Skocz do zawartości
Valeri

Temperatury --> Ryzen 7 5800X3D

Rekomendowane odpowiedzi

A mi się zawsze wydawało, że nawet najsłabsze AIO będzie zawsze lepsze niż powietrze i chyba w tym wypadku to ma miejsce, nie oczekuj cudów (bo to przecież Noctua) kiedy ktoś z AIO ma ~10*C niżej, pomyśl o wymianie na AIO.

I tak jak na powietrze to ta Noctua radzi sobie spoko z tym CPU.

Edytowane przez caleb59

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TheMr. napisał:

U mnie 54 to tylko w lżejszych grach. Dzięki PBO spadło do 64 w cięższych :( 10c różnicy między Navisem 280 a Noctua? Ewidentnie źle pasta nałożona u mnie :D 

To wciąż świetne temperatury ! U mnie też jest dość chłodno w pokoju, około 19 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, severall napisał:

Tak u mnie temperaturki wyglądają podczas gry w CoDa multiplayer

obraz-2022-12-11-090453248.png

Jak to jest, że każdy powtarza jak mantra że na tym procku lepsze chłodzenie nic nie daje ? 

U mnie na fortisie 3 to nawet na pulpicie większe dobija w peaku , podczas grania w wz2 raczej trzyma 75-76 stopni ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, rudzik12345 napisał:

Jak to jest, że każdy powtarza jak mantra że na tym procku lepsze chłodzenie nic nie daje ? 

U mnie na fortisie 3 to nawet na pulpicie większe dobija w peaku , podczas grania w wz2 raczej trzyma 75-76 stopni ...

UV zrobiłeś? To chyba ma największy wpływ. Pasta dobrze nałożona? Skręcone do oporu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, severall napisał:

UV zrobiłeś? To chyba ma największy wpływ. Pasta dobrze nałożona? Skręcone do oporu?

Dokładnie , kombo Strike na 3 , pasta nałożona na cały CPU, dokręcone porządnie.

• Confused 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany jak to jest wkoncu z tym aio na 5800x3d ? 

Moze ktoś podpowiedzieć czy warto zmieniać z poczciwego już fortisa? Gram tylko w wz2  , temp podczas grania to wahania między 68-74 stopnie... 

Kusi mnie zakup takiego navisa , tylko czy to gra warta świeczki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.12.2022 o 23:26, T0TEK napisał:

Jakie napięcia pod pełnym butem mają wasze 3D? U mnie na combo 3 po odpaleniu 1.18V a tak po 15 min działania dobija do 1.21V

mam to samo 1.18 - 1.2 z combo 3, mam procka 2 tygodniue ale nie miałem na nic czasu i dopiero od wczoraj poszło globalne czyszczenie pc, gelid gc extreme na cpu, wymiana wentyli na fluctusy na chłodnicy i kalibracja tego procka, jak zwykle trafiłem nienajlepiej albo to moje chłodzenie jest do niczego bo mimo combo 3 mam prawie 79c :E fluctusy na 1300rpm na sztywno ustawione buda bez panelu bocznego chwilowo, bez combo 88-90c na czerwono :] 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Send1N napisał:

mam to samo 1.18 - 1.2 z combo 3, mam procka 2 tygodniue ale nie miałem na nic czasu i dopiero od wczoraj poszło globalne czyszczenie pc, gelid gc extreme na cpu, wymiana wentyli na fluctusy na chłodnicy i kalibracja tego procka, jak zwykle trafiłem nienajlepiej albo to moje chłodzenie jest do niczego bo mimo combo 3 mam prawie 79c :E fluctusy na 1300rpm na sztywno ustawione buda bez panelu bocznego chwilowo, bez combo 88-90c na czerwono :] 

To trafiłeś jeszcze gorszą sztukę niż moja :E 

Mój max temp 64 ale to raczej jednosekundowy peak np. w RDR II, a tak to trzyma 55-60C 

Bocznego panelu nie mam, wiatraki to Arctic P12/14. Może źle nałożyłeś pastę albo za mało dociśnięty :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mówię o fullload a nie o grze :] 

PS jak chcecie zejść z napięciem mimo combo 3 jeszcze niżej to dajcie llc najluźniej ile płyta pozwala ja zszedłem do 1.14-1.15 z llc 8 + combo 3 bez ruszania llc 1.18-1.2

Moje chłodzenie nie należy do najlepszych na ryzenach blok robi robotę ja mam blok od pierwszego silent loopa taka sama kaszana jak na bloku od eisbaera tylko wygląd lepszy idealnie pasuje do mojego pc :E 

PS w cinebenchu r23 wam trzyma ciągle 4450mhz czy czasem 4350 :> bo ogarnąłem już max temp 76c z poborem max 105w ale jest ciągle 4.35ghz przy 100% load

Edit, dobra taktowanie powyżej 4400 wraca jak nie daję tak słabego llc widocznie nie dokarmiony proc się robi.. trzeba kompromis ustawić :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A no w sumie fakt, nie bawię się w smarki które nic nie dają :( 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
48 minut temu, Send1N napisał:

PS w cinebenchu r23 wam trzyma ciągle 4450mhz czy czasem 4350 :> bo ogarnąłem już max temp 76c z poborem max 105w ale jest ciągle 4.35ghz przy 100% load

Edit, dobra taktowanie powyżej 4400 wraca jak nie daję tak słabego llc widocznie nie dokarmiony proc się robi.. trzeba kompromis ustawić :E 

Zostaw LLC w spokoju, tutaj jedynie Kombo się ustawia i nic więcej. Offset napięcia też zostaw w spokoju. 

Taktowanie trzyma ciągle 4450 MHz, ale bez Kombo potrafiło zjechać niżej. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przegięcie z offsetem też zbija zegar niżej llc tylko do pewnego stopnia bo na 5 już nie ma zbijania :E mimo wszystko jak komus nie zależy na różnicy 50-100-150 mhz to tam można zejść poniżej 100w przy 100% load :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wkurza że nie ma żadnej kontroli nad taktowaniem, bo moja sztuka ma potencjał na OC. Myślę że 4600 MHz spokojnie by zrobił, może nawet więcej. 

Oby ktoś kiedyś wypuścił zmodowany BIOS czy coś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dopiero co pisałeś że taktowanie nic nie daje w temacie zen3 :D przede wszystkim twoj cooler mimo że to zwykła wieża zadziwiająco dobrze sobie radził na ryzenach już dawno było o tym info :] 

PS. Dobra skalibrowane :E llc można odpuścić i zostawić auto ale offset ujemny można dawać do momentu aż nie obetnie taktowania poniżej 4.4ghz i zrobić combo razem z combo strike 3 :P mi się udało -0.0625 dodatkowo na 0.750 już obcina ale napięcie przy cbr23 zamiast 1.18-1.2z samym combo 3 ustabilizowało się na max 1.156 więc warto sobie sprawdzić chwila roboty.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Send1N napisał:

A dopiero co pisałeś że taktowanie nic nie daje w temacie zen3 :D

Ego powiększa :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dłuższym posiedzeniu, z combo 3, normalna temperatura podczas grania to 66C, maksymalna zanotowana 76C, a to wszystko na bloku wodnym :E dobry kasztan mi się trafił :D za to 4450MHz trzyma 

Edytowane przez T0TEK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdemu chyba trzyma 4450 caly czas z pbo -30 tym bardziej w grach, ja doprowadziłem do tego że poniżej 4400 nie spada w full load, sprawdź jakie masz temperatury w cinebench r23 po calym teście, tak jak mówiłem można bez problemu dokładać offset do momentu aż takty nie polecą w dół, mi się udało combo 3 + offset -0,0625 bo płyta u mnie zbyt dużo pompuje nawet z samym combo na 3 było więcej niż mu potrzeba, jak widać woda nic nie znaczy :] galakty ma 8c chłodniej na powietrzu niż ja na aio 280 :E 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Send1N napisał:

udało combo 3 + offset -0,0625 bo płyta u mnie zbyt dużo pompuje nawet z samym combo na 3 było więcej niż mu potrzeba, jak widać woda nic nie znaczy :] galakty ma 8c chłodniej na powietrzu niż ja na aio 280 :E 

Przy offsecie i LCC u mnie szybko spada efektywny zegar:> zerkasz na to? Niby wszystko było fajnie, clock 4450MHz, ale effective -50MHz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O tym właśnie pisałem "do momentu za nim obetnie wydajność" ;) u ciebie jest chłdno to i na 1.2v by trzymał 4450 a u mnie od temperatury już go cofa i najlepsze co osiągam to właśnie przy CS 3 + offset 0.0625, bez offsetu z samym combo 3 spada mi poniżej 4.4ghz to samo jak przegnę z offsetem jest to o czym piszesz. LLC zostawiłem w spokoju na auto jak zobaczyłem że offset działa. Ja i ak nie mam effective pełnego 4450 bo mu za ciepło sprawność siada od temperatury co najlepsze to mogę zrobić 4430 - 4410 tylko w grach trzyma cały czas pełne 4.45 :) 

Można w jakiś sposób poprawić docisk bloku do cpu? jak jest jakiś myk to mogę się pobawić :> 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Send1N napisał:

Można w jakiś sposób poprawić docisk bloku do cpu? jak jest jakiś myk to mogę się pobawić :> 

Trudno powiedzieć ? może jakieś patenty ala der8auer ? skalpuj go;) ja dokręcam tak jak można najmocniej śrubokrętem dokręcić. Ostatnio jak wymieniałem paste to te plastikowe tulejki lekko są zdeformowane, więc naprawdę mocno.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To uważaj bo możesz ukręcić gwinty :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Send1N napisał:

To uważaj bo możesz ukręcić gwinty :E 

Nie ma szans żebyś gwinty ukręcił w stalowych śrubach śrubokrętem ? za mała dźwignia, chyba że masz ręce Pudziana ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Novi kiedyś w palcach ukręcił i podobno miał gorsze temperatury po tym incydencie ??

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Send1N napisał:

Można w jakiś sposób poprawić docisk bloku do cpu? jak jest jakiś myk to mogę się pobawić

Nie ryzykowałbym chyba, w tym silent loop masz bardzo podobny system do noctuy a u mnie mój U12S jest tak dociśnięty, że warstwa pasty na procu jest tak cienka, że jak zdejmowałem z 3600 to sie zastanawiałem czy pasty za mało nie dałem :E a większość wylazła na bok.

8 minut temu, severall napisał:

Nie ma szans żebyś gwinty ukręcił w stalowych śrubach śrubokrętem

Te śrubki co są w zestawach PC to jakieś twarde nie są, wystarczy porządny śrubokręt i jak sie człowiek przyłoży to ukręci. Tzn najczęściej rozwali łepek, ale gwinty też idą ;)

W dniu 16.12.2022 o 15:44, Send1N napisał:

U mnie oscyluje między 4350 a 4450, kaganiec na 115W i offset krzywych -30. W R23 trzyma się na 80*C na U12S z wentylem Arctica. W takim Cyberpunku za to ma 75* bo jak się 3080 pod nim rozbuja to sie w budzie, mimo 6 wentyli i tak robi ciepło.

Co ciekawe, jak go posmyram custom p-states w biosie to do biosu wchodzi mając nawet 4900MHz, ale w Windowsie 4450, czasem mignie 4550 i ani hertza więcej. Szkoda, że nie da się w ogóle napięcia regulować, mam wrażenie że elegancko by poleciał na czymś w rodzaju 1.05V

Edytowane przez assire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, assire napisał:

Nie ryzykowałbym chyba, w tym silent loop masz bardzo podobny system do noctuy a u mnie mój U12S jest tak dociśnięty, że warstwa pasty na procu jest tak cienka, że jak zdejmowałem z 3600 to sie zastanawiałem czy pasty za mało nie dałem :E a większość wylazła na bok.

I właśnie bardzo dobrze że wylazła! Moim zdaniem w idealnym przypadku pasta na tylko wypełnić nierówności powierzchni radiatora i i IHS. Przewodność pasty jest przecież mniejsza jak metalu...ale lepsza jak powietrza. Więc to nie powinno być tak , że tam ma być jakaś "warstwa" pasty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi