Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
1 minutę temu, PiPoLiNiO napisał:

Próbowałeś dać mniej niż 253W? Ja raz zrobiłem test na 190W albo 200W i też wywalał :)

Mogę spróbować, pewnie pomoże, bo z tą sztuką ewidentnie jest problem przy obciążeniach, które balansują na granicy 253 W (czyli są dość mocne) i pozwalają wbić na 5700, czyli nie są też za mocne, żeby PL zdusił.

Edytowane przez tomcug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO Przy 125 W zdaje się, że jest ok. Choć pewnie niektóre obciążenia pozostaną niewzruszone na tą metodę i pewnie skuteczność zależy też od stopnia zdegradowania CPU :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment, na bazie teorii maestro MLID-a i jego super tajnych źrudełłłł, które głoszą, że problemem jest degradacja ring busa. Oczywiście obniżenie zegara uncore niczego nie poprawiło, dalej się sypał :D Czyli problemem są zegary rdzeni w relacji do napięcia z uwagi na degradację, która już wystąpiła w tej sztuce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wyżyłowali procka ponad potęgę i się sypie (od napięcia zapewne). 

Już 13900K ma duże zegary, a oni jeszcze walili wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RTX4090, jeżeli już to nie od samego napięcia tylko od zbyt wysokiego napięcia dla danej temperatury.

Z tego co piszą na OCN to według nieopublikowanych dokumentów Intel'a przy temperaturze 100 °C bezpieczne napięcie to już tylko 1,3 V a nie 1,7 V jak się niektórym wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temu statyczne napięcie na procku może być dużo lepszy rozwiązaniem dla tego układu. 

Mi przy obciążeniu utrzymuje 1,305 V. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RTX4090, testowałem, stałe napięcie jest złym rozwiązaniem w przypadku, kiedy pobór mocy dochodzi do limitu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kasztanek przy 1.2 V + LLC 6 póki co lata na 5200 MHz, przy 5300 MHz zgon. Nie jest to najlepsza sztuka i pewnie nigdy nie była, biorąc pod uwagę SP 97 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, EvilKillaruna napisał:

"chce sprzedać jak najszybciej ten procesor (...) sprzęt musi być stabilny i nie mogę sobie pozwolić na częstszą wymianę procesora (...) zaznaczam od listopada do sierpnia procek nie był uruchamiany !!!! "

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Inny znany youtuber o 14900K na płytach serwerowych max na płycie jest 253W i 100C limit na przykładzie serwera minecrafta

Edytowane przez deathrabit
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, tomcug napisał:

Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment, na bazie teorii maestro MLID-a i jego super tajnych źrudełłłł, które głoszą, że problemem jest degradacja ring busa. Oczywiście obniżenie zegara uncore niczego nie poprawiło, dalej się sypał :D Czyli problemem są zegary rdzeni w relacji do napięcia z uwagi na degradację, która już wystąpiła w tej sztuce.

To jest loteria w ktorej czesci procka sie zaczyna sypac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oblukałem wrzucony filmik. 

Dziwne wysokie VID procesora. Zobaczyłem u siebie przez kilka minut jak działa. Na luzie jak i pod full obciążeniem. (ja mam napięcie stałe na rdzeniu)
image.png.8586501b2c5d24f30242fac300ccb3b8.png

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@RTX4090, on na tym filmie miał wyższe napięcie przez to, że AC/DC Loadline było ustawione na 1,1/1,1 czyli domyślnie nie było żadnego UV.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może przez to że ja u siebie nic z tych parametrów nie zmieniałem. Jest tak jak płyta ustawiła. 

Mam tylko ustrzelone LLC na maks żeby jak najmniejszy spadek napięcia był. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, rybek napisał:

To jest loteria w ktorej czesci procka sie zaczyna sypac :)

Zapewne tak jest 8:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@RTX4090 te wartości możesz odczytać za pomocą HWiNFO64.

Jeżeli zmieniasz LLC to powinieneś mieć do tego dostosowaną wartość DC Loadline, inaczej będziesz miał nieprawidłowe odczyty Vcore i poboru mocy.

Od wartości AC Loadline zależy jak zachowuje się napięcie pod obciążeniem. Mój przykład. Przy domyślnym LLC i domyślnych ustawieniach to AC/DC Loadline ma wartości 40/90. Po włączeniu Intel Default Settings AC/DC Loadline ma wartości 90/90, czyli bez UV. Przy największym obciążeniu różnica w napięciu pomiędzy tymi dwoma ustawieniami może wynosić nawet 0,2 V.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to jest właśnie ironia losu, że okazało się, że procesory są wrażliwe na napięcie, a profile Baseline i Default jeszcze bardziej podbijają woltaż :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, EvilKillaruna napisał:

1 godzinę temu, kanon7 napisał:

"chce sprzedać jak najszybciej ten procesor (...) sprzęt musi być stabilny i nie mogę sobie pozwolić na częstszą wymianę procesora (...) zaznaczam od listopada do sierpnia procek nie był uruchamiany !!!! "

:rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:

A może ktoś by chciał na breloczek na pamiątkę afery Intela za 900zł :E

"sprzedaję go jako uszkodzony, bez jakiekolwiek gwarancji oraz bez możliwości zwrotu i reklamacji"

:lol2:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/procesor-intel-core-i913900-tpa?navCategoryId=257222

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

@SebastianFM Oczywiście że nie. Zawsze będę zdania, że jak na płycie głównej mam 8000 ram wielkimi literami i kupuje ram 8000 to powinno działać od strzała :)

Na płycie głównej jeśli miałeś 8000 MT/s dla RAM, to z dopiskiem OC i to nie musi działać "od strzała" na AMD czy Intel. Max co ma działać "od strzała" przy Intel np. i7 14700K to DDR5 5600 MT/s (max dwie kostki = max jedna na kanał). Na AMD masz analogicznie gwarantowane max 5200 MT/s (Ryzen 7xxx).

AMD nie obiecuje mi 8000. Nawet 6000 nie obiecuje. A 6000 działa :)

... jak wyżej - Intel max co obecnie obiecuje to 5600 MT/s ... a mimo to niejednokrotnie 6000 zadziała.

A co do limitów, pewnie ze ma działać bez. A jak nie to ma być zrobione jak na AMD, że nawet zdjęcie wszystkich blokad i tak ma blokady.

Że jak? Jak ma blokady, ale je zdejmiesz, to i tak ma mieć? FCK logic.

4 godziny temu, SebastianFM napisał:

według nieopublikowanych dokumentów Intel'a przy temperaturze 100 °C bezpieczne napięcie to już tylko 1,3 V a nie 1,7 V jak się niektórym wydaje.

W ogóle to 1,7V brzmi wręcz abstrakcyjnie. Intel nieźle poluzował te hamulce ... no i teraz ma tego efekty.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SebastianFM napisał:

te wartości możesz odczytać za pomocą HWiNFO64.

IA Domain Loadline (AC/DC):                                                     0.400 / 0.900 mOhm

Tak mi podaje HWinfo. Nic w ustawieniach nie było do tego dotykane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nie masz pompowania napięcia :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, RTX4090 napisał:

IA Domain Loadline (AC/DC):                                                     0.400 / 0.900 mOhm

Tak mi podaje HWinfo. Nic w ustawieniach nie było do tego dotykane

Wartość DC Loadline 0,9 mOhm jest prawidłowa tylko dla domyślnego LLC. Podaj model płyty głównej i nazwę ustawienia LLC, które wybrałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi