Skocz do zawartości
Ig0r

HDMI z PC do soundbara

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam mały problem z odpowiednim podłączeniem dźwięku.

Mam TV LG G1 oraz soundbar LG SP9YA i PC.

TV jest podłączony do Soundbara HDMI do portu HDMI EARC w soundbarze.

PC jest podłączony do Soundbara kablem HDMI z portu GPU do portu HDMI w soundbarze.

Problem leży w tym, że oprócz dźwięku, który jest, Windows wykrywa go jako drugi ekran (zdjęcie w załączniku - 1 to TV, 2 to soundbar):ekran.png

Przeszkadza mi to, ponieważ myszka ucieka na prawo w ekran , którego nie widać. Ustawienie opcji "powiel te ekrany" powoduje,  że funkcję HDR mam wyłączoną. Natomiast opcja "pokaż tylko na 1" powoduje, że nie działa dźwięk przez HDMI, ale HDR jest. Aktualnie mam ustawione na "rozszerz te ekrany", jest HDR oraz dźwięk przez HDMI, natomiast myszka mi ucieka w drugi ekran i jest to niewygodne.

Czy da się jakoś ustawić tak, żeby był 1 ekran z HDR oraz dźwięk?

Edytowane przez Ig0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozsuń w róg i odciągnij, automatycznie windows to tak jakoś ustawi, ale przejscia myszki nie będzie

obraz.png.05c88c9226cc17e44bde4a7d9f7b46c3.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście działa, dzięki. Natomiast może ktoś coś wie czy jest jakieś inne sensowne rozwiązanie, tak, żeby nie wykrywało drugiego ekranu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GPU do TV i z niego przez eARC do SB. Ten soundbaru umie w passthrough 4k ale HDMI2.1 w nim się nie chwalą, więc odwrotnie: PC do SB dalej przez eARC do TV odpada.

albo optyk z kompa do SB, ale nie obsłuży nieskompresowanego sygnału wielokanałowego, ino stereło a wtedy np. nie pograsz w przestrzennym. tylko filmy
albo z integry intela do SB, ustawiasz najniższą rozdziałkę, wyciągasz tak to okno w kąt i zapominasz że jest włączony/wykryty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne aktualnie

• Tematy

• Odpowiedzi

• Jemu pewnie chodzi o to jak filmowo i prawdziwie wyglada CP w porownaniu do Starfielda. Roznica jest kosmiczna i tutaj CDPR pokazuja klase swiatowa, praca kamery, dialogi, mimika. I tak, pod tym wzgledem Starfield ciagle traci sztucznoscia znana z F4 czy Skyrima. Bethesda jak piranie, swojego pinokia w kolko struga. Ale zeby nie bylo, Starfield jak dla mnie swietna zabawa, juz ponad 60-70h mam i ciagle chce wiecej.
    • hary ma tam 82 vs 87 FPS i 4090 obciążony jest w 50% i wciąga 200 wat, więc w sumie fajnie, że się zgadzasz. Ale mówisz że 1440p już wszystko zmieni? No nie wiem. waty pewnie urosną trochę   Dla mnie różnica jest "powalająca".  O ile ten test ma coś wspólnego z testem, bo mam wątpliwości co do wiarygodności samego portalu.  Co ciekawe pokazują tam też taką samą różnicę między 4800 a 6000. Czyli również nic nie warte uwagi 5PFS. Czyli mamy 77/82/87 FPS. Wiadomo, skoro nie widać różnicy to po co kruszyć kopię?  A wogóle to po co się czepiam i9 + 4090 + DDR4 to wspaniałe połączenie. Pozwala oszczędzić kupę hajsu na pamięciach. Ze 400zł będzie no chyba że odsprzedamy ddr4 i jeszcze na tym zarobimy bo jakiś jeleń odkupi starocie    
    • Tak bardzo Starfield niszczy Cyberka?
    • https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-lukaszenka-zawlaszcza-niebo-uderzajac-w-zwyklych-ludzi-maja-,nId,7048848 Samozwańczy prezydent Białorusi Alaksandr Łukaszenka podpisał nowy dekret, nakładając na osoby fizyczne zakaz przechowywania, obrotu, eksploatacji i produkcji dronów. Teraz dozwolone będzie to jedynie w przypadku organizacji i osób, które uzyskają specjalne zezwolenie. Ustawa traktuje także o stworzeniu specjalnego rejestru. Zwykłym obywatelom pozostało sprzedać lub oddać swoje bezzałogowe statki powietrzne "na przechowanie" wskazanym przez rząd podmiotom - mają na to sześć miesięcy. --------- Kolejna ciekawostka. Tym razem WHO próbuje straszyć kolejną epidemią. Jednakoż po reakcjach ludzi widać że mają to tam gdzie jest ciemno. Po covidzie chyba większość osób straciło zaufanie do tej instytucji. https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-who-ostrzega-przed-epidemia-cholery-dwukrotny-wzrost-zachoro,nId,7048287
    • W starfielda nie grałem ale to co widziałem wygląda jak Fallout 4 na sterydach w kosmosie - przynajmniej ja widzę dużo podobieństw, mechanik, feelingu. Może tam połatają. Cyberpunk w pierwszych wersjach też kulał pod wieloma względami - wielu go przeklinało. Phantom Liberty już się pobiera
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...