Skocz do zawartości
Valeri

Temperatury --> Ryzen 7 5800X3D

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, severall napisał:

Więc to nie powinno być tak , że tam ma być jakaś "warstwa" pasty.

No wiem, po prostu się zdziwiłem że docisk aż tak dobry bo dosłownie został "film" z pasty a nie warstwa

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, assire napisał:

No wiem, po prostu się zdziwiłem że docisk aż tak dobry bo dosłownie został "film" z pasty a nie warstwa

Ja tez jak zdejmuję to zazwyczaj większość pasty mam na krawędziach IHS a na samym procesorze to jak mówisz : "film"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wytrzymałem rozebrałem dokręciłem do oporu śruby śrubokrętem mimo że producent nie zaleca używać w tym przypadku narzędzi, efekt - 0 xD tak jak myślałem mimo to nie narzekam jest cicho i mieszczę się poniżej 80c a w grach max 65 zbyt dużo modyfikacji i pracy włożyłem w to chłodzenie i zostaje :] 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Send1N napisał:

Nie wytrzymałem rozebrałem dokręciłem do oporu śruby śrubokrętem mimo że producent nie zaleca używać w tym przypadku narzędzi, efekt - 0 xD tak jak myślałem mimo to nie narzekam jest cicho i mieszczę się poniżej 80c a w grach max 65 zbyt dużo modyfikacji i pracy włożyłem w to chłodzenie i zostaje :] 

Masz dobre temperatury, cieszyć się świetnym procesorem pozostaje ;)

A jeszcze pomyślałem.. może masz jakąś "krzywą" płytę i nie chce siadać równomiernie ? Chociaż to raczej mało możliwe... śruby powinny wyprostować tak czy siak..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zszedłem spokojnie na SOC do 0.950v przy ramie 4x8 3800mhz dopiero od minimum czyli 0.8v komp nie bootuje a poniżej 0.92 minimalnie ucina wydajność także to klasyczne 1.1v nie ma sensu jak komus sie chce bawić :E urwałem 4w całkowitego poboru dzięki temu ?

Tak swoją drogą to wyłączyłem całkowicie wentylatory na chłodnicy i maksymalna temperatua jest tylko 2 stopnie wyższa niż na 1200rpm :E wait what? 78c vs 80,3c, wasze chłodnice przy powiedzmy 70c są ciepłe na dotyk? bo moja jest zimna wiem że transfer ciepła jest beznadziejny na tych ryzenach ale to mnie trochę zastanawia.

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Send1N napisał:

Tak swoją drogą to wyłączyłem całkowicie wentylatory na chłodnicy i maksymalna temperatua jest tylko 2 stopnie wyższa niż na 1200rpm :E wait what? 78c vs 80,3c, wasze chłodnice przy powiedzmy 70c są ciepłe na dotyk? bo moja jest zimna wiem że transfer ciepła jest beznadziejny na tych ryzenach ale to mnie trochę zastanawia.

Też zauważyłem, że obroty wentylatorów nie mają znaczenia praktycznie (większe znaczenia mają dla temperatury GPU). Chłodnica jest można powiedzieć zimna. Dopiero po dłuuuuuugotrwałym obciążeniu da się wyczuć lekko ciepłe węże i radiator. 

To jednak mała moc procesora, ledwo 115W, to się rozłoży na płyn i radiator tak, że nawet nie poczujesz że jest ciepła. Jak miałem 5900x i katowałem go na 230W to się trochę rozgrzewała.

Edytowane przez severall
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzi na to że pakowanie jak najlepszych wentyli na chłodnicę nie ma sensu przy ryzenie skoro różnica przy wyłączonych całkowicie to max 3c :E chyba ściągnę fluctusy 140 i wystawię na sprzedaż bo SW3 HS już wiszą tydzień za 45zl sztuka i nikt nie chce kupic bo się boją bez gwary ?

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednego Fluctusa 140 mogę wziąć :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 19.12.2022 o 13:21, Send1N napisał:

78c vs 80,3c, wasze chłodnice przy powiedzmy 70c są ciepłe na dotyk? bo moja jest zimna wiem że transfer ciepła jest beznadziejny na tych ryzenach ale to mnie trochę zastanawia.

Moja Noctua U12S bardziej sie nagrzewa od 3080 pod spodem niż od tego proca. Teraz z ciekawości cinebench sobie chodzi od paru minut i mam 78*C, wentyl na procu 1600rpm, w obudowie 1200. Ale pojemność układu mam znaaaacznie mniejszą niż na wodzie, wentyl na cpu na 1200 rpm i temp 80*

na reddicie gdzieś czytałem że wszystko się rozbija o strumień cieplny, w tych 7nm rdzeń jest malutki, strumień ciepła jest bardzo gęsty i zwyczajnie IHS i coolery nie nadążają z odbieraniem tego odpowiednio szybko. Na ryzenie 2600 który po OC potrafił siorbnąć 150W miałem niższe temp niż na tym czy na 3600 właśnie ze względu na proces technologiczny

Edytowane przez assire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, problem z transferem ciepła to główny problem niestety... 2700x było łatwiej schłodzić niż 3600 :E i to samo było z 3700x vs 5600x itp mimo wyższego poboru mocy, ja miałem 7c mniej przy 3700x na 1.35v niż na 5600x przy 1.3v :] druga sprawa że wczoraj wyłączyłem całkowicie wentylatory na 5800x3d na chłodnicy i temp po cinebenchu jest tylko 3c wyższa niż z pracującymi na 1200rpm :] 

]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 19.12.2022 o 13:21, Send1N napisał:

Zszedłem spokojnie na SOC do 0.950v przy ramie 4x8 3800mhz dopiero od minimum czyli 0.8v komp nie bootuje a poniżej 0.92 minimalnie ucina wydajność także to klasyczne 1.1v nie ma sensu jak komus sie chce bawić :E urwałem 4w całkowitego poboru dzięki temu ?

Jakie masz temperatury w Cinebench R23 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

R7 5800x3d tak już ma.

Jedyną zasadą mówiącą, jak obniżyć temp. CPU, który ma kłopoty z odprowadzaniem ciepła i nic się z tym nie da zrobić (jak np. ze starymi Intelami - scalp), jest:

- dostarczać mu mniej energii. 

Pytanie, co chcemy osiągnąć? Czy maksymalną wydajność ogólną, czy maksymalną wydajność per W + niskie temp.

Może było wrzucane, ale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Doamdor napisał:

Jakie masz temperatury w Cinebench R23 ?

78c po moich zabiegach bez 90 :E w grach 55-65 (zależy od gry) minimalny zegar w cbr23 po mojej kalibracji 4420mhz, minimalny bez poniżej 4300, przeszło mi przez myśl aby sobie podmienić na navisa 240 albo 280 ale szkoda wywalać kasy w błoto dla zbicia 6-8 w testach bo i tak używam tego procka tylko do grania ;) tym bardziej że to co mam jest już fullcustom na używanych częściach bez gwary i ciężko to będzie opchnąć w dodatku mam zapasową pompkę, węże i płyn pod to :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Send1N napisał:

78c po moich zabiegach bez 90 :E w grach 55-65 (zależy od gry) minimalny zegar w cbr23 po mojej kalibracji 4420mhz, minimalny bez poniżej 4300, przeszło mi przez myśl aby sobie podmienić na navisa 240 albo 280 ale szkoda wywalać kasy w błoto dla zbicia 6-8 w testach bo i tak używam tego procka tylko do grania ;) tym bardziej że to co mam jest już fullcustom na używanych częściach bez gwary i ciężko to będzie opchnąć w dodatku mam zapasową pompkę, węże i płyn pod to :E 

U mnie nvis zamowiony :)

Zobaczymy czy warto, jak nie bedzie duzej roznicy wzgledem fortisa w kulturze pracy to oddam xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w kulturze pracy na pewno będzie bo czy tam dasz 700rpm czy 1500 nie zrobi różnicy a sam blok wodny zrobi względem fortisa severall pisał że jak wyłączył całkowicie wentylatory na swoim navisie 280 to niewiele to zmieniło a temperatury ma niskie :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pompke w tym navisie słychać? Bo może też w to pójdę (bo w grach mam tyle samo co w R23 bo karta grzeje), tylko mi zależy na absolutnej ciszy w idle - do tego stopnia że HDD który mam zaraz robi wyjazd na poczet SSD :E

Edytowane przez assire

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, assire napisał:

A pompke w tym navisie słychać? Bo może też w to pójdę (bo w grach mam tyle samo co w R23 bo karta grzeje), tylko mi zależy na absolutnej ciszy w idle - do tego stopnia że HDD który mam zaraz robi wyjazd na poczet SSD :E

Powiem tak. Wentylatory w obudowie mam na 700 rpm i na Navisie 780 rpm. (minimalnie jak się da). Komputer jest bardzo cichy w idle jak i pod obciążeniem, oczywiście słychać jak pracuje, siedzę od niego jakieś 1,5 metra i delikatnie słychać terkotanie pompki. Jest cicho, nie przeszkadza to zupełnie, ale nie mogę powiedzieć, że jest bezgłośna. Zależy jakie masz otoczenie, ja mieszkam sam i mam cicho w mieszkaniu, a słuch mam jak nietoperz trochę :E 

Co do wydajności nie mam zastrzeżeń, Navis dawał radę z 3700x, z 5900x jak i z 5800x3d bez problemu. Na domyślnej krzywej wentylatory kręcą się na 1000-1300 rpm i jest tragedia. Ja zjechałem od 780 do około 1000 rpm w Cinebenchu i jest ok. Temperatury mam  niskie.

Tak to wyglada po 2 godzinach graniach w CoDa

obraz-2022-12-21-213904583.png

Edytowane przez severall

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy tym procku największą różnicę robi sama sztuka, a nie super chłodzenia... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na ryzenie stopka jest ważna bo jest ten zryty problem z transferem ciepła przez ich budowę, wczoraj się dowiedziałem że gość który kupił ode mnie 5600x ma prawie 10c mniejsze temperatury niż ja :E czyli tak jak myślałem.  Jak widać navis sobie dobrze radzi z ryzenami, to samo arctic z offsetem czy gelid phantom z powietrznych, sztuki też mają znaczenie oczywiście.

Co do pompy to określenie 'terkotanie" to nie wiem czy macie na mysli normalą pracę czy faktycznie wam terkocze :E moja już nie terkocze np wcale od roku (bo kiedyś miałem z tym problem długo) i słychać tylko normalną pracę ale płynną bez żadnego terkotania, mam ustawione stałe 2000rpm bez zmiennych obrotów i jest cichutka

takie coś słychać na navisie? :E 

Edytowane przez Send1N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Send1N napisał:

takie coś słychać na navisie? :E 

Coś w tym stylu, ale nie jest to dokuczliwe jak na tym filmiku. Ale dźwięk jest tego rodzaju. 

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serio? :/ zaczynam doceniać to że w moim można dolać płynu, wymienić pompę w bloku, węże itp ja zalałem układ praktycznie na 100% zawsze jest jakiś brak fabrycznie, podłączyłem samą pompę pod drugi zasilacz na stole uzupełniałem strzykawką płyn lewa ręką przy różnych pozycjach chłodnicy trzymanej w prawej ręce do momentu aż dosłownie w każdej pozycji płyn jest pod sam korek i się lekko wylewa :] 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Send1N napisał:

serio? :/ 

Tak, ale tak jak mówię, słychać to jak się przystawi ucho pod pompkę. Trudno powiedzieć czy to by Ci przeszkadzało, każdy ma inną wrażliwość na hałas. Ja nie mam motywacji żeby zmieniać AIO przez to.:) Wciąż oceniam moją skrzynkę jako cichą. Na wiosnę zapewne będę zmieniał platformę na AM5 to będę się nad czymś nowym rozglądał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóż słuchawki bo specjalnie nagrałem filmik, pompa ustawiona na sztywno 2000rpm jak to się miewa do twojej pompy :P od roku jest tak a wcześniej przez prawie rok było jak na tym filmie wyżej co chwile raz cicho raz niedowytrzymania w końcu się z tym uporałem na dobre ale sam wymiana bloku ani pompy nic nie dała nawet :E wtopiłem w to chłodzenie kasy że szok :rotfl:

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Send1N napisał:

Załóż słuchawki bo specjalnie nagrałem filmik, pompa ustawiona na sztywno 2000rpm jak to się miewa do twojej pompy :P 

Powiedziałbym, że jest podobnie. Próbowałem nagrać, ale szum wentylatorów przesłania wszystko. 

Właśnie Silent Loop najbardziej mi się podoba, i obudowa Silent Base 802. Fluctusy polecasz? 

W ogóle to muszę coś pograć w jakieś gierki bo głównie to ostatnio poprawiam kabelki i wtyczkę 12VHPWR ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ty masz tego navisa ze stellami że pytasz ? :E fluctusy mają łożysko lepsze niż silentwings 3 bo go wcale nie słychać, co do łożyska to są tak ciche jak stare silent wings 2 - zero dzwięku łożyska po przystawieniu ucha do naklejki z tyłu wentyla :] natomiast większy szum robią od SW3 bo też są wydajniejsze.

Jak jest podobnie to znaczy że nic nie terkocze tylko słyszysz obroty wirnika normalne bo to są wysokie obroty na małym pyrdku :] 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi