Skocz do zawartości
Equadoh

Niski upload - Compal Connect Box UPC

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jestem abonentem sieci UPC od długiego czasu. Rok temu zaproponowano mi zamiast Horizon GO, osobny router Compal Connect Box. Problem pojawił się z dnia na dzień. W komunikatorach głosowych słychać wyraźne opóźnienie w wysyłaniu "głosu". Gdy odpalam poza grą np. Discorda gra zaczyna lagować a głosy kumpli "mutować". Dodatkowo łącze co jakiś czas spada jakby do zera (nie rozłącza urządzeń) i przydławi nie jedną stronkę internetową.
Laptop znajduje się dosłownie 5 metrów od routera po lini prostej bez przeszkód :)
Zrobiłem kilkanaście testów prędkości, dzwoniłem na infolinie (o Boże!) i problem pozostaje bez zmian. Poniżej załączam wynik testu:

Test Speed

UPLOAD wysyłanie w Mb/s 0.75
DOWNLOAD pobieranie w Mb/s 492.80

Do Routera podłączone jest 17 żarówek smart + 3 smartfony + TV + soundbar + laptop. Zaznaczę, że od zawsze tyle urządzeń łączyło się z routerem. Korzystał z sygnału 5GHz.

Czy doświadczeni użytkownicy są w stanie mi pomóc rozwiązać problem niskiego uploadu oraz stabilności łącza?
Dodam, że korzystam z następującego laptopa: ASUS ROG STRIX

P.S. Czy zakup nowego routera może rozwiązać problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy doświadczeni użytkownicy są w stanie mi pomóc rozwiązać problem niskiego uploadu oraz stabilności łącza?
Dodam, że korzystam z następującego laptopa: ASUS ROG STRIX

P.S. Czy zakup nowego routera może rozwiązać problem?

Przyczyną może być karta WiFi laptopa, której sterowniki mają jakiś problem. Masz 3 opcje: kupić nowego laptopa, kupić nowy router (najlepiej w standardzie Wi‑Fi 6 (802.11ax)) albo połączyć się kablem.

Na szybko można jeszcze rozdzielić SSID, na osobny dla 2,4GHz i 5GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi