Skocz do zawartości
Valeri

Temperatury --> Ryzen 7 5800X3D

Rekomendowane odpowiedzi

To co oni tam nadal zatrzymali się w czasie i zaszyli koparkę krypto w grze? :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czytałem, czytałem. I dlatego dla tych kilku stopni kieruje się w stronę AIO co raz bardziej, jeśli topowe chłodzenie powietrzem już powoli mnie denerwuje. Zobaczymy co 9800X3D przyniesie, trzeba czekać na płyty główne swoją drogą. 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ut5 ciśnie procka na maxa nie ma co liczyć na niskie temperatury niezależnie od chłodzenia wysokie temperatury w Once Human  to ficzer  silnika gry .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przy lock-fps na 60 nagle jest 55 stopni :E Będzie patch to się zobaczy. Ale ewidentnie gra ma coś skopanego bo CPU Power do temp nie odzwierciedla tego co się dzieje, czasami ma 50W przy 85 stopniach, czasami ma 90W przy 75 stopniach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

80*C dla tego CPU to norma i pora się z tym pogodzić, jeśli myślisz, że w nowej generacji Ryzenów z X3D będzie lepiej to też się mylisz. Dobrze kolega wyżej napisał, UE 5 pali sprzęt - w sumie już UE 4 to samo robił ale głównie przy GPU.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, ronaldo864 napisał:

Ut5 ciśnie procka na maxa nie ma co liczyć na niskie temperatury niezależnie od chłodzenia wysokie temperatury w Once Human  to ficzer  silnika gry .

Nie, to tak nie działa w każdej grze na UE5 ;) Tylko w tych skopanych ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD jednocześnie mówi że stałe wysokie temp nie są zbyt dobre dla tego CPU :E Będzie odrobinę lepiej bo widać to po przeciekach, 7700/7800 były bardzo gorące dopóki nie ogarnęło się UV/CO, 7800X3D można również bardzo ładnie ogarnąć, i jeszcze jest zimniejszy od 5800X3D, z serią 9xxx będzie lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

W Gray Zone Warfare było jeszcze gorzej bo tam dochodził straszny stuttering + palenie CPU i GPU, gra też na UE 5.

Ja miałem na myśli 80*C w peaku max, nigdy nie miałem sytuacji odkąd mam ten CPU by non stop trzymało u mnie 80*C. :E 

4 minuty temu, TheMr. napisał:

...7800X3D można również bardzo ładnie ogarnąć, i jeszcze jest zimniejszy od 5800X3D...

Tutaj na filmie koleś już na początku mówi, że musiał przyciąć osiągi bo inaczej paliło mu CPU. Wyjdzie 9800X3D i też będzie się palił - tak to działa i AMD tego nie przeskoczy.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to zagraj godzinkę w Once Human albo BF 2042 :E Przecież mi nie chodzi o peak. A jeśli piszesz że 80 stopni to norma dla tego CPU, to tak powinien chodzić 24/7... Zwiększony Tjmax mają 7800X3D, ale w dalszym ciągu zapewniają o wiele większy FPS więc można go ściąć bardziej i ogarnąć lepiej niż 5800X3D. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, caleb59 napisał:

W Gray Zone Warfare było jeszcze gorzej bo tam dochodził straszny stuttering + palenie CPU i GPU, gra też na UE 5.

Możesz do tej listy dorzucić jeszcze Immortals of Aveum, choć w tej grze dzieje się tak wyłącznie w dosłownie kilku miejscach przez całą kampanię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Peaki do 80*C max to norma, a nie non stop 80*C - to już jest źle nałożona pasta/słaby cooler/nierówna stopka/nierówna czapka.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wyjdzie 9800X3D i będzie mógł sobie obniżyć prędkość proca do ~4.5 Ghz i wydajność w dalszym ciągu będzie miał jak na poziomie 7800X3D przy o wiele mniejszym W. Ale w dalszym ciągu, to jest zepsuta gra która dociska mocno CPU. 

Nic z tych rzeczy nie ma miejsca :) Odpal Once Human, bez restrykcji FPS, będziesz miał non stop 75 stopni :) I co, też powiesz że masz źle nałożoną pastę albo słaby cooler? :E 

Edytowane przez TheMr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś miałem screeny, nawet tu wrzucałem jak tylko procka wymieniłem na 5800X3D z BF 2042 i na pewno nie miałem tam stałej tak wysokiej temperatury. Nie wiem jak Once Human bo nie interesuje mnie ta gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, caleb59 napisał:

Peaki do 80*C max to norma, a nie non stop 80*C - to już jest źle nałożona pasta/słaby cooler/nierówna stopka/nierówna czapka.

Jak CPU leci cały czas na 100%, to co w tym dziwnego, że trzyma te ~80 C?

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak może CPU lecieć na 100%, takie coś ma miejsce przy hashowaniu shaderów np. przy pierwszym uruchomieniu gry ale nie w jej trakcie. Jeśli Once Human pałuje CPU na 100% non stop to należy to gówno zwrócić, a twórców do dołu z wapnem bo są nieudacznikami i programistycznymi psami.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem wyżej, że gra jest skopana ;) Ale nic na to nie poradzisz, jak chcesz w nią zagrać :E

6 minut temu, caleb59 napisał:

należy to gówno zwrócić, a twórców do dołu z wapnem bo są nieudacznikami i programistycznymi psami

Gra jest darmowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak mam zwrócić bezpłatną grę? :E Przecież pisałem wyżej, że patch będzie w sierpniu i autorzy znają ten błąd. Problem polega na ustawieniu FPS bez restrykcji albo 120 FPS, przy locku na 60 FPS gra pobiera 30-50% mocy procesora i mam 55 stopni :E 

BF 2042 też przez większość czasu u mnie przeważał na poziomie 72-74 stopni, z okazjonalnymi spadkami do 65-68. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

Gra jest darmowa.

uhh-wait.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gra się po prostu zachowuje tak jakbyś miał procka 6/6 czy 8/8 zamiast 8/16 i stąd takie temperatury i tutaj pstryczek w nos dla tych co piszą o chłodnych sprzętach w grach gdzie cpu leci na 50-60% wystarczył jakiś tytuł co wykorzystał całą moc z proca 8/16 i nagle zrobiło się ciepło :E szkoda że już prawie nikt nie siedzi na FX'ie w końcu jest gra która wykorzystała by jego przyszłościowy potencjał 🤣🤭

• Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, czy ktoś korzysta z aplikacji PBO2 Tuner przez jakiś dłuższy okres i jest w stanie potwierdzić że aplikacja jest bezpieczna ? Nie powoduje szkód dla procesora itp? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ok jeżeli masz płytę która nie ma możliwości zrobienia tego samego na co ten programik pozwala w biosie, inaczej aplikacja zbędna. Nie uszkodzisz tym procka...

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, Send1N napisał:

Jest ok jeżeli masz płytę która nie ma możliwości zrobienia tego samego na co ten programik pozwala w biosie, inaczej aplikacja zbędna. Nie uszkodzisz tym procka...

Właśnie posadziłem 5800x3d na b450 aorus elite i wcześniej na innym Procku miałem w opciach pbo i curve optimalozer teraz mam dostęp tylko do pbo :/ a ten program potestowal i działa stabilnie 

Edytowane przez piotrek7900@gmail.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wsadzeniu x3d do socketu niektóre opcje znikają niektóre się pojawiają których wcześniej nie było na zwykłym ryzenie, skoro nie masz możliwości u siebie zrobienia UV w biosie to wtedy musisz użyć softu właśnie z pod windy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi