Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

A co on takiego robił na forum? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przynajmniej on i jego żona się wzajemnie uzupełniają :E.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Erwtokritos napisał:

Nagle ufamy intelowi? :) @rybek Poza tym spodziewałem się bardziej merytorycznej odpowiedzi od Ciebie. Ale chyba brakło argumentacji szkoda.
Poza tym nikt nic nie wybiera, tylko spekulujemy, które mogą być mniej podatne. Wystarczy czytać ze zrozumieniem.

Przeciez w tym temacie merytoryka sie wyczerpala dobry tydzien temu, teraz to czysta wojenka :E Argumenty dostales.

1 godzinę temu, Spl97 napisał:

Jeszcze te techniki podrywania kobiet, jakie Gosu prowadził i reklamował na jakieś stronie internetowej :E.

Czesc mojej sygnaturki powstalo z mysla o nim :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukadd napisał:

E tam Litwicki, on jedyne co robił to brał kolejny kredyt na sprzęt, a samodzielnie nie potrafił nawet GPU zainstalować i nigdy mu nic nie działało :E.

Szkoda, że nie ma z nami już @Gosu @TylkoTak to by tutaj dopiero było ciekawie :E Kiedy się nie pojawiał na forum to zawsze były dymy :D 

Gosu? To nie był gość od ExtremeHardware? Jeżeli tak to wiem o co chodzi :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, rybek napisał:

Litosci, blagam, przestancie...

No... jesli delidujesz i9-10980XE, robisz direct die customem na MORA i krecisz go pod prawie 500W to co to niby jest? Lajtowe kreconko? :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukadd napisał:

E tam Litwicki, on jedyne co robił to brał kolejny kredyt na sprzęt, a samodzielnie nie potrafił nawet GPU zainstalować i nigdy mu nic nie działało :E.

Szkoda, że nie ma z nami już @Gosu @TylkoTak to by tutaj dopiero było ciekawie :E Kiedy się nie pojawiał na forum to zawsze były dymy :D 

Jezu, ile lat temu to było...zdążyłem już o nim zapomnieć, znaczy się o koledze Litwickim, ale dramy z jego udziałem zawsze były zacne. 

• Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Ostatnio" bral 3090 na kredyt, tyle ze to bylo pewnie ze 4 lata temu ;) 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
47 minut temu, amsztel napisał:

No... jesli delidujesz i9-10980XE, robisz direct die customem na MORA i krecisz go pod prawie 500W to co to niby jest? Lajtowe kreconko? :E 

Lajtowy system entuzjasty :) Extreme to extreme, bez ujemnych temperatur to jak lizanie loda przez papierek. Zaraz dojdzie do tego, ze extreme bedziecie nazywac 14900K na AiO, bo sie uzywa specki intela na 320W :E

Edytowane przez rybek
  • Haha 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, lukadd napisał:

To był gość od wszystkiego, nie tylko PC, ale kanał  Extrema Hardware na YT dalej ma.

QvBWDrd.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, rybek napisał:

Lajtowy system entuzjasty :) Extreme to extreme, bez ujemnych temperatur to jak lizanie loda przez papierek. Zaraz dojdzie do tego, ze extreme bedziecie nazywac 14900K na AiO, bo sie uzywa specki intela na 320W :E

Pomylilo sie Tobie extreme OC z wyczynowym OC. ;) Ale luzik, nie bedziemy sie licytowac bo i nie ma o co ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

To moze zrobmy jeszcze podzial na: zawodowe, profesjonalne, sponsorowane, hobbystyczne... masz jeszcze jakies pomysly?

A pozniej oczekujecie tutaj merytorycznej rozmowy na argumenty :E A tfuuu, z teoriami dla lamusow PL1/2=125W i Tau...

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, krzysiak napisał:

Jeśli P-Core ma 1.25MB L2 a klaster e-Core 2MB L2,  na 100% fizycznie jest to układ AlderLake-S przemianowany na RaptorLake-S. RaptorLake-S ma odpowiednio L2 dla P-Core 2MB i dla klastra e-Core 4MB.

Edytowane przez AMDK11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, amsztel napisał:

No tak - co racja to racja ;) Niemniej jednak na tym czesto wlasnie polega extreme overclocking :E Ludzie tak robili o lat ze wszystkimi generacjami Intela i AMD i - o ile mnie pamiec nic myli - to nigdy nie bylo takiego przypalu jak teraz z Raptorem.

Ludzie na tym forum krecili FXy na 300W+ czy skylake na 400W+ i NIGDY nie bylo takiej jazdy bez trzymanki jaka mamy teraz ;) 

9 godzin temu, MarcoSimone napisał:

Fakt. 13/14 gen. to nie są zabawki dla pozytywnie zakręconych entuzjastów.

Zajrzyjcie na forum OCN to zmienicie zdanie. 🙂

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@skunRace Ja czasami wbijam na kanał yt Kondzia i oglądam jak jego żonka sprawnie rurki wygina i wciska... w złączki rzecz jasna. Manualnie naprawdę sprawna, co widać na filmach EH. Bez dwóch zdań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 godzin temu, skunRace napisał:

To był gość od wszystkiego, nie tylko PC, ale kanał  Extrema Hardware na YT dalej ma.

Co on tam miał napisane na tej stronce dot. technik podrywania kobiet i ich uwodzenia to było śmieszne, jak się zestawi z tym, co narozrabiał tutaj na forum. Ogień jego pasji zapłonął do takiego stopnia, że finalnie dostał tu bana za całokształt i musiał z stąd odejść ;).

Edytowane przez Spl97

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Spl97 napisał:

narozrabiał tutaj na forum

Ktoś w końcu wyjaśni co zrobił? Bo już X postów i jedyne co wiedzą Ci co są tu od niedawna, to to, że gościu był i dostał bana. Ale chyba nie za bycie królem podrywu :)

Zwłaszcza, że oglądając jego filmy widać, że ma wiedzę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pytanie kieruj bardziej do kolegów, oni więcej wiedzą o tym gagatku co tutaj robił niż ja.

Może zechcą tu o nim napisać nieco więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedne z największych dymów na pclabie były z jego udziałem :E Kończyło się wyzywaniem od plebsu itp. A następnie moderacja zamykała temat i czyściła 2h rozdając nagrody :E

Ale było fajnie :E Tony popcornu szły.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

2w2pf4c4.jpg

Pacjent w trakcie "badania" :E Na razie Cinebencha przeszedł, ustawienia fabryczne Z690-A D4, czyli AC LLC na 50% DC, więc z "fabrycznym" UV. Kompilację shaderów też właśnie przeszedł, czas na Lords of the Fallen i Fortnite. Jak zadziała, to przejście na DDR5.

EDIT:

A jednak, Lords of the Fallen się sypie :E

Edytowane przez tomcug
  • Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa razy "out of video memory", dopiero za trzecim przeszło 8:E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomcug, który Cinebench? Ja zaobserwowałem, że 2024 wymaga wyższego napięcia niż R23.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2024.

Podasz jeszcze raz te foldery, gdzie usuwać kaszę shaderów? Bo nie chce mi się szukać, a widziałem, że podawałeś :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, tomcug napisał:

Dwa razy "out of video memory", dopiero za trzecim przeszło 8:E

O panie...

coffin-dance.gif

Chyba ze żartujesz :E

• Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi