Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

To nie tak, że jemu tłumaczę, bo beton i tak nie przyjmie argumentów, co napisałem żeby inni którzy czytają jego wypociny a nie siedzą w temacie nie wzięli tego za fakt ;)

• Like 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Mam pytanko do ekspertów, czy mimo to, że mam zrobiony UV na moim i5 14600kf na b760 x ax (ustawiony mikrokod 0x104 żeby odblokować UV w biosie) nadal warto robić update biosa? 

Według release notes'ów: "Update microcode 0x129 to address sporadic Vcore elevation behavior announced by Intel", czy to oznacza, że jeśli mam ręcznie zrobiony uv (tj. wybrany ucode 0x104) to ta zmiana mi nic nie da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W kółko tłuczone to samo. Nic nowego nie powiedzieli, nie podali informacji, które serie posiadają wadę produkcyjną, a które są już od niej wolne. Oni to dokładnie wiedzą, ale nie podają co akurat jest w stosunku do klientów Intela podejściem "a pocałujcie nas w dupsko". Informacja, że  na początku 2023 roku Intel rozpoznał i wyeliminował problem z wadą produkcyjną to żadna informacja bez numerów serii. 

IMO, procesory z serii, które mają wadę produkcyjną powinny być bez szemrania, natychmiast wymieniane na RMA, bez zbędnej gadki szmatki. Podajesz numer proca, stwierdzone jest, że tak tą serię obejmuje natychmiastowa wymiana i niebawem po proca przyjeżdża kurier. 

Inaczej tego nie widzę, tak powinien zrobić Intel, wręcz musi zrobić Intel. Sprawa mikrokodu, napięć to inna sprawa i przy RMA mogą sobie jakieś pogadanki strzelać, ale nie przy tych z wadą produkcyjną. 

O tym nawet nie wspomniano w tym dokumencie. Dno... 

Edytowane przez Grandal
  • Haha 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak sprawdzacie stabilność CPU po jego UnderVoltingu? Jakich programów do tego używacie i jakich sposobów?

Ja przeważnie zaczynam od CINEBENCH_R15_15.0.3.7.Extreme_Mod (uruchamianego z priorytetem "Wysoki") ponieważ OCCT, Cinebench R23 czy 2024, AIDA64 nie są w stanie wykryć żadnych problemów w ciągu 30 minut, a tym konkretnym R15 przy pierwszym przejściu wykrywa zbyt duże UV procesora.

Edytowane przez pawciog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu wracamy do tematu ustawiania cpu pod jeden program w ktory nie grasz na codzien ;) Skoro OCCT, Cinebench R23 czy 2024, AIDA64 nie sa w stanie wykryc problemow to przy normalnym uzytkowaniu ich miec nie bedziesz.

• Confused 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Też wychodzę z tego założenia, że na kij testować w 1000 programach, albo tylko w takim, w którym obciążenia podzespołów są tak potężne, że nijak tego nawet nie odwzorujesz podczas użytkowania komputera czy to w swojej pracy czy graniu i rozrywce. Jasne, że się katuje procka, kartę, pamięci... żeby wyszło szydło z worka, ale warto zachowywać granice rozsądku. 

Takie granice rozsądku zachowuję teraz podczas sprawdzania stabilności ramu. DDR4 musiały mi latać bez błędu minimum 12 godzin. Teraz po 2-3 stwierdzam, że jest ok, a reszta wyjdzie w praniu. Jedynie Lightroom musi, /musi i już/ mi działać na 100% nawet 24 godziny na dobę ciągłego obrabiania dużych plików, bardzo dużych RAW. 

Edytowane przez Grandal
  • Like 1
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kedys liczyla sie tylko wydajnosc pod prime95, pozniej y-cruncher 🤣A w grze i tak potrafilo wywalic.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

dlatego liczą się 3 stance idle mid high obciążenie (i najlepiej zaczynać bez OC ramu)

idle pulpit/ youtube streamy itp

mid gry jakies aplikacje

high y cruncher cr23 jakas corona itp

jak to się sprawdzi to procek będzie hulać

Edytowane przez z1k
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, pawciog napisał:

Jak sprawdzacie stabilność CPU po jego UnderVoltingu? Jakich programów do tego używacie i jakich sposobów?

Ja przeważnie zaczynam od CINEBENCH_R15_15.0.3.7.Extreme_Mod (uruchamianego z priorytetem "Wysoki") ponieważ OCCT, Cinebench R23 czy 2024, AIDA64 nie są w stanie wykryć żadnych problemów w ciągu 30 minut, a tym konkretnym R15 przy pierwszym przejściu wykrywa zbyt duże UV procesora.

Z mojej strony wyłącznie informacyjnie, jak ja uważam i robię przy UV ...kilka słów.

Zakładam wpierw dla samego siebie... rozsądny zakres tolerancji dla testowania i własny rozsądny zakres uznania stabilności pod niskim napięciem.

Testuję po ok 15-30 minut w różnych benchmarkach.... potem różnych grach.

Ale wiem, że mimo przejścia szybkich, czy wszelkich wybranych testów kiedyś tam może się i tak wysypać...życie 😉

Testuję normalnym użytkowaniem, tak jak ja wymagam i używam platformę, jeśli nie mam problemu i niskie napięcie na CPU nie okazuje mi problemu w normalnym użytkowaniu, traktuję to napięcie dla siebie jako stabilne.

Wszelkie benchmarki typu....OCCT, Cinebench R23 czy 2024, AIDA6, prime95, itp itd. traktuję bardziej pod szybkie sprawdzenie coolera, czy szybkie wygrzanie CPU, sekcji zasilania, jak i szybkie wychwycenie zbyt niskiego i wysokiego napięcia, ale wyłącznie informacyjnie i ogólnikowo, aniżeli sprawdzenie realnej stabilności jakiej ja oczekuje od np CPU.

Bo można sobie wpierw zadać pytanie: kiedy dla mnie jest CPU, czy platforma stabilna.

Jak i jaka jest definicja stabilności 100% dla CPU......

a będzie ich wiele od wielu, oj będzie he he.a tak na prawdę moim zdaniem prawdziwa definicja nie istnieje, a jest wyłącznie oparta na zakresie tolerancji.

Można również zapytać samego Intela 🤣lub sprawdzić tylko w XTU i uznać, lub nie stabilność dla siebie. Bo nic mi po testowaniu i paleniu CPU przez np 5,...10...20h itd itp. bo można zadać sobie kolejne pytanie, ile godzin wystarczy 🥵męczyć CPU benchmarkiem..., by uznać, że jest stabilny 5,...10...20h, a może tydzień😄i tak można testować tygodniami i miesiącami 😭

Lub inny przykład, czy jeśli np tylko w prime 95 na próbce małej FFT 4....12 wyrzuca CPU przy niskim napięciu, lub w Aida stress FPU, a nigdy i nigdzie indziej nie wyrzuca w normalnym użytkowaniu, to wtedy CPU jest stabilny??? 😄🤣 

A finalnie ... już enty raz wielu pisało, przetestujesz wszelkie benche i będzie ok,  a właśnie jakaś gra będzie kapryśna teraz lub kiedyś tam.....i vice versa.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie najlepiej jest odpalić HwInfo, na końcu listy mamy licznik błędów Whea. 

I odpalić sobie gierki na UE5. Np Fortnite. Jak będą działać szhadery. Będzie działać gierka. Whea nie będzie się kumulowało to znak, że powinno być ok.

• Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Panowie, wiecie może czy nowy ucode pozwala na undervolting na płytach b760?

U mnie ciekawa obserwacja, przed aktualizacja biosu mialem ustawiony ucode 0x104 do uv, zrobiony -0.1V. Mialem temperatury, pobor pradu i moc wyższa niz po aktualizacji.

Przed:

https://imgur.com/a/Yvwf9Nf

Po:

https://imgur.com/a/v4tUalK

Edytowane przez jocikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobór masz niższy po aktualizacji bo temperatura wywalona na 100 stopni i zbija zegary. Napięcie dużo za wysokie. Ja mam -0,16V vcore i -0,125V ring. Napięcia w odczycie do 1,2v i pobór do 155w i temperatury też niższe. Ale z microcodem 0x104, nowego biosu nie sprawdzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@razeks na nowym biosie z ustawionym ucode 0x104 i uv -0.1V mialem jeszcze wyzsze napiecie niz teraz oraz temperatury wyzsze. Duzo szybciej dobijalo do 100 stopni i moc wchodzila na ponad 170W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jocikkTzn, że masz za małe UV zrobione i nadal za wysokie napięcia. Nie da się więcej obniżyć? Jakie masz chłodzenie?

Swoją drogą nie jesteś pierwszym co ma problemy na tych nowych biodrach i ciesze się że go nie aktualizowalem, jak działa dobrze to nie ma co ruszać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, razeks napisał:

Pobór masz niższy po aktualizacji bo temperatura wywalona na 100 stopni i zbija zegary. Napięcie dużo za wysokie. Ja mam -0,16V vcore i -0,125V ring. Napięcia w odczycie do 1,2v i pobór do 155w i temperatury też niższe. Ale z microcodem 0x104, nowego biosu nie sprawdzałem.

P/E/Uncore jest zasilanie z tego samego źródła także takie modzenie i tak nic nie wnosi. Chyba, że Uncore przy danych nastawach potrzebuje wyższego napięcia to offsetem od Uncore wymusisz niższe napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sideband

No właśnie offsetem od uncore wymusiłem niższe napięcie vcore i tym samym niższy pobór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, razeks napisał:

@jocikkTzn, że masz za małe UV zrobione i nadal za wysokie napięcia. Nie da się więcej obniżyć? Jakie masz chłodzenie?

Swoją drogą nie jesteś pierwszym co ma problemy na tych nowych biodrach i ciesze się że go nie aktualizowalem, jak działa dobrze to nie ma co ruszać.

@razeks endorfy navis f240.

b760 nie pozwala na uv powyżej 0.1V - to jest max. To są temperatury z Cinebencha, przy testach oscyluje w okolicach 80-90 stopni przy krzywej wentylatorów ustawionych tak, żeby nei wchodziły powyżej 1600 rpm. Te 100 stopni było sporadycznie i pewnie dlatego, ze w pokoju mialem jakies 30-35 stopni.

Przy normalnym użytkowaniu / graniu procek wchodzi w okolice 50-60 stopni. Ciekawe kiedy dodadzą bezpieczny mikrokod do robienia UV bo przy tym aktualnym 0x129 wygląda na to, że jest zablokowany, a jeśli dobrze rozumiem to nie ma sensu używać 0x104 no bo przecież nie po to aktualizowałem bios, żeby nadal stary mikrokod używać, który może mieć te błędy związane z degradacją procka

Edytowane przez jocikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jocikk

Też mam b760, zresztą ta sama płytę i mogę ustawić więcej niż -0,1v. Nawet -0,2v mogę ustawić ale na więcej niż -0,16v nie jest stabilnie. Masz bardzo wysokie temperatury jak na navisa. Ja mam w cb23 max 85 stopni na fortisie 5 dual a gdzie mu do navisa. Prawidłowo ustawiony procesor na mikrokodzie 0x104 się nie zdegraduje, wolę mieć tak ustawione napięcia niż jakieś wystrzelone w kosmos na 0x129. Przy takim 1,35v jak u Ciebie zacząłbym się martwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, razeks napisał:

@sideband

No właśnie offsetem od uncore wymusiłem niższe napięcie vcore i tym samym niższy pobór.

Dlatego offset dla rdzeni(w tym wypadku) nic nie zmienia możesz go wyzerować i napięcie pozostaną bez zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
54 minuty temu, razeks napisał:

@jocikk

Też mam b760, zresztą ta sama płytę i mogę ustawić więcej niż -0,1v. Nawet -0,2v mogę ustawić ale na więcej niż -0,16v nie jest stabilnie. Masz bardzo wysokie temperatury jak na navisa. Ja mam w cb23 max 85 stopni na fortisie 5 dual a gdzie mu do navisa. Prawidłowo ustawiony procesor na mikrokodzie 0x104 się nie zdegraduje, wolę mieć tak ustawione napięcia niż jakieś wystrzelone w kosmos na 0x129. Przy takim 1,35v jak u Ciebie zacząłbym się martwić.

@razeksTo bardzo dziwne... Wszystkie materiały, które znalazłem wyraźnie mówiły, że więcej niż 0,1 V się nie da. Tzn inaczej - ustawić się da, ale i tak napięcie realnie pójdzie w dół max o 0.1V i nie więcej. Sprawdzałeś czy aby na pewno w Twoim wypadku tak nie jest? 

Edytowane przez jocikk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jocikk

Oczywiście że sprawdzałem i też słyszałem w necie że maks o 0,1v się da ale u mnie idzie więcej. Napięcie miałem domyślne 1,35v i offsetem zbiłem poniżej 1,2v.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jasne: microcod na 0x104, CPU vcore na -0,16v i ring voltage -0,125v. Reszta od CPU na def, tylko pl1 i pl2 na 181w. Loadline się bawiłem i coś tam daje ale już leci wydajność w dół w cb23.

Edytowane przez razeks
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi