liczysz? Że przejdzie przemianę przez pobłażanie? 10 lat pracowałem jako wychowawca trudnej młodzieży. Zaufaj, to nie jest dobra droga :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RTX4090 zrozum w końcu, że jeśli producent wypuszcza CPU, po cichu pozwala producentom płyt na "no limit" to oczekuje się od niego, iż te proce przertwają w każdych warunkach obciążenia ;) Ja jako klient końcowy nie muszę się znać, nie muszę potrafić nałożyć limity, a mogę używać procka choćby do codziennej orki w ycruncher i co komu do tego, ma działać i tyle ;) 

Zaraz wyskoczysz pewnie po raz kolejny z palącymi się x3d...tak - pamiętamy, tak - AMD szybko załatwiło problem, tak - nie ma sensu wspominać tego co było 1,5 roku temu :P 

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

To będą fikołki logiczne level expert :)

W innym poście piszesz: "No dokładnie. Mogą. A skoro mogą to mogą :) Więc wszystkie są zagrożone."

To jak to jest? Wszystkie do śmieci (jak twoje 17 sztuk) czy są zagrożone?

Powiem ci, że z ciebie to naprawdę prawdziwy "fikołek" level expert. :szczerbaty:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że niektórzy nie rozumieją po polsku, więc pozwól że Ci wyjaśnię. 

Jak coś jest podane jako możliwe do uszkodzenia, to dla mnie z automatu jest do śmieci. Nie muszę czekać aż się uszkodzi. 

• Haha 2
  • Confused 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dlaczego nie wyrzuciłeś swojego 14900KS, tylko go komuś sprzedałeś bez poinformowania o wadzie? Przecież się nie pytał, więc po co mówić, co nie? :E

• Like 2
  • Haha 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każda rzecz w mniejszym bądź większym stopniu jest podatna na uszkodzenia.

Nie ma rzeczy idealnych

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

5 minut temu, tomcug napisał:

To dlaczego nie wyrzuciłeś swojego 14900KS, tylko go komuś sprzedałeś bez poinformowania o wadzie? Przecież się nie pytał, więc po co mówić, co nie? :E

Według Was nie ma żadnej wady. Dostał 2 dni na testy. Napisał, że działa na chłodzeniu powietrznym, dał 5 gwiazdek. Kolejny zadowolony klient :)

Screenshot_20240806_113231_OLXpl.jpg.d7639a4ac29677bd6b802fbbd234d2ad.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Jak coś jest podane jako możliwe do uszkodzenia, to dla mnie z automatu jest do śmieci. Nie muszę czekać aż się uszkodzi. 

Nie, no... chłopie to już nie jest fikołek level ekspert, to podwójny tulup zakończony na dupsku. Level hard. :szczerbaty: 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO na razie to ja nie widzę tutaj żadnego problemu.
@RTX4090 wyraża swoje zdanie i ma do tego pełne prawo, nie robi tego w sposób chamski i nie obraża nikogo.
Od tego jest funkcja ignorowania, aby z niej korzystać jak sie komus nie pdoboa to co kto inny ma do powiedzenia.

Zwróćcie też proszę uwagę jak już to zrobiło kilka osób w tym temacie ze wasze przepychanki do niczego nie prowadza.
Od kilku dni w kółko piszecie (piszemy) o tym samym.

Rozumiem jakby wyszła jakaś nowa informacja na ten temat albo jakiś ciekawy materiał. Nawet o samym Intelu nie tylko o tych procesorach.
Nie musisz @PiPoLiNiO za każdym razem tutaj czy w temacie o AMD pisać tego samego i szkalować użytkowników tej platformy i przypominać o całej sytuacji, wszyscy o tym wiemy.

• Like 2
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Według Was nie ma żadnej wady.

To tylko Twoje urojenia. Nikt nie zaprzecza, że problem jest.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie to jest tak, że gdybym miał teraz brać intela to bym nie wziął żeby nie trafić na wadliwy CPU (w sumie rok temu też nie wziąłem, ale to z innych powodów), ale też chyba bym się nie pozbywał sprawnego proca...na pewno bym się pozbył platformy gdyby zdechł.

• Like 3
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, kadajo napisał:

na razie to ja nie widzę tutaj żadnego problemu.

Sorry, ale Ty widzisz problem tylko jak on wystartuje do Ciebie. Inaczej nie ma problemu ;) A wyżej masz post innego użytkownika który dostał za swój post pochwały od innych. Więc problem jest :)

Ale okej. Rób co chcesz :) Twoje forum. 

Ja mam go w ignorowanych od kilku dni. Nie pisze do niego. A i tak jego niemal każdy post to odnośnik do mnie :)

7 minut temu, tomcug napisał:

Twoje urojenia

Lekarzem jesteś? To oficjalne stanowisko medyczne i powinienem coś z tym robić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, krzysiak napisał:

Generalnie to jest tak, że gdybym miał teraz brać intela to bym nie wziął żeby nie trafić na wadliwy CPU (w sumie rok temu też nie wziąłem, ale to z innych powodów), ale też chyba bym się nie pozbywał sprawnego proca...na pewno bym się pozbył platformy gdyby zdechł.

Zależy też co się robi na komputerze. Jakbym głównie renderował filmy albo grafikę 3D to chyba bym się pozbył, bo czas to pieniądz (niższa od obiecanej wydajność i/lub niestabilność). Jak gierki, net i office to można trzymać (na default albo z lekkim kagańcem jak się komuś shadery wywalają), zwłaszcza jeśli Intel faktycznie wydłuży gwarancję (jeśli się zepsuje np. za 2 lata to można to potraktować jako darmowy najem ;-) ).

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Lekarzem jesteś? To oficjalne stanowisko medyczne i powinienem coś z tym robić? 

Zrobisz z tym, co zechcesz, mnie nic do tego ;) Będziesz chciał zluzować, to zluzujesz. Będziesz chciał powtórzyć kolejne kilkanaście razy, że 100% jest wadliwych i, że każdemu posiadaczowi 13. lub 14. generacji na 100% się zdegraduje proc, nawet jak 1,5 roku śmiga bez problemu, to powtórzysz. Twój wybór.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi