No to niech napisze ja tylko stwierdziłem bo może nie chce na tym grać patrząc jakie gpu tam siedzi a jeśli nawet to przy tym sprzęcie dokupienie drugiego modułu 8gb w zupełności wystarczy, chyba że jesteś ukrytym agentem xcomu bo coś tam wspominałeś o kodzie z tego sklepu i dlatego usilnie szukasz argumentów
U mnie 5300u 15s-eq2004nw dławi się przy 8gb ram na win11...
Także już powoli 16gb staje się standardem do przeglądarki...
Na chromie przy kilku otworzonych kartach 70% ram zajęte... Grafika też swoje bierze (całe 512mb) ale to chyba czas na powrót do win 10 albo dołożenie ramu...
Zauważyłem że sporo osób umieszcza dodatkowe wentylatory w obudowie zamontowane pod kartą graficzną. Założmy że mam obudowę w której układ wentylatorów wygląda tak https://i.imgur.com/omtFz64.png
a sama karta ma pobór prądu 200W i się grzeje. Tzn. osiąga dosyć wysokie temperatury przy 100% obciążeniu (okolice 80-82 stopni). Jeśli dokupię dwa 120mm wentylatory wiejące na kartę od dołu to naprawdę coś da? Temperatura rzeczywiście spadnie o te kilka stopni, czy to bardziej taka sztuka dla sztuki a efektywność takiego dodatkowego chłodzenia jest znikoma? Ktoś na własnym przykładzie może powiedzieć szczerze czy to naprawdę daje jakieś zauważalne efekty?
Ja tam osobiście się cieszę że będą przynajmniej 2 duże rozszerzenia. Jeśli cała gra wciągnie mnie tak jak poprzednie części i beta to będę chciał więcej. I jestem gotowy za to zapłacić jeśli będzie to tego warte.
Miałem w łapach i testowałem ale nie w moim osobistym komputerze.
Jeszcze z ciekawostek TUF 3080 wrócił z serwisu gwarancyjnego z Komputronik gdzie go wysłałem z powodu bardzo głośnych cewek (wrzucałem linki do nagrań na YouTube swojego czasu). Zdiagnozowali to jako "fan noise" i wymienili wentylatory razem z dolną częścią obudowy karty.
Dodatkowo muszę zaznaczyć, że uwielbiam ich komunikację a w sumie jej brak. O tym, że karta będzie dzisiaj u mnie dowiedziałem się od kuriera. Komputronik nie wysłał żadnego maila nawet SMSa.