Skocz do zawartości
Jaycob

The Last Of Us Part I Remake PS5, PC

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
6 minut temu, Userkamil napisał:

Nic personalnego ale ludzie właśnie na podstawie takich „shotow” „grania na youtubie” póżniej piszą mądrości o lekkim liftingu z PS4 ?

Na podstawie tego co widziałem nawet na streamie to mogę ci powiedzieć że dla mnie gra wygląda bardzo ładnie i od strony technicznej to nie powiedziałbym że to gra iluś tam letnia (remake widać robi robote), wszystko ładne, oczywiście mając na uwadze że nie ma co oceniać chociażby samych tekstur.

Wrażenie na pewno robią odbicia bardzo dobrej jakości mimo że nie ma RT, chociaż akurat moje zdanie jest takie że największą róznice w RT robią nie odbicia a GI.

Patrząc na TLoU i RE4R to dla mnie dość podobny poziom techniczny oba tytuly robią wrażenie, i TLoU powinien przy prawidłowo zorbionej optymalizacji powinien wydajność mieć zbliżoną do RE4R a obecnie to mamy gorszy performance o ponad 50% więc widać Naughty Dog ma sporo do poprawy.

Edytowane przez frog67
  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale na 2080ti w 1440p na high, to chyba dobrze chodzi. U mnie na 3080 po uv jest 80-100 fps w takich ustawieniach.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie jest mój problem. Jak producent jest niesłowny to olewam. Serio jest mnóstwo gier innych do ogrania/innych ciekawszych zajęć, że niezagranie w jakiegoś technicznego kasztana różnicy mi specjalnie nie zrobi ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, PiPoLiNiO napisał:

Konsola z zasady pozwalała włożyć płytę i grać. Każdy tak samo. Koniec kropka. 

Od PS3 i później PS4 Pro tak już nie jest. Wkładasz grę, ściągasz patche, wchodzisz w opcje i wybierasz tryb graficznych: od 2 do nawet 6 (w niektórych grach i jak masz TV 120hz) Konsole bardziej przypominają PC teraz.  ;) M+K także da się podpiąć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Dark Ambient napisał:

Ale to nie jest mój problem. Jak producent jest niesłowny to olewam. Serio jest mnóstwo gier innych do ogrania/innych ciekawszych zajęć, że niezagranie w jakiegoś technicznego kasztana różnicy mi specjalnie nie zrobi ?

Jeśli bardzo chcesz zagrać w TLOU, to raczej inna gra Ci tego nie zastąpi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę, ale w granicach rozsądku. Na pewno nie bedę wymieniał sprzętu dla jednej gry, jak pozostałe 90% mnie interesujących działa bardzo dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Dark Ambient napisał:

Chcę, ale w granicach rozsądku. Na pewno nie bedę wymieniał sprzętu dla jednej gry, jak pozostałe 90% mnie interesujących działa bardzo dobrze.

Pytanie czy kolejne porty z konsoli na PC nie będą równie wymagające.

Chociaż co do Horizona Forbiden West to jestem pewny że jak wyjdzie to zmieli większość PC na wióry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przecież wszystko zależy od optymalizacji i przyłożenia się do portu. Taki Days Gone, gdzie dostał na PC sporo usprawnień, lepsze detale i nawet lepsze textury względem ulepszonej wersji z PS5 śmiga jak głupi na PC.

Ostatni Returnal gra bezpośrednio z PS5 też ładnie lata na PC.
Więc jak się przyłożą to i najnowszy Horizon będzie ładnie latał.

Edytowane przez lukadd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wy jeszcze trzymacie takie karty pokroju 3080?....... Trzeba iść z duchem czasu 

• Like 1
  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, lukadd napisał:

Przecież wszystko zależy od optymalizacji i przyłożenia się do portu. Taki Days Gone, gdzie dostał na PC sporo usprawnień, lepsze detale i nawet lepsze textury względem ulepszonej wersji z PS5 śmiga jak głupi na PC.

Ostatni Returnal gra bezpośrednio z PS5 też ładnie lata na PC.
Więc jak się przyłożą to i najnowszy Horizon będzie ładnie latał.

Dokładnie i jak dobrze wyglądał, do dzisiaj ubolewam, że tak to się skończyło z Days Gone, bo strasznie pozytywnie mnie zaskoczył, a dwójki raczej nie będzie

1 minutę temu, raul_ole napisał:

To wy jeszcze trzymacie takie karty pokroju 3080?....... Trzeba iść z duchem czasu 

A skąd już tylko na półce obok pudełka jako pamiątka :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak w ogóle to w jakiej rozdzielczości i ilości FPS ta gra działa na konsolach? Jakie ustawienia na PC odpowiadają tym z konsol?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
28 minut temu, frog67 napisał:

Pytanie czy kolejne porty z konsoli na PC nie będą równie wymagające.

Chociaż co do Horizona Forbiden West to jestem pewny że jak wyjdzie to zmieli większość PC na wióry.

Ta gra na PS5 wizualnie mieli już większość gier na PC.

Edytowane przez Userkamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie mógłbym dołączyć do tego pitolenia o badziewiastej sytuacji na rynku PC... ale będąc szczerym to mam grafikę 2060S, która wyszła 4 lata temu. I wtedy kosztowała 2000 zł i była już średniopółkową kartą. I jak nie ma się sokolego wzroku to nadal w 2023 roku można na wysokich w FHD z DLSS w większość gier popykać. A TLoU chodzi leciutko i fajniutko.

• Like 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jaki fps (obecnie) można liczyć przy high/ultra w 4k na 4080 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, karsone napisał:

Na jaki fps (obecnie) można liczyć przy high/ultra w 4k na 4080 ?

60 klatek

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, SebastianFM napisał:

A tak w ogóle to w jakiej rozdzielczości i ilości FPS ta gra działa na konsolach? Jakie ustawienia na PC odpowiadają tym z konsol?

1440p@60. Co do ustawień to nie wiem, ale patrząc na screeny to nie widzę żadnej różnicy względem PS5. Pewnie na zbliżeniach i porównaniach 1:1 będzie widać jakieś różnice.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, raul_ole napisał:

No trzymam ten śrut jeszcze, co zrobić. Ale szkoda mi się ładować w paździerzowe już 4090(w końcu to już ma pół roku to stare i nie warto). Pomijam serię 50xx, bo pewnie i tak szkoda i kupuje od razu 6090.

• Haha 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Jaycob napisał:

Od PS3 i później PS4 Pro tak już nie jest. Wkładasz grę, ściągasz patche, wchodzisz w opcje i wybierasz tryb graficznych: od 2 do nawet 6 (w niektórych grach i jak masz TV 120hz) Konsole bardziej przypominają PC teraz.  ;) M+K także da się podpiąć. 

Ale w dalszym ciągu to prostszy system. Nie obchodzi Cię system, sterowniki, w opcje nie musisz wchodzić bo zawsze jest jakieś default albo gra na początku zapyta. Do tego fackupów z optymalizacja czy crashami jest znacznie mniej niż na PC. Nie ma osobnych sklepów, osobnych launcherów. 

Edytowane przez bleidd
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, skunRace napisał:

Dokładnie i jak dobrze wyglądał, do dzisiaj ubolewam, że tak to się skończyło z Days Gone, bo strasznie pozytywnie mnie zaskoczył, a dwójki raczej nie będzie

No Sony ma swoje dziwne priorytety czyli only hajs :E. Obecnie skupia się na swoich sprawdzonych markach i tłuczeniu remakesterów. Do tego krzyczenie jak najwięcej hajsu za grę, na konsolach obecnie 339pln, wciskanie płatnych update itd. Idą po najmniejszej linii oporu, aby tylko jak najwięcej hajsu z tego było.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 minut temu, bleidd napisał:

Ale w dalszym ciągu to prostszy system. Nie obchodzi Cię system, sterowniki, w opcje nie musisz wchodzić bo zawsze jest jakieś default albo gra na początku zapyta. Do tego fackupów z optymalizacja czy crashami jest znacznie mniej niż na PC.

Niby tak ale na PC jak jeszcze nie chodzi to masz jakieś pole manewru żeby to poprawić, a to obniżysz tekstury czy inne detale i będzie lepiej, na konsoli jak nie chodzi to nic nie zrobisz poza czekaniem na łate.

Edytowane przez frog67
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, bleidd napisał:

Ale w dalszym ciągu to prostszy system. Nie obchodzi Cię system, sterowniki, w opcje nie musisz wchodzić bo zawsze jest jakieś default albo gra na początku zapyta. Do tego fackupów z optymalizacja czy crashami jest znacznie mniej niż na PC.

Masz rację ale konsole nigdy nie dostaną modów chyba że twórcy jakieś dadzą i to tyle, jakby ktoś wymyślił jak to obejść to brałbym w tej chwili.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz z kolei wkurzają mnie dwie rzeczy w grze - słynne włosy Joela i czarne elementy z niedoładowanymi teksturami. Np .w hotelu miałem sytuację, że wazony i dzbanki na stołach były czarne. :E Albo to też wina Nvidii albo glitche w grze.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
41 minut temu, SebastianFM napisał:

Na dokładne info trzeba będzie poczekać, aż ktoś przeanalizuję detale. Najprędzej DF. Ale gra na PS5 lata w 1440p jeśli chodzi o tryb 60fps.

Tryb jakości na PS5 to 30fps.

Ogólnie patrząc ogólnie na większość gier to będą nastawy ~high. Na PC ultra lepsze cienie, odbicia, filtrowanie, wolumetria etc.

Edytowane przez lukadd
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, caleb59 napisał:

Teraz z kolei wkurzają mnie dwie rzeczy w grze - słynne włosy Joela i czarne elementy z niedoładowanymi teksturami. Np .w hotelu miałem sytuację, że wazony i dzbanki na stołach były czarne. :E Albo to też wina Nvidii albo glitche w grze.

Greedvidia aż tak psuję w sterownikach gry ażeby zmusić do kupna nowych drogich RTX-ów, chyba aż tak daleko się nie posuwają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Powiem tak - do tej pory trafiało mi się raz na jakiś czas, że niektóre tekstury podłoża nie chciały się załadować i dochodziło do takich cyrków, że trawa rosła na czarnym podłożu z niedoładowaną teksturą ziemi. Albo hit dnia - w pewnym etapie ma się dostęp do łuku i można nosić strzały, które wystają z plecaka Joela - lotki tych strzał miały niedoładowaną do końca teksturę - było widać piórka ale w czarnym obramowaniu. :E 

Wiecie - gdybym przekraczał VRAM to normalnie bym napisał, że to przez to ale ja go nie przekraczam i dzięki DLSS jestem nawet kilkanaście MB niżej. To też nie wygląda na glitche spowodowane DLSS.

Na szczęście na tego typu akcje pomaga po prostu wyłączenie i włączenie gry.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi