Wsadzić rodziców... jak długi mogą przechodzić na dzieci itp , to dla przykładu wsadzić ojca lub matkę za czyny bombelka i zobaczymy czy synuś by wrócił, bo by mu się szkoda rodziców zrobiło... marzenia ściętej głowy...
Pisałem do nich tydzień temu. Zero reakcji.
Ta karta niema dual bios. W razie czego nie jest po gwarancji jak się zabawa w podmianę BIOS nie uda?
Sprawdziłem jeszcze raz. Nie da rady zejść poniżej 1000RPM. To ciekawe. Model mamy identyczny, RTX 4090 Suprim X.
DCP Latency tester jest dobry jedynie do pobieżnego i ogólnego sprawdzenia bo ten przestrzały program jest za bardzo czuły i podatny na inne zmienne systemowe i co się dzieje w tle choćby na optymalizację systemu i jego sterowników. Do takich celów używam najnowszego LatencyMon by dostosować najlepsze sterowniki np: od internetu itp. nie zawsze najnowsze sterowniki są najlepsze itd. Oraz przy optymalizacji sytemu kontrolnie też używam WinTimerTester tym bardziej po tym co zrobili z windowsami po 7mce (w grach multi to nawet czuć gdy ma się dobrze dobrane sterowniki ze to od Win10/11 zmieniono rozdzielczość timera systemu Windows a DCP Latency wydaje mi się nie jest pod te zmianę programowo dostosowany jak nowszy LatencyMon) i już po takiej optymalizacji DCP Latency potrafi zejść na zielono w porównaniu do nie optymalizowanego systemu. Potwierdzenie na szybko moich słów i faktów DCP Latency będzie pokazywał lepsze wyniki w trybie awaryjnym, dodatkowo na dowód wystarczy użyć Timeresolution (do zmiany systemowego timera) i też będą lepsze wyniki w DCP Latency. Dopiero po pełnej optymalizacji systemu w uzupełnieniu z LatencyMon to się on nadaje jedynie do ogólnego poglądu, czy wszystko w porządku lub jak piszecie jako: kropka nad "i" czy przysłowiowa: "wisienka na torcie"
Dlatego powtórzę sens tego co pisałem wyżej:
Najszybciej taką niestabilność FCLK wykrywa y-cruncher jak on przejdzie to jeszcze nie znaczy ze jest w pełni stabilne FCLK ale ze jesteśmy już blisko i z doświadczenia dodam pewnie trzeba będzie zejść o te 33Mhz oczko/krok lub nawet dwa kroki do tyłu, tak aby był w pełni stabilny zegar FCLK.
A na marginesie dodam:
Być może dlatego też ze zawsze kontroluje i walczę z każdymi możliwymi opóźnieniami systemu to u mnie niestabilny FCLK objawia się przycinaniem dźwięku❔
Co do zabawy jest zabawą i fakt faktem ze na tych optymalizacjach platformy AM5 można ugrać tylko, lub aż do 5-7% wydajności a ze chcemy wycisnąć ile się da to się bawimy i to gdzieś tu leży sens tego ze są tacy co lubią wszystko dopieścić jak partnerkę i sorry ale lepszego porównania w doszukiwaniu się sensu tego nie mogłem znaleźć