Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

 

Mam problem z laptopem sąsiada Lenovo G710 w pewnym momencie po prostu zanikł dźwięk.

Ikona głośnika na pasku jest przekreślona gdy najedziemy na nią kursorem jest komunikat "Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio"

Automatyczna naprawa nie rozwiązuje problemu.

Próbowałem przeinstalować sterownik do karty dzwiekowej ze strony producenta, niestety nic to nie pomaga.

W biosie przywróciłem ustawienia fabryczne biosu, nadal nic.

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Ewentualnie jak Was nakierować mogę zrobić zdjęcie/zrzut ekranu jeśli ktoś chciałby coś zobaczyć.

 

W menadżer urządzeń nie ma żadnych pytajników/ wykrzykników.

System Windows 8.1

Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W menadżerze urządzeń sprawdzić co jest w kontrolerach dźwięku. Jak tam nie ma żadnej karty dźwiękowej to po prostu padła ta zintegrowana z mobo. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź testowo na jakiś systemie z zewnętrznego nośnika np jakiś linux czy dźwięk się pojawi, ostatnio był podobny temat w tym dziale i wina była wersji systemu/sterownika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, seba84_2005 napisał:
  • Audio Driver for Windows 8.1 (64-bit) & Windows 10 (64-bit)

    Instalowałem już ten, 2 razy nawet, wcześniej zrobiłem odinstaluj wszystkich urządzeń audio z menadżera urządzeń, niestety nie pomaga, dźwięku nadal nie ma głośniczek prekreślony... :(

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
37 minut temu, seba84_2005 napisał:

Zrób jak kolega Send1N napisał i zbootuj linuxa live z pendrive. Będzie na 100% wiadomo co i jak. 

https://ubuntu.com/tutorials/create-a-usb-stick-on-windows#1-overview

Spróbowałem jeszcze zrobić przywracanie systemu

Teraz jest tak w menadżerze urządzeń niestety dźwięku nadal brak...

af18e23d8eb89c63gen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Już widać, że jest namieszane w systemie ze sterownikami skoro wróciło audio z portów karty graficznej. Tak czy inaczej sprawdziłbym na linuksie czy jest dźwięk. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, seba84_2005 napisał:

Już widać, że jest namieszane w systemie ze sterownikami skoro wróciło audio z portów karty graficznej. Tak czy inaczej sprawdziłbym na linuksie czy jest dźwięk. 

chyba nie poradze sobie z tym linuxem... jest jeszcze jakas opcja sprawdzic cos czy zainstalowac pod tym windowsem?

po przywracaniu systemu zainstalowalem sterownik audio ze strony lenovo, znów jest przekreslony glosnik i komunikat Brak zainstalowanego urządzenia wyjściowego audio"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Zainstaluj Win 10/11, sterowniki pobiora sie same z Windows Update. PS. System bedzie legalny wtedy, bo jest darmowa aktualizacja z 8.1.

Edytowane przez daerragh
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

kliknij właściwości na "urządzenie zgodne z high definition audio" > szczegóły i z listy właściwości podaj identyfikator sprzętu tego urządzenia

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Więc tak po tym przywróceniu systemu zainstalowałem ze strony producenta ten sterownik audio, dźwięku nadal nie ma głośniczek przekreślony.

Menadżer urządzeń wygląda teraz tak:

8c4964ddd30fdbf0gen.jpg

 

dbb055c3d4ae96e8gen.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Send1N napisał:

Spróbuj zainstalować ten sterownik przez menedżer urządzeń https://megawrzuta.pl/download/66965ec17cc31d2745c5f0df92544f51.html

ewentualnie ten przez instalator https://megawrzuta.pl/download/00b31497237cd58b4f3d64a466cac9c2.html

Kolego sam robiłeś upload tego:
Spróbuj zainstalować ten sterownik przez menedżer urządzeń https://megawrzuta.pl/download/66965ec17cc31d2745c5f0df92544f51.html
 

Bo krzyczy mi, że wirus tam jest...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego niektórzy nie używają antywirusa. Jeśli w tym Lenovo nie padł ze starości głośnik, to musi być jakieś rozwiązanie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 godzin temu, komunia napisał:

Kolego sam robiłeś upload tego:
 

Tak sam, nie ma wirusów ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...