Skocz do zawartości
Ig0r

Windows się nie wyłącza, problem z boot

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro windows się uruchamia, to jaki związek z tym, że się nie wyłącza ma to jak skonstruowana jest partycja GPT i gdzie siedzi? Jak wspominałem rozruch GPT może siedzieć dosłownie gdziekolwiek i przy menadżerze uruchamiania systemu włączonym w BIOS/UEFI sam sobie znajdzie i odpali system. 

W jakim obecnie celu grzebiecie teraz w tablicy partycji i sektorach rozruchowych? Co da uruchomienie z CSM lub bez w kwestii braku wyłączania się komputera inaczej niż na sztywno przytrzymując przycisk? Włączając CSM po przekonwertowaniu na GPT system prawdopodobnie się nie uruchomi, bo niby z czego?

Moim zdaniem robicie wszystko mocno naokoło. Wróć do stanu, w którym system się uruchamiał, ale nie wyłączał. Wejdź w windowsie w ustawienia zasilania potem po prawo w dodatkowe opcje zasilania z lewej strony okna które się wyświetli naciśnij "wybierz działanie przycisków zasilania" i zrób screeny tego co zobaczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozruch gpt może siedzieć tylko na partycji efi - nie znam się aż tak, bo nie mam, w związku z tym nie interesuję się specjalnie, ale raczej efi nie może być hidden - oczywiście uefi ją znajdzie po identyfikatorze, ale jeśli jest hidden= ktoś nie chce, żeby ją zobaczyć = z niej wystartować; w csm natomiast raczej na pewno startuje z kodu na mbr i z aktywnej, czyli d - czyli efi nie gra żadnej roli; niech wyłączy csm i sprawdzi - jeśli nie wystartuje uefi nie działa; czy zamykanie ma czy nie ma związku trudno powiedzieć - ale może mieć związek, bo jak 10 zamyka przygotowuje już następny start, itd - zresztą startuje z hibernacji, więc i tak inaczej, i ten start z hibernacji przygotowuje już chyba? uefi - uefi jest w stanie znaleźć plik na dysku i wstępnie go załadować do pamięci - tak ładuje pewnie hiberfil i przyśpiesza tym samym start, itd; może niech wyłączy fast start i sprawdzi, itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
17 minut temu, LeBomB napisał:

Wejdź w windowsie w ustawienia zasilania potem po prawo w dodatkowe opcje zasilania z lewej strony okna które się wyświetli naciśnij "wybierz działanie przycisków zasilania" i zrób screeny tego co zobaczysz.

Dokładnie to pewnie chodzi o ustawienie przy "Po naciśnięciu przycisku zasilania:". Prawidłowo ma być wybrane "Zamknij".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, glauks napisał:

zresztą startuje z hibernacji, więc i tak inaczej, i ten start z hibernacji przygotowuje już chyba?

Nie, win10 nie startuje z hibernacji jeżeli hibernację wyłączysz inną sprawą jest to, że mimo wyłączonej hibernacji potrafi zapamiętać pewne operacje, ale nie przechowuje ich w RAM tak jak przy hibernacji, ale po prostu na dysku, stąd złudne wrażenie hibernowania systemu.

Wystarczy że w ustawieniach zasilania o których pisałem będzie zaznaczona opcja "włącz szybkie uruchamianie" i np. przy niektórych myszkach na USB lub np. niektórych drukarkach podłączonych przez USB, albo padach, komputer przy tej opcji nigdy się nie wyłączy sam, tylko będzie się uruchamiał ponownie non stop. Co ciekawe to ustawienie systemu potrafi nadpisać lub mieć priorytet nad ustawieniami BIOS. Nie wiem jak Microsoft to zrobił, ale tak jest.

Co do CSM to jak ustawi na sztywno dysk, z którego ma nastąpić rozruch i wyłączy CSM to nawet jak ma GPT to system może mu się nie uruchomić mimo iż jest wszystko ok. Musi wtedy przestawić na pierwsze miejsce system boot menager, żeby UEFI samo sobie znalazło cały rozruch systemu. 

U mnie wygląda to tak:

Zrzut-ekranu-2021-11-12-175423.jpg

Pierwsza partycja jak widzisz jest całkiem ukryta, druga (99 MB) to partycja EFI, trzecia to system.

Pierwsza partycja jest partycją odzyskiwania systemu. Tam mają siedzieć jakieś podstawy do odbudowania systemu po awarii i nic więcej, nawet nie ma obrazu systemu, bo ten w razie czego trzeba albo dostarczyć z obrazu robionego na partycji systemowej (u mnie C) albo z zewnętrznego nośnika instalacyjnego. Druga partycja to rozruch i teraz kilka opcji, które już testowałem jak zmieniałem dysk i partycja EFI powędrowała jako druga:

1. Jeżeli w BIOS włączę CSM:

a) i mój dysk0 ustawię jako dysk, z którego UEFI ma odpalać system to system się nie uruchomi, bo CSM wymusza działanie jak w MBR, czyli rozruch musi być na pierwszej partycji, a nie jest

b) i ustawię żeby UEFI odpalało system przez menadżer uruchamiania systemu, wtedy też system się nie włączy, bo CSM wymusza to co napisałem wyżej

2. Jeżeli w BIOS wyłączę CSM:

a)  i mój dysk0 ustawię jako dysk, z którego UEFI ma odpalać system to system się nie uruchomi, bo UEFI dalej będzie szukało sektorów rozruchowych na pierwszej partycji dysku

b) i ustawię żeby UEFI odpalało system przez menadżer uruchamiania systemu, system się uruchamia bez problemu, ale 3-5 sekund dłużej. 

Autor tematu również partycję EFI ma przesuniętą, na pozycję nr 3 (partycja 100 MB). Różnica tylko taka, że u niego włączenie CSM i wybranie w OS type: Windows UEFI Mode omija szukanie MBR na pierwszej partycji. Czyli włączenie lub wyłączenie CSM nie powinno wpłynąć na rozruch systemu zostawiając wybraną opcję OS type, chyba że różnicę będzie robił tryb legacy.

Ale jakby nie patrzeć, to żadne z ustawień kompletnie nie wpływało nigdy na sposób wyłączania systemu.

Jestem zwolennikiem rozwiązań najprostszych a potencjalnie skutecznych, dlatego chciałbym jednak zobaczyć jak wygląda ten ekran u autora tematu

Zrzut-ekranu-2021-11-12.jpg

Póki jest zaznaczona opcja "włącz szybkie uruchamianie" to na 99% problem z uruchamianiem się ponownie komputera, a nie wyłączaniem będzie występował. Jeżeli nie ma zaznaczone i problem jest, to wtedy można grzebać dalej.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiele niedokładności w tym co piszesz

csm startuje z 1 sektora dysku nie partycji - mbr = 1 sektor dysku

oczywiście jeśli nie znajdzie kodu na 1 sektorze nie wystartuje, to oczywiste

do 1- no przecież właśnie dlatego proponuję, żeby wyłączył csm i sprawdził - jeśli ma włączone csm startuje najpierw, tzn uefi przekazuje bootowanie do biosu i bios ładuje kod z mbr.. itd

do 2 - uefi nie będzie szukać, przynajmniej nie powinno bo przecież napisałem, albo raczej zacytowałem - uefi nie ładuje żadnych kodów, uefi nie startuje z kodów, po co miałby je więc szukać = kod jest ładowany tylko jeśli uefi przekaże kontrolę startu do biosu, jeśli jest więc csm=enabled

gdzie jest efi nie ma żadnego znaczenia i jak napisałem uefi nie szuka kodów - uefi sprawdza gdzie jest efi w tablicy partycji, efi ma tam jednoznaczny identyfikator i na tej podstawie uefi go znajduje, wchodzi do efi i ładuje bootloader

czy włączenie\wyłączenie csm nie wpływało na start nie wiadomo - może zależeć od uefi i np wersji, ale może też użytkownik być zupełnie nieświadomy, jak startuje komputer

partycja odzyskiwania nie ma tu żadnego znaczenia, w csm też nie , bo partycja aktywna z kodem nie musi być 1, musi być tylko podstawowa

no i sam proponowałem przecież wyłączenie fast start- szybkie uruchamianie

nie ma co się spierać, zbyt dużo niewiadomych, więc spór akademicki - po prostu trzeba poczekać, aż autor sprawdzi to wyłączenie csm i wtedy coś się wyjaśni

ps - dawno temu, jak uefi raczkował radziłem użytkownikowi, jak zrobić pena ze startem uefi dla systemu na dysku, pen był ok i system startował - ale się nie zamykał, b. podobny problem - po prostu nie chciał się normalnie zamknąć - więc chyba? zależało to od bootowania - tak samo może być w tym przypadku

Edytowane przez glauks

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, glauks napisał:

no i sam proponowałem przecież wyłączenie fast start- szybkie uruchamianie

Tylko warto zaznaczyć, że wyłączenie tej opcji z poziomu BIOS nie pomoże, jeżeli w windows dalej będzie zaznaczona.

A jeśli są jakieś nieścisłości to tylko dlatego, że nie wnikam w to aż tak bardzo technicznie, bo z doświadczenia wiem, że jak komuś się tłumaczy takie szczegóły to niewiele z tego zrozumie. Dlatego już dawno nauczyłem się mówić prościej, a szczegóły techniczne zachowuję dla siebie.  Zasada, że ma działać, nie ważne dlaczego tak a nie inaczej.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam 10, ale czy fast start= szybkie uruchamianie 10, a w uefi jest fast boot, nie start

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam że czasem możesz nie mieć wszystkich kompatybilnych rzeczy aby korzystać z windowsa 11 dlatego Ci tak może świruje .Sprawdz  programem WhyNotWin11.

https://www.computerworld.pl/news/Jak-sprawdzic-czy-na-naszym-komputerze-mozna-uruchomic-system-Windows-11,432378.html

Edytowane przez amerias85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, wyłączenie CSM nie pomogło :( 

Zauważyłem też, że podczas uruchamiania Windowsa, przed wyłączeniem CSM zawsze pojawiała się przy bootowaniu opcja czy sprawdzić dysk i w ciągu kilku sekund można było pominąć sprawdzanie. Jak wyłączyłem CSM, już tego nie mam, natomiast dalej nie mogę wyłączyć normalnie systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz, jakie ustawienia masz na tym ekranie?

W dniu 12.11.2021 o 18:16, LeBomB napisał:

Zrzut-ekranu-2021-11-12.jpg

Znajdziesz je klikając ustawienia->system->zasilanie i uśpienie->dodatkowe ustawienia zasilania->wybierz działanie przycisków zasilania. Daj screena jak to u Ciebie wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prawie to samo co u Ciebie:

M5csCu1W_as.png

Edytowane przez Ig0r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Ig0r napisał:

Mam prawie to samo co u Ciebie:

Tylko to prawie robi tutaj bardzo istotną różnicę. Zaznaczone "włącz szybkie uruchamianie".

Naciśnij "zmień ustawienia, które są obecnie niedostępne" i odptaszkuj pole przy "włącz szybkie uruchamianie", jeżeli nie będziesz korzystał z hibernacji i trybu uśpienia to też je odznacz. Zapisz zmiany, uruchom ponownie komputer i sprawdź czy pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odznaczyłem szybkie uruchamianie i zadziałało. Komputer normalnie się wyłącza. Ciekawa sprawa, ponieważ nie dotykałem tego ustawienia od ponad kilku lat.

Czy ktoś mógłby mi w stanie wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nie mogę mieć tej funkcji włączonej i mieć szybkie uruchamianie? Nie zauważyłem, żeby to zmieniło jakoś czas uruchamiania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Ig0r napisał:

Odznaczyłem szybkie uruchamianie i zadziałało. Komputer normalnie się wyłącza. Ciekawa sprawa, ponieważ nie dotykałem tego ustawienia od ponad kilku lat.

Czy ktoś mógłby mi w stanie wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nie mogę mieć tej funkcji włączonej i mieć szybkie uruchamianie? Nie zauważyłem, żeby to zmieniło jakoś czas uruchamiania.

Szybkie uruchamianie, czyli komputer pozostaje w stanie aktywności, nie odłączając w pełni zasilania, ale nie jest to jednocześnie to samo co hibernacja, bardziej taka głęboka hibernacja, w której RAM nie zostaje podtrzymany jak w hibernacji, a to co było w nim zapisane idzie jako zrzut na dysk systemowy. 

Największą różnicę w czasie uruchamiania da się odczuć na komputerach przenośnych, na stacjonarnych już te różnice są znacznie mniejsze.

Jak pisałem wcześniej, nie wiem jak MS to zrobił, że ta opcja jest w stanie nawet obejść ustawienia BIOS jak wyłączenie w nim fast boot, czy wzbudzania myszą lub klawiaturą. Problem jest taki, że jak masz czułą mysz lub podłączoną drukarkę, pada czy nawet przy niektórych klawiaturach lub słuchawkach (głównie złącza USB), to ten tryb wykrywa aktywność na złączu USB i odpala kompa samoczynnie. Z perspektywy użytkownika to wygląda właśnie jak ciągłe restarty przy próbie wyłączenia. Pisałem wcześniej o tym.

Dlatego mówię, najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze.

Mogłeś mieć tę opcję wyłączoną, ale po przejściu na GPT coś w systemie mogło się zresetować do ustawień domyślnych, a to właśnie w win10 jest ustawienie domyślne.

Może być tak, że w wyniku jakiegoś błędu systemu dyski GPT same wzbudzają system przy włączonej tej funkcji.

Edytowane przez LeBomB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi