Na weekend nie miałem za bardzo czasu żeby porobić testy temperatur bez wentylatora. Natomiast pojawił się inny problem. Postanowiłem w obudowie zrobić porządek z kablami, pochować je bo obudowa z drugiej strony ma miejsce na kable. Przy chowaniu kabli okazało się, że miałem źle założony głośniczek BIOS. Założyłem poprawnie, pochowałem kable i wszystko było wszystko ok. Później jeszcze poodłączałem kable od komputera żeby zaglądnąć do obudowy i pomierzyć jakie chłodzenia na procesor mi wejdą. Po tym kolejnego dnia, podłączyłem wszystkie kable i przy uruchamianiu komputera usłyszałem 5 sygnałów głośniczka. Komputer uruchomił się jednak normalnie. Uruchamiałem ponownie i wszystko było ok - standardowo 1 sygnał. Wczoraj uruchomiłem znowu komputer po 1 dniu i znowu 5 sygnałów ale znowu komputer uruchomił się normalnie. następnie po wyłączeniu, włączeniu, po restartach nie było 5 sygnałów tylko 1. Zgłupiałem, poszedłem się kąpać. Po kąpieli znowu włączyłem komputer i znowu 5 sygnałów a po tym komputer uruchamia się poprawnie. W związku z tym, że nie jestem pewien czy to 5 krótkich sygnałów czy raczej 1 długi i np 4 krótkie postanowiłem nagrać dźwięk ale bezskutecznie. Włączałem komputer, wyłączałem, uruchamiałem ponownie. Odłączałem kable, czekałem kilka minut, znowu podłączałem i nic - nadal po uruchomieniu 1 sygnał.
Zastanawiam się co może się dziać. Najgorsze jest to, że przez źle podłączony głośniczek systemowy nie wiem czy problem występował od początku. Szukałem sygnałów dźwiękowych i wg. tabelki 5 sygnałów na płycie głównej ASRock to błąd procesora, aczkolwiek wszystko działa jak należy więc na ten moment przy każdym uruchamianiu muszę nagrywać żeby trafić na te sygnały i zobaczyć czy to rzeczywiście 5 krótkich sygnałów.
Wczoraj spróbowałem i efekty wg mnie nie są zadowalające - a przynajmniej gorsze niż manualny UV. Przy PBO -10 wynik w Cinebench był raptem 1% wyższy, temperatura na procesorze 1stopień niższa, zużycie prądu takie samo (75,99W). Przy PBO -20 wynik był 1,5% wyższy od default, zużycie prądu takie samo (75,99W), temperatura identyczna jak przy PBO -10. Spróbowałem na chwilę PBO-20 ale przerwałem test bo byłem już zmęczony - na pewno podczas testu temperatura i zużycie prądu było prawie identyczne z tym PBO-10 - może wynik w Cinebench byłby wyższy. Mi to wygląda bardziej, że PBO to taki bezpieczny OC który nie powoduje zwiększenia zużycia prądu oraz podniesienia temperatury. Natomiast u mnie potrzebuję jednak sporo obniżyć temperatury przy zachowaniu wydajności procesora. Ewentualnie kilka % mniejszą wydajność pewnie też bym przełknął ale, robiąc ręcznie przy 0,95V i 4100MHz mam temperatury niższe o 7-8 stopni, zużycie prądu o 10W niższe a wynik Multi-Core w CinebenchR23 jest o ok 5-7% wyższy od default. Mam więc mieszane odczucia co do PBO. Nadmienię, że na płycie głównej mam wersję BIOS 1.8 i AMD AGESA ComboAM4v2 1.2.0.2 więc wg. poradnika wszystko tak jak należy.
Może wystarczy mieć umiar w życiu i nie gonić za $$ ciągle Jakoś ja ze swoją mamy działalności i jak przepracujemy w tygodniu 20h to już jest grubo. Pewnie, można sobie pracować 3x tyle i zarobić 3x tyle. Tylko po co? Dla samego posiadania? Kilka lat temu ciorałem na etat i po pracy ciągałem swoją działalność - wychodziło jakieś 12-13h pracy dziennie. Przy pierwszej wypłacie był oczywiście efekt wow, ale potem...potem się odechciało i wolę sobie bimbać.
Mam do sprzedania używany, w pełni sprawny, oryginalny odbiornik RTL-SDR v3 razem z mnóstwem akcesoriów.
Cena: 499 zł (do negocjacji).
Więcej detali w ofertach allegro i OLX. https://allegrolokalnie.pl/oferta/oryginalny-odbiornik-rtlsdr-v3-akcesoria-okazja https://www.olx.pl/775261851