Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Jak cos dzialalo 3 tygodnie temu a dzisiaj juz nie dziala po grzebaniu w biosie, ciekawe co sie zdegradowało?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby działało 3 tygodnie temu też najpierw trzeba było pogrzebać w bios :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i dalej się nie nauczyłeś, ze nawet jeśli wydaje Ci się ze nic nie zmienia, to i tak często jednak cos się zmienia? :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne czego się nauczyłem to, że strasznie dużo tu głupich gadek do niczego nie prowadzących, które właśnie uskuteczniasz. Napisałeś 3 posty, z żadnego nic nie wynika. 

Masz jakieś konkretne dane dotyczące tego co się wydarzyło, to je przedstaw. 

Dalej się nie nauczyłeś, że nie interesuje mnie filozofowania tylko fakty? 

Fakt jest taki, że 3 tygodnie cpu było sprawne, a dziś jest niesprawne. 

Fakt jest taki, że pseudo znawcy się tu wymądrzali, a teraz przez pół dnia żaden się nie odezwał ze swoją mądrością. 

Strasznie dużo tu uciśnionych obrońców Intela :) To nic, że neta zaczyna dosłownie zalewać informacjami o i9 13 i 14 gen, ale tu dalej znajdą się tacy co napiszą jakieś bzdury wyssane z kosmosu, aby udowodnić swoje pseudo racje.

Pytam kolejny raz, gdzie Ci wszyscy znawcy którym działa i9 i zarzucali mi brak wiedzy, wyolbrzymiając swoją poprzez rzucanie durnymi skrótami ustawień które nic nie zmieniają w kwestii stabilności tego procka? Czekam na Was i Wasze instrukcje, bo dalej nie mogę shaderów zrobić! Tylko spieszcie się, bo sklep zaczyna rano pakować 7950x3d... 😎

Jedyny normalny to @z1k który faktycznie odezwał się na priv i próbował coś kombinować aby ogarnąć temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wrzuc na luz, to tylko forum :) Jak ktos nie odpowiada blokuj lub ignoruj, szkoda zdrowia na irytacje.

Vid swoich prockow miales spisany lub pamietasz? Samo SP nie daje obrazu na jakich napieciach to smiga. Jakos tez wsparlem Twoja opinie o degradacji, zanim pojawil sie film Buildozoida :P

3 godziny temu, z1k napisał:

to co pisałem wczesniej gówniane LLC i za duze napiecia na boost 1.4 do 1.55v i degrdacja ringu

Troche wiecej info tam bylo wrzucone ;) Wrocil do analizy napiec vid, podparl sie danymi z IgorsLAB, omowil filmy HardwareUnbox o degradacji, analizowal informacje od Level1Tech. Ale wyszedl jego typowy film: informacje do przekazania w 10-15minut, a film godzinne pierdololo. No i oczywiscie jeszcze napomnial o zmianie w budowie rdzenia 12gen =/= 13/14 gen

W duzym skrocie jego mysl: Intel mial cala wiecznosc z 14nm, ktore mogl dopracowac 6700k (Q3 15, 65W 4c), a skonczyl na 10900k (Q2 20, 125W 10c) oraz 11900k (Q1 21, 125W, 8c). Wszystko odbywalo sie stopniowo, krok po kroku, litografia opanowana i wyzylowana na max (z racji przymusu na ich niekompetencje, no ale coz). A LGA1700? O jak fajnie ten 12gen dziala, dorzucmy jeszcze e-corow i dowalimy napiecia na procesie, ktory dopiero wprowadzamy, bo AMD goni.

*tak, wiem, ze te 65/125W to base clock, a nie boost.

Edytowane przez rybek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

1. Jest sens brać 7800x3d lub 7950x3d czy czekać na te co zaraz wychodzą? Inna rzecz, że mogę wziąć aby zapoznać się z platformą, a jak okaże się, że te nowe są wybitne, to zrobię zwrot procka. 

2. W AMD ciężko o brick, że tylko najdroższe płyty mają z tyłu przycisk resetu bios? Bo w Intel jak rzeźbisz ram to przecież czasem kilka razy dziennie się używa. A tu co, trzeba obudowę zdejmować i piny łączyć? :)

3. Polecisz jakąś płytę? Obowiązkowe jest posiadanie optyka, brak wentyla (o ile dalej są u niektórych takie stosowane w ogóle) i kolor czarny :) Czy po prostu Aorus Extreme i spokój na lata? Bo rozumiem, że jeszcze 2 lata włożę tu nowego procka tak? 

4. Rozumiem, że w AMD jak podłączam dysk 4.0 do slotu 5.0 to karta graficzna nie zmieni prędkości pci jak u Intel?

5. Jak procentowo ocenisz szanse że 4x16GB 6000 zadziała bez kombinowania?

1. Do  gier nie ma sensu 7950X3D, chyba ze lubisz sie bawic w CB23. Ale pobawic si zawsze mozna.

2. Na AMD krecenie ramu nie istniej a wbicie timingow to zajmuje 5min przepisanie od kolegow najlepszych stabilnych wartosci wiec o bricka trudno, jak mi ramnie odpalil bo cos przekecilem to plyta sama zrersetowala bios i wstala.

3. Ja na AMD od AM4 po AM5 lubie plyty GB, sa niezawodne i duzo lepsze niz Gigabyte na Intelu. Ale to raczej wybor nalezy do ciebie bo duzo jest fajnych plyt innych producentow.

4. Na X670 moge podpiac 4x dysk nvme bez utraty lini na gpu. Nie posiadamzadnych dyskow SATA.

5. Nie oceniam bo nie mam doswiadczenia w takiej konfigujracji, zdecydowanie bardziej oplaca sie 2x32gb w dual ranku na AMD, szybciej i prosciej w kalibracji bez problemu o stabilne 6000.

• Like 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Phoenix. Dzięki za odpowiedź. Stanęło na 7950x3d (porównam sobie flagowca do flagowca) + Asus X670E Crosshair Hero +  2x32GB 6000 g.skill z expo :)

Miał być Gigabyte Aorus Extreme, ale widzę zalew tematów że od premiery nie działają 4 dyski nvme jednocześnie. Więc odpuściłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 13900K, kumpel kupił w październiku 2023 i sam mu to składałem i ustawiałem, od miesiąca jest u mnie, zero problemów, ale czytając wątek doszedłem do wniosku że zrobię UV schodząc lekko z taktowaniem i napięciem. Chociaż nie powiem że nachodzą myśli czy może nie przejść na AM5 :szczerbaty:

@PiPoLiNiO czemu akurat ta płyta asusa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę mieć optyka, przycisk do zwalniania karty graficznej, 4 sloty nvme i przycisk do resetu bios. Dużego wyboru nie było w sumie. A no i najlepiej aby było czarno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie u mnie też 4 nvme obowiązkowo, a niektóre płyty mają tylko 3. Płyta topowa, zestaw fajny, akurat aby potestować AM5 i przejść jesienią na 9950X3D :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

Masz jakieś konkretne dane dotyczące tego co się wydarzyło, to je przedstaw. 

Konkretnie to chrzanisz głupoty. Od degradacji przez jakieś obcinanie linii dla GPU. Nie ogarniasz topologii płyty która kupiłeś? Masz wszystko w instrukcji, zapoznaj się przed zakupem. Po kiego grzyba wsadzisz dysk 4.0 do dzielonego z GPU na 5.0? Na Intelu można puścić 3x nvme 4.0 w RAID bez ograniczania prędkości i zjadania linii z GPU. Bez Radia możesz wsadzić nawet 6 dysków 4.0 tyle że będzie cięty transfer do przepustowości chipsetu. Wystarczy rozumieć co się kupuje.

Edytowane przez Minciu
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ale Ty jesteś mądry. O matko... A teraz pokaż gdzie napisałem, że włożyłem dysk do slotu 5.0. Na aorus mam 5 slotów i wykorzystuje te co trzeba. Skończ pajacować i brać informacje z dupy. 

Edytowane przez PiPoLiNiO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, PiPoLiNiO napisał:

4. Rozumiem, że w AMD jak podłączam dysk 4.0 do slotu 5.0 to karta graficzna nie zmieni prędkości pci jak u Intel?

To żeś dupa pisał jak rozumiem? Bo mówisz że to było z dupy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I gdzie tu jest napisane, że JA MAM WŁOŻONE W 5.0? NO KU** GDZIE? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Przestań człowieku się użerać (chyba że lubisz) Tu co niektórzy wcisną ci w usta słowa, których nawet nie powiedziałeś. Daj se siana i rób swoje. Szkoda nerwów. W innym wątku napisałem, że 13600k zrobi 24 tys w CBR23. Chciał w limitach 125/181 i to udowodniłem. Nawet że zrobi na limitach 125/125. Ale nieeeeeeee, bo pewnie po UV, gdzie nie było mowy, że bez. Człowieku nie dogodzisz. 

Edytowane przez ju-rek
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Minciu napisał:

To żeś dupa pisał jak rozumiem? Bo mówisz że to było z dupy?

No nie bardzo zrozumiles bo on pytal o AMD i tak wsadzenie w pcie 5.0 dysku nvme nie obcina gpu na amd ;)

Sam mam zreszta dysk w tym slocie osadzony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby inżynier, a czytać nie potrafi 😎

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może czy konstrukcja tej nowej podstawki 1851 będzie zbliżona do 1700? Pytam, no bo jeśli tak to znów chyba trzeba będzie stosować ramki żeby nie wygnął się procek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Phoenix. napisał:

No nie bardzo zrozumiles bo on pytal o AMD i tak wsadzenie w pcie 5.0 dysku nvme nie obcina gpu na amd ;)

Sam mam zreszta dysk w tym slocie osadzony ;)

A na Intelu gdzie obcina? Jak w specyficznej płycie wsadzi na upartego dysk? Na AMD jak w drugi port PCIE z CPU coś wsadzisz. Albo jak tendrugi port będzie w formie M2 to też obetnie.

13 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

W pupie wyżej się pytasz o 5.0 że Ci obcina. Nie nie obcina normalnie. Tak jak w AMD nie obcina. Ale jak nie ogarniasz instrukcji to w każdym przypadku Ci obetnie.

Zacznijmy od tego że Intel nie daje 5.0 dla m.2  dla z690 i z790

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Minciu napisał:

A na Intelu gdzie obcina?

A mnie nie interesuje co sie dzieje na intelu, pytal o AMD i taka dostal odpowiedz. Cala reszte sobie daruj bo jest zbedna.

Edytowane przez Phoenix.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Phoenix. napisał:

A mnie nie interesuje co sie dzieje na intelu, pytal o AMD i taka dostal odpowiedz. Cala reszte sobie daruj bo jest zbedna.

No to wsadzi coś w PCIe, obetnie mu GPU i będzie się tłumaczył. Bo to będzie taka sama sytuacja o jaką płyta w przypadku Intela.

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, jednak nie inżynier. Zdecydowanie. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel nie ma PCIe 5.0 dla M.2

Więc nie nie obcina nic z GPU napychają w płycie m.2 

• Haha 1
  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Minciu napisał:

No to wsadzi coś w PCIe, obetnie mu GPU i będzie się tłumaczył. Bo to będzie taka sama sytuacja o jaką płyta w przypadku Intela.

Nawet zdania po polsku nie potrafisz sklecić poprawnie. 

Teraz, Minciu napisał:

Intel nie ma PCIe 5.0 dla M.2

Nie ma? A to ciekawe 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, Minciu napisał:

y0YiX3l.jpeg

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi