Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

No to zanim wyjdzie 15-gen to AMD zdąży wydać już nowe X3D i będzie po zawodach dla Intela.

Edytowane przez bourne2008
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak przecieki wyglądają tak słabo to nie wiem, na co tu w ogóle czekać.
X3D zgniecie Intela jako formalność. Ale w sumie to nie musi, bo Intel sam się zgniótł.

:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kadajo

Czyli Intele są wadliwe? Napisz krótko o co biega bo tłumaczenie z YT jest do bani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, kadajo napisał:

Jak przecieki wyglądają tak słabo to nie wiem, na co tu w ogóle czekać.
X3D zgniecie Intela jako formalność. Ale w sumie to nie musi, bo Intel sam się zgniótł.

Ja mysle, ze jesli chodzi o uzytki to te cpu beda podobne jak teraz, a w grach mimo wszystko 3D bedzie topem cenowym i wydajnosciowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Z tymi liniami PCi jest coś na rzeczy, paru znajomych co maja 13900k i 14900k skarżą się na speed 8x  po wyłączeniu kompa i włączeniu go na drugi dzień (nie zawsze się to dzieje, dysk jest jeden na gen 5 slocie) , po  czym kiedy wyłączą i włączą drugi raz linie wracają do normalnego speedu 16x. Myślałem, że może to ramka ale drugi miał to samo na standardowym zapięciu

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, z1k napisał:

nie zawsze się to dzieje, dysk jest jeden na gen 5 slocie

Na tej platformie PCIe 5.0 leci wyłącznie z CPU i jest tylko 16 linii, więc instalacja dysku w takim slocie to z automatu x8 dla GPU ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał:

Na tej platformie PCIe 5.0 leci wyłącznie z CPU i jest tylko 16 linii, więc instalacja dysku w takim slocie to z automatu x8 dla GPU ;)

Ja wiem ocb , ale czy jest podpiety pod slot 5 czy 4 gen czy jest SSD jest to samo o to chodzi

Direct Media Interface (DMI) Revision
4.0
Max # of DMI Lanes
8
Scalability
1S Only
PCI Express Revision
5.0 and 4.0
PCI Express Configurations
Up to 1x16+4, 2x8+4
Max # of PCI Express Lanes
20

tak na marginesie

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To coś nie tak z płytą główną najpewniej, jak się taki rzeczy dzieją.

2 minuty temu, z1k napisał:

tak na marginesie

? To x4 dla dysku z proca jest PCIe 4.0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

yup dedykowany jest ale czy dasz w ten 5 czy 4 jeden ciul jeśl dysk jest 4.0

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie 5.0 ;) Także slot 5.0 zawsze zabiera linie GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

piszę jeden ciul w który jest wpięte taki sam jest efekt, ja mam wpiete w 5,0 i nic takiego nie mam

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 9.07.2024 o 08:55, PiPoLiNiO napisał:

To po co się jarać, że bierze 60W, jak ma tyle samo stopni co Intel przy 120W? 😛

Bo stopnie to kwestia zero jedynkowa: albo jest stabilnie i nie ma throttlingu, albo nie jest. Poza tym informacja o temperaturze CPU nie jest Ci do niczego potrzebna.

A jak procesor pobiera dużo prądu i tym samym oddaje dużo ciepła to Ci latem może zrobić saunę w pokoju albo mocno podgrzewać inne komponenty (gł. GPU) ;-)

Edit No ok, jeszcze jest kwestia głośności chłodzenia. Ale co do zasady jeśli przyczyną wysokiej temperatury nie jest pobór mocy ale nadmierne zagęszczenie tranzystorów czy słaby transfer ciepła z rdzenia to szybciej kręcone śmigło prawie nic nie pomoże i można je sobie darować.

Edytowane przez Assassin
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie...różnica taka że zeszłego lata przykładowo podczas zapuszczenia cb r23 przy kręconym 12600kf ze zdjętymi kagańcami (230W) z budy wywalało mi gorące powietrze, które mocno podgrzewało pokój...teraz na 7800x3d (93W) w tym samym syntetyku buda wyrzuca z siebie chłodne powietrze, mimo że na samym CPU temp wysoka ;) 

Wiadomo że w cinebencha się nie gra...ale to właśnie pokazuje dobrze tę zależność :)

• Haha 1
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją pamiętam podobne dyskusje lata temu, tylko że Intel był zamieniony z AMD. Fani AMD pytali, co z tego że Core i7/i5 pobiera mniej prądu, skoro z powodu gluta ma taką samą temperaturę jak Phenom/FX ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, z1k napisał:

ja mam wpiete w 5,0 i nic takiego nie mam

Czego nie masz? Bo dysk w slocie PCIe 5.0 i x16 dla karty graficznej to rzecz niemożliwa na tej platformie :E

Co do problemu, są trzy możliwości:

• popsuta płyta główna,
  • trzeba przeczyścić styki w CPU i ew. przedmuchać socket,
  • trzeba przeczyścić styki w GPU i dobrze przykręcić kartę do slotu.

To nie jest problem z platformą jako taką.

18 minut temu, Assassin napisał:

Swoją pamiętam podobne dyskusje lata temu, tylko że Intel był zamieniony z AMD. Fani AMD pytali, co z tego że Core i7/i5 pobiera mniej prądu, skoro z powodu gluta ma taką samą temperaturę jak Phenom/FX ;-)

FX to był paździoch wydajnościowy, więc takie średnie porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
10 minut temu, tomcug napisał:

Czego nie masz? Bo dysk w slocie PCIe 5.0 i x16 dla karty graficznej to rzecz niemożliwa na tej platformie :E

Co do problemu, są trzy możliwości:

• popsuta płyta główna,
  • trzeba przeczyścić styki w CPU i ew. przedmuchać socket,
  • trzeba przeczyścić styki w GPU i dobrze przykręcić kartę do slotu.

To nie jest problem z platformą jako taką.

FX to był paździoch wydajnościowy, więc takie średnie porównanie.

ja nie pisałem o jednej osobie :) tylko u kilku, napisałem ze karta siedzi w slocie pierwszym ustawiona na gen 4, a dysk (m2) siedzi w slocie gen 4dedykowanym) czyli wszystko jak powinno być, i ja nie mam np problemów z tym, oni tez maja wszystko pod gen 4

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja napisałem, w czym jest problem. Samemu miałem ostatnio dokładnie to samo, tyle że na AM5. Co zrobiłem? Wyjąłem kartę, wyczyściłem styki, porządnie włożyłem do slotu i dobrze przykręciłem do obudowy. Problem jak ręką odjął. Biorąc pod uwagę, że mowa o zmianie na x8 po restarcie, problem niemal na pewno jest po stronie montażu karty albo fizycznego defektu slotu na płycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

tyle ze to  chodziło od roku czasu i od 3 miechów zalezy od pc i jest to samo jedna to msi płyta a druga to apex biały i na dwoch strixach, zobaczymy jak zmienią biosy bo z tym też różnie bywa

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zmiana BIOS-u nie rozwiąże problemu, że gdzieś coś nie styka jak trzeba. Być może wygięcie karty zrobiło różnicę, rok czasu to sporo (chyba, że z podpórką była użytkowana).

Edytowane przez tomcug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, kadajo napisał:

Mówi się o tym od dłuższego czasu. Tak, coś jest z tymi procesorami nie tak, a dokładnie z górną półką i9 i i7 13 i 14 serii

Cóż, a mnie wyśmiewaliście jak o tym pisałem X miesięcy temu, zanim to było modne. I, że się nie znam po prostu, bo niemożliwe, że prawie 20 sztuk procesorów i żaden nie jest stabilny. Tak jak pseudo tech tuberzy, co to ani słowa o problemie w testach 13900K i 14900K, a jak afera się zrobiła głośna to nagle wielcy znawcy i te ich porady które nic nie zmieniają tak naprawdę, bo tu trzeba dodawać napięcie, a nie robić undervolting jak radzą 🤣🤣🤣

8 sztuk 13900K

1 sztuka 13900KS

7 sztuk 14900K

2 sztuki 14900KS

I z tego grona jedyny w 100% sprawny,  to jeden 14900KS na którym nawet można undervolting zrobić :)

A, był jeszcze 14700K, działał tydzień, a potem każdy kolejny tydzień wymagał podnoszenia napięcia. Niedużo, ale wymagał. 

• Like 2
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. Dajesz serduszko, a najbardziej mnie cisnąłeś :)

Tak samo jak i z ram. Pamiętasz? Mija z 8 miesięcy od wtedy i też wyszło że miałem rację. Bo tego się nie da ogarnąć po prostu żeby działało na stałe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi