Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Rdzenie p 6ghz rdzenie e 4’6 wszystko na napięciu 1’39 cpu Delid i ihs niklowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

złotym rozwiązaniem może okazać się UV. 

Jeżeli Intel walczy z tym że procki wbijały zbyt duże napięcia na AUTO, to ręczne ustawienie mogą być magicznym rozwiązaniem problemu. 

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że użytkownicy mają różne opinie do wydanych biosów, ale jak wszyscy producenci piszą że to beta BIOS, to nie dziwię się że działa, jak działa :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest presja środowiska żeby COŚ wydać co uspokoi posiadaczy Intela. Betatesty zazwyczaj trochę trwają więc czemu nie przerzucić tego na userów ?🤡

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

i7 14000K mam od marca jakoś.. wtedy zauważyłem, że temperatury mam wysokie.. więc zrobiłem UV.. no i temperaturki się uspokoiły. Czy to znaczy, że wydłużyłem żywot procka ? :) .. a póki co nic się nie dzieje i oby tak zostało. 

Robił już ktoś aktualizacje biosu z tą poprawką mikrokodu ? Bo czytałem sporo komentarzy, że komp odpalił się ponownie z czarnym ekranem. 

Edytowane przez Rudzik82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Rudzik82 napisał:

Robił już ktoś aktualizacje biosu z tą poprawką mikrokodu ?

Nie robiłem i nie mam zamiaru robić. Mój procesor nigdy nie widział wyższego napięcia niż 1,2v więc szansa że coś mu się stanie jest prawie zerowa, a jak mam wszystkie napięcia optymalnie poustawiane to nie chce mi się tego zmieniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Rudzik82 napisał:

Robił już ktoś aktualizacje biosu z tą poprawką mikrokodu ? Bo czytałem sporo komentarzy, że komp odpalił się ponownie z czarnym ekranem. 

Ja robiłem (Płyta Asrock PG Lightning Z790 + 14600KF, ustawione limity mocy i nie kręcony - tylko XMP dla pamięci). Problemów zero, ale też było zero wcześniej. Różnica w benchmarkach poniżej 1%. 

Edytowane przez Boldwyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Firma Intel oficjalnie rozpoczęła dostarczanie aktualizacji mikrokodu „0x129” dla procesorów „Raptor Lake” i „Raptor Lake Refresh” 13. i 14. generacji. Ta krytyczna aktualizacja jest obecnie udostępniana wszystkim partnerom OEM/ODM w celu rozwiązania problemów ze stabilnością, z którymi borykają się procesory Intel. Według firmy Intel ta aktualizacja mikrokodu naprawia „nieprawidłowe żądania napięcia do procesora, które powodują podwyższone napięcie robocze”. Analiza firmy Intel pokazuje, że główną przyczyną problemów ze stabilnością jest zbyt wysokie napięcie podczas pracy procesora. Te wzrosty napięcia powodują degradację, która zwiększa minimalne napięcie wymagane do stabilnej pracy. Firma Intel nazywa to „Vmin” — jest to konstrukcja teoretyczna, a nie rzeczywiste napięcie. Najnowsza poprawka mikrokodu 0x129 ograniczy napięcie procesora do wartości nie wyższej niż 1,55 V, co powinno zapobiec dalszej degradacji. Podkręcanie jest nadal obsługiwane, entuzjaści będą musieli wyłączyć ustawienie eTVB w BIOS-ie, aby procesor przekroczył próg 1,55 V. Wewnętrzne testy firmy pokazują, że nowe domyślne ustawienia z ograniczonymi napięciami ze standardowymi wariantami run-to-run mają minimalny wpływ na wydajność, a tylko jedna gra (Hitman 3: Dartmoor) wykazuje pogorszenie.

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli 1.7v z ich papierów wpisali jednak na pałę byle walczyć o zegar Single Core CB testy YT? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.08.2024 o 15:58, tomcug napisał:

Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment, na bazie teorii maestro MLID-a i jego super tajnych źrudełłłł, które głoszą, że problemem jest degradacja ring busa. Oczywiście obniżenie zegara uncore niczego nie poprawiło, dalej się sypał :D Czyli problemem są zegary rdzeni w relacji do napięcia z uwagi na degradację, która już wystąpiła w tej sztuce.

Sprawdzałeś też same duże jajka bez ecore?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Minciu napisał:

Czyli 1.7v z ich papierów wpisali jednak na pałę byle walczyć o zegar Single Core CB testy YT? ;)

Nie na pałę, tylko to jest bezpieczne napięcie przy temperaturze 20 °C. Pisałem ci już o tym.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale w tym najnowszym mikrokodzie 0x129 niby nawet przy 20 stopniach ograniczają do 1,55V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ograniczyli, bo pałowanie 1.6V+ 10nm nie jest zdrowe jak się okazało. Beta testerzy, czyli klienci intela zrobili im research. :E

• Haha 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Erwtokritos napisał:

Ograniczyli, bo pałowanie 1.6V+ 10nm nie jest zdrowe jak się okazało. Beta testerzy, czyli klienci intela zrobili im research. :E

Czytaj ze zrozumieniem. Ja się odniosłem tylko do tego, co @Minciu napisał i pisał też wcześniej o specyfikacji podanej przez Intel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Erwtokritos napisał:

Prościej ograniczyć napięcie niż znaleźć odpowiedź w którym momencie doszło do błędów w produkcji.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaję, że pierwsze słyszę iż o 20°C chodzi. Sorki ale nie widziałem jak pisałeś. Tak czy siak 20°C to na suchy lód specyfikacja? 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 stC jest niemożliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 11.08.2024 o 07:45, Minciu napisał:

Sprawdzałeś też same duże jajka bez ecore?

Tak, sypało się, bo to duże się wywalały przy 5700 MHz.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwny  ten nowy  BIOS (z690 torpedo)

mi na default, 13600kf  nie boostował  do 5,1 w CB23

przy limicie 181W i  ICCMAX 200A (default loadline 18 - 1.4 mOhm??) pchał paradoksalnie wysoko  VCORE pod 1,4V a i tak miał max 4,8GHz

przy  wyższych  limitach (253/4096W) ustawiał wyższe ICCMAX (chyba 250 i 400 odpowiednio) ale obniżał  defaultowe loadline - ale i  tak brał ok 200-210W przy nieco  niższych  napięciach

po UV by 0,15V loadline 12, ICCMAX 250 - proc działa jak na starym BIOS - 150/160W ca 1,2V,  w idlu 0,65V, boostuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi