Skocz do zawartości
joloxx9

Strszy PC jako NAS - co i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam HP Elitedesk 800 G2, procek i5-6500 do tego 8 GB ram i 2 dyski 2tb kazdy. Chcialbym go przerobic na domowy serwer nas jako backup zdjec itd, a do tego chcialbym by pracowal jako DLNA do niektorych seriali.

Z tego co widzialem, to najlepszym rozwiazaniem bedzie tutaj wrzucenie Truenas i prosta konfiguracja przez siec? Potem dograc plugin DLNA i mozna uzywac, dobrze mysle? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dobrze. Choć TrueNas to taki bardziej pod enterprise software moim zdaniem. 

Osobiście wolę rozwiązania oparte na linuksie - popatrzyłbym na Openmediavault lub unRaid na Twoim miejscu. 

https://www.openmediavault.org

https://unraid.net

A tak to polecam Xpenology - to jest loader dla DSM - oprogramowania do NASów od Synology. Ogólnie działa to potem praktycznie tak jak NAS Synology masz wtedy dużo naprawdę fajnych narzędzi itp. a jeśli byś kupił NASa Synology w przyszłości to wystarczy wtedy też tylko przerzucić dyski i wsio śmiga. 

Jedyny minus to taki, że to taka trochę szara strefa, bo Licencja DSM zezwala na instalację tylko na sprzęcie Synology. 

https://xpenology.org

Sam mam od kilku lat NASa zrobionego właśnie ze starego Fujitsu Esprimo i Xpenology.  Działa to bardzo sprawnie. W Dockerze kilka aplikacji itp. 

Wcześniej miałem OpenMediaVault i też był ok, ale był ogólnie mniej wygodny niż Xpenology. Nie wiem jak OMV6. Plusem OMV jest to, że możesz sobie zainstalować zwykłego Debiana i na to OMV. 

Edytowane przez iwanme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

masz w miarę mocny sprzęt, który z kolei pociągnie trochę prądu.

Ja z powodu ograniczeń hardware wybrałem OMV, jeszcze wcześniej miałem tylko 1GB RAM bo taką znalazłem w starych gratach. Działa to od wielu lat bardzo dobrze, co prawda system uruchamia się z pendrive bo miałem 2 porty SATA ale obecnie dorzuciłem 2 kolejne w miniPCIe.

DSM na swoim HW ludzie chwalą, masz mocniejszy PC więc zacznij od niego. Przygotowanie jest trochę bardziej czasochłonne niż z innymi rozwiązaniami ale nie pożałujesz. Ja używałem DSM tylko na VM i nawet podobał mi się bardziej niż QTS.

Edytowane przez zakk87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@iwanme @zakk87 dzieki panowanie. Doszedlem do wniosku, ze pozbywam sie tego pc'ta i kupie jakis zwykly nas bo to jakis overkill dla mnie. 

Moglibyscie doradzic co kupic w rozsadnej cenie?

Moze byc bez dysku, jesli z to max 2tb, zeby obslugiwal plex a do tego nie musi transkodowac pliow wideo bo tv to robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Według mnie najbardziej uniwersalne i przyjazne użytkownikom to Synology z serii +. 

Czyli w zależności od budżetu i potrzeb DS220+, DS420+ lub najlepiej DS920+. Masz albo dedykowany pakiet z Plexem, albo możesz odpalić go w Dockerze (tak chyba nawet lepiej bo możesz przenieść między urządzeniami itp. )

Natomiast jak już masz sprzęt to trochę bez sensu chyba kupować nowego NASa.

Fakt, że to wygodne, ale drogie, bo NASy ogólnie są drogie. Instalacja softu do NASów jest ogólnie bardzo prosta zwykle, Xpenology wymaga nadłubania się, żeby odpalić loader (choć imo warto), ale takie OMV bądź unRaid są bardzo proste. 

Edytowane przez iwanme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, iwanme napisał:

Według mnie najbardziej uniwersalne i przyjazne użytkownikom to Synology z serii +. 

Czyli w zależności od budżetu i potrzeb DS220+, DS420+ lub najlepiej DS920+. Masz albo dedykowany pakiet z Plexem, albo możesz odpalić go w Dockerze (tak chyba nawet lepiej bo możesz przenieść między urządzeniami itp. )

Natomiast jak już masz sprzęt to trochę bez sensu chyba kupować nowego NASa.

Fakt, że to wygodne, ale drogie, bo NASy ogólnie są drogie. Instalacja softu do NASów jest ogólnie bardzo prosta zwykle, Xpenology wymaga nadłubania się, żeby odpalić loader (choć imo warto), ale takie OMV bądź unRaid są bardzo proste. 

Z jednej storny rozumiem, tylko mam wrazenie ze ustawianie tego na pc itd to taki overkill dla mnie, gdzie ja chce tam sporadycznie zdjecia wrzucic plus do tego wlasnie korzystac kilka razyw tygodniu z plex. Obecnie mam podpiety dysk do routera ax86 i z niego przez dlna sobie leci i jedyne co mnie tak na prawde irytuje w tym rozwiazaniu to odswiezanie, wrzucam cos na dysk i on sie odswieza chyba raz dziennie, przez co jak przez tv wchodze to musze czasami wiecej razy kliknac niz bym chcial zeby znalezc najnowsze pliki.

Niby masz racje, sprzet jest, moze jakies UV bym zrobil to byloby juz cakiem fajnie. powiedz mi tylko taki unraid - nie jest on czasem platny? I jak to wyglada z plexem na nim, jest darmowy platny czy jak? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 17.05.2022 o 06:58, iwanme napisał:

unRaid jest jednokrotnie płatny. Część funkcji Plexa również wymaga subskrypcji. 

Ja korzystam z darmowego Jellyfin

https://jellyfin.org

Tu masz porównanie:

https://github.com/Protektor-Desura/Archon/wiki/Compare-Media-Servers

Dzieki za info, popatrze na to. Musze przemyslec cala sprawe bo do moich zastosowan to wystarcza obecnie podpiety dysk do routera i gdyby nie to, ze jest maly problem z odswiezaniem go to byloby cudownie. 

Choc na dluzsza mete chyba kupie jakiegos synology i tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt już masz. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poinstalować tam różne rzeczy i się pobawić. Dyski też możesz kupić, jeżeli nie masz. Zdecydujesz, że lepszy jest gotowy NAS? To dyski wyciągniesz i przełożysz do niego (tracąc dane, ale ciii ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi