Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, xhakoo napisał:

Pewnie, że się znudzi, bo po co ma pisać jeżeli nikt mu nie będzie odpisywał? 

Jak wyżej, wróć kilka stron wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co mi to daję jeżeli na dwie wiadomości jeden nie odpisze drugiemu, a na kolejne 10 będą się sprzeczać znowu? Ale niech sobie żyją własnym życiem:red:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Pitt_34 napisał:

Wierzysz w to co piszesz ?, uważasz że fanatykowi coś się znudzi ? wróć kilka dobrych stron wcześniej i się przekonaj.

Tu już nie skupiałem się na fanbojowaniu i trollowaniu @RTX4090 bo tu wiadomo, co tylko na zaczepianiu @PiPoLiNiO;) 

Ten cały czas pisze, że ma tamtego w ignorowanych a ciągle mu odpisuje :E 

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, PiPoLiNiO napisał:

Teraz czekam na stanowisko forumowych ekspertów od obrony Intel i "mi działa".

15663972878694.jpg

:E

• Haha 13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo qrw. ileż to już stron natłuczone ;) twoja=moja i dalej bez rezultatu :szczerbaty:.Grube akcje intela  się dzieją się :E  a np. jakiś ciekawych modeli mobasów lga 1700 na rynku wtórnym nie ma w niskich cenach :P Ogólnie tak na moje to szanse są spore że niebieski ancymon wyda jakieś nowe mocno poprawione proce pod sławetne lga1700.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, unadarek napisał:

niebieski ancymon wyda jakieś nowe mocno poprawione proce pod sławetne lga1700.

Wypadało by. ... ale wiadomo to, co Intelowi strzeli do głowy? (może wymiana socketu co rok, a nie co 2 lata - fck logic 😜 )

Natomiast w materiale linkowanym przez @Phoenix. rzekomo i5 13400 też są obarczone problemem ... chyba tutaj się akurat myli, bo to nie Raptor, a poza tym na "czarnej liście" tego modelu nie ma:

06_intel_podal_pelna_liste_procesorow_kt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał:

Kto to widział takie rzeczy wygadywać o świętym intelu.
Pewnie jeszcze ryzena używa.
@Kyle_PL Mi się wydaje ze zablokowane i5 będa rzadko padać, bo mają niższy vcore. Chyba że jest jeszcze coś czego nie wiemy.

Edytowane przez Erwtokritos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Erwtokritos napisał:

Kto to widział takie rzeczy wygadywać o świętym intelu.
Pewnie jeszcze ryzena używa.
@Kyle_PL Mi się wydaje ze zablokowane i5 będa rzadko padać, bo mają niższy vcore. Chyba że jest jeszcze coś czego nie wiemy.

Dokładnie też mam taką nadzieję ;) że i5 będą się trzymać ,powiedzmy że mówię o tych i5 13400,13500 i to samo z 14gen i5 14400-14500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym 13400 to nie było tak, że były dwie rewizje, jedna alder a druga raptor? Tak mi się coś kojarzy :hmm:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, unadarek napisał:

Dokładnie też mam taką nadzieję ;) że i5 będą się trzymać ,powiedzmy że mówię o tych i5 13400,13500 i to samo z 14gen i5 14400-14500

Jeśli, tak jak zakładamy, ten AlderLake jest traktowany (przez BIOS, mikro-kod itd.) jak AlderLake. Jednak lista od Intel wskazuje, że jest tak, jak Ty i Ja myślimy. No i jak @Erwtokritos zauważył (a też jestem tego zdania) te modele pracują na znacznym luzie.

@krzysiak nie słyszałem nic o 13400 na Raptorze ... także sądzę, że to AlderLake z plakietką 13 generacji.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie padną wystarczy wysłać pod odpowiedni adres :E

• Haha 19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Kyle_PL napisał:

@krzysiak nie słyszałem nic o 13400 na Raptorze ... także sądzę, że to AlderLake z plakietką 13 generacji.

Cos mi się kojarzy że B0 to był raptor a C0 alder. Ale może źle mi się kojarzy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fuck the logic - wpierw mowicie ze mamy urojenia, bo procki sa ok, a teraz producent nawet jak podaje liste modeli, to sobie wybieracie, ktore beda podatne na uszkodzenia, a ktore nie. Litosci

Nie zgadzam sie/nie wiemy wszystkiego/mowa o 13400 tabelka z 14600k -> na pewno te z 2023 beda zjebane.

Ide popracowac, czesc :)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagle ufamy intelowi? :) @rybek Poza tym spodziewałem się bardziej merytorycznej odpowiedzi od Ciebie. Ale chyba brakło argumentacji szkoda.
Poza tym nikt nic nie wybiera, tylko spekulujemy, które mogą być mniej podatne. Wystarczy czytać ze zrozumieniem.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tak, oczywiście spekulujemy, bo twardych danych nie mamy. Intel trzyma wszystkich w max ciemności (nie daje np. listy oznaczeń, które egzemplarze mają ten problem z utlenianiem).

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, krzysiak napisał:

Cos mi się kojarzy że B0 to był raptor a C0 alder. Ale może źle mi się kojarzy :D

To chyba stąd mi się kojarzyło

https://www.purepc.pl/intel-core-i5-13400-procesor-zostal-przetestowany-w-cpu-z-chip-wypada-tylko-nieco-gorzej-od-core-i5-12600k

https://www.purepc.pl/intel-core-i5-14400-bedzie-dostepny-w-dwoch-roznych-rewizjach-na-szczescie-roznice-miedzy-nimi-powinny-byc-marginalne

Więc ewentualny problem może dotyczyć B0.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czyli nie wykluczone, że i5 13400 też mogą trafić się zaminowane 💩 (te B0)

Edytowane przez Kyle_PL
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@rybek Tych z tego tematu chyba nie bierzemy na spotkanie integracyjne o którym pisaliśmy na insta? 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Tak, oczywiście spekulujemy, bo twardych danych nie mamy. Intel trzyma wszystkich w max ciemności (nie daje np. listy oznaczeń, które egzemplarze mają ten problem z utlenianiem).

Znaczy się Intel traktuje klientów jak pieczarki: karmi  szajsem i trzyma w ciemności ;) 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wywiad z CEO firmy której padło już około 1000 CPU i9 a Intel odrzucił im RMA także 2/3 laptopów intela padło. * padło czyli nie działa na ustawieniach stokowych. A także mają w logach około 14 tysięcy raportów z błędem spowodowane wadliwym CPU intela u ich klientów.

Edytowane przez deathrabit
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemożliwe! Przecież tylko mi padają bo się nie znam :) Spreparowany wywiad. 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe co z tą konsolą?  Jest na Core Ultra 7 155H to Meteor Lake, ciekawe czy one też padają jak Raptory i Alder Lake? :E 

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/236847/intel-core-ultra-7-processor-155h-24m-cache-up-to-4-80-ghz/specifications.html

https://pl.msi.com/Handheld/Claw-A1MX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, deathrabit napisał:

1000 CPU i9 a Intel odrzucił im RMA

Zwykły pech i ręka do losowania, co nie @tomcug? Bo przecież to niemożliwe żeby 1000 i9 się popsuło w jednej firmie... 

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi