Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, tomcug napisał:

Podasz jeszcze raz te foldery, gdzie usuwać kaszę shaderów? Bo nie chce mi się szukać, a widziałem, że podawałeś :E

%userprofile%\AppData\Local\D3DSCache

NVIDIA.
%userprofile%\AppData\LocalLow\NVIDIA\PerDriverVersion\DXCache

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kadajo napisał:

O panie...

Chyba ze żartujesz :E

Dlaczego uważasz, że żartuję? Ta sztuka miała być problematyczna i zdaje się, że rzeczywiście jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nadążam z czytaniem postów, nie wiedziałem ze to potencjalny kandydat do zgonu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MarcoSimone kopiuj i wklej, ale jak gif ciężki to tylko link zostaje. "kopiuj odnośnik do obrazu"

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomcug, czy mógłbyś coś więcej napisać o tych ustawieniach fabrycznych? Przecież to zależy od wersji BIOS. Mógłbyś podać PL1, PL2, IccMax? Co z Intel Default Settings?

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, kadajo napisał:

Nie nadążam z czytaniem postów, nie wiedziałem ze to potencjalny kandydat do zgonu ;)

Pisał, że ma walniętego kandydata do testów :D 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, SebastianFM napisał:

czy mógłbyś coś więcej napisać o tych ustawieniach fabrycznych? Przecież to zależy od wersji BIOS. Mógłbyś podać PL1, PL2, IccMax? Co z Intel Default Settings?

Wszystko w swoim czasie, na razie go muszę wybadać. Póki co pracuje bez Baseline, Default Settings, itd. Limity 253 W na PL1 i PL2, Icc 400 A.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, amsztel napisał:

"Ostatnio" bral 3090 na kredyt, tyle ze to bylo pewnie ze 4 lata temu ;) 

Sprzedawał msi 4090 na allegro (pilna potrzeba) , jednak w opisie było że nie ma aparatu aby zrobić zdjęcia i czeka na informatyka który mu zdemontuje karte z kompa, byłem wstępnie zainteresowany , ale brak zdjęć i to czekanie na fachowca mnie zniechęciło. 

• Haha 6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ustawieniu AC LLC na równo z DC LLC przechodzi 10 razy z rzędu kompilacja w Lordsach. Z tym, że wtedy leci tak absurdalne napięcie, że w sumie nie dziwota, że przechodzi i kwestia czasu, aż zdegraduje się bardziej i przestanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcie na core przekracza VID ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, tomcug napisał:

Dlaczego uważasz, że żartuję? Ta sztuka miała być problematyczna i zdaje się, że rzeczywiście jest ;)

NIe i jeszcze raz nie nie! Przyznaj sie, na sile chcesz sie dopchac do fanclubu urojencow :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomcug, a znasz historię tego procesora? Od początku tak działał czy z czasem zdegradował? W jakich warunkach pracował, przy ustawionych limitach czy może podpbnie jak u @PiPoLiNiO?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem tyle, że zaczął po czasie dopiero robić cyrki. Co do tego, przy jakich ustawieniach działał, to podejrzewam, że bez limitów ;)

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, lukadd napisał:

Jedne z największych dymów na pclabie były z jego udziałem :E Kończyło się wyzywaniem od plebsu itp. A następnie moderacja zamykała temat i czyściła 2h rozdając nagrody :E

Ale było fajnie :E Tony popcornu szły.

teraz jest mocno zaangażowany na forum.benchmark i ma tam swoje grono pupilków. Ogólnie on potrafi mocno naubliżać jak mu ktoś / coś nie pasuje. Na kanale yt i w komentarzach pod filmami taki super polityczny i ładnie potrafi podać argumenty. Ale wieśniak zawsze pozostanie chamem. Na FB mają swoją zamkniętą grupę. Tam raczej gwiazdorska konfa wewnętrza, prawie jak sekta. Sedzi tam elita podkręcania OC, wodne CL czy yt od PC i liżą sobie zady nawzajem. A zapomniałem o koledze podrywacza napisać.... Magier  następny oszołom. Jak ktoś nawet ma rację, to stado baranów jedzie po kimś takim jak po bur... su...   Kilka lat temu to nawet Phoenix miał z nim dobry kontakt i zawsze bronił kolegę :) 

Edytowane przez chreasy
  • Haha 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, tomcug napisał:

Z tym, że wtedy leci tak absurdalne napięcie, że w sumie nie dziwota, że przechodzi i kwestia czasu, aż zdegraduje się bardziej i przestanie ;)

Dokładnie tak jak pisałem za każdym razem. Z każdym tygodniem coraz więcej papu musiałem dokładać. 

Zastanawia mnie tylko, jaki masz cel testu? W sensie co chcesz udowodnić? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Zastanawia mnie tylko, jaki masz cel testu? W sensie co chcesz udowodnić? 

Dlaczego zakładasz, że chcę coś udowodnić? Po prostu chcę samemu zbadać taką niepewną, lichą sztukę.

• Like 3
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa. Myślałem, że w jakimś celu robisz testy. A czemu masz 400A, a nie 303A? Przecież ja byłem jechany za to :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Test kontrolny wykonany, na mojej sztuce 5 prób z rzędu przeszło przy AC LLC równemu połowie DC LLC. Czyli zgodnie z oczekiwaniami. Przy AC = DC dawało 1,3 V przy 5000 MHz, więc skala przewoltowania kosmiczna :E Na swoim tego nie będę próbować 8:E

7 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

A czemu masz 400A, a nie 303A? Przecież ja byłem jechany za to :)

A Ty nie byłeś jechany za przekroczenie tego 400 A? W tabelce Intela jest 400 A, więc tyle dałem.

Edytowane przez tomcug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał:

A Ty nie byłeś jechany za przekroczenie tego 400 A? W tabelce Intela jest 400 A, więc tyle dałem.

320W 400A zgodnie z tabelą. I na 5-10 sekund 500 żeby sprawdzić takty w Spiderman. 

A czemu robisz ciągle to samo? 

Zrób pętle 8 gier. Czasami jest tak, że przejdziesz 6 gier i 7 wywali. Czasami są tylko błędy w hwinfo. Czasami przechodził 10 razy shader w Calisto, a potem 1 w innej grze wywalał. 

Czasem też robił wszystko shader, robił 10 min w cinebench i już nie robił żadnego shader :)

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, SebastianFM napisał:

@tomcug, on znowu zmyśla. Ustawiał 400 A tylko, że dla i7-14700K. 🙂

Co Ty piszesz za głupoty? 400 było dla 14900KS po Twojej tabeli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał:

A czemu robisz ciągle to samo?

Bo sprawdzałem różne gry i ta konkretna się sypie na felernej sztuce? W Lordsach przechodzi tylko 1 próba na 3-5 na tym CPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi