Skocz do zawartości
Zas

Gry na Unity wrażliwe na undervolting? Degradacja CPU?

Rekomendowane odpowiedzi

Myślałem, że zmiana minimalnego obciążenia CPU w planie zasilania coś daje, wydawało się, że działa... nie działa :E
Uff, dobrze, że pojutrze kończy mi się GamePass, czas wrócić do grania w normalne gry.

Soją drogą jakimś cudem ani Word, ani przeglądarki obrazów, ani edytory graficzne nie powodują zgona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Hmm... okazuje się, że miałem ustawiony "Minimum processor state" w planie zasilania na 50% - tak, wiem, że plany zasilania zostały dawno temu naprawione, ale dawno nie czytałem nic o Ryzenach i nie byłem pewien, czy to ustawienie ostatecznie wpływa, czy nie wpływa w żaden sposób na napięcia itp.

Zmieniłem wspomnianą opcję na 75% i CHYBA (póki co z wyłączonym PBO i offsetem -0,07500) wydaje się wszystko działać bez problemu.

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Zas napisał:

Hmm... okazuje się, że miałem ustawiony "Minimum processor state" w planie zasilania na 50% - tak, wiem, że plany zasilania zostały dawno temu naprawione, ale dawno nie czytałem nic o Ryzenach i nie byłem pewien, czy to ustawienie ostatecznie wpływa, czy nie wpływa w żaden sposób na napięcia itp.

Zmieniłem wspomnianą opcję na 75% i CHYBA (póki co z wyłączonym PBO i offsetem -0,07500) wydaje się wszystko działać bez problemu.

Wg tego co tam piszą na reddicie co pochodzi niby od AMD to powinno się minimum ustawić na 99%, a max na 100%.

Zaś co do planów zasilania, to kiedyś ktoś pisał, że w jednej grze wywala na planie chyba zbalansowanym, a na planie wysoka wydajność jest ok.

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź czy procek nie robi błędów Kernel-WHEA - to będą będy o kodzie 20. Jeśli tak - może być nieco niestabilny/zdegradowany.

Ja szukałem w swoim 3600 co jest powodem tych cholernych WHEA, teraz jak wyszło God Of War to nawet bluescreena mi zafundował. Na obniżonym taktowaniu względem stock - 4GHz - ale nie na sztywno, obniżał sobie dalej zegary, WHEA zostało, gry stabilniejsze.

Proc poleciał na RMA do AMD bo jeszcze zostało ciut gwarancji i mi zaakceptowali, czyli serio albo się zdegradował - na stocku + PBO ! - albo coś z nim było ciut nie tak. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Błąd jest nadal, właśnie mnie dopadł przy okazji steam Next Festiwal, bo wiadomo, tam same gry na Unity... 
Ile gwarancji daje AMD? Trzy lata? Jak dwa, to już po zawodach...

WHEA powinny być wyświetlone w HWiNFO? No to nie ma ani jednego. Licznik na 0.
Ale już mi się trzy razy demo Melatonine wysypało. Jakimś cudem Escape Academy nie.

Edit: W Event Viewer (App nad Services - Microsoft - Windows - Kernel-WHEA - Errors) też niczego nie ma.
 

Edytowane przez Zas

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

36 miesięcy gwarancja producenta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A, dodam, że tym razem miałem oczywiście offset -0,07 (żadnym aplikacjom ani grom na innych silnikach to nie szkodzi) , ale wyłączone PBO.
Sprawdzę jeszcze raz bez offsetu... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A może po prostu błąd w samym silniku … Przecież to nic niezwykłego … Jeśli się dzieje sporadycznie to myślisz ze tak szybko naprawia ? 
 

Ha przez wiele miesięcy w sterownikach AMD była babol który powodował ze na mojej Vedze w Cyberpunku sceny wewnątrz pomieszczeń były zbyt ciemne … I było to nawet wpisane w changelogu ze wiedza ale nie naprawili … Dopiero chyba koło maja wyszedł fix ….

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trudno powiedzieć, mozę2w1? Bez offestu i bez PBO w Melatonine póki co zwiech nie było. Ale w Escape Academy nie było nawet z offsetem. 
Może jest gorzej zoptymalizowana :E i bardzie ciśnie proca cały czas... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A spróbuj go ustawić manualnie ze sztywnym napięciem nie wiem jaka masz sztukę na początek 4.2ghz i 1.3v z odpowiednim llc aby dropa nie było.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...