Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, Minciu napisał:

Testy w JEDEC wymusiłyby KESZA, jak kiedyś w brodwell a teraz w AMD3d.

Testy z pamięciami nonOC (jakbyś @tomcug nie wiedział, to JEDEC jest standardem nonOC ) i założonymi limitami mocy (wszystko zgodnie ze specyfikacją) zmusiłyby do postępu Intel'a - musieli by polepszyć swoje produkty, może polepszyć specyfikację pamięci nonOC (wraz z innymi firmami jakby ktoś nie kumał, że jest to do zrobienia/nie wiedział jak) lub obniżyć ceny, bo wyglądały by mniej atrakcyjnie, gdyby prawda o wydajności ich CPU bez podkręcenia wyszła na jaw (taki i9 13 generacji nonK wyglądałby wiecie jak? ... śmiesznie - bo byłby wolniejszy od i5 ale K w programach typu blender, czy oprogramowaniu od Maxon ). Tym czasem taki @tomcug sam odcina gałąź na której siedzi, przyczyniając się do coraz bardziej badziewnych produktów (niebawem CPU będą mu brały 0,5kW i będzie dalej fanatycznie popierał ten bajzel) i nawet tego nie widzi.

8 godzin temu, Minciu napisał:

Przy okazji, jaka generacja Intela z zapowiedzi lub przecieków ma dostać lepszy proces?

... 15? No chyba nie będą nadal klepać 15 generacji w tym, w czym klepali już generację 12. ... nie będą, prawda? 😉

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Kyle_PL napisał:

w programach typu blender, czy oprogramowaniu od Maxon

No tutaj to na pewno pamięć heretycka nie-JEDEC daje kosmicznego kopa :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 minut temu, tomcug napisał:

No tutaj to na pewno pamięć heretycka nie-JEDEC daje kosmicznego kopa :E

Tak @tomcug tak ... nadal czytaj bez zrozumienia całości tekstu 🤣

Masz ... pogrubiłem Ci:

13 minut temu, Kyle_PL napisał:

Testy z pamięciami nonOC (jakbyś @tomcug nie wiedział, to JEDEC jest standardem nonOC ) i założonymi limitami mocy

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to proponuję testować cpu na bazowej częstotliwości. Powyłączać turbo, velocity boost i inne czity, przecież to wszystko funkcje OC maskujące prawdziwą wydajność. Zablokować 13900k na 3Ghz base clock zgodnie ze specyfikacją Intela i niech wtedy pokaże co potrafi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 minut temu, someI napisał:

Ja to proponuję testować cpu na bazowej częstotliwości.

W jakim celu, skoro turbo to nie jest OC?

Powyłączać turbo, velocity boost i inne czity, przecież to wszystko funkcje OC maskujące prawdziwą wydajność.

Nie prawda. Po prostu piszesz bzdury. To nie są "czity" tylko po prostu nie ogarniasz, że współczesne procesory nie pracują w tak prymitywny sposób jak modele sprzed 25 lat.

13900k na 3Ghz base clock zgodnie ze specyfikacją Intela i niech wtedy pokaże co potrafi.

Lepiej liźnij trochę tej specyfikacji, a nie wprowadzaj innych w błąd. Istnienie czegoś takiego jak "base clock" nie oznacza, że tryb turbo jest poza specyfikacją - wszystko jest na stronie producenta.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, someI napisał:

Intel sam nazywa Turbo Boost "algorithmic overclocking" https://www.intel.com/content/www/us/en/gaming/resources/turbo-boost.html

Oszukali Cię Kyle. Chcesz testy nonOC to musi być base clock. Inaczej się nie liczy :E

Nie. Czytałem na stronie producenta, że tryby turbo są w pełni objęte gwarancją i jest to standardowy tryb pracy = nie jest to OC (nawet możesz sobie wysłać email do Intela, czy tryb turbo to OC - i pochwal się co odpowiedzą). Tym czasem:

https://www.intel.com/content/www/us/en/gaming/resources/turbo-boost.html

Cytat

What Is Max Turbo Frequency?

When handling light workloads, the CPU runs at the base frequency listed in its specifications. (Or lower, when the energy-saving Intel SpeedStep® technology scales CPU speeds.) When handling hardware threads marked for high performance, Intel® Turbo Boost Technology increases the clock speed up to the Max Turbo Frequency.

For example, the Intel® Core™ i9-9900K processor has a base frequency of 3.60 GHz, and a Max Turbo frequency of 5.00 GHz. Note that depending on its situation, a given CPU may not always reach its Max Turbo Frequency. The dynamic increase in speed changes depending on the workload and the thermal headroom available.

When comparing CPU clock speeds, the Max Turbo Frequency is typically the key number to keep in mind. It reflects the processor’s peak performance before overclocking.1 Along with core count and premium features, it’s one of the key considerations when CPU shopping.

Natomiast OC na dobra sprawę narusza warunki gwarancyjne (tym czasem tryb turbo NIE narusza warunków gwarancyjnych).

Jeszcze jakby ktoś nie rozróżniał trybu turbo od OC:

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, Kyle_PL napisał:

nadal czytaj bez zrozumienia całości tekstu

A co mnie obchodzi reszta, skoro ja się odnoszę wyłącznie do Twojej JEDEC CL 10000000000000000000 obsesji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 minuty temu, tomcug napisał:

A co mnie obchodzi reszta, skoro ja się odnoszę wyłącznie do Twojej JEDEC CL 10000000000000000000 obsesji?

Obsesję to sam masz na punkcie JEDEC. Jak ktoś to napisze, to dziwnie się zachowujesz, jak by Ci ktoś matkę atakował. Nikt nie ma takiej obsesji jak Ty na punkcie JEDEC - ciekawy paradoks. Wystarczy napisać "JEDEC" to @tomcug podrażniony jak płachtą na byka. ... co? Może tak nie jest? Weź lepiej się sam zastanów nad sobą, zanim coś zaczniesz zarzucać innym.

Żebyśmy mieli jasność: to nie ja nazwałem standardowe parametry pamięci nazwą "JEDEC" i to nie ja pisałem specyfikację i wymagania Intel'a. Nie moja wina, że jest jak jest.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez urazy, ale drugiego takiego wojownika JEDEC CL 10000000000 jak Ty nie ma na tym forum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bez urazy, ale drugiego takiego wojownika JEDEC CL 10000000000 jak Ty nie ma na tym forum ;)

Wojowanie polega na pisaniu co jest OC a co nie? :) No faktycznie ... aaaaale ze mnie wojownik. Nie rżnę głupa jak większość, udając że OC to nie jest OC, więc jestem wojownikiem. Normalnie Conan ze mnie ... Conan Niańczyciel 😂

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
8 minut temu, Kyle_PL napisał:

Wystarczy napisać "JEDEC" to @tomcug podrażniony jak płachtą na byka. ... co? Może tak nie jest? Weź lepiej się sam zastanów nad sobą, zanim coś zaczniesz zarzucać innym.

W tym momencie to Ty jesteś podrażniony jak byk co zobaczył płachtę ;) Ja sobie co najwyżej jakiś żart strzelę czy emotkę szczerbola, a u Ciebie widzę ból dupki od razu o brak akceptacji dla podejścia JEDEC :E

3 minuty temu, Kyle_PL napisał:

Wojowanie polega na pisaniu co jest OC a co nie? :) No faktycznie ... aaaaale ze mnie wojownik. Nie rżnę głupa jak większość, udając że OC to nie jest OC, więc jestem wojownikiem. Normalnie Conan ze mnie 😂

Pokaż drugiego takiego JEDEC fanatyka, to Ci nawet przyznam rację. JEDEC pamięci nikt normalny nie kupuje, więc jaki sens testować na takich badziewiastych ustawieniach?

Edytowane przez tomcug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomcug mordeczko moja ... mam gdzieś co myślisz o JEDEC, czy go "akceptujesz" czy go "nie akceptujesz". Mnie tylko wkurza zakłamanie recenzentów, którzy oszukują konsumenta, przedstawiając procesory jako inny produkt, niż w rzeczywistości nim jest. Podkręcają wszystko jak leci (limity mocy, taktowanie kontrolera pamięci itd.)i jeszcze piszą/sugerują że testy nonOC.

Jeśli procesor jest śmieciowy bez OC, to czemu tego nie pokażecie? - to na prawdę proste pytanie ... przecież nie sprzedajecie tych procesorów, by celowo pokazywać je w najlepszym świetle jak to tylko możliwe. Tym czasem robicie to (wykręcacie je poza specyfikację w testach niby nonOC  by wypadły jak najlepiej). Po co?

11 minut temu, tomcug napisał:

Pokaż drugiego takiego JEDEC fanatyka, to Ci nawet przyznam rację. JEDEC pamięci nikt normalny nie kupuje, więc jaki sens testować na takich badziewiastych ustawieniach?

Przecież sam masz pamięci z profilem JEDEC 😁 (profile pozwala odczytać AIDA, czy nawet CPU-Z ... zaręczam Ci, że w SPD Twoich kostek, jest również profil JEDEC ... i to nie jeden). To, że zapewne jest to bardzo wolny tryb JEDEC, to też nie miej pretensji do mnie - nie ja programowałem SPD Twoich kostek.

Dalej pytasz jaki sens testować na badziewnych ustawieniach - no to odpowiadam: bo te badziewne ustawienia, to standardowe ustawienia, a nie tryb po OC. Nie moja wina, że te procesory bez katowania OC są bardziej badziewne niż chcecie to wiedzieć. Z pretensjami, czemu te procesory takie kiepskie bez OC, to do Intela moi drodzy, a nie do mnie.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, Kyle_PL napisał:

Z pretensjami, czemu te procesory takie kiepskie bez OC, to do Intela moi drodzy, a nie do mnie.

A czemu tylko do Intela, a AMD już nie? Na Ryzenach nastawy JEDEC tak samo ssą wydajnościowo :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

A czemu tylko do Intela, a AMD już nie? Na Ryzenach nastawy JEDEC tak samo ssą wydajnościowo :E

Pełna zgoda - należy również pokazać jak procesory AMD wypadają bez OC kontrolera RAM ... i np. w drugiej części testu pokazać ile zyskuje się po OC. ... a nie nazywać testów OC, testami nonOC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz pytanie do eksperta w temacie OC i nie-OC. Czy np. 5600 MHz z timingami nie-JEDEC to już jest OC czy jednak dalej nie-OC? Bo Intel w specyfikacji nie podaje timingów, a jedynie taktowanie :E Czy trzeba gdzieś doczytać, że dotyczy to wyłącznie opóźnień JEDEC kosmos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Czy np. 5600 MHz z timingami nie-JEDEC to już jest OC czy jednak dalej nie-OC?

Trzeba by na dobrą sprawę zadać pytanie samemu Intelowi.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Haha, znowu gównoburza:) @Kyle_PL

Zatrzymałeś się w średniowieczu, czemu ktoś ma testować profile JEDEC, jak pierwszą rzeczą po uruchomienia pc każdy włącza profil XMP/expo - to jest standard w komputerach do grania/użytkowych

Nikt tego nie robi bo nikt tego nie che praktycznie poza garstką w tym Ty:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, wrobel_krk napisał:

@Kyle_PL

Zatrzymałeś się w średniowieczu, czemu ktoś ma testować profile JEDEC,

Średniowiecze, to mieli posiadacze procesorów Ryzen, jak im po włączeniu EXPO procesory i płyty się paliły :) (tak, część przypadków to był efekt wyższego napięcia/napięcia poza normą, po włączeniu EXPO).

aha ... i nie chodzi o "testowanie profili JEDEC" tylko o testowanie CPU bez jakiegokolwiek OC, by wiedzieć jaką one w ogóle mają wydajność @stock (prawdziwe stock) i temperatury bez OC.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyny sens testowania standardowych pamięci jaki widzę, to platformy na których zmiana ich taktowania jest zablokowana (czyli chyba tylko Intel H) by pokazać jaki to syf.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, wrobel_krk napisał:

Nikt tego nie robi bo nikt tego nie che praktycznie poza garstką w tym Ty:)

Z typowych ludzi nie jestem pewien, czy każdy chce mieć wykręcony sprzęt na max do granic gotowania. Tylko moglibyście pomagać później tym ludziom, dziwiącym się co ich CPU tak szybko łapie te 100stopni Celsjusza, bo producent płyty głównej, miał tak ambiwalentne podejście do specyfikacji jak Wy :)

3 minuty temu, michaelius33 napisał:

Jedyny sens testowania standardowych pamięci jaki widzę, to platformy na których zmiana ich taktowania jest zablokowana (czyli chyba tylko Intel H) by pokazać jaki to syf.

No ja bym chciał w ogóle wiedzieć ile zyskuje się po OC ... tym czasem typowy test CPU to świetnie maskuje, bo już test określony jako rzekomo nonOC jest po jakimś OC.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Kyle_PL napisał:

Z typowych ludzi nie jestem pewien, czy każdy chce mieć wykręcony sprzęt na max do granic gotowania. Tylko moglibyście pomagać później tym ludziom, dziwiącym się co ich CPU tak szybko łapie te 100stopni Celsjusza, bo producent płyty głównej, miał tak ambiwalentne podejście do specyfikacji jak Wy :)

No ja bym chciał w ogóle wiedzieć ile zyskuje się po OC ... tym czasem typowy test CPU to świetnie maskuje, bo już test określony jako rzekomo nonOC jest po jakimś OC.

Hmm ale są przecież takie testy gdzie często wrzucane są wolne pamięci i szybkie ?

Wczoraj nawet na PPC popełnili - jest 5200 cl38 jako punkt odniesienia dla szybszych kostek

https://www.purepc.pl/jaka-pamieci-ram-ddr5-dla-procesorow-amd-ryzen-7000-test-ddr5-6400-vs-ddr5-7200-mhz-synchroniczne-vs-asynchroniczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
7 minut temu, michaelius33 napisał:

Hmm ale są przecież takie testy gdzie często wrzucane są wolne pamięci i szybkie

Tak, faktycznie jakiś procent (1%? ;) ) takich testów jest. Efekt? - nikt nie wie jaką wydajność mają dzisiejsze procesory bez podkręcania. Tylko czasem ktoś rzuci że bez OC to jest syf, szajs i dziadostwo, ale oczywiście w swoich testach tego nie pokaże bo ... a tak: "bo nikt przecież nie używa sprzętu bez OC", "brak OC to średniowiecze". Poziom zakłamania jest tak wielki, że niektórzy nie tylko nawet nie wiedzą, że podkręcają, ale wręcz stanowczo twierdzą, że "XMP to NIE jest OC".

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
18 minut temu, Kyle_PL napisał:

Średniowiecze, to mieli posiadacze procesorów Ryzen, jak im po włączeniu EXPO procesory i płyty się paliły :) (tak, część przypadków to był efekt wyższego napięcia/napięcia poza normą, po włączeniu EXPO).

Wyczuwam zazdrość, że to nie Tobie się zjarał CPU, bo wtedy mógłbyś okrągły rok dzień w dzień przestrzegać na własnym przykładzie wszystkich przed niebezpiecznym i zabójczym OC pamięci :cool:

Edytowane przez tomcug
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Kyle_PL napisał:

Z typowych ludzi nie jestem pewien, czy każdy chce mieć wykręcony sprzęt na max do granic gotowania.

Haha, Xmp/Expo Ci gotuje procki, no to już zaczynasz bajki opowiadać.

Szkoda z Toba dyskutować bo się czasem tak zafixujesz na jakiejś głupocie że szkoda gadać:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi