Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

52 minuty temu, tomcug napisał:

Potwierdzam, na 13900K zero problemów bez wyłączania E-cojones ;)

Jactez mam 13900ks i śmiga ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z e-cores to mogą być jajca ale w starszych grach. Były już aktualizacje BIOS oraz samego Windowsa, które miały naprawić ten problem zapewne dlatego jest spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Schemat ArrowLake:

https://x.com/jaykihn0/status/1812111025291796737

https://pbs.twimg.com/media/GSXpXyyX0AA_SVS?format=jpg&name=medium

Taka ciekawostka:

8x większy blok predyktcji rdzenia LionCove może teraz pobrać 2x więcej bo 128 Bajtów na cykl zamiast 64 jak w GoldenCove i RedwoodCove. Przy 5.7 GHz PBU pobiera blisko 350 GB/s względem 175 GB/s.

Edytowane przez AMDK11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

sEb8b4GQWgaaKxSKdfzWGn-970-80.png

e:

Dwa topowe komenty dobrze obrazujące sytuację:

Cytat

Adding up the figures from the chart shows that 96.7% of Warframe nvgpucomp64.dll* crashes are happening on K-series i9s and i7s from 13th and 14th gen. Even assuming that some of these crashes would've happened anyway, that's meaning that Intel has increased crashes in Warframe 20x just by releasing Raptor Lake.

Cytat

And the remaining 3.3% includes all other Intel and AMD CPUs combined. Also, how many Intel 13th and 14th gen users blame their NV or AMD GPU or memory for this, since most crashes look GPU-related or "out of memory" at first glance?

Warframe isn't even very demanding, this is quite brutal.

[edit] Notable that even the i7 SKUs make up for ~15% of all crashes, way waaay more than they should when compared to a random AMD or Intel CPU. So clearly even 13th and 14th gen i7 SKUs are having problems, not just the i9.

So considering that it isn't just i9, what are the chances that i5 and i3 will also start developing problems sooner or later?

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, teraz wszyscy znawcy typu @SirHawk mogą się wykazać. KS właśnie przestał działać po niecałych 4 tygodniach. Nic nie zmieniałem w ustawieniach, zainstalowałem jedynie nowe stery nvidia i już mam błędy wewnętrzne procesora w hwinfo oraz błąd pamięci przy shader. Przez pierwsze 3 tyg kilkukrotnie zmieniałem sterowniki i robiłem shadery na próbę i było okej.

Ustawienia zgodnie ze specyfikacją Intel czyli pl1 i 2 320W oraz 400A + undervolting - 0,035V

W tej chwili co bym nie ustawił, to nie działa :) Intel Default, stock Gigabyte, brak UV, brak xmp, ac/dc na każdym z 4 poziomów do wyboru w bios... ciągłe błędy, albo jak w przypadku Calisto po prostu wychodzi w trakcie włączania gry, bez żadnego błędu z gry oraz w hwinfo. 

Macie idealną szanse przejść od słów do czynów i udowodnić mi, że się nie znam. Jak go ogarniecie zgodnie z podaną przez Intel specyfikacją czyli 320W i 400A z xmp (oczywiście bez undervolting) i będzie działać bite 4 tygodnie (po tym czasie przeinstaluje na nowo stery), to obliguje @kadajo do usunięcia mojego konta z forum, gdyż to będzie dowód, że uja się znam i nie pasuje do towarzystwa :) A przede wszystkim, pokażecie, że za Waszą ciągłą teorią idzie praktyka. 

Natomiast jeśli nie zadziała, to zasadne będzie pytanie, po co Wy się ciągle udzielacie, filozofujecie i zgrywacie znawców nie mając nawet w ręku danego procesora:) 

Także wszystkich wiecznie jadących po mnie specjalistów zapraszam. Podam Wam wszystkie ustawienia jakie potrzebujecie (tylko piszcie gdzie tego szukać jeśli potrzebujecie czegoś o czym 90% ludzi nie ma pojęcia) :)

Oczywiście jak ktoś ma pomysł na naprawę przez ograniczenie mocy do 253 czy ddr do 4600, to niech go nawet nie pisze, bo nikt nie kupuje i9 aby jej tak używać :) Jak mi CR23 spadnie z okolicy 40500, na 36-38K to równie dobrze mógłbym i7 mieć włożone, więc to nie ma sensu żadnego. Skoro Intel podaje 320W i 400A to tak ma działać i koniec. 

Jako, że forumowych znawców z różnych dziedzin już w życiu przerobiłem sporo na różnych forach, i 90% przypadków niewiele z tego wynikało poza teoretyzowaniem, to @Phoenix., ze względu na całkowitą utratę chęci do walki z Intel, mam do Ciebie 5 szybkich pytań jako znawcy AMD:)

1. Jest sens brać 7800x3d lub 7950x3d czy czekać na te co zaraz wychodzą? Inna rzecz, że mogę wziąć aby zapoznać się z platformą, a jak okaże się, że te nowe są wybitne, to zrobię zwrot procka. 

2. W AMD ciężko o brick, że tylko najdroższe płyty mają z tyłu przycisk resetu bios? Bo w Intel jak rzeźbisz ram to przecież czasem kilka razy dziennie się używa. A tu co, trzeba obudowę zdejmować i piny łączyć? :)

3. Polecisz jakąś płytę? Obowiązkowe jest posiadanie optyka, brak wentyla (o ile dalej są u niektórych takie stosowane w ogóle) i kolor czarny :) Czy po prostu Aorus Extreme i spokój na lata? Bo rozumiem, że jeszcze 2 lata włożę tu nowego procka tak? 

4. Rozumiem, że w AMD jak podłączam dysk 4.0 do slotu 5.0 to karta graficzna nie zmieni prędkości pci jak u Intel?

5. Jak procentowo ocenisz szanse że 4x16GB 6000 zadziała bez kombinowania?

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@PiPoLiNiO, może zacznij od podania do jakiej wartości dobija ci temperatura CPU przy tym poborze mocy 320 W. Do takiego poboru mocy to powinieneś zapewnić odpowiednie warunki. Raczej nie bez powodu ta konfiguracja ma nazwę Extreme.

Poza tym to czy na pewno używasz Intel Default Settings czy tylko części tych ustawień czyli limitów? Zgodnie ze specyfikacją i najnowszymi zaleceniami mnożniki powinny zostać obniżone już powyżej 70 °C.
vI1fv36.png

Ja u siebie nie stosuje tych ustawień ale tak to wygląda po włączeniu Intel Default Settings.

Jeszcze jedno, czy nie daje ci do myślenia to, że problemy pojawiają się akurat jak robi się cieplej? 🙂

Edytowane przez SebastianFM
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SebastianFMTemperatury? On nawet do 90 nie zdąży dobić już jest wywalony. Zaczyna shader i już jest po zabawie. Sprawdziłem 253W i 303A, bez zmian :)

I powtarzam, niecałe 4 tygodnie wszystko działało idelanie :)

Także czekam na te magiczne ustawienia na których te bezproblemowe procesory działają :)

Tak, na Intel Default jest 70. 

16 minut temu, SebastianFM napisał:

Jeszcze jedno, czy nie daje ci do myślenia to, że problemy pojawiają się akurat jak robi się cieplej? 🙂

Cieplej? U mnie tydzień temu było 32 w cieniu. Śmigał elegancko :) Dziś są 22 stopni :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Afera dopiero zaczyna się rozkręcać i zataczać coraz szersze kręgi. Byli zwyklli userzy, teraz serwerownie i studia deweloperskie. Jest w sumie kwestią czasu aż dojdzie do pozu zbiorowego. USA kocha pozwy zbiorowe 🤑

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SebastianFM Zadziwia mnie Twoja zawziętość w obronie Intel. Tzn we mnie mozesz wbijać, bo jestem nikim. Może nawet nie istnieje. Ale:

“W ciągu ostatnich 3–4 miesięcy zaobserwowaliśmy, że procesory początkowo działające prawidłowo z czasem ulegają pogorszeniu, a ostatecznie ulegają awarii. Współczynnik awarii, który zaobserwowaliśmy w naszych własnych testach, wynosi prawie 100%, co wskazuje, że to tylko kwestia czasu, zanim dotknięte tym problemem procesory ulegną awarii. Problem ten zyskuje uwagę mediów i został zauważony przez Fortnite i RAD Game Tools, które napędzają dekompresję w Unreal Engine” - informuje Matthew Cassells."

Serio uważasz, ze studia deweloperskie nie potrafią ogarnąć kompów?

• Like 1
  • Sad 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Ustawienia zgodnie ze specyfikacją Intel czyli pl1 i 2 320W oraz 400A + undervolting - 0,035V

Oj nie. To nie tej specyfikacji miałeś się trzymać ... nie tej! (śmieję się z Intela, co nawet jednoznacznej specyfikacji nie potrafi namalować)

ps. ciekawe, czy gdybyś od początku miał PL1=150W i PL2=253W, TAU=56s (pierwotna specyfikacja shIntel'a) to by jeszcze pracował poprawnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Kyle_PL napisał:

ps. ciekawe, czy gdybyś od początku miał PL1=150W i PL2=253W, TAU=56s (pierwotna specyfikacja shIntel'a) to by jeszcze pracował poprawnie

Wariacie. Przecież on działa, tylko ja nie umiem ustawić (te 3 tygodnie z hakiem to pewnie jakiś przypadek). Przyjdzie wieczór, wrócą forumkowi specjaliści i będzie śmigać. Czekam niecierpliwie na jakieś ustawienia do wklepania, bo widocznie istnieją w bios opcje o których ja nie wiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sytuacja się zagęszcza - w siedzibie intela teraz pewnie pożar w burdelu. Jedno jest pewne - gdyby taka wtopa dotyczyła procków amd, to afera byłaby znacznie bardziej grzana, a niebiescy fanboje z całego globu z rozkoszą 24/7 produkowaliby się jakie to ryzeny nie są z**bane:whee:.

• Like 2
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiO, zacznij od przywrócenia domyślnych ustawień UEFI. Niestety w UEFI od Gigabyte są błędy. Ja sam znalazłem kilka, np. po włączeniu własnej konfiguracji AC/DC Loadline, ustawieniu wartości, wyłączeniu tej własnej konfiguracji, nadal są używane wprowadzone ręcznie wartości AC/DC Loadline. Czasami ładowanie ustawień z zapisanego profilu nie działa tak jak powinno. Zaobserwowałem to nie tylko ja na aktualnej i poprzedniej płycie głównej Gigabyte, również mój brat miał taki przypadek. Najlepiej wszystko ustawiać ręcznie. 4 dni temu Gigabyte wypuścił nowe BIOS'y. Wgraj go, przy okazji będziesz miał domyślne ustawienia i włączone Intel Default Settings. Sprawdź czy na 100% domyślnych ustawieniach będą błędy.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 razy już robiłem reset. Ten nowy bios to dokładnie ta sama beta co ja mam. Jak to u Gigabyte ;)

Wszystko z literką na końcu to beta. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@PiPoLiNiOjaki masz Vcore podczas spoczynku a jaki podczas gry lub cr23 ?(nie VID)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@z1k Teraz mam ten Intel Default, na pulpit lata Vcore od 1.152 do 1.500. W cinebench23 1.236 trzyma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

a w grach jakie masz spadki? i jakie masz takty  P core E cores i uncore i temperatury w grach

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Days Gone teraz gram, 1.404V najniżej, 70-80 stopni, 5900 i 5500. 

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Days Gone teraz gram, 1.404V najniżej, 65-75 stopni, 5900 i 5500. 

P5900 E4500 uncore( Ring w hwinfo) ile masz?

Edytowane przez z1k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No napisałem Ci. Trzyma 5900 i 4500 w grze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z niecierpliwością czekam na twoje przeboje z platformą AMD 😁 Nie zawiedź nas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD podobno odbierasz od spoconego kurierka, wkładasz i działa latami :) Tak piszą koledzy na forum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi