Skocz do zawartości
peroperodokkiri

DDR4 3600 CL14 a Gigabyte Z690 Aorus Elite D4

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pamięci G.Skill 3600 16GBx2 CL14-15-15-35 1.45V (strona producenta), oraz płytę główną Gigabyte Z690 Aorus Elite DDR4 (strona producenta), BIOS wgrałem najnowszy jaki jest na stronie, czyli F3. Procesor to i7 12700k (nic nie zmieniałem w BIOSie, nie podkręcałem itd- totalny stock). Pamięci sa w slotach A2 i B2.

Po włączeniu profilu XMP jest czarny ekran, po zejściu z częstotliwością pracy z 3600 MHz na 3200 MHz i reszcie ustawień z XMP system startuje (właśnie z niego piszę).

 

I tutaj moje pytanie- czy dojście do ustawień referencyjnych (3600 MHz- nie potrzebuję wyższego OC) to kwestia update BIOSa po stronie Gigabyte (wiele ludzi na internetach ma problemy z DDR4 i Z690 od Gigabyte), czy myślicie, że da się do tego dojść zmieniając parametry pamięci w BIOSie? Oczywiście jeśli to drugie, to będę wdzięczny za wskazówki.

Dzięki!

 

EDIT: Bawiłem się znowu ustawieniami, jedyny sposób w jaki udaje mi się odpalić 3200 MHz to wybranie profilu XMP i obniżenie szybkości do 3200. Jeśli ustawię taktowania ręcznie nie używając presetu XMP, to nadal mam czarny ekran.

 

Edytowane przez peroperodokkiri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tym biosie Gigabyte nawet UI jest niedopracowany- tzn przewijanie myszką używając suwaka po prawej zaczynają prześwitywać elementy okna w tle XD

Update: udało mi się podbić do 3600MHz CL15-14-14-35 na Gear 1.

Update2: po aktualizacji biosa do F5a udało się wreszcie osiągnąć referencyjne 3600MHz CL14-15-15-35 (gear1). Było niestabilnie dopóki nie ustawiłem VCCSA na 1.2V- teraz przeszło testy stabilności.

Update 3: poddaję się- wczoraj wszystko było okej, dzisiaj rano włączam PC i czarny ekran...

Edytowane przez peroperodokkiri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To wina gigashita

na asusie z690 g.skill 3600 cl15 dziala na 3600 cl14 moze pojdzie nawet wyzej

 

 

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Typowe problemy wieku dziecięcego? Platformy na AMD Ryzen 3xxx/5xxx również zanim okazały się w pełni stabilne ( @Art385 może mieć inne zdanie :E ) wymagały masy aktualizacji BIOS i to bywały przypadki, że powodowało to więcej kłopotów niż pożytku.

Zgłaszaj problemy bezpośrednio na wsparcie Gigabyte i czekaj na poprawki - jak to się mawia samo nigdy się nie naprawi: https://esupport.gigabyte.com/Login/Index

Edytowane przez caleb59
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz nowy bios do twojej płyty - F5a.

podobno rozwiązuje sporo problemów.

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bios 5a wrzuciłem w dniu kiedy go wypuścili, do supportu też napisałem już przed weekendem chyba- nadal czekam na odpowiedź (G.Skill za to odpisał, że max 3200 na ich pamięciach mogę oczekiwać wg. oficjalnego wsparcia :szczerbaty:).

Wczoraj doszedłem znowu do tego magicznego 3600MHz CL-14-14-14-35, ale o ile przedwczoraj było stabilnie, to po kolejnych zabawach wczoraj już nie.

Dzisiaj na 3500MHz cl-14-14-14-34 na gear1 (VCCSA 1.2, DRAM Voltage 1.45) przeszedłem memtest na 300% bez errorów, jak będzie update kolejny biosa to będzie kolejne podejście.

 

Edytowane przez peroperodokkiri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O proszę, rzeczywiście VCSAA 1.3V i 3600MHz CL14-15-15-35 jest stabilnie, musiałem tylko... obniżyć DRAM V z referencyjnego 1.45V do 1.44V bo inaczej nie chciał bootować.

1.3V VCSAA to jest okej napięcie do daily use? Obudowa jest super wentylowana (fractal torrent), wentylatory obudowy są wpięte w CPU FAN, więc kręcą się agresywnie, temperatury są niskie cały czas.

Edytowane przez peroperodokkiri
  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, peroperodokkiri napisał:

Bios 5a wrzuciłem w dniu kiedy go wypuścili, do supportu też napisałem już przed weekendem chyba- nadal czekam na odpowiedź (G.Skill za to odpisał, że max 3200 na ich pamięciach mogę oczekiwać wg. oficjalnego wsparcia :szczerbaty:).

Ale chyba nie dogadałeś się z nimi ? :P

Pewnie napisałeś że działa Ci 3200cl14 a oni zrozumieli że masz 3200cl14 :P 

 

Z tego co wiem jak nie działa XMP to wymieniają na takie co działa ( 3600c15-15-15 @1.45V wymieniali jak trzeba było podbić napięcie np na 1.475V ). Tylko tutaj raczej na razie winna jest młoda platforma. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, Minciu napisał:

Pewnie napisałeś że działa Ci 3200cl14 a oni zrozumieli że masz 3200cl14 :P 

Nie wiem jak zrozumieli, ale napisałem poprawnie:

support.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 23.11.2021 o 06:21, caleb59 napisał:

Typowe problemy wieku dziecięcego? Platformy na AMD Ryzen 3xxx/5xxx również zanim okazały się w pełni stabilne ( @Art385 może mieć inne zdanie :E ) wymagały masy aktualizacji BIOS i to bywały przypadki, że powodowało to więcej kłopotów niż pożytku.

Zgłaszaj problemy bezpośrednio na wsparcie Gigabyte i czekaj na poprawki - jak to się mawia samo nigdy się nie naprawi: https://esupport.gigabyte.com/Login/Index

Jeśli chodzi o memki jest ok i nigdy nie było jakiejś szczególnej tragedii na zenach 2 i 3 co innego w innych aspektach. Powiedzieć wystarczy, że od czasu zen2 aktualizowałem bios po kilkanaście razy na różnych płytach. Natomiast raczej nie podejrzewam intela, że nagle zapomnieli wszystko i adler będzie miał obsługę ddr4 tak wyśmienitą jak pierwszy zen xD 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

EDIT: update jest taki, że najnowszy bios rozwiązał mój problem (chociaż nie da się podkręcić powyżej 3600MHz- dla mnie nie problem, bo nie miałem takiego zamiaru).

Edytowane przez peroperodokkiri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie mam tą samą płytę z prockiem i9-12900k i biosem F5a. I niestety stabilnie jest tylko na 3200 MHz (3600 Mhz w gear1 przechodzi bez problemu testy w memtest ale w Aidzie wywala bład po chwili ). Na gear 2 to mogę lecieć spokojnie na 4000Mh. Ale wszystko z palca trzeba wprowadzac bo xmp nie działa. Pamięci których używam to G.SKILL 32GB (2x16GB) 4000MHz CL17. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to wgraj sobie bios F5 i pewnie będzie działać.

  1. Checksum: D413
  2. Fix Non-K CPU performance issue
  3. Optimization for improved VRM and processor overclocking thermal performance (CPU load line adjustments)
  4. Improve DDR4 XMP 3200~3600MHz compatibility
  5. Add Legacy Game Compatibility Mode option

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To nie tak działa na GB.

F5 jest nowszy - zobacz sobie daty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 godzin temu, koshin napisał:

Przecież mam wgrany wyższy bios ....

F5 - oficjalna i finalna wersja, F5a/F5b..... biosy beta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 31.12.2021 o 14:59, rybek napisał:

F5 - oficjalna i finalna wersja, F5a/F5b..... biosy beta.

W sumie racja :) Wgrany F5 ale jeszcze daleko mu do stabilności w GEAR 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...