Skocz do zawartości
Grolssch

Wywala sterownik w dziwnym momencie RX470

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 

Wiem, że podobne tematy były, ale są stare, albo nie pasują do mojego przypadku. 

Wywala mi sterownik. Co ciekawe nie przy obciążeniu. Zauważyłem, że przy wygaszeniu czasowym, ekran się nie włącza, po resecie zostaje ustawiona niska rozdzielczość i nie ma dostępu do sterownika (choć fizycznie jest zainstalowany). Po ponownej instalacji przez jakiś czas jest ok. do czasu oczywiście. Ręki sobie nie dam uciąć, ale taką sytuację miałem też przy podpinaniu czegoś pod usb na froncie. 

Grafika ma swoje lata ale temp. normalne. 

Stosuje lekki undervolting bo karta była dość głośna przy obciążeniu, ale zegarów nie ruszam. 

Zasilacz to porządna jednostka SEASONIC 80+ silver 600W, grafika od XFX, obudowa Krux Prism

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zainstalowane sterowniki od mobo masz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie instalowałem, tylko to co sobie Win10 po instalacji ogarną z automatu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Miałem inne objawy. Kiedy czarny ekran się pojawił po okresie nieużytkowania to po 2 godzinach nie mogłem go wybudzić. Czarny ekran cały czas i to przy nowej grafice na świeżym systemie win 10. Problem wracał. W necie wyszukałem jedno z rozwiązań było właśnie zainstalować sterowniki od płyty głównej i teraz wszystko dobrze działa. Jeśli nie podziała to wyłącz UV i zobacz czy to coś zmieni.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A musiałeś ponownie instalować sterowniki po tym czarnym ekranie? 

Ogółem UV mam ustawiony na tych wysokich taktowaniach, średnie i niskie są nominalne, teoretycznie przy braku obciążenia nie powinno nic się zmienić. 

Mam płytę Gigabyte b360m d2v, trochę nie ogarniam tych sretownikow, który zainstalować, możesz doradzić? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Pasta wymieniona?😉

Si senior😁

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Starsze stery próbowałeś? DDU raczej obeznane, bo widać że znasz się na rzeczy. Choć już może być tak że karta po prostu umiera z takim objawami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
47 minut temu, Grolssch napisał:

Ogółem UV mam ustawiony na tych wysokich taktowaniach, średnie i niskie są nominalne, teoretycznie przy braku obciążenia nie powinno nic się zmienić.

Nawet pulpit/przeglądarka potrafią generować piki do zegarów bliskich maksymalnym.

Tak czy inaczej, dla diagnostycznej poprawności i tak dobrze by było zacząć od cofnięcia UV i jakichkolwiek innych ingerencji w fabryczną pracę karty.

Monitor podłączony po HDMI, DP...?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Grolssch napisał:

Mam płytę Gigabyte b360m d2v, trochę nie ogarniam tych sretownikow, który zainstalować, możesz doradzić? 

Jeśli to jest twoja wersja płyty głównej KLIK to zainstaluj Intel INF installation [10.1.18836.8283] 4.04 MB 2021/10/06

  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, AndrzejTrg napisał:

Starsze stery próbowałeś? DDU raczej obeznane, bo widać że znasz się na rzeczy. Choć już może być tak że karta po prostu umiera z takim objawami.

Też się tego obawiam, nie znam jej historii. 

2 godziny temu, MitycznyJeż napisał:

Nawet pulpit/przeglądarka potrafią generować piki do zegarów bliskich maksymalnym.

Tak czy inaczej, dla diagnostycznej poprawności i tak dobrze by było zacząć od cofnięcia UV i jakichkolwiek innych ingerencji w fabryczną pracę karty.

Monitor podłączony po HDMI, DP...?

Na początek tak zrobię, podpięty pod HDMI

 

39 minut temu, hopes napisał:

Jeśli to jest twoja wersja płyty głównej KLIK to zainstaluj Intel INF installation [10.1.18836.8283] 4.04 MB 2021/10/

Ślicznie dziękuję.

3 godziny temu, AndrzejTrg napisał:

Starsze stery próbowałeś? DDU raczej obeznane, bo widać że znasz się na rzeczy. Choć już może być tak że karta po prostu umiera z takim objawami.

Na tą chwilę najnowszy sterownik, wcześniej instalowałem z pliku wersję sprzed jakichś 3 miesięcy. Słyszałem coś o problemie AMD że sterownikiem i szukałem jakiejś analogii do mojego przypadku. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wrócę na chwilę do tematu. Do tej pory problem nie wystąpił. Dziś chciałem wyłączyć przesunąć włączony  komputer i 'kopnął' mnie prąd z obudowy, jakieś przepięcie. Ponownie wywaliło sterowniki karty. Karta, zasilacz, obudowa? Gdzie szukać, jak sprawdzić? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Grolssch napisał:

Wrócę na chwilę do tematu. Do tej pory problem nie wystąpił. Dziś chciałem wyłączyć przesunąć włączony  komputer i 'kopnął' mnie prąd z obudowy, jakieś przepięcie. Ponownie wywaliło sterowniki karty. Karta, zasilacz, obudowa? Gdzie szukać, jak sprawdzić? 

Komputer podpięty do gniazda z uziemieniem ??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warto byłoby sprawdzić na innym zasilaczu, ale jak nie znasz historii tej karty i kupiłeś gdzieś na portalach to pewnie karta po koparce... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W wolnym czasie sprawdzę zasilacz, sieć mam 2 żyłową, ale gniazdko jest uziemione przez podłączenie N pod bolec PE

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
W dniu 21.01.2022 o 20:45, Grolssch napisał:

Hej, 

Wiem, że podobne tematy były, ale są stare, albo nie pasują do mojego przypadku. 

Wywala mi sterownik. Co ciekawe nie przy obciążeniu. Zauważyłem, że przy wygaszeniu czasowym, ekran się nie włącza, po resecie zostaje ustawiona niska rozdzielczość i nie ma dostępu do sterownika (choć fizycznie jest zainstalowany). Po ponownej instalacji przez jakiś czas jest ok. do czasu oczywiście. Ręki sobie nie dam uciąć, ale taką sytuację miałem też przy podpinaniu czegoś pod usb na froncie. 

Grafika ma swoje lata ale temp. normalne. 

Stosuje lekki undervolting bo karta była dość głośna przy obciążeniu, ale zegarów nie ruszam. 

Zasilacz to porządna jednostka SEASONIC 80+ silver 600W, grafika od XFX, obudowa Krux Prism

Sprawdź czy to problem grafiki przez octt bo moze cpu lub ram.

Rozwiązanie to inny bios lub mod biosu jeśli to gpu

Edytowane przez jurekk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

  • Tematy

  • Odpowiedzi

    • Na początek ściągnij na komputer np. taki skaner adresów angryip, uruchom, sprawdź czy poza adresami 192.168.100.20-29 masz aktywny jakiś inny adres IP. Jeśli coś znajdzie to wpisz go w przeglądarkę i zobacz co się stanie. Jeśli to nie pomoże to pewnie TP-Link C6 ma wyłączony serwer DHCP, ale miał nie zmieniony adres IP i ma jakiś domyślny, tj 192.168.0.1 lub 192.168.1.1. Wtedy trzeba go odpiąć od Huaweia, podłączyć się kablem bezpośrednio do niego. Na komputerze ustawiasz statyczny adres IP np. 192.168.0.10 lub 192.168.1.10 i próbujesz otworzyć w przeglądarce adres 192.168.0.1 lub 192.168.1.1. Jeśli druga opcja wypali, to proponuje ustawić na TP-Link C6 adres np. 192.168.100.2 (widzę że DHCP rozdaje tam adresy od 192.168.100.20, ale upewnij się że adresu nie dostał jakieś inne urządzenia) i będziesz miał obok adresy głównego routera i Archera.
    • Panowie podejdźcie do tego logicznie, skoro Nv nie daje nam oficjalnie tego czujnika to po co się tym przejmować. Niech se dobija nawet do 100 stopni, skoro karta działa prawidłowo to znaczy ze wszystko jest w porządku.
    • System się uruchamia normalnie także nie ma z tym problemu. Tylko pozostaje pytanie jak z odtwarzaniem wideo w przeglądarce. Czy tak jest zainstalowany najnowszy Firefox? Bo on ma wbudowanego DRMa.
    • jak 2tb to np ADATA 2TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro (2021) - Dyski SSD - Sklep komputerowy - x-kom.pl do tej i5 starczy dobra plyta na b660 Gigabyte B660 GAMING X DDR4 - Płyty główne Socket 1700 - Sklep komputerowy - x-kom.pl ram G.SKILL 32GB (2x16GB) 3600MHz CL16 Ripjaws V - Pamięci RAM DDR4 - Sklep komputerowy - x-kom.pl cooler fortis5, choc do stockowej i5-12600k wystarczy i fera5
    • Ruszyłem z elektryką. Koszt? Jakieś 14k PLN. Mój elektryk (z rodziny) mówi, że gdyby nie to, że robią za półdarmo i materiały na glębokiej promo mi dają, to by było 26-28k. Ostatnio zrobili dom 160m^2, właściciel zabulił 38k PLN za wszystko. Ktoś powie, że to wstrętny prywaciarz krew wysysa, ale przecież mi pokazał ile w hurtowni za wszystko zapłacił. Masakra. To naprawdę tyle kosztuje, ze zniżką 40% nawet (elektrycy często takie mają). To wszystko za 100m^2 domu i jakieś 60-80 punktów elektrycznych.
  • Aktywni użytkownicy

×
×
  • Dodaj nową pozycję...