Skocz do zawartości
=BzyQ=

Komputer się zawiesza po odcięciu prądu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam 

Tydzień temu był u mnie inżynier i wymienił licznik prądu i co za tym idzie musiał oczywiście odciąć dopływ prądu w całym domu na 1 godzinę. Niestety nie podjąłem odpowiednich zabezpieczeń i zostawiłem komputer z włączonym zasilaczem podłączonym do listwy zasilającej która również była podłączona do gniazdka. 

Po tym incydencie zauważyłem że komputer czasami się zawiesza w grach , szczególnie podczas gry Trek to Yuomi ( 15-20 min gry i crash ) . W windowsie , w normalnym użytkowaniu wszystko działa ok . Crash wygląda tak że monitor   przestaje wyświetlać obraz Black screen a  wszystkie wentylatory  się kręcą  jak przy normalnym obciążeniu.

Zrobiłem wstępne testy w programie OCCT i 3D Marku. Pc przechodzi 1 godzinny test obciążenia w którym temperatura dochodzi do 95 c . Tą samą aplikacja sprawdziłem stabilność Ramu w 1 godzinny teście i również wszystko ok.  Następnie zabrałem się za test karty graficznej w programie 3D Mark , port royal stress test , wszystko stabilne ( 20 loop test , stabilność na poziomie 99,5 % w końcowym wyniku ).

Co może być przyczyną tego problemu ? Moje podejrzenia padają na zasilacz ale oczywiście mogę się mylić. 

Proszę o pomoc , i dzięki z góry. 

Edytowane przez =BzyQ=

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, =BzyQ= napisał:

Po tym incydencie zauważyłem że komputer czasami się zawiesza w grach , szczególnie podczas gry Trek to Yuomi ( 15-20 min gry i crash )

Bios płyty aktualny? Sterownik karty graficznej najnowszy?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sterowniki do karty graficznej najnowsze. Spróbuję zainstalować nowy bios i dam znać czy pomogło. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wgrałem najnowszy bios do mojej płyty główne oraz przeinstalowałem GPU programem DDU ( display driver uninstaller ) w trybie bezpiecznym. Chwilę wcześniej rozebrałem obudowę i sprawdziłem wszystkie wtyczki , odłączyłem grafikę od slotu pci-e i chwilę później znowu ja zamontowałem. 

Wstępnie testowałem grę ( trek to Yuomi ) przy której wcześniej wywalało mi Black screen. Po 15 min grania wydaje się że wszystko działaj ok , mam taką nadzieję :). 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niestety wyżej wymienione zabiegi nie pomogły. System freezuje i pojawia się czarny ekran, co ciekawe napisy w grze  zostają oraz ostatni odczyt z msi afterburner na czerwono ( normalnie mam ustawione inne kolory , nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ) . Ktoś m jakiś pomysł gdzie może leżeć problem ? Może pamięć ram się wysypała po odcięciu do prądu ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Normalnie zanik zasilania nie powinien w żaden sposób uszkodzić sprzętu, chyba że było mocne przepięcie a sprzęt nie był podłączony do przyzwoitej listwy przeciw przepięciowej tylko do zwykłego przedłużacza. Sprawdź sobie jeszcze SMART dysku m2 bo pewnie na nim jest system, i przeskanuj system poleceniem sfc /scannow, trzeba uruchomić wiersz poleceń CMD w trybie administratora. 

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
15 godzin temu, =BzyQ= napisał:

Może pamięć ram się wysypała po odcięciu do prądu ?

Pożycz od kolegi sprawny Ram i zamień.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź, czy nie wysypał się zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
W dniu 11.05.2022 o 22:23, =BzyQ= napisał:

Może pamięć ram się wysypała po odcięciu do prądu ?

Nie ma takiej opcji. Wiele razy miałem odcięcie zasilania (zanim kupiłem UPS) i nigdy nic złego ze sprzętem się nie stało (tylko czasem błędy na przetwarzanych danych zapisywanych w chwili odcięcia na dysku, jakieś błędy w przetwarzanych plikach systemowych itp. naturalne błędy, które mają miejsce przy odcięciu zasilania)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem rozwiązany ! Odkręciłem GPU oraz wyciągnąłem baterie BIOSu na krótką chwilę. Wszystko teraz działa , dzięki wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, =BzyQ= napisał:

Problem rozwiązany ! Odkręciłem GPU oraz wyciągnąłem baterie BIOSu na krótką chwilę. Wszystko teraz działa , dzięki wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia. 

Niestety , radość była przedwczesna :/. Testowałem komputer na jednej kości RAM i wszystko działało. Po podłączeniu 2 kości zaczęły się znowu niepokojące objawy jak zawieszanie systemu. Czy to może być problem z kontrolerem pamięci CPU ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem test stabilności CPU w programie cinebench r23 i po około 15 minutach komputer się restartuje i pozostaje czarny ekran :/ Temperatury w Ryzen master podczas testu oscylują w granicach 67 - 70 stopni a zegar procesora ustawia się na ~ 4300 MHz na wszystkie rdzenie. Komputer jest na gwarancji więc chyba trzeba będzie go wysłać do serwisu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z pamięcią to możesz być kilka opcji

- syf na stykach. Użyłbym acetonu aby przeczyścić styki. Potem "kontaktem" (alko izopropylowy) bo po acetonie zostaje nalot. A potem suchą chusteczką/ręcznikiem papierowym jeszcze. Sloty oczywiście to inna sprawa, i z tym trzeba ostrożnie.
To samo ze slotem CPU. Oczywiście przy okazji możesz przesmarować pastę pod CPU, nie zaszkodzi.
- może być coś nie tak z RAMem. 

- może być sekcja zasilania, która powoduje błędy. Gdzie? Nie wiadomo. Może być w pamięci, może być w kontrolerze pamięci. 


Minęła dekada odkąd testowałem pamięć. Były kiedyś programiki ala Memtest czy Goldmemory. Szybkie google i wyskakuje: http://www.goldmemory.cz/

Sprawdź czy to się nadaje do współczesnych sprzętów.

 

Ustaw na rygorystyczny test i zostaw.

Nie na 15 minut.

Nie na godzinę.

Nawet nie na 10.

 

Na conajmniej 24h. Sam widziałem raz jak mi przeszło 17 godzin bez problemu, zostawiłem jeszcze, a na drugi dzień cały ekran na czerwono (błędy). Testowanie pamęci musi potrwać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
8 godzin temu, Ronson napisał:

Użyłbym acetonu aby przeczyścić styki.

Acetonem to można sobie paznokcie zmywać a nie czyścić elektronikę. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, grzela300 napisał:

Acetonem to można sobie paznokcie zmywać a nie czyścić elektronikę. 

To trochę mocniej "żre". Jakbym nie miał przypadku, że przeczyszczona pamięć nie działała, ale zadziałała po potraktowaniu acetonem, to bym tego nie sugerował. Prawda jest taka, że czego "kontakt" nie dał rady, to aceton usunął. 
Oczywiście, że "kontaktem" lepiej, ale jak nie podziała, to zamiast wywalać sprzęt, zawsze tak robię. Szczególnie gdy wyraźnie widać jakiś syf na stykach. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...