Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Goxilih napisał:

Czy to normalne że jeden rdzeń grzeje się do 100 gdy pozostałe od 78 do 92 ? I5 13600kf, pasta 3 razy nakładana i ciągle to samo

Zrób test w OCCT i wrzuć screen z temperaturami rdzeni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21C różnicy, to bardzo dużo, sprawdziłem wyniki dla kilku i5, które miałem i różnica 5-7C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Doamdor napisał:

21C różnicy, to bardzo dużo, sprawdziłem wyniki dla kilku i5, które miałem i różnica 5-7C.

Myślałem nad zamówieniem tej ramki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Goxilih napisał:

Różnica może wynikać z tego co się stało między rdzeniem a IHS. No ale można ew. spróbować tej ramki.

Czy przy zapinaniu procesora dźwignia chodziła tak ciężko, że jednym palcem nie dałoby się zamknąć/byłoby to trudne?

Jakie masz chłodzenie?

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, Goxilih napisał:

U mnie ramka podniosła temperatury CPU, może u ciebie będzie na odwrót.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Kyle_PL napisał:

Różnica może wynikać z tego co się stało między rdzeniem a IHS. No ale można ew. spróbować tej ramki.

Czy przy zapinaniu procesora dźwignia chodziła tak ciężko, że jednym palcem nie dałoby się zamknąć/byłoby to trudne?

Jakie masz chłodzenie?

Jak dobrze pamiętam to nie było jakoś specjalnie ciężkie.

Kraken x62 v2 z 2019 roku

Płyta asus prime z790 wifi d4 

Dodatkowo jak chciałem ustawić tylko ten jeden rdzeń na x52 a resztę x53 i w momencie ustawienia napięcia hw info i occt podawało mi vid 1.7 mimo że wszystko było na sztywno ustawione na 1.35 a vrm vcore na 1.31 i tylko całkowity reset ustawien sprawiał ze video spadał z tego 1.7. 

https://imgbb.com/pR0pQfB

https://imgbb.com/yBk4s8p

Zamówiłem ramkę jak przyjdzie to ja zmontuje i obroce chłodzenie o 90 stopni 

Edytowane przez Goxilih

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramka jak ramka ale warto sprawdzic chlodzenie bo mozna miec wypukla stope ;)

KOoXC1U.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Phoenix. napisał:

... no to w takim przypadku, trzeba szukać egzemplarza z wklęsłym IHS (zwanym przez niektórych "bananem") 🤡

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Phoenix. napisał:

KOoXC1U.png

W sumie nie pamiętam jak to wyglądało, w sobotę zerknę po ściągnięciu i będzie się kombinowało co dalej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako ze wszyscy już potestowali raptory myślę że dobra pora na zmianę i8700 na coś szybszego (13900K), procek potrzebny do pracy (DCP matic, easyDCP, Adobe Media Encoder, dekodowanie J2K)

Edytowane przez ntt_system

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, ntt_system napisał:

myślę że dobra pora na zmianę i8700 na coś szybszego (13900K),

Rozważałeś Ryzen 7900 (bez X)? - duuuuuuuuużo niższy pobór od 13900K, przy niskich temp. (88W rozbija się przy pełnym obciążeniu wszystkich rdzeni na 2 chiplety i problem z transferem ciepła rdzeń-IHS na tych CPU znika).

Edytowane przez Kyle_PL
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kyle_PL tak rozwazam Ryzena 7900 , do konca roku mysle wybrac jedna z platform i zlozyc cos na DDR5 oczywiscie zwodowanie wchodzi w gre . Calosc ma sie zamknac 8-10k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 10.10.2023 o 19:28, kalimera napisał:

4790k, hohwarts Legacy, 1440p, procesor ledwo robi 40fps w miejscu graficznym, rtx 3060 lata sobie na 60%

4790K zużycie 50-60%, a więc prawie połowa procesora zostaje nieużyta. Czyli nie jego wina tylko wina gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wina jednego i drugiego...gdyby miał mocniejszy pojedyńczy wątek to by problemu nie było, z drugiej strony gdyby gra potrafiła wykorzystać wszystkie wątki też by pewnie go nie było :E Ale że gry najczęściej tego nie potrafią, to jednak jest to wina procka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ograniczenie od strony cpu nie wymaga użycia procesora i jego wątków na 100%.  Dziś taki Ryzen1700 to przecież powinieneś ogarnąć każde gpu 🤣 Dobry proc ale gry zepsute bo nie wykorzystują go na 100%, a procesor potrafi ledwo RTX 2060 wykarmić🥱

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim wina sposobu w jaki raportowane jest użycie zasobów CPU i Hyper Threading. 50% procesora 4/8 widoczne w systemie to HT, który tak na prawdę nie stanowi 50% CPU ;) Bottleneck może być na dekodowaniu, dostępie do pamięci czy co tam jeszcze jest wspólne dla "rdzeni" HT. CPU może nie być w stanie wykarmić wszystkich jednostek wykonawczych nawet jeśli gra odpala więcej wątków.

A poza tym tak już jest niestety świat ułożony, że gry słabo się dzielą na niezależne wątki. 100% użycia CPU zobaczysz bardzo rzadko, jeśli w ogóle. Pretensje do tego na górze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę państwa pytanie, z założenia chcę złożyć komputer na płycie B760 pierwotnym wyborem był i513500 ale podrożał mocno więc alternatywą dla dla niego jest i512600, podobny procesor wydajnościowo w grach. Czekać na obniżkę tej i5 13 generacji czy składać teraz na 12 generacji, pomimo że za chwilę 14 generacja debiutuje? I w jaki ram 32gb zainwestować Ddr4 czy ddr5?

Komputer głównie do grania w 1440p, programy użytkowe jako drugi plan bardziej. Dzięki z góry 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, someI napisał:

tak już jest niestety świat ułożony, że gry słabo się dzielą na niezależne wątki. 100% użycia CPU zobaczysz bardzo rzadko, jeśli w ogóle. Pretensje do tego na górze.

To po co graczom procki 8+ rdzeni gdy gry nadal nawet 4 w pełni wykorzystać nie potrafią? Niemądre wykorzystanie nie liczy się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, kalimera napisał:

Jak nie są? Daj 4c/8t z odpowiednio mocnym GPU to IHS wybuchnie
Nawet w wieśku i3 10100f podchodzi pod 80-100% w miejscu graficznym przy 60 fps :E

Więc twoim zdaniem to ile % kl/s zyskałoby się w nowych grach przechodząc z 4790K 4.8 GHz na 13700K 5.8 GHz? 150%?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi