Skocz do zawartości
naczelnik5

Undervolting Palit RTX 3060 problem

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem spróbować UV na mojej karcie. Jest to mój pierwszy raz. Po obejrzeniu tutoriali zabrałem się do roboty i oczywiście pojawił się problemy. Odpalam MSI Afterburner, odpalam gpu-z , odpalam benchmark w gpu-z.  Właczam odblokowanie napięcia i monitorowanie napięcia w ustawieniach. Taktowanie 1890mhz, Voltage 1081mV. Odpalam krzywą napięc , ustawiam np 1890mhz na 1050mV, zatwierdzam i w tym momencie Voltage skacze na 1100mV. I tak za każdym razem.W roznych tutorialach proponuja rozne ustawienia  np w jednych daja power limit na maxa, w innych core voltage na maxa. W jednych kaza ustawic tryb kernel , third party itp. Próbowałem na wszystkich ustawieniach i za każdym razem jest to samo. Napięcie idzie  w góre na 1100mV zamiast maleć. Co robie źle??:)

Tak to wygląda:

stock

UV 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wywołasz krzywą napięć i ustawisz ją np. na 0.950mV dla 19050Mhz, to zatwierdź to klawiszem L i dopiero po tym w AF zatwierdź ptaszkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, leven napisał:

Jak wywołasz krzywą napięć i ustawisz ją np. na 0.950mV dla 19050Mhz, to zatwierdź to klawiszem L i dopiero po tym w AF zatwierdź ptaszkiem.

Dzieki ! działa:) to jeszcze pytanko czy da się ustawić na sztywno taktowanie i schodzić z  napięciem? Bo mam tak że jak zejde z napięciem np  poniżej  950mV to taktowanie automatycznie spada do np 1830mhz. Da sie ustawić sztywno np 1890mhz  i pod to ustawić najniższy możliwy mV?? Ewentualnie jaki max zjazd w Mhz bedzie nieodczuwalny, badz minimalnie odczuwalny dla wydajnosci??

Edytowane przez naczelnik5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak się skaluje 3060.

Ale spróbuj ustawić krzywą napięcia na np. 950mV i ustawić taktowanie na 1900mhz.

Zapisz to i testuj.

Jest jeszcze suwak taktowania GPU - spróbuj nim ustawić taktowanie.

Power limit daj na maximum.

No i pamiętać należy, że od pewnej temperatury taktowanie również będzie spadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za chwilę będziesz wysyłał kartę na gwarancje, z uwaloną sekcją zasilania albo walniętym rdzeniem GPU. Tak samo jak "górnik" leven he he. Oczywiście forumowa "rada starców" powie Ci że to absolutnie nie przez UV i nie miało to żadnego wpływu. 

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Tomek101 napisał:

Oczywiście forumowa "rada starców" powie Ci że to absolutnie nie przez UV i nie miało to żadnego wpływu. 

Oczywiście ze uV ma wpływ.

Karta będzie chodzić jak sprzet z lat 80tych.Tak z 40 lat

Tylko uV musi być duże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę ogarnąłem temat, udało mi się ustawić stabilne 875mV przy 1830mhz. Zejście poniżej 875mV powoduje drastyczny spadek nawet do 1730mhz. Nijak nie mogę tego ustawić żeby zostało 1830mhz a schodzić powoli z napięciem, może znów coś pominąłem? Druga sprawa to jak mam to 1830mhz na 875mV to w grach jest spoko jest ciszej i chłodniej ale jak wyjde do pulpitu to karta dalej pracuje na 1830mhz i wiatraki się kręca na jakies 45-50% tak jak przy 100% użycia gpu. Czy da się to jakoś ustawić żeby poza grami karta automatycznie zrzucała takty i napięcie a pod obciązeniem dochodziła max do wartości któe ustawiłem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, naczelnik5 napisał:

Czy da się to jakoś ustawić żeby poza grami karta automatycznie zrzucała takty i napięcie??

Zrzuca.Jeśli masz inaczej to coś działa w tle albo sterty masz lipne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw 1830MHz na 0,875V i od tego napięcia wszystkie inne do końca na 1830MHz. Wszystko ma być w jednej linii. 

Edytowane przez seba1995x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, haryyy napisał:

Zrzuca.Jeśli masz inaczej to coś działa w tle albo sterty masz lipne

Problem w tym że nie , sprawdzałem w Afterburner jak i gpu-z. Na defaultowym profilu na pulpicie jest 210mhz, jak wczytam profil uv wskakuje na sztywno 1830mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, haryyy napisał:

A mi działa z uV?

Dobra już wiem co było nie tak,:D ustawienia krzywej zatwierdzałem L jak polecił jeden z użytkowników , ale wtedy ustawiało się na sztywno. Wystarczyło zatwierdzić L a potem jeszcze raz L i teraz już ładnie zrzuca takty :) Jakos metoda prob i bledow udalo mi sie ustawic 850mV dla 1800mhz , narazie wyglada na stabilne. Dzieki wszystkim za pomoc;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 30.01.2022 o 17:59, Tomek101 napisał:

Za chwilę będziesz wysyłał kartę na gwarancje, z uwaloną sekcją zasilania albo walniętym rdzeniem GPU. Tak samo jak "górnik" leven he he. Oczywiście forumowa "rada starców" powie Ci że to absolutnie nie przez UV i nie miało to żadnego wpływu. 

Cześć Forest - ciągle pijesz i zalewasz robaka?:hahaha:

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Mudżahedin napisał:

Cześć Forest - ciągle pijesz i zalewasz robaka?

Widzę że Forest ostro zalazł za skórę niektórym, tylko potem tacy dobijają się w kolejkach do takich jak Forest, bo naprawienie uszkodzonego GPU graniczy z cudem w rozsądnych terminach. Większość na tym forum w przeciwieństwie do Foresta nie naprawiła nawet kalkulatora w swoim życiu. 

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, grzela300 napisał:

Widzę że Forest ostro zalazł za skórę niektórym, tylko potem tacy dobijają się w kolejkach do takich jak Forest, bo naprawienie uszkodzonego GPU graniczy z cudem w rozsądnych terminach. Większość na tym forum w przeciwieństwie do Foresta nie naprawiła nawet kalkulatora w swoim życiu. 

Większość na tym forum nie żebra też jak forest na

1). Remont mieszkania.

2). Remont samochodu.

3). Żarcie dla papug.

Także sam pan rozumiesz, panie kolego....

5cd9917aef1f9a1c5694095121f491f1.gif

:hahaha:

Edytowane przez Mudżahedin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Mudżahedin napisał:

Większość na tym forum nie żebra też jak forest na

Spox2 z kanału Wielki Elektronik ten gość od naprawy konsol  tak samo prosi o wsparcie swojej działalności i wielu innych którzy mają kanał na YouTube, w przeciwieństwie do ciebie Ci ludzie mają wiedzę i umiejętności, ty o takie wsparcie nie mógłbyś zabiegać z oczywistych powodów. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, grzela300 napisał:

Spox2 z kanału Wielki Elektronik ten gość od naprawy konsol  tak samo prosi o wsparcie swojej działalności i wielu innych którzy mają kanał na YouTube, w przeciwieństwie do ciebie Ci ludzie mają wiedzę i umiejętności, ty o takie wsparcie nie mógłbyś zabiegać z oczywistych powodów. 

Ojojoj. Czyżby teraz dopiero ujawnił się prawdziwy forest?:E Kac męczy co? A "donejty" się skończyły co?:hahaha:

I jak to jest kolego "leśniku", że filmy które sam opublikowałeś dla potwierdzenia swoich durnych teorii spiskowych jakiś czas temu uczyniłeś prywatnymi, co? Czyżbyś się wstydził?:hahaha: 

Edytowane przez Mudżahedin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli dalej będziecie chcieli gadać o "gwiazdach" to róbcie to na PW ;) 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne że uv nie uratuje takiego rtx 3080 który realnie bez ograniczeń biosu ma 400 Wat plus. Większość zrobi uv na 350wat. Dla niego to pierdnięcie i się i tak stopi. Natomiast jakby zjechać mu uv na 200 Wat to taka karta pochodzi do 2060 roku. Można to porównać do amrykanskiego silnika gdzie przy 5 litrach jest 120 km i lata 5 milionów kilometrow.dzisiaj jakość jest niska i wszystko wyzylowane. Jakości nie poprawisz ale można zejść z wyzylowania.A za te kłamliwe filmiki bo przez uv mało kart mu szło na warsztat to wbijam w niego

• Thanks 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po paru dniach bezproblemowego dzialania po UV zdarzylo mi sie ze God of War wysypal mi sie do pulpitu. I zaczalem sie zastanawiac czy na pewno 850mV przy 1800mhz jest stabilne czy to po prostu zwykly crash. Jako ze wczesniej testowalem karte tylko w grach i prostym tescie w gpu-z sciagnalem furmark i boundary benchmark ( ze wzgledu na to ze nie mam zadnej zainstalowanej gry z RT) puscilem najpierw pare razy Boundary i bylo ok. Furmark natomiast po ok 2 minutach wywala do pulpitu. Temp ok 75c. Czy to znaczy ze jednak musze podniesc nieco napiecie? I jeszcze pytanko czy przy UV power limit mam dac na maxa w prawo czy zostawic default??

Edit: hmm jak wlaczylem defautowe ustawienia karty to furmark dziala juz 20 min bez problemu  ale pokazuje ok 1600mhz  i 875mV w gpu-z. Czy nie powinno to dzialac na max taktowaniu i wyzszym napieciu?? Po tym ponownie wrzucilem profil UV i furmark dziala tym razem juz ponad 10 min a wczesniej 2 razy po 2 min wywalal do pulpitu. Zglupialem troche

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie testuj swojej karty graficznej Furmarkiem, to najgorsze dziadostwo a nie jeden nieszczęśnik uszkodził przez tego syntetyka swoją kartę. Za nisko zszedłeś z tym napięciem. 

W dniu 1.02.2022 o 19:11, haryyy napisał:

Jasne że uv nie uratuje takiego rtx 3080 który realnie bez ograniczeń biosu ma 400 Wat plus. Większość zrobi uv na 350wat. Dla niego to pierdnięcie i się i tak stopi.

Masakra co za bełkot. 

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 godzin temu, naczelnik5 napisał:

Po paru dniach bezproblemowego dzialania po UV zdarzylo mi sie ze God of War wysypal mi sie do pulpitu. I zaczalem sie zastanawiac czy na pewno 850mV przy 1800mhz jest stabilne czy to po prostu zwykly crash. 

Po takiej wylotce sprawdzaj podgląd zdarzeń > zdarzenia administracyjne czy nie masz takiego błędu w tym czasie.0f11ef423a20d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Furman generuje tak wysoki pobór  mocy, że sekcja zasilania nie wyrabia, chłodzenie nie wyrabia i bios zrzuca napięcie i traktowanie, żeby karta nie umarła.

Testuj kartę w nowych benchmarkach.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Send1N napisał:

Po takiej wylotce sprawdzaj podgląd zdarzeń > zdarzenia administracyjne czy nie masz takiego błędu w tym czasie.0f11ef423a20d.jpg

Wlasnie sprawdzilem i w momencie crasha zadnego takiego zdarzenia nie bylo wiec wychodzi na to ze to zwykly crash. Natomiast widnieja zdarzenia display w czasie wywalania z Furmarka ale jak piszecie furmarkiem nie ma co sie sugerowac. W takim razie czym darmowym najlepiej przetestowac karte? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyloty do pulpitu mogą być też od cpu czy pamięci ram a log będzie się nazywał przykładowo application error...

Testuj w jakiejs wymagającej grze, możesz też puścić 3dmark darmowy timespy chociaż tam nie wyłapuje tak dobrze niestabilności jak gry które dobrze siedzą na gpu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi