Skocz do zawartości
bleck

Problem z X.M.P na płycie Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 LGA1700

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć !

Nie mogę za nić ustawić X.M.P na płycie Gigabyte Z690 GAMING X DDR4 LGA1700. Ja ustawię X.M.P to komputer się nie włącza. Jak wymuszę 3600 to też nic się nie dzieje.  Poproszę o pomoc. 

Używam tych pamięci: https://proline.pl/pamiec-goodram-irdm-pro-16gb-ddr4-3600-cl17-19-19-czarna-irp-3600d4v64l17-16g-p1395496

Dokładnie mam ten sam problem: https://www.youtube.com/watch?v=evz-gRuJKrY

image.png.05eb1d41f0117ea5a75dc7486da48224.png

 

image.png.11e35ab1e3497c2d89852b5aeebff26a.png

Edytowane przez bleck

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

... a jak ustawisz 3500 to wstaje? (na 1,35V i opóźnieniach takich jak dla 3600)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 minut temu, Kyle_PL napisał:

... a jak ustawisz 3500 to wstaje? (na 1,35V i opóźnieniach takich jak dla 3600)

Wstaje, ale nie na tych ustawieniach. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj ustawić napięcie na sztywno 1.45V. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Cóż, XMP to podkręcanie (kontrolera pamięci, który jest w procesorze), więc nie ma gwarancji, że będzie to działać na 3600, 1,35V i parametrach jakie producent kostek sobie wymyślił, kiedy producent procesora gwarantuje max 3200. Ustaw najszybsze stabilne parametry dla RAM manualnie, jeśli chcesz podkręcać i tyle.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaki masz procesor?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, Iri napisał:

Spróbuj ustawić napięcie na sztywno 1.45V. 

PC nie chciał wstać, musiałem baterie od CMOS wyjąc, żeby się zresetował. 

13 minut temu, Kyle_PL napisał:

Cóż, XMP to podkręcanie (kontrolera pamięci, który jest w procesorze), więc nie ma gwarancji, że będzie to działać na 3600, 1,35V i parametrach jakie producent kostek sobie wymyślił, kiedy producent procesora gwarantuje max 3200. Ustaw najszybsze stabilne parametry dla RAM manualnie, jeśli chcesz podkręcać i tyle.

Masz rację., natomiast zawsze mi to działało. Nawet na 3200 Mhz nie chce wejść. 

8 minut temu, tomcug napisał:

Jaki masz procesor?

i7-12700k

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, bleck napisał:

PC nie chciał wstać, musiałem baterie od CMOS wyjąc, żeby się zresetował. 

Masz rację., natomiast zawsze mi to działało. Nawet na 3200 Mhz nie chce wejść. 

i7-12700k

 

 

 

Sprawdź jaką masz wersję bios, dla tej płyty został wydany bios F6. https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/z690_gaming_x_ddr4/support#support-dl-bios

  1. Checksum: 1064
  2. Fix Non-K CPU performance issue
  3. Optimization for improved VRM and processor overclocking thermal performance (CPU load line adjustments)
  4. Improve DDR4 XMP 3200~3600MHz compatibility
  5. Add Legacy Game Compatibility Mode option

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, Kyle_PL napisał:

Jest i F7. Jednak ja nigdy nie instaluję tak świeżego biosu. Wolę zaktualizować do prawie najnowszego zobaczyć czy działa i ewentualnie za jakiś czas zaktualizować jeśli będzie tego wymagać. Różnie bywa z tymi biosami. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, Iri napisał:

Sprawdź jaką masz wersję bios, dla tej płyty został wydany bios F6. https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/z690_gaming_x_ddr4/support#support-dl-bios

  1. Checksum: 1064
  2. Fix Non-K CPU performance issue
  3. Optimization for improved VRM and processor overclocking thermal performance (CPU load line adjustments)
  4. Improve DDR4 XMP 3200~3600MHz compatibility
  5. Add Legacy Game Compatibility Mode option

 

19 minut temu, Iri napisał:

Jest i F7. Jednak ja nigdy nie instaluję tak świeżego biosu. Wolę zaktualizować do prawie najnowszego zobaczyć czy działa i ewentualnie za jakiś czas zaktualizować jeśli będzie tego wymagać. Różnie bywa z tymi biosami. 

 

22 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Mam zainstalowany F7. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W jakich slotach masz ram tak w ogóle? Jeśli aktualizacja do F6/F7 nie pomoże to przełóż ram i sprawdź. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, bleck napisał:

Mam zainstalowany F7. 

Mam BIG prośbę: mógłbyś zrobić print screen z programu CPU-Z, zakładkę "CPU" i zakładkę "Mainboard" ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Iri napisał:

W jakich slotach masz ram tak w ogóle? Jeśli aktualizacja do F6/F7 nie pomoże to przełóż ram i sprawdź. 

4x 16 GB 3600 Mhz. 

 

5 minut temu, Kyle_PL napisał:

Mam BIG prośbę: mógłbyś zrobić print screen z programu CPU-Z, zakładkę "CPU" i zakładkę "Mainboard" ?

image.png.0770be5581924e5143f5868221f449d9.png

image.png.1d276a2cb3acb2024ef70d44ceae062b.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, bleck napisał:

4x 16 GB 3600 Mhz. 

Wyjmij dwie kości z A1 i B1 i sprawdź. Patrząc na to co ludzie piszą o tej płycie to jest to śmietnik za kafla i problem rozwiązuje wymiana. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
2 minuty temu, Iri napisał:

Wyjmij dwie kości z A1 i B1 i sprawdź. Patrząc na to co ludzie piszą o tej płycie to jest to śmietnik za kafla i problem rozwiązuje wymiana. 

Już to zrobiłem, nadal nic. 

Edytowane przez bleck

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
10 minut temu, bleck napisał:

Już to zrobiłem, nadal nic. 

Hmm, w LGA 1700 jest przypadłość wyginania procesora i przy okazji pinów przez zbyt mocny docisk socketu. Sprawdzałeś jak wygląda stan pinów i procesora? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
7 minut temu, Iri napisał:

Hmm, w LGA 1700 jest przypadłość wyginania procesora i przy okazji pinów przez zbyt mocny docisk socketu. Sprawdzałeś jak wygląda stan pinów i procesora? 

Tak, wszystko wygląda jak powinno. 

Edytowane przez bleck

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ta płyta nie jest tragiczna , sam spec od OC ramu na Intelu stwierdził " co ja od niej chce", bo każda ma jakieś ale . 

Tu masz nastawy na 2x16gb , timingow nawet nie probuj ustawiać jak są u mnie, mam inne moduły, o lepszym potencjale . Ale co ważne wyłącz parę razy xmp w biosie Dalesze timingi, napięcia sa io, trainingu ram ustaw jak u mnie . Można spróbować też ustawić odt modulow jak u mnie. Płyta ma humory, ale całkiem spoko daje się ogarnąć . 

https://drive.google.com/drive/folders/13cOuVq_z02Qlx_FBe3gzytSTstmgdi2b

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
36 minut temu, Iri napisał:

Hmm, w LGA 1700 jest przypadłość wyginania procesora i przy okazji pinów przez zbyt mocny docisk socketu. Sprawdzałeś jak wygląda stan pinów i procesora? 

Zapinałem/wypinałem procesor SandyBridge 11 letni i chwilę potem nowiutki AlderLake LGA1700 na Gigabyte Z690 Gaming X DDR4 i w nowym LGA1700 dźwignia nie chodziła ciężej, wiec nacisk nie sądzę by był większy. Z kolei w pracy miałem jakieś stare CPU na socket LGA, może nawet więcej niż 11 letni (nie pamiętam, ale stare) i dźwignia chodziła zadziwiająco ciężko. Także z tym naciskiem, to obstawiam, że jest ruletka i to od lat.

Godzinę temu, bleck napisał:

(screeny)

Dzięki wielkie. Tak z ciekawości, czy można na tym F7 uruchomić AVX 512? (po wyłączeniu małych rdzeni) Bo na F6 się da (akurat na i5 12400F):

d8eee1d8ad53.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
36 minut temu, Kyle_PL napisał:

Zapinałem/wypinałem procesor SandyBridge 11 letni i chwilę potem nowiutki AlderLake LGA1700 na Gigabyte Z690 Gaming X DDR4 i w nowym LGA1700 dźwignia nie chodziła ciężej, wiec nacisk nie sądzę by był większy. Z kolei w pracy miałem jakieś stare CPU na socket LGA, może nawet więcej niż 11 letni (nie pamiętam, ale stare) i dźwignia chodziła zadziwiająco ciężko. Także z tym naciskiem, to obstawiam, że jest ruletka i to od lat.

Problemem nie jest sam docisk ale także długość procesora względem starszych. Z resztą wystarczy spojrzeć na oba gniazda i nie trzeba być orłem żeby stwierdzić iż lga 1700 ma gorszy punkt podparcia w miejscu docisku. Ale nie o tym tutaj mowa skoro autor twierdzi ,że nie ma bananka.

 ME8KCL6_t.jpg 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, Iri napisał:

nie trzeba być orłem żeby stwierdzić iż lga 1700 ma gorszy punkt podparcia w miejscu docisku.

Czemu, skoro "punkt podparcia" jest tak samo w centrum? "Gorszy punkt podparcia" to by był, gdyby był przesunięty wzgl. środka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
22 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Czemu, skoro "punkt podparcia" jest tak samo w centrum? "Gorszy punkt podparcia" to by był, gdyby był przesunięty wzgl. środka.

Widzisz różnice w punkcie podparcia czy nie? Bo ja widzę i to kolosalną ,a w dodatku procki na lga 1700 są dłuższe co wzmaga wygięcie. Mylisz punkt podparcia z punktem docisku. 

ME8KDEH_t.png ME8KDEJ_t.jpg 

Edytowane przez Iri

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobra... udało się... 

Wyłączyłem profil XMP i manualnie ustawiłem napięcie na 1.4- na 1.45 nie działało. Po 20 próbach w końcu zaskoczyło. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Czyli jednak podpowiedź była w dobrym kierunku z podbiciem napięcia. Co Cię tak jurekk bawi?

Edytowane przez Iri
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...