Skocz do zawartości
hubio

Czy nadzór nad forami / internetem to dobry pomysł ?

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Boldwyn napisał:

Nie wymagaj za wiele, to w końcu legendarne IQ wyborców konfederacji. 

Powiadasz, że to 86 w nicku to ta legendarna IQ - to chyba mu się gdzieś po drodze jedynka zgubiła./s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Yahoo86 napisał:

To jest forum publiczne , jeżeli nie potrafisz odróżnić to nie mój problem.

Blind napisał wszystko w tym temacie, nie ma sensu powielać tych samych informacji.

11 minut temu, BlindObserver napisał:

Naprawdę jestem bardzo ciekawy, jak część "wolnościowców" postąpi po wprowadzeniu nowego regulaminu, który trzeba będzie zaakceptować, by dalej korzystać z forum. I ilu w ogóle go przeczyta przed kliknięciem akceptuj. 

Szykuje się jakaś zmiana pod kątem treści regulaminu czy zwykła aktualizacja ze względu na jakieś kwestie prawne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Yahoo86 napisał:

To jest forum prywatne, jeżeli nie potrafisz odróżnić to nie mój problem.

Zdawałoby się, że akurat wyborca konfederacji popierającej na przykład prawo drukarza do odmowy wydrukowania ulotki/plakatu popierającego LGBT powinien to ogarniać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Yahoo86 napisał:

To ja Ci powiem dosadnie. Oni to mają w dupie, to nie ich problem.

Idź się sądzić z RAS. Zobaczymy jak się w sądzie wybronisz z asfalta. Będziesz mógł razem z innymi jaszczurami filmiki na YT nagrywać o końcu wolności w Polsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Kris194 napisał:

Szykuje się jakaś zmiana pod kątem treści regulaminu czy zwykła aktualizacja ze względu na jakieś kwestie prawne?

Jest pisany od zera, bo wchodzą ogólnie jakieś regulacje dotyczące przetwarzania danych na forach. Jest bardziej profesjonalny i bardziej szczegółowy. Jeszcze jest kilka rzeczy do dogrania. 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać forum za długo działa. Ktoś bardzo chce je dobić...

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez zmiany regulaminu dostosowanego do prawa unijnego musieliby je zamknąć. Wybierz, co wolisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Ronson napisał:

nie widzę potrzeby. Przeżyję jak będzie zabronienie używania słów bezdyskusyjnie obraźliwych (wspomniane asfalty - OK, to może być  zabronione, ale już za murzyna nie powinno być, bo to słowo jest nadal używane przez ludzi nie mających żadnych złych intencji w jego używaniu i to, że jacyś kretyni chcą za nie karać "bo rasizm" nie powinno oznaczać takich warunków na forum.

A ktoś powiedział, że będzie? Yahoo dostał ostrzeżenie z tego co widzę za "asfalty" i "arbuzy".

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Klopotliwy-Murzyn;17473.html

Edytowane przez Kris194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Kris194 napisał:

Tylko czekać aż się pisowskie trolle zlecą. Niemcy chcą Polakom forum zamknąć :lol2:

Myślę, że jest tutaj grupa, która ma z regulacjami większe problemy niż pisowskie trolle. Tylko poziom argumentacji może być podobny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Ronson napisał:

nie widzę potrzeby. Przeżyję jak będzie zabronienie używania słów bezdyskusyjnie obraźliwych (wspomniane asfalty - OK, to może być  zabronione, ale już za murzyna nie powinno być, bo to słowo jest nadal używane przez ludzi nie mających żadnych złych intencji w jego używaniu i to, że jacyś kretyni chcą za nie karać "bo rasizm" nie powinno oznaczać takich warunków na forum.
Wyzywanie się od idiotów i niskich IQ też mogę zrozumieć.
Ale to nie pasuje do "zabiorą się za ten wątek na ostro". 

Do czasu aż ustawodawca nie określi słowa/synonimu/określenia/kontekstu wpisując je na "czarną (SORRY) zakazaną listę" , to można je interpretować według własnego widzimisię (co też uczynił moderator).

39 minut temu, Kris194 napisał:

A ktoś powiedział, że będzie? Yahoo dostał ostrzeżenie z tego co widzę za "asfalty" i "arbuzy".

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Klopotliwy-Murzyn;17473.html

"Podobno asfalt z Afryki jest dużo lepszy od Europejskiego" (DROGOWY Sabita) , "Arbuz z Turcji też jest dużo lepszy" (ZWYCZAJNY) <--- powiedz czy doszukujesz się tu rasizmu.

Widać że panuję tutaj kółko wzajemnej adoracji osób którzy zwyczajnie mają problem że ktoś może mieć inne zdanie na dany temat , cofając się do czerwca ludzie w tym wątku momentami jadą po sobie równo , tymczasem moderacja śpi / przymyka oko. Poszło kilka zgłoszeń ciekawe czy zostaną wynagrodzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam problemu z regulacjami. Ja je mam po prostu w mniejszym lub większym stopniu w dupie. Z pełną świadomością i akceptacją potencjalnych konsekwencji.

Na samym początku kariery banowej raz jedyny chciałem zasięgnąć informacji o "gwiazdkowaniu" wulgaryzmów. Bo coś co było akceptowalne nagle przestało takowym być.

Za to z pewnością zabawnym będzie obserwowanie (aktywnie bądź pasywnie) wdrażania tego nowego wielkiego regulaminu, znając specyfikę tego forum.

Jest też opcja, że nie dożyję. Biorąc pod uwagę historię tempa wszelakich zmian na tym forum. :E 

6 minut temu, Yahoo86 napisał:

"Podobno asfalt z Afryki jest dużo lepszy od Europejskiego" (DROGOWY Sabita) , "Arbuz z Turcji też jest dużo lepszy" (ZWYCZAJNY) <--- powiedz czy doszukujesz się tu rasizmu.

Ale Ty nie mówiłeś ani o owocu ani o podłożu. Więc po co te akrobacje? Nazywaj kogo chcesz jak chcesz ale przynajmniej miej odwagę stać przy tym swoim zdaniu.

8 minut temu, Yahoo86 napisał:

Widać że panuję tutaj kółko wzajemnej adoracji osób którzy zwyczajnie mają problem że ktoś może mieć inne zdanie na dany temat , cofając się do czerwca ludzie w tym wątku momentami jadą po sobie równo , tymczasem moderacja śpi / przymyka oko. Poszło kilka zgłoszeń ciekawe czy zostaną wynagrodzeni.

Mowa o słowach kierowanych do konfederatów i PiSowców?

Rodzi się pytanie - czy można jechać po konfederatach i PiSowcach?

EhyrfZmXsAAbRaL.jpg

I tyle w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, crush napisał:

Ale Ty nie mówiłeś ani o owocu ani o podłożu. Więc po co te akrobacje? Nazywaj kogo chcesz jak chcesz ale przynajmniej miej odwagę stać przy tym swoim zdaniu.

Mowa o słowach kierowanych do konfederatów i PiSowców?

Rodzi się pytanie - czy można jechać po konfederatach i PiSowcach?

EhyrfZmXsAAbRaL.jpg

I tyle w temacie.

Żebyś nie musiał szukać , jeżeli nie doszukujesz się tutaj sarkazmu to ja nic na to niestety nie poradzę.

Wszystkie partie pchają się do UE i są za rozdawnictwem z wyjątkiem Konfy , w sumie "pracuję czy leży 4000 się należy" jest ok - wpuścimy sobie więcej arbuzów/asfaltu który będzie harował a My będziemy mieć na to wy*ebane i wszystkim będzie się żyło lepiej.]

Osobiście z prostej przyczyny nie jestem za całą Lewicą - pchanie się do UE (WEF) , Konfederacja (z masa durnych pomysłów) jako jedyna Prawica pozostaję dla mnie jedynym wyborem.

Najbardziej chyba dzieli Naród polityka , a za nią sport.

Również mam w poważaniu nic nie znaczący (w świetle prawa) regulamin , gdyby to było forum zamknięte (prywatne) i gdyby mnie zależało aby tam pozostać to co innego - to ostatnie Polskie forum na którym coś sporadycznie napiszę , a że jest masa ciekawych tematów do poczytania to w sumie trochę szkoda było by się rozstawać , tym bardziej mam nadzieję że pozostałości PClab przetrwają.

Zapomniałem o Elektrodzie i forum-bron.pl - posiadaczom FACów , CP , palnej z sercem polecam oraz większej ilości otwartych strzelnic i aby miasta/miasteczka bardziej zainteresowały się tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, BlindObserver napisał:

Bez zmiany regulaminu dostosowanego do prawa unijnego musieliby je zamknąć. Wybierz, co wolisz.

Zdradzisz co to za prawo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o jakąś regulację dotyczącą przetwarzania danych w sieci, uchwaloną chyba w 2018 r. która wchodzi w życie od 1 stycznia 2024. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, BlindObserver napisał:

Chodzi o jakąś regulację dotyczącą przetwarzania danych w sieci, uchwaloną chyba w 2018 r. która wchodzi w życie od 1 stycznia 2024. 

To rychło w czas się zabrali :E
Mam obawy jaki potworek z tego wyjdzie, skoro za w miarę proste sprawy regulacji forum biorą się prawnicy, tylko po to żeby dopisać
tyłkochrony. Owszem bełkot prawniczy gdzieś na końcu pewnie niezbędny (sprawy przetwarzania danych itp. regulacji prawnych) ale niech główna część z zasadami pisania będzie jasna i klarowna.
Jeżeli chcesz argumentacji tych obaw, to po prostu sposób w jaki te nadchodzące zmiany opisujesz, że "wolnościowcy" mają się ich bać. Aura tajemniczości i strachu.

Niemniej przydałoby się urealnić pewne zapisy, np. ten o linkowaniu do konkurencji (nieżyciowy, nieprzestrzegany, niesankcjonowany), czy o karach (zdaje się, że obecnie poziomy ostrzeżeń to nie 33% i nie wygasają automatycznie).
Limity wstawianych załączników, wagi sygnatur też by wypadało zaktualizować.

6 godzin temu, LeBomB napisał:

Podejrzewam, choć mogę się mylić, że chodzi m.in. o DSA

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32022R2065

Jeżeli dobrze zrozumiałem po szybkim przejrzeniu, to to są regulacje działania usług cyfrowych. W jaki sposób usługodawca wchodzi w interakcję z użytkownikiem, jakie musi spełnić wymagania.
Sporo do załatwienia na zapleczu forum, wydawnictwa, firmy ale z przetwarzaniem danych osobowych niewiele ma wspólnego.

Owszem aktualizacja regulaminu będzie potrzebna, bo będzie trzeb jasno opisać procedury prowadzenia sporów, odwołań od decyzji moderatorów ale główną robotę trzeba zrobić przy tworzeniu tych procedur i zapewnieniu ich działania.
Z punktu widzenia zwykłego użytkownika zmiany na plus, zwłaszcza w przypadku sporów z takimi gigantami jak Google, FB.

Można doszukać się ciekawych zapisów o wprowadzaniu w błąd, sugerowaniu wyborów itp. rzeczy odnoszących się między innymi do zgód na ciasteczka.
Może w końcu ustawienia prywatności będą gdzieś łatwo dostępne i nie będzie pytań co kilka dni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, Bono[UG] napisał:

Jeżeli dobrze zrozumiałem po szybkim przejrzeniu, to to są regulacje działania usług cyfrowych. W jaki sposób usługodawca wchodzi w interakcję z użytkownikiem, jakie musi spełnić wymagania.
Sporo do załatwienia na zapleczu forum, wydawnictwa, firmy ale z przetwarzaniem danych osobowych niewiele ma wspólnego.

No trochę tak, ale właśnie o to zaplecze chodzi. Do tego zmiany w krajowym prawie telekomunikacyjnym i kilka innych ustaw. Jak się to zbierze to jest zamieszanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Yahoo86 napisał:

Również mam w poważaniu nic nie znaczący (w świetle prawa) regulamin , gdyby to było forum zamknięte (prywatne)

Forum nie musi być zamknięte, aby było prywatne :E
Należy do prywatnego corpo, które ustala regulamin, równie dobrze może ustalić, że mamy całkowity zakaz pisania na tematy polityczne czy społeczne :E bo to np. forum technologiczne, tak samo może wymagać w regulaminie prowadzenia kulturalnej wymiany zdań np. bez przekleństw itd.

To jest tak samo jak robisz otwartą imprezę w swojej prywatnej chacie, możesz zaprosić każdego randoma z okolicy, ale np. wymagać wejścia na swoją chatę po zdjęciu butów czy określić, że typa który zacznie ci rzygać na ściany masz prawo wywalić i dać ma bana :E

Każde prywatne forum, portal w social mediach ma regulamin facebook, youtube, resetera, reddit i cię wywalą z niego jeśli nie będziesz przestrzegał zasad. Proponuję udać się na reseterę i tam o asfaltach sobie porozmawiać, albo chociaż o Harrym Potterze i zobaczysz co to życie :E

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

#ProblemyPierwszegoSwiata :whee:

Po tych postach wpisalem w google i dopiero sie dowiedzialem o co chodzi z tym asfaltem :rotfl:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PClab forum i tak, przynajmniej do tej pory jest wręcz mega tolerancyjny jeśli chodzi o wypowiedzi, opinie, poglądy również te dość kontrowersyjne odnośnie ras, migracji itd. :E Na zachodnich forach lecisz od strzała, a na takiej resetera to nawet za Pottera i wzmiankach o J.K. Rowling bo ich to obraża :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, lukadd napisał:

Na zachodnich forach lecisz od strzała, a na takiej resetera to nawet za Pottera i wzmiankach o J.K. Rowling bo ich to obraża :E

I to jest normalne? Niczym się nie różnią od turbo katoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@crush

Oczywiście, że to nie jest normalne. Powiedziałbym, że wręcz chore :E Ale taki stan panuję na coraz większej ilości for i portali społecznościowych na świecie. Są znaczne oraniczenia co do wyrażania poglądów jeśli te się nie zgadzają z głównym nurtem ich właścicieli. LGBT, orientacje, zmiany płci, rasy, migracja i wszystko co z tym powiązane jak np. Harry Potter :E

Więc ceńmy pclaba. Bo być może na pewne tematy za jakiś czas to będziemy mogli sobie porozmawiać wyłącznie w domu w grupce znajomych, albo na faktycznie zamkniętych forach w hermetycznej grupie :E

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lukadd napisał:

albo na faktycznie zamkniętych forach w hermetycznej grupie :E

Nie. Tam też nie będzie wolno.
I nie miejmy wątpliwości. Durnych powodów do banowania czy karania będzie z biegiem lat przybywać, a poziom absurdu iść w górę. 
Może się wydawać, że jest już przy suficie i wyżej się nie da, ale na pewno się postarają i udowodnią, że da się wyżej.
Wystarczy, że coś się rozniesie, np. hasło "Lubię stare Jamesy Bondy" i za takie zdanie może być po łapach, bo przecież Ian Fleming to straszny był i takie zdanie to skandal, a stare książi i filmy powinny zostać zniszczone, najlepiej spalone na stosie (wersje elektroniczne mogłyby jeszcze dostać stosowne animacje palenia książki na stosie, oczywiście finansowaną z Fundacji walki z -izmami i -fobiami, dotowaną przez rząd lub EU. 

Z pogadaniem w grupce znajomych też może być problem przy ciągle włączonych mikrofonach telefonów, telewizorów, żyrandoli, czajników, odkurzaczy automatycznych, a w 2030 pewnie i e-kotów i e-psów biegających po ogródku.

I cyk na drugi dzień:

Twój Social Credit Score został obniżony do "element niepożądany". Przyczyna: wczoraj o 18:49 przemieszczałeś się z osobą, która wypowiedziała się posługując się mową nienawiści wobec osób homoseksualnych. Zostałeś zaliczony do grona osób rasistowskich i  homofobicznych. Twój rachunek za prąd wzrasta o 300%, gdyż nie jesteś warty ulgi z opłat za CO2, gdyż system uznał twoją egzystencję za nieporządaną dla planety.

Zgłoszenie apelacji: Ale koledze się w rowerze pedał popsuł i się wkurzał, że nie może odkręcić!

odpowiedź:

- Decyzja została zweryfikowana przez naszego pracownika, który odsłuchał wybrany fragment audio i podtrzymał decyzję. Dalsze apelacje nie są możliwe. 

Populacja meneli zwiększa się. 

Edytowane przez Ronson
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, lukadd napisał:

@crush

Oczywiście, że to nie jest normalne. Powiedziałbym, że wręcz chore :E Ale taki stan panuję na coraz większej ilości for i portali społecznościowych na świecie. Są znaczne oraniczenia co do wyrażania poglądów jeśli te się nie zgadzają z głównym nurtem ich właścicieli. LGBT, orientacje, zmiany płci, rasy, migracja i wszystko co z tym powiązane jak np. Harry Potter :E

Więc ceńmy pclaba. Bo być może na pewne tematy za jakiś czas to będziemy mogli sobie porozmawiać wyłącznie w domu w grupce znajomych, albo na faktycznie zamkniętych forach w hermetycznej grupie :E

Prawo do wyrażania własnych poglądów gwarantuje Ci konstytucja a to co się dzieje na syfnych portalach typu nexusmods czy resetera pokazuje tylko, że nie warto tam zaglądać.

Edytowane przez Kris194

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Kris194 napisał:

Prawo do wyrażania własnych poglądów gwarantuje Ci konstytucja a to co się dzieje na syfnych portalach typu nexusmods czy resetera pokazuje tylko, że nie warto tam zaglądać.

To podaj inny nie "syfny" portal z którego pobierzesz mody do dużej ilości gier (steam workshop - gdzie wersja pliku , historia zmian , błędów w większości nie istnieje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi