Skocz do zawartości
kacwol7

i9 12900KF temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Piszę w sprawie temperatury na procesorze i9 12900 KF . Otóż podczas normalnej pracy temperatura waha się w granicach 40-60 stopni , natomiast podczas grania w csa, lola, wiedźmina itp. procesor pracuje w temperaturze 88-100 stopni. Nie jest to za dużo ? Rozumiałbym gdyby pracował na full stresie, ale przy takich grach ? Chłodzenie to aorus waterforce 280.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, stark2991 napisał:

Sprawdź poprawność montażu AIO. 

Jestem zielony w tym temacie. Tak jak sprawdzałem to jest dokręcony. Na co zwrócić uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jesteś zielony w temacie, a więc mogłeś popełnić jakiś błąd przy montażu. Może nałożyłeś za mało pasty? Albo dokręcałeś śruby do końca zamiast po trochu z każdej strony? Albo nie zdjąłeś folii ze stopy chłodzenia? ;)

  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, stark2991 napisał:

Jesteś zielony w temacie, a więc mogłeś popełnić jakiś błąd przy montażu. Może nałożyłeś za mało pasty? Albo dokręcałeś śruby do końca zamiast po trochu z każdej strony? Albo nie zdjąłeś folii ze stopy chłodzenia? ;)

Inaczej komputer nie był składany przeze mnie tylko przez sklep. Aktualnie osoba, która to składała jest na urlopie i nie mam jak się z nim skontaktować. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Pytanie czy nawet jak sam nie jestem w stanie nic zrobić, czy użytkowanie tego komputera przy takich temperaturach jak 85-90 stopni przez tydzień mu nie zaszkodzi.

Edytowane przez kacwol7

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, kacwol7 napisał:

Pytanie czy nawet jak sam nie jestem w stanie nic zrobić, czy użytkowanie tego komputera przy takich temperaturach jak 85-90 stopni przez tydzień mu nie zaszkodzi.

Nie jest zalecane, żeby używać komputer jeżeli masz takie temp.

Podaj model chłodzenia, screena pod obciążeniem z napięc, oraz zdjęcie z biosu jak ustawiona jest krzywa wentylatorów na chłodzeniu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

88-100*C to grubo za dużo - w gamingu powienien Ci brać tak z 50-60*C, 90-100*C to w syntetycznych benchmarkach obciążających CPU ponad granice przyzwoitości, gdzie w realnych zastosowaniach nigdy do takich wartości nie dojdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

8 minut temu, Valeri napisał:

Nie jest zalecane, żeby używać komputer jeżeli masz takie temp.

Podaj model chłodzenia, screena pod obciążeniem z napięc, oraz zdjęcie z biosu jak ustawiona jest krzywa wentylatorów na chłodzeniu

Aorus WaterForce 280

https://imgur.com/kkIwaaB

napięcia na uruchomionym OCCT 

https://imgur.com/6DDDRb3

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

100 stopni przy poborze mocy w peaku 160W, panie, aż chciałoby się powiedzieć, kto to panu tak spier... Ewidentnie coś jest schrzanione z mocowaniem AiO. Reklamuj, jak sam nie chcesz się za to brać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
12 minut temu, wkamil73 napisał:

100 stopni przy poborze mocy w peaku 160W, panie, aż chciałoby się powiedzieć, kto to panu tak spier... Ewidentnie coś jest schrzanione z mocowaniem AiO. Reklamuj, jak sam nie chcesz się za to brać.

Tylko pytanie co xD Jedyne co mi przychodzi na myśl to procesor nie dolega do bloku wodnego. Bo co innego w sumie mogłoby być. Tym bardziej że procesor pokazuje 88 stopni, odkręciłem szybę od obudowy a tam takie zimno daje, że mi stopa zmarzła. Jakby dobrze ciepło odprowadzało to by raczej było w miarę ciepłe powietrze a nie lodowate.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapewne nie jest zerwana folia z chlodzenia, sciagnij aio i sprawdz jak to wyglada.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
55 minut temu, kacwol7 napisał:

Tylko pytanie co xD Jedyne co mi przychodzi na myśl to procesor nie dolega do bloku wodnego. Bo co innego w sumie mogłoby być. Tym bardziej że procesor pokazuje 88 stopni, odkręciłem szybę od obudowy a tam takie zimno daje, że mi stopa zmarzła. Jakby dobrze ciepło odprowadzało to by raczej było w miarę ciepłe powietrze a nie lodowate.

No niestety, bez inspekcji to będzie tylko gdybanie... Może nawet być tak jak pisze @Valeri ale gdyby tak byłby, to byłby hardcore :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
30 minut temu, Valeri napisał:

Zapewne nie jest zerwana folia z chlodzenia, sciagnij aio i sprawdz jak to wyglada.

 

5 minut temu, wkamil73 napisał:

No niestety, bez inspekcji to będzie tylko gdybanie... Może nawet być tak jak pisze @Valeri ale gdyby tak byłby, to byłby hardcore :D

Dziękuję ślicznie za pomoc @Valeri przyczyną była faktycznie nie odklejona folia pod AiO. Od razu Wiedźmin na ultra temperatura max 55 stopni.

271649255_1381412068964077_629039423821901904_n.jpg

  • Haha 6
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, wkamil73 napisał:

Podziękuj montażyście ...:rozga:

Przejade się do niego jak wróci z urlopu niech mi teraz paste wymieni jeszcze albo da nową. Wymienić na bank trzeba

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to założyłeś teraz bez pasty? :szczerbaty:

  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś tam zostało :D

  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
33 minuty temu, wkamil73 napisał:

A to założyłeś teraz bez pasty? :szczerbaty:

Powiem ci on chyba dwie tubki wycisnął tam także narazie styknie xD. Dwa dni tak jakby chodzilo bez pasty przez tą folie to wiesz lepszy rydz niż nic :D

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Heh, i jak tu nie pytać o banały? :)

  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W każdym bądź razie dziękuję wszystkim za pomoc ❤️ ;) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
52 minuty temu, kacwol7 napisał:

przyczyną była faktycznie nie odklejona folia pod AiO.

Normalnie nie wierzę 

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiedz jeszcze autorze, że ta usługa profesjonalnego montażu w sklepie była płatna :E

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, MitycznyJeż napisał:

Powiedz jeszcze autorze, że ta usługa profesjonalnego montażu w sklepie była płatna :E

Na szczęście wszystko w cenie podzespołów xD

 

  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 godzin temu, maras2574 napisał:

Normalnie nie wierzę 

Tak to jest, jak zatrudnia sklep komputerowy/serwis ludzi, których wiedza ogranicza się do umiejętności sprzedawania buraków na targu. Tak było 20 lat temu (mój Wujek miał spalonego Athlon 1100 przez nie ściągniętą folię z chłodzenia przez sklep "Kontrast" z Bielska-Białej, a mi sprzedali obudowę z ukręconą śrubką przy śledziach), tak jest i teraz.

  • Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...