Skocz do zawartości
Ig0r

Inwestowanie - ile, w co i jak inwestujecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Obligacje mają jedną podstawową wadę... blokują kapitał na długie lata. 

Kupowanie ziemi? Nieruchomości? No dobrze, ale to opcja dla ludzi z pokaźną kasą, a nie gołodupców.

Żeby nie było, współcześnie gołodupiec to człowiek z dziesiątkami tysięcy na koncie, bo co możesz dziś zrobić, dajmy na to, z 100k PLNów? 

Możesz kupić działkę na zadupiu i liczyć, że za X lat ktoś to odkupi. Na zabawę w nieruchomości to za mało.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, LJ19 napisał:

Obligacje mają jedną podstawową wadę... blokują kapitał na długie lata

Obligacje możesz wykupić w każdej chwili (tzn. prawie w każdej, bo do 7 dni przed końcem terminu). 

Płacisz tylko 0.7% opłaty przy 4 letnich i 2% przy 10 letnich.  Przy czym ta płatność bodajże jest tylko z odsetek, jeśli te jeszcze nie narosły do tej kwoty to nie płacisz. 

Nie bardzo wiem skąd tu w tym temacie tyle jakichś dziwnych mitów o obligacjach. Przecież one są na rynku od wieków i na stronie wszystko jest opisane. 

I oprocentowanie, i mechanizm wcześniejszej likwidacji.... 

Taka notka na marginesie bo widzę, że tu też kiepsko z wiedzą na temat podstaw. 

Kredyty też można nadpłacać, spłacić wcześniej. Nadpłaca/spłaca wcześniej się tylko kapitał. Nieruchomość w kredycie można normalnie sprzedać na rynku. (bo co rusz czytam o cyrografie na 30 lat :P )

Edytowane przez iwanme
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dolary. Bo strefa euro się posypie. A jeżeli kurs dolara spadnie i "stracisz", to dalej jest to bezpieczna waluta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złoto srebro waluty. Czy dolar jest  taki bezpieczny ? hmm ostatnio dużo go dodrukowano. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.06.2022 o 14:52, Ig0r napisał:

Cześć :) Może przydałby się taki temat do pogadania w tym dziale. 

A skąd to się wzięło? A ponieważ chciałbym się po prostu dowiedzieć ile, jak i w co inwestujecie. Może to być też dobrą poradą, wskazówką bądź motywacją dla innych.

Mnie osobiście zmotywowało to, że mając 26 lat własne nowe mieszkanie w Warszawie, chciałbym zacząć coś robić z pieniędzmi.

Bardzo dużo czytałem i budżecie, inwestowaniu w siebie, zarządzania majątkiem itp. Dzięki Marcinowi Iwuciowi, który stara się dotrzeć do większości z nas, aby zwiększyć wiedzę o finansach.

Niedługo wleci u mnie książka Finansowa Forteca jego autorstwa. 

Jeśli chodzi o temat - to na razie planuję w lokaty Facto, podobno dobre oprocentowanie niż w polskich bankach (brak limitu gotówki). I wygodniejsza trochę opcja niż obligacje indeksowane inflacją.

image.png.7c6fdd146befedb78eaac62457591e0d.png

Próbowałem je kiedyś jeszcze w 2017 roku jak miałem wkład własny na mieszkanie i trzeba było płacić w ratach co kilka miesięcy - na tych lokatach zarobiłem ok 3 tys zł.

A wy jak inwestujecie, albo przymierzacie się do inwestowania? Jakie macie zyski?

Moim zdaniem obligacje sa tak bezpieczne jak ofe :E:E:E 

W najlepszym wypadku i tak tyle dodrukuja ze by wyplacic osobom ktore w nie zainwestowaly co spowoduje ze pieniadz bedzie jeszcze mniej warty ;):E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Porównanie obligacji do OFE jest kompletnie z dupy.
Środki z OFE nigdy prywatnie nie były.

Co do drugiego, to poniekąd prawda, rząd aby wykupić obligacje wyemituje kolejne, ale to bez znaczenia, obligacje nie służą do zarabiania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, LJ19 napisał:

Kupowanie ziemi? Nieruchomości? No dobrze, ale to opcja dla ludzi z pokaźną kasą, a nie gołodupców.

Żeby nie było, współcześnie gołodupiec to człowiek z dziesiątkami tysięcy na koncie, bo co możesz dziś zrobić, dajmy na to, z 100k PLNów? 

Możesz kupić działkę na zadupiu i liczyć, że za X lat ktoś to odkupi. Na zabawę w nieruchomości to za mało.

Nieruchy mają podstawowy problem - płynność.

Akcje/obligacje/etfy sprzedajesz kilkoma kliknięciami, kasa jest na koncie w max 48h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, LJ19 napisał:

Obligacje mają jedną podstawową wadę... blokują kapitał na długie lata. 

Za 100k można rozglądać się już za działkami w okolicach, które powoli (ale z roku na rok wyraźnie intensywniej) zaczynają mocno się zaludniać. Mieszkam niecałe 20 kilometrów od Łodzi i to jak zmienił się obraz wartości działek jest niewyobrażalne. Oczywiście trend jest taki, że ciągle posuwa się to dalej i głębiej. Działki warte kilka lat temu stówę za metr, dzisiaj potrafią kosztować dwa, trzy razy więcej. Wszystko zależy od lokalizacji, ale u mnie tak to właśnie wygląda. Niektóre podrożały jeszcze mocniej i tylko można sobie wyobrażać, co będzie z tymi o których domyślnie piszę ;)

Edytowane przez zdunzdun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inwestuję w tłuszcz, będzie mi cieplej w zimie :D 

wybaczcie, musiałem

Na poważnie, to teraz ciężko inwestować w cokolwiek, bo w zasadzie to czy się coś posypie czy nie już nie zależy od normalnego rynku, tylko od ludzi, którzy mają możliwości sterujące. Ktoś coś sobie wymyśli i nie wiadomo co padnie a co nie. Dlatego pozostają rzeczy w miarę pewne, czyli złoto, srebro, z walutami trochę gorzej, ale można jeszcze próbować. Jeżeli ktoś chce inwestować w jakieś akcje, to chyba tylko firmy zajmujące się nowymi technologiami szczególnie bankowymi. Inwestycje długofalowe obecnie moim zdaniem są bardzo ryzykowne. Zainwestować, poczekać na zysk, zgarnąć i znów zainwestować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja groszaki sobie wkładam w krypto (kilka różnych) ale na zasadzie, że fajnie jak coś będzie warte za X lat, a jak wyjdę na minus to trudno bo jak wspomniałem wrzucam tam groszaki.

Na większe inwestycje nie mam kapitału, bo dopiero rozkręca mi się kariera więc trzymam na lokatach (6% obecnie). Chociaż to nie inwestycja, a raczej sposób na jak najmniejszą stratę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W jakie krypto ładujesz i po ile/jak często i gdzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.06.2022 o 22:36, T0TEK napisał:

za flaszke idzie wszystko załatwić

Puk puk, mamy 21 wiek :E  Tak jak piszesz to było za komuny i chwilę później, do końca może lat 90', teraz tylko hajs ;) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadne krypto i inne głupoty.

Tylko realny zysk na złocie, chodź teraz za dużo osób w to poszło i tak,

Dodatkowo nieruchomości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi