Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

składaki nie maja w priorytecie eco pracy ;) 

Ale mogę powiedzieć Ci jak ustawiłem swoje LENOVO w mATX do poboru 15 wat, ustawiłem go na podłodze i wsadziłem wtyczkę w miernik ;) A zasilacz tam to bronze 80plus.

14 minut temu, Kyle_PL napisał:

Wolę swoją niesłyszalną ciekawostkę.

To jest mocny kompakt, glosnosc nie ma akurat za wiele do poboru, chodzi o fakt ze z GPU nowe CPU umieja trzymac na eko nastawach. 

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, Minciu napisał:

składaki nie maja w priorytecie eco pracy ;)

Składaki mają pracować tak, jak tego oczekuje użytkownik, który go sobie składa.

3 minuty temu, Minciu napisał:

To jest mocny kompakt, glosnosc nie ma akurat za wiele do poboru, chodzi o fakt ze z GPU nowe CPU umieja trzymac na eko nastawach. 

Nie bardzo wiem, w jakim celu wyskoczyłeś w ogóle z tym tematem, jak Filip z konopii, jednak kończąc zaczęty przez Ciebie OffTopic napiszę, że te kompakty nie spełnią moich wymagań pod wzgl. ciszy i wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Towera już nie usłyszysz, a wymagania co do wydajności, to jak mamy JEDEC vs JEDEC i CPU STOCK vs STOCK kropka w kropkę, to skąd przekonanie, ze nie spełni taki Tower Twoich wymagań odnośnie wydajności? 

Dla mnie to szkoda czasu na rozmowę o wysokiej efektywności dzisiejszych PC na procach intela ;) I zdania nie zmiennie, jak JEDEC to szkoda czasu na składanie. 

przy AMD sprawdziłbym jeszcze przed zakupem czy np płyty z dwoma chipsetami nie siorbią wyraźnie więcej. Ale na przeglądarkę raczej i tak więcej wat pójdzie niż z Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw z 13900K spokojnie da się ustawić tak, żeby nie siorbał 110 W w idle, więc o co ta dyskusja ;)

A na JEDEC to już w ogóle zasłona milczenia z tą wydajnościową kaszaną :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na stock po resecie nastaw w JEDEC 5600 13700KF wciąg dalej po 100 wat. 90 pojawia sie bardzo niesmialo ;) 

Tym czasem ten pood blatem Leniacz na spokojnie ustawilem na podlodze. Dokladnie tyle ustawialem. Ustawilem skrzynke na podlodze, bez grzebania w biosie 15wat.

chetnie zobaczylbym teraz zejscie w moim skladaku na 30 wat nawet niech bedzie, bez monitora. Na zasilaczu w platynie;) 

58 minut temu, Kyle_PL napisał:

.., bo chcę mieć ustawione jak należy i wiem jak to zrobić, za to Ty ... noooo tu już jest gorsza sprawa..

oświeć mnie jak mam zejść na 30 wat u siebie :)

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Minciu napisał:

oświeć mnie jak mam zejść na 30 wat u siebie :)

Masz dużą ilość dysków (7xSSD) - one mogą mieć wpływ na większy pobór (ja mam jeden). Wszelkie te stany niskiego poboru mam domyślnie włączone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Kyle_PL napisał:

Oj to musisz się przesiąść na gotowce, bo mój "składak" pobiera jakoś 30-45W ... z monitorem (przeglądanie www, wskazanie poboru przez UPS, więc pewnie nie super-dokładne ... ale coś tam orientacyjnie pokazuje). Także ja mogę mieć składaka, bo chcę mieć ustawione jak należy i wiem jak to zrobić, za to Ty ... noooo tu już jest gorsza sprawa ;) ;) ;)

Wolę swoją niesłyszalną ciekawostkę.

Nie wiem jak Ty to zrobiłeś, że masz max 45W z monitorem w idle :P

Mój piecyk sam bierze 80W z odpalonym YT np. I to przy 13700KF na 4500Mhz/1v uncore na 4000 oraz bez ecores :P

Fakt, że mam LC: 6x 120mm wiatraki + pompa DDC na 2450rpm ustawiona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalnie skoro u mnie 44W na 12900K+ 2xNvme+4090, która swoje wsysa w idle. Ale na 13900K pobór w idle już wzrósł do 48W pomimo możliwości znacznego obniżenia VCCSA.

Co mogę powiedzieć wyższe VCCSA wyraźnie podwyższa pobór mocy w idle, a przy DDR5 można schodzić bardzo nisko z VCSSA.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
54 minuty temu, amsztel napisał:

...

Wszystko się zgadza, ale "+25% gaming performance"... no nie bardzo :cool:

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A na 13900K z DDR5 da się zejść do 0.85V i nadal można kręcić pamięci :szczerbaty:

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, tomcug napisał:

Wszystko się zgadza, ale "+25% gaming performance"... no nie bardzo :cool:

Wiem ;) Sam siedze na Intelach ale filmik nie za wiele odbiegajacy od rzeczywistosci. Idealnie mi sie kojarzy z dzialem marketingowym Intela :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Kyle_PL napisał:

Masz dużą ilość dysków (7xSSD) - one mogą mieć wpływ na większy pobór (ja mam jeden). Wszelkie te stany niskiego poboru mam domyślnie włączone.

Na razie jest 5xNVME. Ale ile to zjada wat idle? 35mW X 5szt ;) półtorej wata? SA na JEDEC to okolice 830mV.. jak urwać kolejne 60-70wat? 

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, amsztel napisał:

IID.jpg

Ponoć AMD jest lepsze. :hmm:

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Doamdor

Z rozpiętym mclk tylko 7000mhz na ryzenie ;)? 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się nie pytaj, ja co dopiero kupiłem DDR5 i jutro będę pierwszy raz testował DDR5, ale z i3 12Gen. :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Test niepokazujacy nic tak na prawdę, żeby był fair to przydałoby się żeby g4 ustawili na intelu. 

Ciekawe jak tam z imc, 13600k max oc było stabilne na 6800mhz, 13700k okolice 7200mhz. 

Edytowane przez novi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zablokowanej i5 12Gen pamięci poszybowały na 7000MHz, ciekawe ile ogarnie i3, i5 13Gen może też sprawdzę, ale to będzie na B760.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, novi napisał:

@Doamdor

Z rozpiętym mclk tylko 7000mhz na ryzenie ;)? 

Wsiur pc w formie, testy na rozpietym ramie :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Doamdor napisał:

Ponoć AMD jest lepsze. :hmm:

Że 13900 wyprzedza 7800x3d to było wiadomo od dawna. Ale jednak fajniej mieć proca, którego da się ogarnąć jakimś zwykłem AC za 200 zeta zamiast takiego , którego najlepsze AiO mają problem okiełznać.

11 minut temu, Phoenix. napisał:

Wsiur pc w formie, testy na rozpietym ramie :szczerbaty:

Zrobili testy wcześniej i wyszło, że różnica przy tych ustawieniach jest minimalna do synchronicznych, a testy nie są na 8000 bo nie każdy proc to uciągnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na starej platformie tu i tu mieli 5200MHz i tam 7950X3D=13900k. A teraz RAM ta sama wydajnosć i magicznie 10% się robi :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem i7 12Gen i ze względu na pobór prądu i temperatury, zostałem z i5, i9 raczej nigdy nie kupię, no chyba, że jej pobór spadnie do poziomu i5. :szczerbaty:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, Phoenix. napisał:

Na starej platformie tu i tu mieli 5200MHz i tam 7950X3D=13900k. A teraz RAM ta sama wydajnosć i magicznie 10% się robi :szczerbaty:

No to chyba ok ? Ram dusił Intela a x3d miało na to mniej więcej wywalone. Teraz dali dobre pamięci to potencjał i9 się uwolnił i jest wynik.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyłączyłem E-Cores i nie mam problemu z poborem prądu. 🙂 Podczas testu Cinebench R23 CPU pobiera 190 W a w grach dużo mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi