Skocz do zawartości
hubio

Czy nadzór nad forami / internetem to dobry pomysł ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Kiedyś był podgląd kto za co "kiblował"... podobnie jak ktoś  pisał bzdury to się dawało minusa i tyle. Teraz na forum jest bardziej poprawnie, tak nowocześnie 🙃

Edytowane przez Klakier1984

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wytrzymam - musze skomentowac :E  @Klakier1984 Parafrazaujac Pania Dulska - fajne tu robisz iluzje, takie na pozor wysublimowane ;) 

A gdybys zajrzal do slownika to bys wiedzial, ze poprawny oznacza wolny od bledow i z nowoczesnoscia nie ma to nic wspolnego ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie obraziłem się ;) poprawność ( polityczna dla ścisłości) jest taka trendy-nowoczesna.

Nie możesz na forum dać komuś minusa pokazując, że się z nimi nie zgadzasz, żeby biedocek depresji czasem nie dostał.

Edytowane przez Klakier1984
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 13.09.2023 o 18:46, forfun napisał:

Czy ktoś w końcu zrobi porządek z rasistami w wątku o imigrantach? Czemu kasujecie(ten moderator powinien się ujawnić) posty, które wprost pokazują tego typu postawy i nazywają rzeczy po imieniu? Kurde, tu jakiś prawdziwek dał mi blokadę, bo rasistę nazwałem idiotą, a ludzie, którzy używają języka Adolfa Hitlera notorycznie, sobie spokojnie funkcjonują i nadal tworzą te swoje rasistowskie, ksenofobiczne wysrywy godne portali faszystowskich/neonazistowskich. Można zgłaszać i zgłaszać, a bana tu żaden nie dostanie. Utrzymujecie poziom dyskusji na bardzo niskim poziomie, aż nie chcę się tutaj wchodzić, bo jeszcze nie tak dawno temu polegało to na merytorycznej dyskusji.

Podaj przykład o co KONKRETNIE chodzi, bo coś mi to bardzo mocno śmierdzi lewackim zamordyzmem i domaganiem się karania osób, bo ośmielają się mieć inny pogląd, albo użyły nie tego określenia, a przecież nazwanie kogoś np. "białasem" czy "polaczkiem" czy inaczej, to najgorsza zbrodnia przeciwko ludzkości i należy pozamykać fora i autorów takich tekstów.
Czemu twierdzę, że mi to śmierdzi, to może wyjaśnię, bo mi zaraz inny bywalec tego wątka zarzuci, że "lewicowców widzę, pewnie jakaś paranoja":
- po pierwsze znam Twoje poglądy i nie raz ogromną pogardę, którą zioniesz w stronę prawicy
- po drugie używasz słów kluczy "rasistowskie, ksenofobiczne". 

Chcesz karać kogoś za ksenofobię? Czyli jak jest realne zagrożenie i ktoś to nazwie po imieniu, to chcesz cenzury i policji myśli, tak? Bana za nazwanie nachodźcy wrogiego krajowi do którego trafia, nachodźcą? Bana za napisanie, że może zgwałcić? Otóż masz teraz odpowiedź dlaczego zgłaszałeś sto razy a mod nie reagował - bo modzi nie są sługami lewicowych snowflake'ów, którzy nie potrafią przeżyć odmiennej opinii.
- wysrywy - sposób wysławiania się bardzo popularny na lewicy (głównie wśród młodszych ludzi, 18-30)

- obrażasz się w imieniu kogoś, i uważasz, że za to powinien być ban. A jak TY konkretnie, TY wyzywasz kogoś bezpośrednio to już mniejsza wina? No lewacką logiką zaleciało znowu.

jak nie zgadłem to trudno. 

Cytat

Jeden tutaj daje popisy i praktycznie w każdym poście mówi o obcych gwałciciele, złodzieje i mordercy.

O, to może być jednak o mnie. :D
 Lewicowcy domagający się kar więzienia lub przynajmniej chłosty za obrażanie nie ich, a kogoś za kogo czują się w obowiązku być obrażeni, też zazwyczaj leją na kontekst.
"wrogich kulturowo, obyczajowo, mających w nosie przepisy prawa kraju, który ich przyjął na swoje terytorium i obdarzył prawami" pewnie nie ma znaczenia, bo kontekst to pewnie wymysł rasistów. 
Statystycznie rzecz biorąc, w grupie 100 typów ze spranymi indoktrynacją głowami, możesz się z wielkim prawdopodobieństwem spodziewać dokonania przestępstwa i/lub gwałtu.

Co do indokrytnacji w przykładzie to chodziło o tych z  umysłami pełnymi zasad "niewierny to szmata i można zrobić z nim, co się komu podoba" i "kobieta to nie człowiek, a jak chodzi po ulicy bez szmaty na głowie, to prosi się sama o karę, a nawet najbrutalniejsza jest OK, bo przecież to nie dość, że sama winna (bo ubiór) to jeszcze niewierna)
Myślisz, że większość muzułmanów tak nie myśli? No to niespodzianka. Obejrzyj sobie wywiady na ulicach w Turcji czy Egipcie. A gdy ja piszę o granicy z Białorusią, to chodzi o nachodźców z innych państw, gdzie takie niebezpieczne postawy są znacznie częstsze, żeby nie powiedzieć przeważające. 

A jak do gwałtu dojdzie, to rządy, do których doszli aktywiści lewicowi, z ich podejściem "nie wolno mówić o nich źle, bo to nakręci rasizm i ksenofobię w społeczeństwie!" potem to ładnie ukryją, tak aby w dyskusji w przyszłości, lewak mógł "zagiąć" dyskutanta odwołaniem się do "prawdziwych danych, a nie zmanipulowanych przez prawackie nagonki". W mediach o tym nie będzie, albo będzie bez podania informacji kto to i z jakiego kręgu kulturowego.
Ba. Nawet ofiary czasem, po zostaniu ofiarą gwałtu, są tak zindoktrynowane lewacką logiką, że nie chcą zgłaszać, bo boją się, że to wywoła nienawiść do całej grupy, a przecież ten co ją zgwałcił, to tylko wyjątek od reguły przecież. Bo tak jej powiedzieli w mediach, gdzie za to codziennie uczą, że najgorsze co można zrobić to być RASISTĄ, np. takim co uogólni i powie coś negatywnego o wyznawcach "religii pokoju". 

Myślę, że szok może się przydać, więc Cię zszokuję:

- nigdy nie skrzywdziłem nikogo, ani nawet zwięrzątka poza owadami, bo nienawidzę komarów (komarofobia, wiem)

- nie słuchałem żadnej nagonki pisu i prawaków, bo mam ją w Dudzie, a opinię sobie wyrobiłem sam, dekadę ponad temu, oraz obserwując fakty i wydarzenia w zachodnich państwach (USA, Niemcy, Anglia, itp)

- jestem lewakiem w kwestii wyznania - niech każdy wierzy w co chce. Ja w bogów nie wierzę, ale nie gardzę ludźmi, którzy wierzą. Byle tylko ich święta książka nie zawierała zachęt do uprzykrzania innym ludziom życia lub łamania praw typowych dla rozwiniętej cywilizacji zachodniej.  Mam kilkunastu kolegów wyznania muzułmańskiego i nie wyzywałem żadnego od morderców. Może dlatego że żaden nie jest talibem z Afganistanu czy innym ekstremistą a Arabii. 
A jak już o tym, to najwięcej rasistowskich i obraźliwych dla muzułmanów memów i żartów pokazali mi właśnie.. muzułmanie. Co ciekawe, kilku z nich jest błęboko wierzących, ale ze stereotypów się śmieją bez problemu. Raz mnie jeden opierdzielił, jak zapytałem czy mogę też podobny mem mu podesłać jakbym kiedyś zobaczył, bo nie chciałem ryzykować, że go obrażę czy coś. Opieprz dostałem za to, że w ogóle pomyślałem o tym, że on może na mnie być za takie coś zły.  On po prostu dobrze wie, że słowo samo w sobie, bez intencji, nie jest ważne. Przyjacielskie "you motherfucker" nie jest obraźliwe, a "you idiot" może od tego być obraźliwe 100x bardziej. 

Co do moderacji
Moderacja jest od tego, żeby z danego forum korzystało się jak najprzyjemniej i żeby forum przyciągało ludzi. Dlatego dbają o porządek. 
Bardzo więc dobrze, że odrzucali Twoje zgłoszenia (chyba, że się mylę i chodzi o tę jedną osobę, która nazywała emigrantów mocno obraźliwie, czego nie popieram (acz rozumiem motywacje)) bo zamordyzm w temacie "mowy nienawiści" i walki -izmami i -obiami, nieuchronnie spowoduje odpływ userów, którzy sobie takiego czegoś nie życzą i jak zobaczą, że zapanowały "nowoczesne" metody moderacji wzorem z Reddita i zachodniej politycznej poprawności, to podziękują za udział, i sobie pójdą. 

W dniu 13.09.2023 o 22:23, FataIity napisał:

Poza tym każdy krok w stronę większej kontroli w imieniu ochrony uczuć itp to krok w stronę zamordyzmu, powolnego zamordyzmu na każdym kroku, tak aby przyzwyczaić ludzi do coraz większej kontroli. Kontrola --> ogłupianie społeczeństwa --> coraz większa kontrola --> ogłupianie społeczeństwa - zamknięty cykl. Wystarczy spojrzeć np. na USA i ich "rozwój", zmieniający się proces rekrutacji na studia (np. "równouprawnienia" rasowe) oraz jak kształtuje się ich światopogląd na przestrzeni dekad. W Polsce to nie jest tak widoczne jeszcze,  ale tam już tak.  Proces następuje wolniej lub szybciej, a wszystko zależy na ile społeczeństwo się godzi w danym czasie.

Amen, brother!

:)

W dniu 14.09.2023 o 09:15, jagular napisał:

To jedna z kloak forum, w moim rozumieniu służąca do wylewania frustracji i agresji związanej ze strachem przed emigracją t

:szczerbaty:

Tak. A gaszenie pożarów to oznaka ogniofobii. Strażacy nie rozumieją ognia, przez co się go boją. Pewnie to efekt zaszczucia przez media. :D
Wąkta czytać nie musisz. Na pewno słabo tam wywiązujemy się z zadania przekonywania innych, ale spróbuj chociaż przyjąć do wiadomości, że może istnieją inne powody dla zdecydowanie anty-imigracyjnych postaw, inne niż strach, ksenofobia, rasim czy nasłuchanie się jakiejś pisowskiej nagonki. Jak trafisz na kogoś mądrzej niż my przedstawiającego tematykę i argumenty, to kto wie. Może się okazać, że to nie ci prawacy się za dłużo nasłuchali jakiejś nagonki i nieprawdziwej narracji.

Cytat

Forum umiera.

Bo w dedykowanym wątku piszą nie tak, jakbyś chciał? 
Przecież nikt nie zmusza wchodzić w wątki, które Ci nie pasują. 
Ale fakt, że powoli umrze, bo było forum strony PClab w końcu, a ta już nie istnieje. Nowych userów będzie przybywać powoli, a starych ubywać (nie że już mamy po 80 i wymieramy, ale..)

@jagular

Cytat

Tematów z konfliktami jest więcej. Nie tylko temat polityczny, czy emigranki (no, te są przepełnione patologią), ale także i tematy o gierkach, czy kartach graficznych.

Jak rzadko kiedy, zgadzam się i biję brawo za trafienie w sedno. Nie da się karami zmusić ludzi do tego, żeby nie byli chamscy i przemądrzali. Na pewno krytykując tego typu postawy, chodziło Ci o mnie też, choć z mojego punktu widzenia, to są grupki poklepujących się po plecach za podobne opinie i jak mówisz inaczej, to leci gęsty "hejt" i chamstwo i naprawdę widać ten problem u wielu, wielu userów. Tego nie naprawisz zasadami. Ludzie już tak po prostu mają, że lubią się czuć lepszymi/mądrzejszymi od innych. Żadne kontrole państwowe czy instytucjonalne i karanie, nie naprawi tego, że atmosfera na forach o tematyce komputerowej, mocno siadła w porównaniu z tym co było 20 lat temu. Ludzie ogólnie mają częściej ochotę bycia wrednymi, a do tego z wiekiem łatwiej o nerwice i stany niema permanentnego wkurzenia. Ten sam post przeleci po 20 latku jak po kaczce, a 20 lat później trafi na moment gdy ten już teraz 40latek, 3 dni nie spał, w robocie mu szef-debil zrobił awarię, przed którą ostrzegał, a potem trzeba było zarywać noc i prawcować w niedzielę, a do tego prawnik żony właśnie dzwonił w sprawie rozwodu i ogólnie wystarczy "jesteś głupi" i się zaczyna.

Chcecie faktycznie zmniejszyć poziom chamstwa i agresji na forum? To polecajcie wszystkim zdobywanie wiedzy o tym, jak ważny jest sen. Sam to zrobię: Matthew Walker i wywiad u Joe Rogana na początek. To nie do wiary jak jakość i ilość (oba na raz!) potrafią zmienić to jak wygląda świat i to, jak dana osoba się zachowuje. Normalnie Dr Jekyll and Mr Hyde.

sdas

@forfun

Cytat

Ja mówię o sytuacjach(i chyba jasno to podkreśliłem) zero-jedynkowych, kiedy ktoś używa wprost słów Adolfa Hitlera, nawiązuje do faszyzmu/nazizmu, jest antysemitą, ksenofobem, rasistą. Tutaj nie masz żadnego pola do dyskusji. Za takie słowa na ulicy zatrzymuje Cię Policja i tłumaczysz się przed prokuratorem, a potem przed sądem.

To już zdecydowanie nie o mnie (chociaż.. w umyśle lewaka oddychanie może być nazistowskie, bo ktoś tak jak Hitler np. oddycha i pogłaskał psa, ZUPEŁNIE jak udokumentowane zdjęcia Adolfa pokazujące takie zachowania ;)

Jeśli coś co ja napisałem, tak zinterpretowałeś, to tym bardzie, ale nawet jeśli nie, to poproszę o przykłady tego języka adolfiastego, bo bardzo ciekaw jestem, czy faktycznie takie coś się na tym forum pojawiło. Masz szansę tutaj mnie do czegoś przekonać, jeśli faktycznie. Będzie to miało wpływ na to, jak zapatruję się na to, co piszecie w tym wątku o osobach z tamtego wątka.

@Bono[UG]

Cytat

Stwierdzenie, że ktoś jest antysemitą, rasistą wymaga jednak przeanalizowania większej ilości treści niż jeden post.

:przytula:

To powinno być podchwytliwe pytanie przy aplikacji na moderatora (gdyby taka była :D
Są ludzie, nie napiszę znowu jacy, bo za dużo tego wyrazu napisałem, i zaraz mnie Lebomb  zwyzywa od widzących to wszędzie przez paranoje ;) ) którzy po prostu są tak zaprogramowani, że jeszcze nie doczytają do końća zdania, nawet jednego, a już wiedzą na 100% że mają do czynienia z -istą lub -obem.

Reszta wypowiedzi o moderacji też na piątkę z plusem :) 

@jagular

Tak, ale jakby popatrzeć na ostatnie lata, to te konflikty stają się coraz bardziej intensywne.

Cytat

Można przypuszczać że intensywność frustracji na forum jest wprost powiązana z brutalizacją w przestrzeni ogólnej, publicznej. 

Nie sądzę, aby polityka miała wpływ na to, jak się wyzywają i obrażają ludzie w dyskusjach o grafice, grach czy podczas wspólnej gry online.

Osobiście też mogę tylko strzelać, ale raczej chodzi o sen i styl życia. Brak ruchu, słońca, przeładowywanie mózgu bodźcami typu newsomania czy oglądania tiktoków itp. Ale przede wszystkich zaburzenia snu. W tym wgapianie się w telefony do późna, a do tego zaburzenia cyklu dobowego przy przestawieniu na pracę zdalną (zawaliło to samodyscyplinę wielu osobm, które często potem płaczą i pozywają współpracowników, bo taki straszny szef czy koleżanka, że żyć się nie da)

Pojawił się Neflix, ludzie często do późna oglądają filmy, bo "jeszcze tylko jeden odcinek" no i ogólnie żyjemy coraz mniej zdrowo. 

@forfun

Cytat

P.S - Serio, nie dojdziemy do porozumienia, bo spłycasz temat, który jest olbrzymim problemem. Aż takim, że na wielu portalach jest zakaz komentowania, bo wszelkiej maści frustraci tworzą takie komentarze, że nie ma czasu tego usuwać.

Aha. To dlatego wyłączają komentarze. Bo nie da się usuwać. Aha :lol2:

Wcale nie dlatego, że większość ludzi wypisuje co większość ludzi myśli i np. jadą po scenarzystce gry za to, jak wepchała sobie wesoło do scenariusza swój polityczny aktywizm (lewicowy oczywiście, bo innych pchanych na siłę do rozrywki jakoś nie widzę)  i ludzie mieli tego dosyć. No ale skoro krytykują za pchanie czarnej Kleopatry to na pewno przez ten wstrętny rasim. 

Serio, nie chcę być wredny, ale ten fragment sprawił, że się w głos roześmiałem. Nic absurdalniejszego już chyba w tym tygodniu nie przeczytam. 

Przerażające jest, że osoby z takim podejściem zdobywają coraz więcej władzy w mediach i rządach, o firmach nie mówiąc, bo że nie obejrzę jakiegoś filmu z cyklu Star Wars to nie koniec świata, przynajmniej dla mnie, bo nie jestem wielkim fanem (no ale jak zrobią remake MDK z laską z różowym HUDem w widoku ze snajperki to..... ;)

Cytat

Przecież szuriactwo rozwaliło temat o pandemii nie tak dawno temu.

Dzbany, idioci, debile, szuriactwo. 

Zauważasz problem w swoim zachowaniu i domaganiu się kar dla innych, czy jeszcze nie?

@jagular

Napisałeś przykład

Cytat

a humanitarnie jest przekraczac nielegalnie granice, swoim zachowaniem powodujac olbrzymie koszty dla obywateli naszego panstwa a wiec posrednio zabierajac nam i naszym dzieciom?”

Błagam. Powiedz mi, że pytanie od kogoś uznanego przez lewaka za "rasistę"  napisane w tej formie, to nie jest to, o co Ci chodziło i nie uznałbyś tego za trudne do oceny. 

Błagam, nie pisz, że ktoś ma rozważać, czy karać za taki wpis, bo stracę wiarę w ludzkość już do końca :(

Chyba, że ja nie zrozumiałem sensu, co możliwe, bo starałeś się przecież wskazać coś zakręconego. Obym to ja był tutaj tym nierozumiejącym.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, forfun napisał:

Ja to mogę robić za darmo, bo tutaj są może 3-4 tematy, w których pojawiają się takie treści, a w nich postów dziennie jest na serio niewiele. Przejrzenie kilku stron to pewnie 5 minut ;), ale widać moderacja śpi lub po prostu ma to w 4 literach(niektórzy to mogą podzielać pewne opinie...).

Oho. Jest i chętny na zostanie funkcjonariuszem GUKPPiW.

Urocze.

Od dzisiaj tylko język inkluzywny z mojej strony. Będzie słonecznie, kwieciście i z perfumami.
Tyle, że generalny przekaz się nie zmieni bo poglądy wciąż te same.

3 godziny temu, amsztel napisał:

A gdybys zajrzal do slownika to bys wiedzial, ze poprawny oznacza wolny od bledow i z nowoczesnoscia nie ma to nic wspolnego ;) 

2. «zgodny z obowiązującym konwenansem»
3. «przestrzegający obowiązujących norm»

Konwenanse i normy się zmieniają. Nie zawsze na lepsze.

Edytowane przez crush

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Termin "poprawnosc polityczna" to kolokacja. Nie zlapales zartu ani odniesienia do postu, ktory cytowalem - trudno. ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widocznie żart był zbyt dobry - trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, forfun napisał:

Serio, nie dojdziemy do porozumienia, bo spłycasz temat, który jest olbrzymim problemem.

Owszem, bo nie rozumiesz jaka jest różnica w ocenie wypowiedzi przez innego użytkownika, a oceną jaką musi wykonać moderator.
Jako użytkownik możesz sobie dowolnie interpretować, nad interpretować, przepuszczać przez swój światopogląd. Moderator musi rozstrzygnąć czy to już przekroczenie regulaminu, prawa, dobrych obyczajów, czy jeszcze nie, czy mieści się w ramach większej swobody wypowiedzi. To wcale nie jest łatwe i proste, nawet jak ci się tak wydaje.

Tak, są ewidentne przypadki ale to jest mniejszość w ogóle wypowiedzi na forum.
I nie spłycam, a po prostu nie zawężam, do tych kilku prostych przypadków, które masz na myśli.

@BlindObserver

Zastanawiam się jakie to zmiany. Będą konkretne przykłady jak nie wolno się wypowiadać?
Przecież obecny już we wstępie jasno określa czego nie można:

Cytat

Zgadzasz się nie używać Forum do zamieszczania materiałów, które są fałszywe, obraźliwe, niedokładne, wulgarne, obsceniczne, wzmagają nienawiść, zastraszają, profanują wartości, grożą, ingerują w czyjąś prywatność lub łamią obowiązujące prawo.

Dalej w punkcie 1. w zasadzie powtórzenie i rozszerzenie.

Co tu więcej dodawać, co faktycznie wyeliminuje ściek?
Tu nie trzeba zmian regulaminu, a solidniejszej pracy w naprostowaniu, a jak nie pomoże to eliminacji użytkowników niepotrafiących się zachować.
Z wątku o imigrantach, to można by pewnie połowę zbanować za to co piszą i w jaki sposób. Zastanawiam się w sumie dlaczego nie są.

13 godzin temu, kadajo napisał:

Zamknąć i zakazać jakiekolwiek tematy polityczne na tym forum i dodać odpowiedni zapis w regulaminie. Problem rozwiązany a trolki i inne dziwne stwory pójdą pisać swoje teorie gdzie indziej.
Kiedy Lab był tworzony panowały inne czasy, dzis jak widać lepiej trzymać się "tematyki" danego forum, a nie robić schadzkę dla wariatów.
PcLab to tematyczne forum IT i takie powinno pozostać w 100%.

Zamknąć forum i problem się rozwiąże :kwasny:
Lab nigdy nie był ściśle komputerowy i offtop był istotną częścią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Bono[UG] napisał:

Z wątku o imigrantach, to można by pewnie połowę zbanować za to co piszą i w jaki sposób. Zastanawiam się w sumie dlaczego nie są.

no, a za jakis czas przyjdzie refleksja dlaczego forum wymiera bo do czego maja sluzyc tematy gdzie juz wiadomo co mozna i nie mozna powiedziec? :szczerbaty:

ja bylbym tylko za poprawa kultury - czyli "w jaki sposob" ale generalnie nie mam oczekiwan bo wiadomo jakie mamy czasy i w jakim kierunku to idzie

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Połowę zbanować w wątku o imigrantach?

7 godzin temu, Bono[UG] napisał:

Czytam i udzielam się od paru tygodni. Widziałem jedną, czy dwie osoby, które faktycznie używały języka, który można uznać za niepożądany.

Ale reszta? Pewnie też bym się załapał, a to bardzo ciekawe. Jeśli mnie też ten zarzut dotyczy, bo chcę wiedzieć, że ktoś sobie nadinterpretuje. Chcę wiedzieć, jeśli taki ktoś jest lub trafia do ekipiy moderatorów i chcę KONKRETNEGO zdefiniowania czego nie wolno.

W pierwszym poście piszesz, że nie ma miejsca na ocenę przez pryzmat swoich poglądów, a potem, że byś połowę zbanował. No trochę i to nie trzyma się kupy, chyba, że mówisz, że JAKO USER byś zbanował, ale rozumiesz, że nie powinno się ich banować. W takim przypadku sorry za podejrzenia o bycie jednym z tych, którzy by chcieli banować za to, że ktoś kulturalnie i nieobraźliwie przedstawia swoje poglądy. Tylko dlatego, że ktoś sobie coś wyobraża czytając, albo burzy mu się wewnętrzny spokój gdy mowa np. o żołnierzu strzelających do innego żołnierza (atakującego granice na przykład).

Bo jak tu się zacznie "nowoczesne" podejście do wolności słowa, to mam dobrą wiadomość - zostaniecie w swoim echo chamber i będziecie szczęśliwi. Ja wysiądem natychmiast i podobnie zrobi kilka osób więcej. A polecam zajrzeć do wyników ankiety w wyborczym. NAJWIĘCEJ osób głosuje na Konfę, ale tylko kilka osób ma odwagę się do tego przyznać, bo jest taka atmosfera, że w wątkach wyborców konfy się nienawidzi, szkaluje, obraża i ogólnie uważa za debili.

86 głosów.
Ja bym "walki z mową nienawiści" nie rozciągał na wzór for prowadzonych na lewicowo, bo z samego tylko tego wyniku w ankiecie w wyborczym można śmiało założyć, że z dnia na dzień "nara" powie kilkadziesiąt osób. 
A nawet taki znienawidzony i parszywy nieczuły i niehumanitarny człowiek jak ja, "kilka" razy innym w wątkach sprzętowych pomagał. 

Na miejscu administracji bym to przemyślał, serio. I nie jest to żadna groźba, nawet nie "odgrażanie się, że odejdzie, bo strzeli focha" jak NA BANK sobie to ktoś zinterpretuje wedle własnego widzimisię. To po prostu zwykła rada, aby przemyśleć za i przeciw i ocenić czy to forum wyjdzie na dobre.

Przy zmianie regulaminów i podejścia moderacji, upewnijcie się, że informacja o tym dotarła do każdego.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co byście powiedzieli na rozwiązanie takie, że ktoś dostaje czasowego bana, potem drugiego, potem perma, ale ma możliwość "resocjalizacji", czyli po całkowitym zbanowaniu konta może założyć drugie, nowe, ale brak zmiany zachowania na forum lub jego pogorszenie to permanentny ban, taki naj naj jak się tylko technicznie da?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jako osoba znająca trochę moderatorkę (nie na tym forum) od tej drugiej, kuchennej strony, powiem, że nie ma sposobu dobrego ogólnie.

Jedni będą się pieklić, że dostali bana na godzinę, inny zbierze kilka kilkumiesięcznych pod rząd, a nic nie zmieni w swoim zachowaniu. Jeden obrazi się i zrezygnuje z forum po jednym banie, który uzna za niesłuszny, a inny wróci trolkontami, jak ten debil co się uwziął na @BlindObservera. 
Podejście "mały, średni, duży, perma" i warianty krótsze-szybsze + indywidualna ocena skali przewinienia, to raczej norma stosowana wszędzie, i pewnie też i tutaj. 

Jak już gadamy o wyzwaniach, to często da się zaobserwować, że moderatorom z czasem odbija woda sodowa. Im więcej mają do czynienia z trolami i idiotami, tym częściej będą takich widzieć w zachowaniu innych userów, nawet gdy będzie to mylna interpretacja. Jest też taka "choroba zawodowa", że się na dzień dobry zgadza z decyzją kolegi z teamu modów, a userów trakuje z góry. 
To zagrożenia dla moderacji każdego forum. Tutaj też nie znam dobrego rozwiązania, bo dyskusje o postępowaniach moderacji mogą być wymagane i przydatne, bo każdemu się zdarzy popełnić błąd czasem, ale z drugiej strony zasada "nie dyskutujemy ze ukaranym userem" nie wzięła się znikąd. Czasem można stracić 5 godzin na dyskusji, która prowadzi donikąd, a do usera nic nie dociera. 

Moderatorka to jest jednak wyzwanie i nie taka prosta sprawa. Jak ktoś myśli, że prosta to jest to pierwszy sygnał, że się absolutnie na taką funkcję nie nadaje.

Edytowane przez Ronson
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Ronson napisał:

ale spróbuj chociaż przyjąć do wiadomości

Dla jakiejkolwiek dyskusji umówmy się na jedno: wprawdzie zauważam twój autorytatywny ton wypowiedzi, ale nie robi on na mnie wrażenia.
Spróbuję cokolwiek jeżeli dacie mi powód. Na razie tego powodu nie widzę, za to widzę miks strachu, ignorancji i rasizmu. Oraz marzeń o alternatywnej rzeczywistości. Nie ukryją tego ani suchary, ani długie wywody, ani powstrzymanie się od wulgaryzmów.

Wracając do tematu tego wątku: wyżej podano rozwiązanie brutalne, ale skuteczne: definitywne ucięcie dyskusji o polityce, emigracji, ekonomii. Chyba po raz pierwszy skłaniam się ku opinii, że to by zadziałało. Koniec z offtopicem na tematy polityczno-społeczne.
Nie jestem oczywiście w stanie czytać całych polskich internetów, ale to, co widzę pokazuje, że problem nie leży tylko w wypowiedziach kilku(nastu) użytkowników tego forum. Wydaje mi się (mój bąbelek informacyjny), że cały polski internet teraz jest agresywnym polem bitwy. Mam jakieś wrażenie, że jedyną metodą na zjednoczenie tego narodu jest jakaś forma totalitarnej smyczy na szyję. Za kilka tygodni okaże się, czy i jaką smycz sobie nad Wisłą wybierzecie.

Edytowane przez jagular
  • Confused 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Cytat

to widzę miks strachu, ignorancji i rasizmu. 

Na widzenie czego nie ma, nic niestety nie zaradzę. Jak nie przekonałem, to cóż. Osobom o znacznie lepszych umiejętnościach przekonywania i prowadzenia dyskusji (załóżmy, że nie przejawiające żadnej z wad, które widzisz w moich argumentach i sposobie ich przedstawienia) może się kiedyś uda. 
Teksty o autorytatywnym tonie, wyzywanie od rasitów, mogłeś sobie darować. Fragment o sucharach by wystarczył, jak chcialeś dowalić ;) 
Reszta to offtop, więc zwinę

2 godziny temu, jagular napisał:

Nie jestem oczywiście w stanie czytać całych polskich internetów, ale to, co widzę pokazuje, że problem nie leży tylko w wypowiedziach kilku(nastu) użytkowników tego forum. Wydaje mi się (mój bąbelek informacyjny), że cały polski internet teraz jest agresywnym polem bitwy.

A może to nie jakaś nagła pandemia wścieklizny światopoglądowej, że ludzie agresywnie się kłócą w internetach - jak to widzisz - tylko dużo osób się nie zgadza z takim podejściem jak Twoje. I dużo osób uznało temat za ważny (choć to akurat samo w sobie o niczym by nie świadczyło)
Nie można też wykluczyć oczywiście, że trafiłeś też na jakieś posty płatnych troli, bo nie znam sytuacji w tej kwestii. Nie wiem czy, i jeśli tak to jak mocno, partyjne trolownie grzeją temat.

2 godziny temu, jagular napisał:

Mam jakieś wrażenie, że jedyną metodą na zjednoczenie tego narodu jest jakaś forma totalitarnej smyczy na szyję. Za kilka tygodni okaże się, czy i jaką smycz sobie nad Wisłą wybierzecie.

W dłuższej perspektywie, jak 10-20 lat, to kandydaci, których pewnie jesteś zwolennikiem (KO, lub Lewica, Hołownia itp.)  szykują nie mniej totalitarną smycz. Rządy Chin, Kanady, aktywiści w USA, już smycz zaczęli zakładać. Kwestia czasu. Pis może przynieść tą smycz, to jest oczywiste.
Z tym, że  lewica też, ale tu już nawet nie musi być skrajna.

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, LeBomB napisał:

A co byście powiedzieli na rozwiązanie takie, że ktoś dostaje czasowego bana, potem drugiego, potem perma, ale ma możliwość "resocjalizacji", czyli po całkowitym zbanowaniu konta może założyć drugie, nowe, ale brak zmiany zachowania na forum lub jego pogorszenie to permanentny ban, taki naj naj jak się tylko technicznie da?

Mam lepszy. Dostajesz bana ale jak wrzucisz z drugiego konta filmik na którym wieziesz koce na granicę, albo myjesz stopy uchodźcy to otrzymujesz drugą szansę.

1 godzinę temu, jagular napisał:

Za kilka tygodni okaże się, czy i jaką smycz sobie nad Wisłą wybierzecie.

O. Czyli zdajesz sobie sprawę, że do wyboru jest tylko kolor smyczy?

1 godzinę temu, jagular napisał:

strachu

Patrząc na kraje z których te jednostki przybywają i na to jak funkcjonują w krajach które najechali... W jakiej alternatywnej rzeczywistości jest to dziwne?

• Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu autorytatywnie próbujesz ustawiać się w pozycji usłużnie doradzającego i tłumaczącego rzeczywistość :) Patrząc na wypowiedzi na forum, chyba nie będziesz w stanie się powtrzymać od takiego tonu.
Jak widać wyżej, ja nie piszę o przekonywaniu. Dla dobra forum chyba trzeba uciąć możliwość wypowiadania się całkowicie. Jak prawie że nie obecna moderacja oparta na wolontariacie ma to wszystko ogarniać? Nowy regulamin zmieni podstawy, ale jak go egzekwować?

6 minut temu, crush napisał:

O. Czyli zdajesz sobie sprawę, że do wyboru jest tylko kolor smyczy?

Czy i jaką.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, jagular napisał:

Czy i jaką.

Autorytarna smycz to autorytarna smycz. Czy brunatna czy tęczowa.

• Thanks 2
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

4 godziny temu, jagular napisał:

I znowu autorytatywnie próbujesz ustawiać się w pozycji usłużnie doradzającego i tłumaczącego rzeczywistość :)

To offtop, więc zwinę i po tym spojlerze zawijam też ten offtop ;)

Mogę się zgodzić, że nie umiem wystarczająco dyplomatycznie napisać tak, żeby nie wyglądało to niektórym tak jak Tobie i mój styl pisania (oraz moja postawa)  może być źle odbierany. 
A dlaczego? To będzie zależeć od tematu. W tym uważam, że sprawa jest dość oczywista i wydaje mi się, że prędzej czy później każdy zrozumie temat na tyle, żeby jeśli nie zgodzić się, to przynajmniej zgodzić ogólnie i w dużej części.Jak nie teraz, to za rok lub dekadę.

Co do reszty forum to mamy jeden, jedyny temat odnośnie gier, w którym czuję się ekspertem i oceniam swoją wiedzę ponad wiedzę innych, ale mam ku temu powody. I to w sumie na tyle z tego co się może rzucać w oczy.

Jak wejdziesz do wątka np. o wojnie na Ukrainie to znajdziesz tam ze 20x jak piszę "nie znam się" czy "mogę się mylić" i "a może gadam głupoty, bo się nie znam". A nawet "sorry za głupie pytanie, ale się nie znam na (tu wstaw coś z wiedzy wojskowej, sprzęcie itp.)
Nigdy też nie zgrywam eksperta tam, gdzie nim  nie jestem. Pyta ktoś o proca do gier? Coś potrafię pomóc i doradzić. Pyta o proca do pracy? Nie znam się i nigdy nie udawałem, że jest inaczej.

Myślę, że nawet w TOP 50 forumowych mądral się bym nie zmieścił. Trzecia liga max. Może TOP 200 :szczerbaty:

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 22.09.2023 o 16:15, BlindObserver napisał:

Nie wiem, ile wam mogę powiedzieć i czy przypadkiem nie mówię za dużo, ale na forum będą zmiany regulaminowe (uściślające wykroczenia, także właśnie te związane rasistowskimi tekstami - już linia obrony "to był żart" raczej nie przejdzie) i była już przez prawników podnoszona sprawa działów offtopowych, w tym właśnie tych najgorętszych. Na razie przekazałem, że dobrze by było, gdyby te wątki w przyszłości zostały zachowane, a co będzie, to zobaczymy. Widzę po wielu wypowiedziach, że będzie trudno ciągnąć temat o migracji, bo tam nawet w najnormalniejsze osoby, pomocne w tematach sprzętowych i growych, wstępuje coś złego. 

Bardzo się cieszę. Bo to fajne jest forum :) I szkoda żeby były jakieś niedopuszczalne zachowania... A wątek o imigrantach jak dla mnie do zakończenia bo tam dominuje jeden pogląd i w koło to samo. Nawet ostatni post @dam9an narusza regulamin przy aprobacie innych.

4 godziny temu, jagular napisał:

Nie jestem oczywiście w stanie czytać całych polskich internetów, ale to, co widzę pokazuje, że problem nie leży tylko w wypowiedziach kilku(nastu) użytkowników tego forum. Wydaje mi się (mój bąbelek informacyjny), że cały polski internet teraz jest agresywnym polem bitwy. Mam jakieś wrażenie, że jedyną metodą na zjednoczenie tego narodu jest jakaś forma totalitarnej smyczy na szyję. Za kilka tygodni okaże się, czy i jaką smycz sobie nad Wisłą wybierzecie.

Tak dokładnie jest! Filmweb prewencyjnie wyłączył ocenianie "Zielonej Granicy" bo ludzie przed obejrzeniem dawali po 1. W czasie wojny w Ukrainie zablokowano możliwość komentowania na wp.pl i wielu innych stronach bo część Polaków ziała nienawiścią do uciekających wtedy od Wojny Ukraińców. A mnie na innym forum zbanowano za obronę Ukraińców bo nie mogłem spokojnie patrzeć na tą nienawiść to mnie zbanowali...

TAK - polski internet stał się polem bitwy. Nie wiem jak jest w innych krajach, ale u nas frustracja osiągnęła wysoki poziom... Na tym forum panuje naprawdę jeszcze spokój na tle innych forów, ale wątek o imigrantach niestety dołuje mocno całe forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
2 godziny temu, hubio napisał:

Nawet ostatni post @dam9an narusza regulamin przy aprobacie innych.

Aż poszedłem sprawdzić co tam takiego nabroił. Jakbyś chciał poznać moją opinię (wiem, nikt nie pytał)  to wyglądałoby to tak -  rozbijając na poszczególne fragmenty (zebrałem wszystkie fragmenty jego posta, gdzie w ogóle sobie mogę wyobrażać choćby, gdzie komuś coś może przeszkadzać):

Cytat

przyjeżdżają gnoje z iphonami 

Określenie bardzo często używane przez Polaków względem samych siebie. Sam tego określenia w rozmowach na żywo ze znajomymi używam bardzo często.
Stwierdziłbym, że jest gdzieś na środku skali, pomiędzy bardzo lekkimi, typu "dupek", "głupek" a mocnymi typu "organ męski na ce ha" albo "syn kurtyzany". Rasizm tylko dlatego, że akurat o nich tak ktoś napisał? Nie.
Strasznie obraźłiwe? Nie. Nie banowałbym. Nie zgłaszałbym. Można poprosić jak komuś przeszkadza, bezpośrednio, user usera, żeby pisał bardziej kulturalnie.

W sumie to mam pomysł. Może tak zrobić, żeby dać opcję reakcji i wklejania reakcji oznaczającej "naucz się pisać bez obrażania" i jak ktoś nazbiera wystarczająco dużo od różnych userów, za wiele różnych postów, to wtedy jakiś warn od moda i w dalszej kolejności inne przywoływanie do porządku, jeśli to nie było jakieś wyjątkowo niezgodne z regulaminem?
 Bo banowanie za "no strzelili nam gola w ostatniej minucie! A to gnoje!" to tak trochę bez sensu, a jak już pisałem, nie widzę tu różnicy między określeniem piłkarzy a imigrantów. Nie ma to nacechowania rasistowskiego. 

Cytat

Sorry ale pisanie takich bredni świadczy tylko o twojej glupocie. 

To można podciąnąć pod obrażanie i chamski ton, bo sugeruje, że ktoś kogoś ma za głupka.  Nie róbmy z siebie płaczków, żeby się za "jesteś głupi" od razu obrażać. To nie jest audycja w radio idąca na cały świat. Tu bliżej jest do gadani na ławce w parku moim zdaniem i nie ma co oczekiwać wypowiedzi na poziomie Śp. Suzina czy Kobuszewskiego. 

Cytat

Zadne inne panstwo nie ma chyba tylu idiotow, ktorzy maja w d swoj kraj a liczy sie tylko kasa i chwila slawy.

Określenie obraźliwe, idioci, ale nie o konkretnym userze, a ogólnie. Z potencjałem na to, że chodziło mu też konkretnie i o Ciebie w tym zdaniu. Moim zdaniem za słabe na bana czy warna nawet. Ale z drugiej strony nie byłoby w daniu ostrzeżenia nic, co bym krytykował

Cytat

(czyli mozna takim zrodlom wlozyc w usta wszystko np powiedziec, że nieofocjalnie sg mowia, że hubio lubi chlopcow)..

To nie jest coś, co Cię obraża. Pisał to w kontekście tego, że można napisać bzdury i podał taką, która by Ci się nie spodobała. 

Jak widać, bardzo trzeba się starać, żeby się poczuć obrażonym i dla mnie domagasz się zdecydowanie zbyt regorystycznego podejścia, ala dawanie przez policjanta mandatu komuś kto niezbyt głośno powie "ja pier...lę" bo właśnie odjeżdza autobus, na który się spóźnił 5 sekund. No OK, jak się uprzeć to zmałał przepisy. Ale jednak to takie trochę przegięte. 

Edytowane przez Ronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, LeBomB napisał:

Bany mogą sobie dawać ale to w większości przypadków łatwo ominąć. Na nie jednym forum ludzie dostają bana i tak wracają tylko pod innym nikiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@hubio o czym z toba rozmawiac kiedy ty rzeczowe fakty i czyjeś niezadowolenie z tego, co sie wokol dzieje nazywasz rasiziem. Dla Ciebie juz w domysle jestem prawicowcem ze srodowisk narodowych a moze prawicowcem z pisu (choc pis to raczej lewica po tym co robią z gospodarką) tylko dlatego, że mysle racjonalnie bez emocji co jest dla Ciebie nie do przyjęcia, więc najlepiej mnie zbanowac w sumie nie wiem za co... Moze dlatego, że upominam sie o to co moje.- bo zyje tu, pracuje, utrzymuje swoja rodzine, moi rodzice mimo podeszlego wieku i ciezkiej choroby dalej pracuja i my płacimy za sluzby i ploty zeby jakis turysta nie przeszedl a i tak z naszych pieniedzy jeszcze utrzymywane sa tysiace nierobow z ukrainy. Wiec ban chyba za inne poglady i troche prawdy... 

zabierasz glos w tematach, na ktore nie masz zadnego pojecia. Podsuwasz tez conajmniej smieszne sposoby rozwiazania tej sytuacji jakbys byl jakis oderwany od rzeczywistości i nie zdawal sobie sprawy z kosztow i nastepstw, ktore moglby nastapic w skutek tak idiotycznych przedsiewziec. Wspominalem jak to wyglada na zachodzie. Nie wiem czy pracujesz i w jakim srodowisku sie obracasz ale jak dla Ciebie to co ja napislaem tutaj jest obrazliwe to sorry...

No ale to takie normalne wśród nowoczesnych ludzi uwazajacych sie za światlych i madrych bo artykuł na wp przeczytali. Oni maja prawo glosic swoje dyrdymoly ale ktos o innych pogladasz to rasista, homofob, faszysta trzeba go zbanowac. Odebrac prawo glosu. Nie pozwolić ocenic zaklamengo filmu na portalu...

Ciekawe czy filmweb blokowal jakies dyskusje pod filem kler, gdzie film powodowal niechec i nienawisc do danej grupy duchowej?

Internet jeszcze jest ostatnia ostoja wolnosci... Dlatego co jakis czas pojawia sie temat jegoo cenzury wśród "władców" świata... Ale poki oni nie daja rady teho ogarnac bo jest duzy sprzeciw ludzi to sa tacy jak Ty czy inni Tobie podobni kasujacy wszystkie negatywne wypowiedzi. Bo mozna nawrzycac na Polske czy Polaka, na Niemca czy Rosjanina ale na Ukrainca, zyda czy murzyna to już nie. Bo to niedobra wypowiedz byc. 

Ciekaw tez jestem czy tak chetnie jak bronisz tych biedaczkow z iphonami na granicy bronisz tez ludzi (czy raczej pamieci która po nich zostala) zmarlych w wyniku bezpodstawnych, niezgodnych z prawem przepisów wprowadzonych w czasie rzekomej pandemii c19? 200 tys ludzi zmarlo w wyniku działań rządu...

Na koniec cytat z Pilsudskiego choc jego fanem nie jestem:  „Naród wspaniały, tylko ludzie k....”

balem sie wstawic caly cytat bo kto wie moze kogos zgorsze zacytowaniem Marszałka... 

a i banowac to sie powinno klamcow obludnikow i tych ,ktorzy chca zbudowac cenzure na forum rodem z dyktator komunistycznych czy faszystowskich. Niesteyy ale wiele osob ograniczonych intelektualnie nie umie rozroznic czym jest promowanie nienawisci czy ustrojów totalitarnych od nazywania rzeczy po imieniu. To sie zaczyna robic chore.

Edytowane przez dam9an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dam9an to jakieś troll konto obudzone na wybory.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej czyiś zapas.

Aczkolwiek w części rację ma. Mamy czasy w których w RPA polityk może mówić o mordowaniu białych farmerów i ludzie twierdzą, że ma do tego prawo bo apartheid. Jednocześnie nie możesz krytykować polityki migracyjnej bo to ksenofobia i rasizm. Murzyn w Stanach to mniejszość i trzeba go chronić, białas w Afryce to mniejszość ale nie trzeba go chronić. Żydzi (w sensie jednostki, nie nacja) mówią o potrzebie niesienia azylu... I jednocześnie kategorycznie są przeciwko rozszerzonemu azylowi w Izraelu. Pomijam już, że te same osoby niespecjalnie są przeciwne wojnie z Palestyną.

A w Chinach generalnie srają na wszystkich poza Chińczykami.

Z Ukraińcami za to jest to okrutna bzdura bo już przed wojną przyjeżdżali do roboty. Do roboty, nie na socjal. Po rozpoczęciu wojny były statystyki, że bodajże 70-80% kobiet podjęło pracę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, sabaru napisał:

Bany mogą sobie dawać ale to w większości przypadków łatwo ominąć. Na nie jednym forum ludzie dostają bana i tak wracają tylko pod innym nikiem.

Ale widzisz. Było w ostatnim czasie dwóch takich, co myśleli że mogą obejść, jeden co założył w sumie że 2 tysiące kont i wypisywał na forum non stop i drugi co zakładał konta i pisał wiadomości bezpośrednio do grupy użytkowników z jakimiś obraźliwymi tekstami. Jednego i drugiego dało się skutecznie uciszyć.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi