Skocz do zawartości
Tombycz

Intel Raptor Lake / Meteor Lake - 14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
39 minut temu, kadajo napisał:

Po tym co się odpitala to ja bym Intela nie tykał co najmniej o jedną generacje :E

Ja to bym może spróbował tego Bartlett Lake na LGA1700 - 8 rdzeni Pcore w klasie i5, 10 P rdzeni w klasie i7 i 12 P rdzeni w klasie i9. Zobaczymy jak ostatecznie będzie w nich z wydajnością/temp./mocą/specyfikacją.

ps. premiera ma być za rok

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te z Pcorami mają być w 3 kwartale 2025, hybrydowe mają być w styczniu 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem na etapie myśli o sprzedaży 13900K po tych całych cyrkach i przejściu na AM5, mimo że nie mam z i9 żadnych problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moderatorzy :E W końcu są niebiescy.. ;)

Sam chcę zamówić 7950x3d,ale bije się jeszcze z myślami o 9950x

• Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Branie tego starocia Zen4 przed premiera Zen5 :slap:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym czekał na 9xxx, są tuż za rogiem, sam właśnie podjąłem męską decyzję że to co mam działa perfekt i czekam na premierę 9xxx X3D i wtedy zobaczę na co zmienić. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, kadajo napisał:

Po tym co się odpitala to ja bym Intela nie tykał co najmniej o jedną generacje :E

Panie jak ja się cieszę, że mnie rok temu nie podkusiło żeby czekać na 14700k bo był plan żeby jego brać po 12600kf 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... 12600KF do czego Ci nie wystarczał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, Kyle_PL napisał:

Bardziej niż pewne że wystarczał :thumb:  ale chęć posiadania czegoś kawałek nowszego,innego  jest ciężkie do zatrzymania :thumb: takie to hobby i na coś trza wydawać te papirowe polskie plny :P

Edytowane przez unadarek
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany ja siedzę na 10700F ze zdjętymi limitami i ciągle mi wszytko smiga :E

The bitch won't die :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Kyle_PL napisał:

Tu masz odpowiedź :)

2 minuty temu, unadarek napisał:

Bardziej niż pewne że wystarczał :thumb:  ale chęć posiadania czegoś kawałek nowszego,innego  jest ciężkie do zatrzymania :thumb: takie to hobby i na coś trza wydawać te papirowe polskie plny :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 minuty temu, kadajo napisał:

Pany ja siedzę na 10700F ze zdjętymi limitami i ciągle mi wszytko smiga :E

The bitch won't die :E

Sporo znajomych siedzi czy to na i7 10700 czy to na i9 10900  i nawet nie mają zamiaru na razie się przesiadać ,mają dobrze wszycho zgrane niskie napięcia i działa to świetnie niskie temp. jednym słowem działa cacy :P i jak wiadome 10 gen to kur....o udane procki :thumb:

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie mają porównania, to nie wiedzą. 10700 nie jest jeszcze zły, ale zapewni gorszy minimalny fps, micro dropy których nie widać na wykresach czy osd, ale które czuć podczas gry. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś zwraca na takie pierdoły uwagę to pewnie tak.

Pamiętaj im bardziej kopiesz w mule, tym więcej gówna cię zaczyna otaczać ;)

A potem się okazuje ze wszystko ci przeszkadza, nawet powietrze w pokoju.

I ostatecznie kończysz jak Anakin Skywalker...

I Don't Like Sand | Know Your Meme

:E;)

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Kelam napisał:

Nie mają porównania, to nie wiedzą. 10700 nie jest jeszcze zły, ale zapewni gorszy minimalny fps, micro dropy których nie widać na wykresach czy osd, ale które czuć podczas gry. 

Błąd sherlocku :szczerbaty:  znajomki to starsze zgredki ,niedzielne grajki , a nawet jak któryś z nich w coś tłucze to najzwyczajniej i tak ma płynnie i ma głęboko we ....  czy mu spadnie 10-20fps :thumb:  w większśsći im te pcty służą do roboty autocady itp. :-)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym właśnie pisałem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Odczucie płynności i minimalny fps znaczy więcej niż średni czy maksymalny fps - czyli to co jest najbardziej widoczne liczbowo jest mniej ważne. Dlatego nie trzeba pakować się w topowe karty i pałować ultra w 4k, ale stosunkowo mocny procek (nie twierdzę, że od razu top) i dobrze podkręcony ram warto mieć w blaszaku. Ale skoro to takie pierdoły, to spokojnie możesz posiedzieć na 10700f jeszcze kolejne 3-4 lata, bo jakiś +- średni fps będzie jeszcze zapewniał. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak :)

Każdy ma swoje tam widzi mi sie, po mnie spływa i powiewa jakiś tam min. low czy inne pierdy. Ja się wychowałem na konsolach pierwszej generacji gdzie 30 FPS to było coś. Nic mnie nie rusza. Dopiero jak jest poniżej 30 FPS zaczynam narzekać ;)
Ja widzę te problemy i wiem, o co chodzi, ale są dla mnie tak mało istotne ze kompletnie mi nie przeszkadzają i nie zwracam na to uwagi.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym tak. Ale poniżej 80 jest już ciężko jak się człowiek przyzwyczai. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja przechodzę dwie gry w roku :) To to czy tam będę miał 70 czy 90 fps to mam trochę w pompce :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie to chciałbym napisać ze człowiek z wiekiem ma bardziej wywalone na takie pierdoły, ale nie wiem, czy tak jest faktycznie, bo mnie tam te tematy zawsze zwisały :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dokładnie każdy ma jakieś tam swoje zboczenia, mniejsze, większe ale som :thumb:  też od długich lat (z 15 latek) praktycznie nie gram w giery jedynie world of tanks abo dayz ze znajomymi  ale ale :P  mały przykładzik na premierę radków 6xxx  zakupiłem msi gaming x rx6600xt  i uwaga  karta przez równe 3 lata rozegrała w wot z 500-700 bitew i nie widziała żadnej innej gry ,najdłużej grała w mozilla firefox :szczerbaty:  jakiś miesiąc temu karciocha poszła w ludzi  i teraz niby w gry nie gra człowiek ale coś do 4K i 60hz trza kupić :szczerbaty:  może znowu trafi się z 500 bitew w wot jak i dayz :thumb:  7900GRE jako target ;) oczywiście wot w 4k 60hz bez problemu ogarniał rx660xt  ,dayz jak najbardziej tez średnio wysokie.Dla mnie osobiście wolę 4k i detale np średnie niż full hd i wysokie .

Edytowane przez unadarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi