Skocz do zawartości
beenzoo

Pierwszy złożony komputer z waszego polecenia - błędy?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry,

odebralem wczoraj części, które polecił mi @kalderon a dziś przyszedł czas na złożenie tego wszystkiego w kupę.

Robilem to pierwszy raz i możliwe, ze popełniłem jakieś błędy dlatego prosiłbym was o zdanie opinii o tym czy wszystko gra :)

Wrzucam tutaj zdjęcia z procesu tworzenia ( aktualnie jeszcze bez karty bo jutro przyjdzie ) 

https://imgur.com/a/mS5bSHK

Komputer się uruchomił na samym początku wyrzucając błąd na czarnym tle „ CPU or MEMORY coś tam dalej „ po czyn się zresetował i uruchomił się bios. Domyślnie wyczytało ram na 2133 ale ustawiłem XMP ( szczególne podziękowania dla  @JeRRy_F3D ) i wczytuje 3733 

Zainstalowalem windowsa, niestety nie czytało internetu i całej reszty wiec wrzuciłem płytkę dorzucona do płyty głównej i zainstalowałem wszystko z niej i pojawił się internet. 

USB przód działa, reset, power też. 
 

karte graficzna mam zamiar podpiąć jednym kablem zasilacz -> PCI-E x2 ( jeden kabel z dwoma rozgałęzianiami ) 

Jakie testy polecacie przeprowadzić na starcie uwzględniając brak karty graficznej abym się upewnił, ze wszystko śmiga? :)

Edytowane przez AmatorKomputerowy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro wszystko działa to znaczy że wszystko gra ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mozesz zrobic test Cinebench R23 i CPU-Z benchmark. Cinebench ma oficjalny ranking na naszym forum, wynik bedziesz mogl porownac do wynikow uzyskanych przez forumowiczow.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

i tak sie rozejdzie pod wplywem temperatury i nacisku...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jest jakaś aplikacja czy coś, która sprawi aktualność moich sterowników? Bo internet zamiast 900mb mam 250 i może sterownik jakiś?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

nie uzywa sie apliacji zadnej najlepiej. osobiscie instaluje sterowniki z windows update (sprawdz w zaawansowanych w windows update aktualizacje opcjonalne tez jak masz win 11) i do grafiki tylko najnowsze ze strony amd/nvidia.

ten internet masz przez kabel czy wifi?

Edytowane przez daerragh

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
5 minut temu, AmatorKomputerowy napisał:

Bo internet zamiast 900mb mam 250 i może sterownik jakiś?

A jak się podłączyłeś?
Po kablu powinno się łączyć na 1Gb/s i powinieneś mieć na luzie 900Mb/s.
Przy Wifi zależy od karty sieciowej, standardu wifi i zasięgu. I co ważne routera, jak masz kartę sieciową pod wifi 6 to jak chcesz korzystać z wifi 6, router też musi to wspierać. A właściwie tylko wifi 6 da Ci pełne 900mb/s i to przy dobrym zasięgu.
Ja jak jest tylko możliwość polecam kabel, bo jest to najtańsze, najprostsze i najstabilniejsze.

Edytowane przez domino97

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, domino97 napisał:

A jak się podłączyłeś?
Po kablu powinno się łączyć na 1Gb/s i powinieneś mieć na luzie 900Mb/s.
Przy Wifi zależy od karty sieciowej, standardu wifi i zasięgu. I co ważne routera, jak masz kartę sieciową pod wifi 6 to jak chcesz korzystać z wifi 6, router też musi to wspierać. A właściwie tylko wifi 6 da Ci pełne 900mb/s i to przy dobrym zasięgu.
Ja jak jest tylko możliwość polecam kabel, bo jest to najtańsze, najprostsze i najstabilniejsze.

Kabel ale to chyba wina dostawcy bo nagle Ping z 1 pokazuje 15 a wyniki testu są różne co każda próbę ( na laptopie tez brak pełnej mocy ) spanikowałem, przepraszam :)

6 minut temu, daerragh napisał:

nie uzywa sie apliacji zadnej najlepiej. osobiscie instaluje sterowniki z windows update (sprawdz w zaawansowanych w windows update aktualizacje opcjonalne tez jak masz win 11) i do grafiki tylko najnowsze ze strony amd/nvidia.

ten internet masz przez kabel czy wifi?

Up :) 

Nie będę używał w takim razie sklep Microsoft i Windows update w pełni zaktualizowane :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
1 minutę temu, AmatorKomputerowy napisał:

Windows update w pełni zaktualizowane :)

aktualizacje opcjonalne tez, bo tam wlasnie sa najnowsze wersje sterownikow?

Edytowane przez daerragh

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, AmatorKomputerowy napisał:

Kabel ale to chyba wina dostawcy bo nagle Ping z 1 pokazuje 15 a wyniki testu są różne co każda próbę ( na laptopie tez brak pełnej mocy ) spanikowałem, przepraszam :)

Ewentualnie w Ustawienia > Sieć i Internet > Ethernet sprawdź czy przepustowość jest 1000/1000. Ale szansa, że jest inaczej jest niezwykle niska (jakiś pradawny router i kabel).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, daerragh napisał:

aktualizacje opcjonalne tez, bo tam wlasnie sa najnowsze wersje sterownikow?

https://imgur.com/a/eXPXlxA
Tak to wyglada chyba ze jest jakaś specjalna zakładka w która nie wiem jak wejść. 
sorry za zdjęcie w takiej formie ale nie mam jeszcze przeglądarki i nie zalogowałem się na forum na PC 

Teraz, domino97 napisał:

Ewentualnie w Ustawienia > Sieć i Internet > Ethernet sprawdź czy przepustowość jest 1000/1000. Ale szansa, że jest inaczej jest niezwykle niska (jakiś pradawny router i kabel).

1000/1000 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, AmatorKomputerowy napisał:

Tak to wyglada chyba ze jest jakaś specjalna zakładka w która nie wiem jak wejść. 

Opcje zaawansowane > Aktualizacje opcjonalne > Aktualizacje sterowników.

Ale ogólnie win10/win11 powinien sam zainstalować najważniejsze.

3 minuty temu, AmatorKomputerowy napisał:

1000/1000 

git

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wejdz jeszcze w menedzer urzadzen, klinij prawym na przycisk start. czy sa tam wszystkkie sterowniki, nie ma wykrzyknikow?

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

To jest tylko czepianie się, ale radiator na procesorze masz odwrotnie założony, albo przynajmniej osłonkę na górze :)
Jeżeli jednak wentylator jest ustawiony dobrze (strzałka z boku powinna wskazywać kierunek przepływu powietrza, czyli w stronę radiatora), to nie powinno być problemu.

Edytowane przez narmiak

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, domino97 napisał:

Opcje zaawansowane > Aktualizacje opcjonalne > Aktualizacje sterowników.

Ale ogólnie win10/win11 powinien sam zainstalować najważniejsze.

git

Faktycznie tam są cztery do pobrania :)

https://imgur.com/a/cVV6PKb

juz pobieram :)

2 minuty temu, daerragh napisał:

wejdz jeszcze w menedzer urzadzen, klinij prawym na przycisk start. czy sa tam wszystkkie sterowniki, nie ma wykrzyknikow?

Brak :)

2 minuty temu, narmiak napisał:

To jest tylko czepianie się, ale radiator na procesorze masz odwrotnie założony, albo przynajmniej osłonkę na górze :)
Jeżeli jednak wentylator działn armiadk@oo2.plb

Jeśli to niczemu nie przeszkadza to zostawię jak jest, kręcić się kręci haha :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, AmatorKomputerowy napisał:

Jeśli to niczemu nie przeszkadza to zostawię jak jest, kręcić się kręci haha :)

Kierunek jest chyba dobry więc w niczym nie przeszkadza. Wbrew pozorom jakbyś go obrócił, żeby łopatki były odwrotnie to by było źle xd

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, domino97 napisał:

Kierunek jest chyba dobry więc w niczym nie przeszkadza. Wbrew pozorom jakbyś go obrócił, żeby łopatki były odwrotnie to by było źle xd

Strzałka jest tak 

https://imgur.com/a/MmrQ335

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak wiec chyba wszystko się zgadza? Jutro czekam na kuriera z paczka od @JeRRy_F3D rtx 3080 i dopiero wtedy zrobię jakieś intensywniejsze testy :)

Dziękuje ślicznie wszystkim za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś masz promo na nowego RTX 3080 Gaming Z na morele za 6799 zł

Pasty nawaliłeś jak na kilka procesorów, będzie mocno rozlane poza ihs, więc gydby co za jakiś czas trochę czyszczenia Cię czeka. 

18 godzin temu, AmatorKomputerowy napisał:

karte graficzna mam zamiar podpiąć jednym kablem zasilacz -> PCI-E x2 ( jeden kabel z dwoma rozgałęzianiami ) 

 

RTX 3080 z 2x8PIN?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

CZĘŚĆ DRUGA POSTU! 

Dziś dostałem kartę graficzną i mam pewien problem zaczynając od początku
Okazało się, że jednak karta potrzebuje 3x8pin @Caps więc karta podpięta jest 1->2x8 pin oraz 1-> 8 pin pod gniazda w zasilaczu VGA 1
Uruchomiłem, zainstalowałem sterowniki 511.23 ( najnowsze ) i wykonałem test 3dmark ( wynik - https://imgur.com/a/emPxZfs )
Pobrałem więc jakąkolwiek grę do testu więc padło do warzone a tam pah! Rozczarowanie! Lagi, warpy i przycięcia - FILM
Pobrałem więc inne tytuły takie jak shadow of the Tomb Raider oraz theHunter Call of the WIld ale wyniki w 1440p i wszystko ultra to 130fps + stabilne dlatego wnioskuje, że coś złego się dzieje z warzone?
Może brakuje jakiś sterowników? Może coś złego się dzieje? Dodam, że przy warzone karta graficzna gry wejdę do gry wydaje nietypowe dźwięki ( https://youtu.be/-IUwjbXgK_M ) chodź nie wiem czy uda się wam je wychwycić.
Reasumując chciałbym wiedzieć dlaczego warzone tak dziwnie chodzi, co powoduje te dziwne dzwięki i dlaczego tylko w warzone oraz jakie testy mogę wykonać dodatkowo abym miał pewność, że sprzęt jest sprawny.

Edytowane przez AmatorKomputerowy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Hm, to na co zwróciłem uwagę na filmiku to użycie GPU dziwnie skacze.
Dziwna sprawa ale nie wygląda na problem stricte ze sprzętem.

Edytowane przez domino97

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, domino97 napisał:

Hm, to na co zwróciłem uwagę na filmiku to użycie GPU dziwnie skacze.
Dziwna sprawa ale nie wygląda na problem stricte ze sprzętem.

Sam nie wiem co się dzieje bo z tego co widzę inne tytuły nie mają tego problemu... 

P.S. Żeby nie było, że jestem leniem tak naprawdę siedzę nad tym od godziny 15'stej przeszukując milion stron Internetu ale większość to obniżanie ustawień bądź wyciskanie ostatnich kropel potu z 10 letniego sprzętu. 
P.S. 2 Ustawiłem najwyższą jakość w panelu sterowania, wyłączyłem zintegrowaną grafikę ale nic nie pomogło. 
P.S. 3 Zauważyłem, że na różnych testach na youtube zużycie GPU wynosi 95-99% a u mnie cały czas praktycznie 65% 

Edytowane przez AmatorKomputerowy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gra jest spaprana, trzeba albo czekać na aktualizację, albo kombinować z rozwiązaniami z internetu. Szukając źródeł w haśle wyszukiwania wpisuj RTX3080, wtedy będzie więcej wyników od osób z podobnym problemem i sprzętem co ty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...