Skocz do zawartości
azgan

Star Wars Jedi: Survivor PC, XSX, PS5

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, nie da się. Dziś pograłem dłużej niż wczoraj i stuttering potrafi miejscami obrzydzać, a gram tylko w 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, caleb59 napisał:

Nie, nie da się. Dziś pograłem dłużej niż wczoraj i stuttering potrafi miejscami obrzydzać, a gram tylko w 1080p.

Taki urok silnika gry na Unreal 3,4. jedynka Jedi tez cięła niemiłosiernie dopiero któryś tam patch trochę poprawił stutering . Dwójkę już całkiem zjebali .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gra zachowuje się dziwnie. Jako, że przywykłem do obracania się w okolicy 120 fps, jestem bardzo wyczulony na nieakceptowalne fps i w oka mgnieniu bez OSD łapię różnice między 62 fps vs 58 fps ;).
I tu ciekawostka. Odpalam OSD. Chrupnie do 58, 56 fps... nie robię NIC. Stoję jak słup, nie tykam myszy, kamery... stoję, a FPS na OSD "ładuje się" jak power :) ... 56,59, 62, 66, 70... i tak potrafi sobie dobić do płynnego 80 fps i jest już cacy.
Kompletnie nie kumam, z czego to wynika.  

Edytowane przez *** ChOpLaCz ***
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pany objaśnijcie mi biednemu...
4090 @ 11700K.
Jedi z Epic.

1. Czy to 1080, 1440 czy 4K zawsze tyle samo FPS w okolicy 80 fps.
2. FSR on/off - zero zmian FPS, tylko bez FSR GPU się gotuje na 75'C (a nie 60) i obroty na milion wskakują, a zmian w ilości FPS zero.  

ex508Qd.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Guzik widac na tym osd jak jest tak male zdjecie ;) Lupy potrzeba :D A jak jest tyle samo fps to zapewne jest ograniczenie od strony cpu.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Buu... coś link się zważył, bo grafa jest duża w oryginale.
Zaraz poprawię.

[edit] poprawione - już pic jest "pełnowymiarowy".

41 minut temu, Phoenix. napisał:

A jak jest tyle samo fps to zapewne jest ograniczenie od strony cpu.

Sugerujesz, że coś typu 13700 podbiłoby znacząco fps w moim przypadku?
Kurcze - kupiłbym lga 1700 & 13700, ale boję się, że będzie miał 100'C na powietrzu.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugeruje, ze najpierw musza naprawic gre od strony cpu, a pozniej sam zobaczysz, co nie zmienia faktu ze szybsze cpu poprawi wydajnosc nawet w takim stanie bo sam u siebie wyciagam wiecej fps niz 80 ;)

Dzis do skopanych gierek top cpu must have :D

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tych screenach CPU ogranicza i to mocno. Szybszy CPU pewnie poprawiłby wynik o te 20-30%. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra wygląda cudnie i potrafi zachwycić. Ale !
Na 4090 w 4K wszystko na ultra + RT oraz FSR quality gra wciąga 21GB Vramu i 18GB Ramu. To jest kosmos :)
Lock na 60 FPS, karta nawet 50 stopni nie ma przy 40% obrotów i wciąga 180-200wat.
Jak na razie kilka mniejszych błędów graficznych oraz z animacją, można wybaczyć bo dobrze się gra :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@LinkuZmień na próbę tego locka na 117 fps (ewentualnie zmień Quality na Balance). Gra wygląda jeszcze lepiej w wysokiej płynności.

Edytowane przez tgolik
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ta gra tak ma, utilization leży :D. Można stać w miejscu, zaliczyć dropa a po chwili rozkręci się do tych 80 FPS.

Edytowane przez KaBaSZo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Linku napisał:

Gra wygląda cudnie i potrafi zachwycić. Ale !
Na 4090 w 4K wszystko na ultra + RT oraz FSR quality gra wciąga 21GB Vramu i 18GB Ramu. To jest kosmos :)
Lock na 60 FPS, karta nawet 50 stopni nie ma przy 40% obrotów i wciąga 180-200wat.
Jak na razie kilka mniejszych błędów graficznych oraz z animacją, można wybaczyć bo dobrze się gra :)

Ile fps Kolega wyciąga na 13700?

Błędów widzę kilka.
Cienie na budynkach, które się doczytują równolegle z moim biegiem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doczytywanie cieni to nie błąd - nie ma gry, która by tego uniknęła. Można to maskować ale uniknąć w 100 procentach się nie da. W The Last of Us 2 jest fragment, w którym uciekamy Jeepem - nawet "najlepsza gra na świecie" od najlepszego studia nie ustrzegła się widocznego doczytywania obiektów w czasie szybkiego ruchu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, tgolik napisał:

@LinkuZmień na próbę tego locka na 117 fps (ewentualnie zmień Quality na Balance). Gra wygląda jeszcze lepiej w wysokiej płynności.

Z pewnością :) Ale ogranicza mnie okablowanie. Mam kabel puszczony do drugiego pokoju i max co z niego wyciągam to 4k60 HDR + Freesync + YCBR4444.
A poza tym to wszędzie gdzie mogę, to ograniczam się do 60. Mnie to wystarcza. A podzespoły się aż tak nie męczą. 120 to tylko do VR odpalam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ach, to planowanie kabli na przyszłość - też mam sporo takich w domu, które do niczego nie służą.

Najlepsze są przewierty przez ściany o średnicy pozwalającej w przyszłości na wymianę kabla.

Podobnie jak Ty, komputer mam w innym pomieszczeniu co TV. Stoi sobie za ścianą w piwnicy razem z konsolą a kable przez 2,5 cm przewiert w ścianie trafiają do TV.

Oczywiście, żeby docenić brak smużenia w 120 Hz konieczny jest OLED.

Edytowane przez tgolik
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, tgolik napisał:

Ach, to planowanie kabli na przyszłość - też mam sporo takich w domu, które do niczego nie służą.

Najlepsze są przewierty przez ściany o średnicy pozwalającej w przyszłości na wymianę kabla.

Podobnie jak Ty, komputer mam w innym pomieszczeniu co TV. Stoi sobie za ścianą w piwnicy razem z konsolą a kable przez 2,5 cm przewiert w ścianie trafiają do TV.

Oczywiście, żeby docenić brak smużenia w 120 Hz konieczny jest OLED.

O tak w przyszłym roku zmieniam lokum i już wiem że rozwiąże to w inny sposób, a od czasu gdy do hdmi dodali światłowód to i prowadzenie kabla nie stanowi problemu. Chciałbym 120 + HDR + Freesync, pewnie i tak bym ustawił lock na 60 ale sama opcja 120 poprawiła by frametime. 

ps. W świątyniach Jedi mam czasami takie białe bloki przy szybkich ruchach kamera , w otwartym świecie tego nie ma, da się jakos pozbyć tego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra ktos na podobnym sprzęcie tzn ryzen 7 5800x rx7900xt ?

Bo chciałbym zagrać ale czekam aż ogarna grę, bo popsutego dead space remak przechodziłem i już niechce tak grać.

K... ma sie topowy sprzęt a gra tnie tzn dead space chodził średnio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, power1 napisał:

Gra ktos na podobnym sprzęcie tzn ryzen 7 5800x rx7900xt ?

Bo chciałbym zagrać ale czekam aż ogarna grę, bo popsutego dead space remak przechodziłem i już niechce tak grać.

K... ma sie topowy sprzęt a gra tnie tzn dead space chodził średnio

Mimo 120 klatek na sekunde 10 GB Vramu 32 RAMU Dead Space doczytuje shadery i tnie wtedy. Narazie zaden patch nie pomógł na to.W jedi nie grałem czekam az naprawią ta gre całkiem. O dziwo Last of Us mi super działa. Z innych optymalizacyjnych crapów Harry portera Hogwart Legacy nie próbowałem bo nie mój klimat.

Edytowane przez slawinho
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

O tak, marzy mi się w docelowym lokum wydzielenie ścianką w salonie strefy dla PC, podczas gdy po drugiej stroni ścianki będzie TV, więc potem tylko przewiert dołem, króciutki, zwykły kabel do TV i wreszcie będzie można kupić większy stojak pod kółko i grać w pełni komfortowo... Ale to na emeryturze, jak na to lokum uzbieram. Ach, wtedy to już będzie tylko VR albo hologramy... :(

Edytowane przez Zas
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ulubiony boss - Rick Specjalista Ds. Drzwi 😄

Akurat w tej lokacji miałem częstsze dropy (obserwatorium). Dropy miałem też w misji ratowania Zee. Obie są na Koboh.

Nie będę spoilerował, ale nie podoba mi się ten hollywoodzki trick, którym kończy się jeden pojedynek 🤣.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.05.2023 o 15:21, slawinho napisał:

Mimo 120 klatek na sekunde 10 GB Vramu 32 RAMU Dead Space doczytuje shadery i tnie wtedy. Narazie zaden patch nie pomógł na to.W jedi nie grałem czekam az naprawią ta gre całkiem. O dziwo Last of Us mi super działa. Z innych optymalizacyjnych crapów Harry portera Hogwart Legacy nie próbowałem bo nie mój klimat.

RX 7900 xt ma 20 GB vram , a ty porównujesz swoje 10 GB vram...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedługo będzie 2 tygodnie bez żadnej aktualizacji, czyżby EA zluzowało Respawn? Nie podobają mi się takie przestoje, specjalnie nie gram bo czekam na patche, a tu co raz dłuższe przerwy między nimi...

ho3m6amcng2b1.jpg

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@caleb59 bo nie wyciągasz wniosków ani się nie uczysz na błędach... tak jak oni :E
Jest natomiast między wami bardzo istotna różnica, oni mają już twój hajs, ty w zamian masz źle działającą grę, ale masz wiec wszytko według ich strony jest w porządku. ;)

Chyba nikt z nas EUL'i nie czyta ale mam przeczucie ze oni tam nie piszą ze oprogramowanie które dostarczają będzie działało prawdilowo :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Tam o 130zł nie będę płakał kiedy normalna cena gry to 300zł. :E Widać wyraźnie, że afera przycichła i zwolnili tempo wydawania aktualizacji.

Chodzi raczej o to, że grać za bardzo nie mam w co poza BF 2042 i przydałoby się wreszcie ruszyć Star Warsy nowe. U mnie wszystko leci na bieżąco tak więc gram we wszystko co mnie interesuje na styk i z reguły przechodzę z gry na następną grę bez opóźnień. Ostatni raz kiedy tak siedziałem na dupie i czekałem na aktualizacje to była słynna wtopa z Uncharted 4 i później TLOU 1, w sumie przy Wiedźmin 3 Next Gen też swoje trzeba było odczekać.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oststnio gram w ea pro i gra działa jak gówno ale to co odwala się z tym wiertłem na jedah to jedna z najlepszych sekwencji akcji w grach ever. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi