Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Intel 13-14gen z DDR5 8000+ i jest koks. W okolicy 7000 stawiałbym na równo z AMD 3D. Intel 6000 albo dowolne DDR4, nawet takie z ołtarzykiem, to cienizna lekko vs 3D. Częściej AMD prześcignie intela bez wykarmionej pamięci dobrym transferem.

Rysio 3D też jest OK, nawet bardzo OK bo tania płyta, hynixy Adie i masz bardzo dobrą wydajność z kesza i mało prądu ciągnie. 

Rysio będzie tańszy niż intel. 99% testów na sieci Rysio vs Intel to ramy 6000. Przy 6000 rysio przeważnie wypada lepiej. Przy 7000 będziesz miał taki gdzieś 50/50. A reszty musisz sam sobie dopowiedzieć ogladając np zmasło ;) Najwieksze róznice będą w cenie. 

5 minut temu, MarcoSimone napisał:

Serio zamieniłeś 13gen. na X3D?

taaaa... bo te intele z ddr4 wydajne jak ddr5 okazały się dość szybko herezją XD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Minciu napisał:

Intel 13-14gen z DDR5 8000+ i jest koks. W okolicy 7000 stawiałbym na równo z AMD 3D. Intel 6000 albo dowolne DDR4, nawet takie z ołtarzykiem, to cienizna lekko vs 3D. Częściej AMD prześcignie intela bez wykarmionej pamięci dobrym transferem.

Rysio 3D też jest OK, nawet bardzo OK bo tania płyta, hynixy Adie i masz bardzo dobrą wydajność z kesza i mało prądu ciągnie. 

Rysio będzie tańszy niż intel. 99% testów na sieci Rysio vs Intel to ramy 6000. Przy 6000 rysio przeważnie wypada lepiej. Przy 7000 będziesz miał taki gdzieś 50/50. A reszty musisz sam sobie dopowiedzieć ogladając np zmasło ;) Najwieksze róznice będą w cenie. 

taaaa... bo te intele z ddr4 wydajne jak ddr5 okazały się dość szybko herezją XD 

Tiaa...tylko zapominasz, że ta herezja potrzebuje DDR5 7K+ abym musiał się wstydzic swoich DDR4.

Co do Rysia X3D to mnie tylko zastanawia, że finansowo się opłacało przesiadać koledze wyżej. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 minut temu, Minciu napisał:

Intel 13-14gen z DDR5 8000+ i jest koks

Ja myślę minimum DDR5 10000+, wtedy dopiero jest koks. Bez 10k to lipa.

Edytowane przez tomcug
  • Haha 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, tomcug napisał:

Ja myślę minimum DDR5 10000+, wtedy dopiero jest koks. Bez 10k to lipa.

Coś w tym jest 😅

Może 14gen dociągnie 10k przy dobrej selekcji :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Minciu napisał:

Coś w tym jest 😅

Serio w to wierzysz? To chyba jakieś platinum sztuki CPU musiałby  wpaść i DDR5 za kupę siana.

Co do X3D, w sumie to bez znaczenia dla mnie że ora 13gen.

To co mam i tak jest nadto. Zwłaszcza, że nie mam funduszy na GPU pokroju 4090.

A w CPU to ciekawi mnie 15 a najlepiej 16gen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, MarcoSimone napisał:

Tiaa...tylko zapominasz, że ta herezja potrzebuje DDR5 7K+ abym musiał się wstydzic swoich DDR4.

Co do Rysia X3D to mnie tylko zastanawia, że finansowo się opłacało przesiadać koledze wyżej. 

No tak mniej więcej wyjdzie. Chociaż może nie "wstydzić", ale nie jest bez różnicy. Chyba nie jeden na forum porzucił już intela dla 3D. Niebiescy są bardziej problematyczni :) 

W każdym razie DDR4+Intel i 4090 to takie średnie połączenie. Już wolałbym AMD 10x bardziej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Minciu napisał:

Na pewno xD Jakby jeszcze były jakieś sensowne zyski z tego kręcenia, to bym może i powalczył o 8k, ale trzymam na 7000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, MarcoSimone napisał:

Serio w to wierzysz? To chyba jakieś platinum sztuki CPU musiałby  wpaść i DDR5 za kupę siana.

Jeśli ogarną coś nowego na premierę z JEDEC 6400 (a zapowiadali już w styczniu to nie wiem ile jeszcze trzeba czekać). Do tego nowe CPU to i 9k na bank pęknie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Minciu a z czym to Intel jest problematyczny? 🤔

Cytat

W każdym razie DDR4+Intel i 4090 to takie średnie połączenie.

No raczej. Z drugiej strony w 4K to byłoby raczej oki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, tomcug napisał:

Na pewno xD Jakby jeszcze były jakieś sensowne zyski z tego kręcenia, to bym może i powalczył o 8k, ale trzymam na 7000.

No zyski z tego wieksze sa, jak ze zmiany jednej generacji na drugą ;) Ile teraz ma być, 1% czy 0,5% w i9 13gen vs 14gen ? :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Minciu napisał:

Ile teraz ma być, 1% czy 0,5% w i9 13gen vs 14gen ?

Myślę 0,00% - jak nic! :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, MarcoSimone napisał:

@Minciu a z czym to Intel jest problematyczny? 🤔

Płyta jest jak wrzód na pupie. Cena, dostępność, wybór modeli.. Na pocieszenie chyba najlepsza płytka Ever jaka udała się Asusowi. W przeciwieństwie do poprzednika, czarnej wersji na z690, tutaj była największa kaszana z cichym liftem taki pasztet to był XD 

n

3 minuty temu, MarcoSimone napisał:

No raczej. Z drugiej strony w 4K to byłoby raczej oki.

walniesz RT z jakimś DLSS i znowu ddr4 będzie kuleć w niejednej gierce.

Generalnie się nie opłaca, lepiej czekać itp.. No ale RTX4090 ( z chlodzeniem wodnym -  zdjętym chłodzeniem bez gwarancji?) i rozmowa o opłacalności dla mnie pasuje jak pieść do oka. Ja bym tam raczej wrzucił to w kwestię gustu. Wybierasz czerwone czy niebieskie. I jedziesz :)

Matrix2Btabletki.jpg

2 minuty temu, tomcug napisał:

Myślę 0,00% - jak nic! :E

https://ithardware.pl/aktualnosci/intel_core_i9_14900k_z_rekordem_w_popularnym_benchmarku-29114.html

Albo mniej niż zero? Albo kłamią w ItHardware :) 

Jednak wynik wielordzeniowy Core i9-14900K w Geekbench 6 jest niższy niż Core i9-13900KS, i9-13900K i Ryzena 9 7950X3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecieki z Geekbencha, daj Pan spokój :E W określonych zastosowaniach, szczególnie na limicie mocy jak najbardziej może nie być zysku, ale na ogół kilka procent raczej będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Minciu napisał:

Taaaaa, a swistak siedzi i zawija w te sreberka ;) Roznica miedzy DDR5 6000 a 8000 jest powalajaca...

Przy RTX 4090 w 1080p :D. Jako, ze to nierealny scenariusz a w 1440p jest roznica praktycznie niezauwazalna - to smiem twierdzic, ze uprawiasz niezla mitologie tutaj ;)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, amsztel napisał:

Taaaaa, a swistak siedzi i zawija w te sreberka ;) Roznica miedzy DDR5 6000 a 8000 jest powalajaca...

Przy RTX 4090 w 1080p :D. Jako, ze to nierealny scenariusz a w 1440p jest roznica praktycznie niezauwazalna - to smiem twierdzic, ze uprawiasz niezla mitologie tutaj ;)  

hary ma tam 82 vs 87 FPS i 4090 obciążony jest w 50% i wciąga 200 wat, więc w sumie fajnie, że się zgadzasz. Ale mówisz że 1440p już wszystko zmieni? No nie wiem. waty pewnie urosną trochę ;) 

Dla mnie różnica jest "powalająca".  O ile ten test ma coś wspólnego z testem, bo mam wątpliwości co do wiarygodności samego portalu. 

Co ciekawe pokazują tam też taką samą różnicę między 4800 a 6000. Czyli również nic nie warte uwagi 5PFS. Czyli mamy 77/82/87 FPS. Wiadomo, skoro nie widać różnicy to po co kruszyć kopię? :D A wogóle to po co się czepiam i9 + 4090 + DDR4 to wspaniałe połączenie. Pozwala oszczędzić kupę hajsu na pamięciach. Ze 400zł będzie no chyba że odsprzedamy ddr4 i jeszcze na tym zarobimy bo jakiś jeleń odkupi starocie :) 

ps. dzisiaj pasjonaci (na świecie) kręcą się między 2x24GB a 2x16GB i poniżej 7600 nikt nie schodzi. Inaczej spać nie może..

U nas na pclolu dalej czyta się o ddr4 i że ram nic nie daje. Mam wrażenie, że do grobu będziecie Bdie zabierać po jednej kostce w garści jak kiedyś faraoni te swoje patyki :) 

Edytowane przez Minciu
  • Haha 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica pomiędzy 4800 cl40, a 6600 cl32 + ustawienia. Procesor stock.

Zrzut-ekranu-2023-09-26-071527.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Minciu napisał:

Dla mnie różnica jest "powalająca".  O ile ten test ma coś wspólnego z testem, bo mam wątpliwości co do wiarygodności samego portalu.

Jak wszystko na "Testing Games", nie jest to test, tylko fabrykacja :E Ale co do meritum, główny problem z DDR5 jest taki, że skalowanie z zegarkiem jako takie jest jedynie na ziemniaczanych timingach. Przy zoptymalizowanych dalszych rzędach skalowanie zdycha i to pokazują nawet testy Hardware Unboxed (jedne z bardziej optymistycznych dla fanclubu 8k myślę).

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety te mitologie to uroki forów. Dlatego większość forów pozdychała bo każdy może sobie pisać bzdurki pod nickiem. Jakby miał pisać pod imieniem i nazwiskiem to 3x by się zastanowił.

Będzie jak z b-die. Kup szybkie, zapłać 2-3x więcej za pamięci żeby zobaczyć wyniki w syntetykach bo w grach i programach ddr4 b-die nie doczekały się różnicy w wydajności.  Wyszły ddr5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, ju-rek napisał:

Różnica pomiędzy 4800 cl40, a 6600 cl32 + ustawienia. Procesor stock.

Zrzut-ekranu-2023-09-26-071527.png

A teraz zapodaj 1440p highest.

PS. Nikt nie twierdzi, ze nie ma roznicy. Ja sie jedynie odnosilem do posta Mincia, w ktorym stwierdzil ze Intel bez 8000+ jest nieuzywalny do grania.

PS. Musze jeszcze uzupelnic post - to wlasnie tuningowanie timingow daje wiecej niz podnoszenie zegarow. Pomijajac juz ze nikt nie uzywa pamieci 4800. Wrzuc taki sam test tylko 6000 vs 7200 albo 8000 i zobaczymy jaka jest roznica ;) 

Edytowane przez amsztel
uzupelnienie informacji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, MarcoSimone napisał:

Serio zamieniłeś 13gen. na X3D?

12 ;) Ogólnie dla zabawy :P

9 godzin temu, SylwesterI. napisał:

jak wrażenia po przesiadce ? jakiego cepa miałeś ?

w cenie 13700k+z790d4 mam 7800x3d b650 i 32gb ddr5 6400 lexara 🤔

12600kf@5.0/4.0, różnic specjalnych nie ma przy moim GPU, ale jakoś tak naszło mnie na zmianę :E

9 godzin temu, MarcoSimone napisał:

Nie opłacało się finansowo, ale odkąd kompy do zabawy się opłacają? :E

• Like 2
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
15 godzin temu, MarcoSimone napisał:

Z690 TUF D4. Ładujesz 13700K, DDR4 co masz min. 4000Mhz i z bani. Szkoda, że nie 2x16 bo byłaby szansa na wysokie loty.

@jacekczma na takiej mobo 4400 cl17 Gear1.

Trafił się Golden chip i tyle.

Edytowane przez jacekcz
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, krzysiak napisał:

odkąd kompy do zabawy się opłacają? :E

Zmieniłem 12900K na 13900k przy bardzo niewielkiej dopłacie. Jak ktoś biegnie do sklepu po nowe to byłby strzał w kolano, a tak można się pobawić czekając na nową platformę.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu już nie chciałem dalej brnąć w lga1700 (myślałem nawet o jakimś 14600kf w październiku), bo mi się znudziło, a naszła chęć na zmiany i chciałem wskoczyć w DDR5 (przy LGA 1700 w moim wypadku było to jeszcze bardziej nieopłacalne z racji inwestowania w coś z czym intel już zaraz kończy)... że hobby kosztuje, no życie... pewnie znów posiedzę na tym CPU ze 2 lata i będę kombinował na co tu zmienić (w ciągu 3 lat w mojej budzie siedział R5 3600, R5 5600X, i5 12600kf no i teraz R7 7800X3D...z czego najdłużej, bo prawie 2 lata i5) :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, amsztel napisał:

Jestes trollem?

To jest jasne od dawna ;-)

• Sad 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi