Skocz do zawartości
Jaycob

Alone in the Dark

Rekomendowane odpowiedzi

PS5-PEGI-1.jpg

Cytat

Experience the franchise that defined the survival-horror genre and pathed the way for classics like Resident Evil and Silent Hill – yes, we're delighted to let you know that the reimagining of Alone in the Dark is coming to PlayStation 5! A technical marvel when it first launched in 1992, Alone in the Dark set the standards for immersive horror adventures to come. Developer Pieces Interactive is returning to the franchise's roots in terms of setting while updating and reimagining the game for a new generation of players.
(...)
To do justice to such a seminal title in video game history, we're proud to say there is a stellar lineup of talent involved. Developers Pieces Interactive is a mix of hot new talent and seasoned veteran developers. An engaging story has been created by Mikael Hedberg, cult horror writer of SOMA and Amnesia: The Dark Descent, some of the most acclaimed narrative horror experiences of the last decade. Legendary Guillermo del Toro collaborator, Guy Davis, has contributed monster designs. And Doom Jazz legend Jason Köhnen provides eerie and haunting melodies to create a tense, twisted and haunting audio atmosphere.

In Alone in the Dark, you'll experience a completely original story, but it does incorporate characters, places, and themes from the original '90s trilogy. No prior knowledge of the original titles is required to enjoy the game, but fans of the series will find plenty that is familiar.

The game features classic survival horror gameplay, as you'd expect. You'll explore environments, solve puzzles, and experience a deep psychological original horror story. You'll also experience hyper-tense action and combat as you battle supernatural monsters.

źródło

alone-in-the-dark-2.jpg

515e36d2ff2ee4bccba4fab19e3a112546a4ddea

a4bc06ba2c812f81d882749437d29dbabd6f19f2

alone-in-the-dark-3.jpg

alone-in-the-dark-4.jpg

Nigdy nie miałem okazji zagrać. A to wygląda na całkiem interesujący tytuł, także dla mnie fajnie, że będzie to restart.  Z drugiej strony wydawca jest THQ Nordic co nie napawa optymizmem. 

Grę natomiast tworzy studio Pieces Interactive.

Graliście?

Edytowane przez Jaycob
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grałem w Alone in the Dark: The New Nightmar na PS1 klimat był nieziemski. Do dzisiaj dobrze wspominam ten tytuł, późniejsze części to była już słabizna, mam nadzieję że nowa odsłona na PS5 będzie równie udana jak ta na "szaraczku".

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również grałem w żadną część, a to wygląda całkiem, całkiem, zobaczymy co z tego wyjdzie, jak recenzje będą przyzwoite to jak najbardziej zagram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, azgan napisał:

Grałem w Alone in the Dark: The New Nightmar na PS1 klimat był nieziemski. Do dzisiaj dobrze wspominam ten tytuł, późniejsze części to była już słabizna, mam nadzieję że nowa odsłona na PS5 będzie równie udana jak ta na "szaraczku".

Chciałbym Ci tylko powiedzieć, że jeśli faktycznie grałeś na PS1, to grałeś w zasadzie w inną grę niż oryginalne AitD: The New Nightmare, które wyszło na PS2 XD

Grałem w prawie wszystkie, poza tą najnowszą coopową (nawet nie pamiętam nazwy), nigdy nie polubiłem się jakoś specjalnie z tą serią, jednak takich gier zdecydowanie brakuje, więc zagrać zagram na pewno : p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Przemcio666 napisał:

Chciałbym Ci tylko powiedzieć, że jeśli faktycznie grałeś na PS1, to grałeś w zasadzie w inną grę niż oryginalne AitD: The New Nightmare, które wyszło na PS2 XD

Grałem w prawie wszystkie, poza tą najnowszą coopową (nawet nie pamiętam nazwy), nigdy nie polubiłem się jakoś specjalnie z tą serią, jednak takich gier zdecydowanie brakuje, więc zagrać zagram na pewno : p

W to grałem 

nie miałem PS2, dopiero PS3 u mnie wjechało ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pykłem w coś na plejce i miałem też na pc jedną część z 2008 - sterowanie było tak tragiczne, że nie chciało mi się grać:szczerbaty:. Reboot mnie interesuje. Może coś ulepią przyzwoitego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, azgan napisał:

W to grałem

No to właściwa czwórka wyszła na PS2 i PC'ty : p

3 minuty temu, Kelam napisał:

sterowanie było tak tragiczne, że nie chciało mi się grać:szczerbaty:.

To jest jedyny przypadek, gdzie sterowanie mnie przerosło, też wymiękłem jak próbowałem w to grać na PC XD Na PS3 jest wersja Inferno, która ma sporo ulepszeń i da się sterować. Nie sądzę by teraz ktokolwiek był tym zainteresowany, ale mimo wiadra gówna jakie wylało się na tę grę - ma tyle innowacyjnych mechanik, że do dzisiaj może robić wrażenie, paradoksalnie, grało mi się w to lepiej niż jakąkolwiek inną część, nawet ta wychwalana 4 (The New Nightmare) była IMHO strasznie mdła, jeśli ktoś już grał w lepsze survivale jak Silent Hille czy Residenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Kelam napisał:

Pykłem w coś na plejce i miałem też na pc jedną część z 2008 - sterowanie było tak tragiczne, że nie chciało mi się grać:szczerbaty:. Reboot mnie interesuje. Może coś ulepią przyzwoitego.

Alone in the Dark z 2008 fajnie się zapowiadało ale na fajnych zapowiedziach się skończyło, sama gra była słabiutka 

A szkoda bo na Trailerach był klimacik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakość tego streama od nordic, to jest jakiś żart. Wygląda jak 480p max :szczerbaty:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale trailer intrygujący. :D Może coś z tego wyjdzie.

Edit:

Premiera na Sylwestra tego roku? (źródło amazon) :D

Edytowane przez Jaycob

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tu już lepsza jakość jak na tym śmiesznym streamie:szczerbaty:. Hype nie ma dla mnie, ale będę miał ten tytuł na oku. Jest potencjał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gra wygląda mi na jakieś śmieszne kombo w stylu Alan Wake, Uncharted, The Sinking City itp., a następnie zlepione w całość jakby to była kolejna produkcja Netflixa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z całej franczyzy najlepszy był film. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Paramides napisał:

Ta gra wygląda mi na jakieś śmieszne kombo w stylu Alan Wake, Uncharted, The Sinking City itp., a następnie zlepione w całość jakby to była kolejna produkcja Netflixa.

Przecież to wygląda po prostu jak rimejki Residentów XD Klimatycznie przypomina mix jedynki i czwórki.

Na razie IMO wygląda bardzo spoko, fajnie, że zostali przy latach 60, szanuję.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, Przemcio666 napisał:

Na razie IMO wygląda bardzo spoko, fajnie, że zostali przy latach 60, szanuję.

A nie '20?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, w 1 były '20 i teraz jak się przyjrzałem, to te też wyglądają na '20 XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Przemcio666 napisał:

No to właściwa czwórka wyszła na PS2 i PC'ty : p

Nawet nie wiem jaka była różnica poza lepszą grafiką na PS2 czymś jeszcze się różniły? Był np. inny gameplay, fabuła lub jakaś dodatkowa zawartość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem teraz i widzę, że pomyliłem 4 z tą z 2008 - ta z 2008 miała wersję na PS2, która miała sporo różnic (lokacje, mechaniki), 4 na PS1 różni się tylko grafiką. Sorry : D

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętam, że wieki temu sięgnąłem po pierwszą i drugą część. Byłem strasznie napalony na te tytuły ale w ostateczności ich nie ukończyłem.  Niestety ukończyłem tragiczną część z 2008, pamiętam że starowanie było mocno frustrujące. Tej odsłonie dam szansę, wygląda ciekawie. Nie skreślam tytułu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, Przemcio666 napisał:

Poczytałem teraz i widzę, że pomyliłem 4 z tą z 2008 - ta z 2008 miała wersję na PS2, która miała sporo różnic (lokacje, mechaniki), 4 na PS1 różni się tylko grafiką. Sorry : D

Robiłem podejście do tej wersji z 2008 roku na PC ale to już nie było to i szybko zrezygnowałem z dalszej zabawy z tego co pamiętam to po dotarciu do parku i dalej już mi się nie chciało. Do tego był jeszcze okropny dubbing. 

W dniu 12.08.2022 o 21:05, Jaycob napisał:

Ale trailer intrygujący. :D Może coś z tego wyjdzie.

Trochę to wygląda jak mix Silent Hilla z The Evil Within ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda fajnie, tylko ciekawe czy będzie to nastawione na eksplorację i zagadki z małą dozą przeciwników, czy napierdzielanie po potworach z małą dozą eksploracji i zagadek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żadnej części nie ogrywałem, więc nawet nie wiem jak wyglądał pierwowzór. To ma być remej/remaster czy tylko tytuł został, a będzie to zupełnie nowa historia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi