Ale co? Bezpieczna temp dla GDDR6X to do ~105 stopni Pewnie dla tego producenci olali kwestie termopadów w wielu modelach. A jak to wpłynie na żywotność to tylko czas pokaże
Właśnie na żywo mam pierwszy przykład z brzegu jak się traktuje pracowników. Koleś dostał nową pracę. fabrykę ma 10 min. na piechotę od swojego miejsca zamieszkania. Ale zakład otworzył 2 fabrykę, ale tym razem po za miastem. I zgadnijcie gdzie będzie pracował ? Oczywiście w tym po za miastem. A jako, że nie ma samochodu to zostają mu męczarnie autobusami podmiejskimi kursującymi co 2 godziny. Ciekawe jak wróci z nocki ? Te korpo mają TOTALNIE WYWALONE NA LUDZI. DLA NICH CZŁOWIEK TO JEDYNIE ZASÓB I ZERO EMPATII. Zresztą traktują i klientów podobnie. Wczoraj miałem zderzenie z wielką międzynarodową korpo, która mi odwaliła słuszne roszczenie. Ale do sądu nie pójdę. A o pizza hut już pisałem. Czy to drobny przedsiębiorca czy klient czy pracownik ze zderzeniu z korpo mają małe szanse. A państwa albo z nimi dogadane albo bezradne.
Zwycięstwa populistów na świecie typu: PiS, Trump, brexitowcy, Le-Pen biorą się właśnie z tego. Bo w ludziach narasta powoli GNIEW. I jak w końcu to wybuchnie to będziemy mieli powtórkę z początku XXw. I jak politycy liberalni chcą uratować demokrację co tak głosi często Biden to pierwszy krok to wziąć się porządnie za te korpo i wprowadzić np. przepisy zakazujące różnych praktyk.
Problem tylko taki, że jeden wentylator przy tych 1600RPM może mieć dosyć mocno inny poziom hałasu, od innego wentylatora przy tym samym RPM. Z tego powodu nie ma co jakoś mocno patrzyć na RPM (co najwyżej mocno orientacyjnie). Coś więcej powie jakieś porównanie zbiorcze jednego recenzenta poziomu hałasu, jak w poniższym teście:
https://www.guru3d.com/articles_pages/asus_geforce_rtx_3080_noctua_oc_review,8.html
... ta Noctua niezły wypas swoją drogą.
W zasadzie to raczej się nie słyszy, przynajmniej jeszcze, aby te sztuki z ~100stopni na pamięciach padały. A była tych modeli cała masa. Wręcz większość modeli z GDDR6X leciało na takich tempach od nowości .
Nie a jedyne co używam to aplikacja aorus engine do włączenia aktywnego chłodzenia karty. Dodam też że karta nie była podkręcana wszystko jest na fabrycznych ustawieniach.