Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak to się dzieje ale w 2011 za 3,5K pln miałeś i7 4c/8t (Sandy Bridge) 3 GHz, 8 GB DDR3, 500 GB HDD (z wolnym slotem na SSD) oraz GeForce'a 560, a dzisiaj za te pieniądze to co jest? Prawie to samo tyle że SSD zamiast HDD.  Nie wiem jak to się dzieje, że nadal widać w elektromarketach laptopy z Intelami 10-tej i 11-tej generacji, gdy już 14-tą zapowiedzieli... Tego w ogóle nie opłaca się kupować. Od lat prawie to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, amsztel napisał:

A teraz zapodaj 1440p highest.

PS. Nikt nie twierdzi, ze nie ma roznicy. Ja sie jedynie odnosilem do posta Mincia, w ktorym stwierdzil ze Intel bez 8000+ jest nieuzywalny do grania.

Zacytuje, TROLUJESZ? Gdzie to napisalem? :)

5 godzin temu, MarcoSimone napisał:

To jest jasne od dawna ;-)

Ja mam wrazenie ze tutaj sa same trole i nie mozna miec swojej opini. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spisały się w sumie zgodnie z oczekiwaniami. Tylko najmocniejszy poradzi sobie z w pełni obciążonym i5 13600K (zakładając aktywne limity mocy, czyli PL2=181W).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na płytach Z690/Z790 z procesorami 13gen - jest aktywna opcja umoożliwiająca podwyższenie limitu temperaturowego CPU ze 100°C do max. 115°C, tak jak z procesorami 12Gen ??

Edytowane przez sert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Phoenix. napisał:

Piszą o 4% wyższej cenie względem 13-gen. To u nas podatek od nowości+januszowe i 1999zł za 14600k ?😁

Edytowane przez bourne2008

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dodatku poszly podwyzki 13th, zeby znaczaco nie odstawaly :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SWJExD2.jpeg

Oni podwyżek nie zauważyli 😁Brać i kupować!

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem mówi ale jednocześnie zachęca do kupowania jak gdyby nigdy nic. Co też pare osób mu zarzuciło. No ale w końcu za to mu płacą.😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w ktorym momencie zacheca na tym filmie bo chyba inny material ogladamy ??? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asus wydał nowe biosy. Po aktualizacji SP z 78 na 80 podskoczyło. Gdy przywracam profil z USB to zwiesza bios.

Ktoś już aktualizował do 1402 i zauważył zmianę z SP ?

Edytowane przez ket_rab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Btw, ludzie kupują szybsze procesory, żeby mieć więcej klatek na nowych monitorach 240+ Hz, gdyż gry przez nowe wersje Denuvo oraz inne nieprzydatne graczom zmiany wymagają więcej. A właściwie to zwykle gry śmigają nawet na i7-4790K (Good Old Gamer ma filmiki o tym jak działają gry na starszych CPU).

Postęp AI jest żaden. I niestety powtórzę, to co już pisałem, że inteligencja czy rozwinięcie AI nie równa się trudności przeciwników. W ogóle nie o to chodzi. Tak samo jak w urodzie, atrakcyjności czy ładności postaci w grze nie chodzi o to jak bardzo odsłonięta czy rozebrana ta postać jest. Kompletnie nie rozumiem czemu od lat czytam te same niezrozumiałe teksty w necie. Nie dzisiaj ale tak ogólnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Thimedes napisał:

gry przez nowe wersje Denuvo ... wymagają więcej

Bądźmy poważni, to nie Denuvo odpowiada za rozmaite optymalizacyjne potworki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to normalne że jeden rdzeń grzeje się do 100 gdy pozostałe od 78 do 92 ? I5 13600kf, pasta 3 razy nakładana i ciągle to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Goxilih napisał:

Czy to normalne że jeden rdzeń grzeje się do 100 gdy pozostałe od 78 do 92 ? I5 13600kf, pasta 3 razy nakładana i ciągle to samo

Normalne jest, że jeden rdzeń ma wyższą temp. niż inne. Temperaturę masz wysoką, bo pewnie limity mocy zdjęte (domyślnie większość płyt ma zdjęte limity) + odpalony test pokroju Cinebench R23 multicore lub inny Prime 95 smallFFT ;)

... choć 22stopnie między najcieplejszym, a najzimniejszym to dużo (u mnie to jakoś rejony 10 stopni było jak kiedyś sprawdzałem)

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie nie mam już pasty aby sprawdzić, katuje go occt właśnie bo probuje podkręcić 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, kalimera napisał:

Dziwną masz definicje śmigania ... odpal NFS Heat na tym i7-4790K ...

i7-4790K przy 4 rdzeniach działających na 4.8 GHz jest co najmniej 3x szybszy od proców w PS4/XBO. Jeśli one wyrabiają 20 fps, to on powinien przynajmniej 60 fps. Wiem, że te proce to bardzo niska poprzeczka ale jednak. No i NFS Heat to jedna gra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi