Skocz do zawartości
SWoland

Komputer zamula po zmianie na rtx 3080

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

a więc wczoraj zmieniłem z 2080 na asusa tuf 3080 i teraz zamiast lepiej, to komputer się uruchamia 10 minut , najpierw 5 minut czekam aż pojawi się plansza msi płyty głównej , a potem 5 minut zanim wskoczy windows
w Windowsie wszystko ok  normalnie pracuje, alee

gdy włączam gry to  momentami są straszne zacinki że gra nawet traci synchro z audio..:(

Orientuje się ktoś czy to problem zasilania czy może coś innego?

 

płyta msi z390 gaming plus

64 gb ram

i7 procesor

w środku 3 dyski ssd - oraz dwa m.2

zasilacz 750 watt

 

Dziękuję z góry za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jakie chłodzenie cpu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 minut temu, jurekk napisał:

Jakie chłodzenie cpu?

nie mam żadnego dodatkowego chłodzenia, jedynie pamięci z radiatorami, a karta grafiki w normalnych warunkach np teraz ma 38C , a w trakcie grania 60

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odinstalowałeś stare sterowniki po 2080 oraz zainstalowałeś nowe dla 3080? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wymontuj kartę jeszcze raz, sprawdź wzrokowo krawędz karty z pinami czy nie są uszkodzone, sprawdz wzrokowo slot, do którego montujesz kartę i jak wszystko jest OK, zamontuj kartę do slotu i dokładnie dociśnij.

Tylko nir połam płyty, karta ma wejść do końca i ten dzyndzelek na końcu slotu ma się zamknąć.

To będzie oznaczać, że karta jest poprawnie umieszczona w slocie.

No i obowiązkowo przykręć śledzia do obudowy.

Podłącz zasilanie do karty - wszystkie jakie mają być i uruchom komputer.

Naskrobaj co jest grane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Teraz, Garru napisał:

Odinstalowałeś stare sterowniki po 2080 oraz zainstalowałeś nowe dla 3080? 

nie.. myślałem że skoro to  ta sama apka - geforce experience to z automatu usunie stare? a czym usunąć najlepiej?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Formata zrób, bo masz niekompatybilne oprogramowanie i dlatego wszystko tnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
17 minut temu, leven napisał:

Wymontuj kartę jeszcze raz, sprawdź wzrokowo krawędz karty z pinami czy nie są uszkodzone, sprawdz wzrokowo slot, do którego montujesz kartę i jak wszystko jest OK, zamontuj kartę do slotu i dokładnie dociśnij.

Tylko nir połam płyty, karta ma wejść do końca i ten dzyndzelek na końcu slotu ma się zamknąć.

To będzie oznaczać, że karta jest poprawnie umieszczona w slocie.

No i obowiązkowo przykręć śledzia do obudowy.

Podłącz zasilanie do karty - wszystkie jakie mają być i uruchom komputer.

Naskrobaj co jest grane.

z tym będzie problem bo ja na wózku i karte mi mocował Pan ze sklepu komputerowego, więc najpierw sprawdzę wszystkie inne opcje zanim go wezwę:) w każdym razie na karcie są kontrolki jakby coś było nie ta, by paliły na czerwono...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

skoro box na cpu to sprawdz czy sie nie wypiął

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

problem klatkowania rozwiązany , okazało się że aplikacja razer cortex sama zaczeła się włączać po zmianie karty, po wywaleniu tej apki, gry już chodzą płynnie w ultra settingach:)

czyli jedyny problem to 5 minut startu płyty głównej, czyżby jednak zanik zasilania między płytą a systemowym dyskiem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odepnij dysk z systemem i uruchom komputer.

Powinien szybko wejść do biosu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawsz tego boksa a nie szukasz bez ładu i składu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
58 minut temu, jurekk napisał:

Sprawsz tego boksa a nie szukasz bez ładu i składu

ale o jakim boxie mówisz?:) mów do mnie prosto bez slangu:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a o czym tu mówić.Naruszyłeś chłodzenie cpu,,popraw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, SWoland napisał:

nie.. myślałem że skoro to  ta sama apka - geforce experience to z automatu usunie stare? a czym usunąć najlepiej?

Musisz podczas instalacji zaznaczyć opcję, aby wykonał czystą instalację nowych sterowników, wtedy usuwa stare. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, PL1555 napisał:

Formata zrób, bo masz niekompatybilne oprogramowanie i dlatego wszystko tnie.

I z duchem Twoim.

Kolejny pan FORMAT

  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, jurekk napisał:

a o czym tu mówić.Naruszyłeś chłodzenie cpu,,popraw

jakie chłodzenie jeśli go nie mam?:) jedyne radiatory są na ramach a one są wpięte oki

  • Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, SWoland napisał:

jakie chłodzenie jeśli go nie mam?:) jedyne radiatory są na ramach a one są wpięte oki

Nie masz chłodzenia na procesorze?

Format zrobiłeś?

  • Haha 3

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, SWoland napisał:

jakie chłodzenie jeśli go nie mam?:) jedyne radiatory są na ramach a one są wpięte oki

Nie możesz nie mieć :) Jakbyś nie miał to komp pewno by nawet nie dotrwał do pulpitu :) Nie wiem, nigdy nie sprawdzałem działania CPU bez chłodzenia 🤣

Pewno po prostu nie wiesz o co chodzi. Chłodzenie na CPU to takie duże prostokątne pudełko z wentylatorem. Chodzi o sprawdzenie czy dobrze jest zamocowane na procesorze, czy coś się nie obluzowało, czy nie wyschła pasta.

Natomiast ja mam jeszcze podejrzenie co do zasilacza, że nie wyrabia i może dlatego tak się dzieje. Może też być po prostu dysk, że po prostu przez zbieg okoliczności zaczyna szwankować (czego Ci nie życzę). A jeśli zasilacz nie dawał rady mogło coś pójść na dysk. Ale najbardziej prawdopodobny wydaje mi się problem softwarowy z windowsem.

Jaki masz zasilacz ? 750W jest rzeczywiście rekomendowane do tego tufa, ale to minimum.

 

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasilacz by nie przedłużał uruchamiania bo wtedy karta nie ciągnie dużo, do tego brak prądu z reguł kończy się blue screenem lub restartem, a nie zamulaniem.

  • Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, hubio napisał:

Nie możesz nie mieć :) Jakbyś nie miał to komp pewno by nawet nie dotrwał do pulpitu :) Nie wiem, nigdy nie sprawdzałem działania CPU bez chłodzenia 🤣

Pewno po prostu nie wiesz o co chodzi. Chłodzenie na CPU to takie duże prostokątne pudełko z wentylatorem. Chodzi o sprawdzenie czy dobrze jest zamocowane na procesorze, czy coś się nie obluzowało, czy nie wyschła pasta.

Natomiast ja mam jeszcze podejrzenie co do zasilacza, że nie wyrabia i może dlatego tak się dzieje. Może też być po prostu dysk, że po prostu przez zbieg okoliczności zaczyna szwankować (czego Ci nie życzę). A jeśli zasilacz nie dawał rady mogło coś pójść na dysk. Ale najbardziej prawdopodobny wydaje mi się problem softwarowy z windowsem.

Jaki masz zasilacz ? 750W jest rzeczywiście rekomendowane do tego tufa, ale to minimum.

 

już kumam, a więc box nie był tykany:)  co do zasilacza chyba kupię i tak prowizorycznie 850w, mam na oku Seasonic Focus GX 850W 80 Plus Gold lub CORSAIR RM850 850W PLUS GOLD -może doradzisz który wydajniejszy? temperatury...  rdzeń procesora 45, gniazdo 41,  system 36.. więc tu chyba wszystko ok?  gdyby nie to że na wózku to sam bym włożył spowrotem 2080S  aby luknąć czy szybciej wstaję system jak poprzednio czy to tylko zbieg okoliczności a tak musze liczyć na innych niestety...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znaczy mechanicznie nie możesz niczego wykonać samodzielnie ?

W takim razie w biosie ustaw first boot na dysk, który nie ma systemu.

Klik F10 i Enter.

Jak komputer się uruchomi ponownie, będzie szukał nośnika z systemem, ale go nie znajdzie, bo wcześniej zmieniłeś rozruch na dysk bez systemu.

W takim razie, bios płyty wymusi ponowne wejście do biosu i zaleci skonfigurowanie first boot.

Zrób to i napisz co się dzieje.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, leven napisał:

Znaczy mechanicznie nie możesz niczego wykonać samodzielnie ?

W takim razie w biosie ustaw first boot na dysk, który nie ma systemu.

Klik F10 i Enter.

Jak komputer się uruchomi ponownie, będzie szukał nośnika z systemem, ale go nie znajdzie, bo wcześniej zmieniłeś rozruch na dysk bez systemu.

W takim razie, bios płyty wymusi ponowne wejście do biosu i zaleci skonfigurowanie first boot.

Zrób to i napisz co się dzieje.

 

to chyba problemy z dyskami usb, odłączyłem je i startuje już normalnie.. natomiast  te temperatury mnie zaniepokoiły.. normalnie na rdzeniu jest 45c , lecz jak włączyłem grę to dochodzi do 95.. to chyba nie dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co to za procesor ?

Dokładnie podaj model.

Druga sprawa... dla czego w sklepie założono boxa do i7 ?

To jakiś żart ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...