Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiedzialem ze zmieniles cpu, jak na tle 9900k teraz to wypada??  Gdzie zanotowales najwieksze roznice  ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy wyłączonych E-Cores ten procesor jest i tak około o 70% wydajniejszy od i9-9900K więc różnice widać praktycznie wszędzie. Gdzie największe to ciężko określić. Wrażenie robi Cyberpunk 2077 w 120 FPS bez FG (tylko DLSS), chociaż na razie w niego nie gram, dopiero planuję się zabrać za dodatek. Dużo szybciej mi się kompilują programy w Visual Studio. Poza tym wreszcie mam podłączoną kartę graficzną i dysk na PCIe 4.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skad pomysl na wylaczenie malych rdzeni ?? Az tak przeszkadzaja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Doamdor napisał:

Miałem i7 12Gen i ze względu na pobór prądu i temperatury, zostałem z i5, i9 raczej nigdy nie kupię, no chyba, że jej pobór spadnie do poziomu i5. :szczerbaty:

Jak się pałuje z taktem i napięciem to ciężko żeby pobór mocy był niski. 13900K do 5.2Ghz potrzebuje bardzo niskiego napięcia i nawet w syntetykach względem max oc są niewielkie różnice, a co dopiero w grach. Ale obsesja kilku procent do przodu w ludziach wiecznie żywa.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co to za ętózjazta, który nie ma 6 GHz all-core i 8 GHz na ram? :E

• Haha 5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Phoenix. napisał:

A skad pomysl na wylaczenie malych rdzeni ?? Az tak przeszkadzaja?

Nie przeszkadzają tylko nie są mi na razie potrzebne. W grach to wiadomo. Visual Studio też ich nie wykorzystuje w 100% w Windows 10. Ja sobie nie zamknąłem drogi do kolejnego upgrade'u. Z czasem pewnie je włączę, tylko to będzie się wiązało z wymianą zasilacza, obudowy, chłodzenia na AiO. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, sideband napisał:

Jak się pałuje z taktem i napięciem to ciężko żeby pobór mocy był niski. 13900K do 5.2Ghz potrzebuje bardzo niskiego napięcia i nawet w syntetykach względem max oc są niewielkie różnice, a co dopiero w grach. Ale obsesja kilku procent do przodu w ludziach wiecznie żywa.

U siebie(13700K) też zauważyłem, że jeśli mam go ustawionego 52p(2c 53) 42e to w cinebench R23, pobór 210W, i na chłodzeniu Bequiet DarkRock 4 pro ~85 stopni. Tylko gdy bym chciał wyżej pójść to już trzeba gonić napięcie 50mV wyżej, jak nie więcej i pobór mocno skacze i temperatury nie do zaakceptowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Kyle_PL napisał:

mój "składak" pobiera jakoś 30-45W ... z monitorem

Teraz sprawdziłem: 31W wyświetlane przez UPS kiedy monitor jest wyłączony i 54W wskazuje UPS po włączeniu monitora.

2 godziny temu, MarcoSimone napisał:

Mój piecyk sam bierze 80W z odpalonym YT np. I to przy 13700KF na 4500Mhz/1v uncore na 4000

Mi uncore spada do 798MHz. Czasem HWinfo pokaże spadek taktowania rdzeni do nie całych 400 MHz.

Napięcia spadają na rdzeniu do 0,7V:

367f79ba9dc2b.png

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz, że masz 12400F a dwa, że pewnie poustawiane co nieco względem def aby było oszczędniej🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, MarcoSimone napisał:

pewnie poustawiane co nieco względem def aby było oszczędniej🤔

Wszystko na stock.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, novi napisał:

@Doamdor

Z rozpiętym mclk tylko 7000mhz na ryzenie ;)? 

https://www.purepc.pl/jaka-pamieci-ram-ddr5-dla-procesorow-amd-ryzen-7000-test-ddr5-6400-vs-ddr5-7200-mhz-synchroniczne-vs-asynchroniczne?page=0,19

W przypadku platformy AMD AM5 ustawienia DDR5 7000 MHz CL 32-48-48-96 (1:2) stanowią wydajnościowy odpowiednik DDR5 6000 MHz CL 30-36-36-76 (1:1), co potwierdza TEN artykuł (LINK). Problematyczna konfiguracja 1:1:1 przestała być wymagana do osiągnięcia optymalnej wydajności na platformie AMD AM5, ponieważ względem poprzednika zmieniono korelację między magistralą Infinity Fabric, kontrolerem pamięci i taktowaniem modułów RAM. Dlatego tryb asynchroniczny w wykonaniu AMD AM5 okazuje się znacznie bardziej użyteczny, niż miało to miejsce wcześniej. Magistrala Infinity Fabric na platformie AMD AM5 pracowała z zalecaną częstotliwością 2000 MHz, natomiast na platformie AMD AM4 z częstotliwością 1800 MHz adekwatną do taktowania pamięci DDR4 (1:1). Identyczne moduły DDR4/DDR5 dla poszczególnych systemów zostały wybrane celowo, aby wyeliminować zmienne i umożliwić porównywanie procesorów w możliwie najbardziej zbliżonych warunkach.

Godzinę temu, SebastianFM napisał:

Ja wyłączyłem E-Cores i nie mam problemu z poborem prądu. 🙂 Podczas testu Cinebench R23 CPU pobiera 190 W a w grach dużo mniej.

To jest chyba jedna z najlepszych opcji na intelach ;) Kaszana z tymi Ecore i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Kyle_PL napisał:

Teraz sprawdziłem: 31W wyświetlane przez UPS kiedy monitor jest wyłączony i 54W wskazuje UPS po włączeniu monitora.

Całkiem nieźle, ale warto rzucić okiem w tego UPS, ile np pokaże względem innego miernika lub no jakiegoś halogena o znanej mocy ;)

Może się okazać, że 60wat halogen zasilany przez tego UPSa zjada 30 wat.

https://www.purepc.pl/intel-core-i9-14900k-vs-amd-ryzen-9-7950x3d-test-najszybszych-i-najdrozszych-procesorow-pojedynek-wagi-ciezkiej?page=0,50

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zioloiso napisał:

U siebie(13700K) też zauważyłem, że jeśli mam go ustawionego 52p(2c 53) 42e to w cinebench R23, pobór 210W, i na chłodzeniu Bequiet DarkRock 4 pro ~85 stopni. Tylko gdy bym chciał wyżej pójść to już trzeba gonić napięcie 50mV wyżej, jak nie więcej i pobór mocno skacze i temperatury nie do zaakceptowania.

Sprawdziłem takie ustawienia na moim i9-13900KF. Włączyłem 8 z 16 E-Cores. Przy takich mnożnikach mogę zejść z napięciem aż do 1,1 V. Wtedy pobór prądu przez CPU podczas Cinebench R23 wynosi 192 W. Podawanie samej temperatury procesora dużo nie mówi, ponieważ to zależy od ustawionych obrotów wentylatorów na chłodzeniu. Ja przy takim poborze mam 76°C, chłodzenie to Noctua NH-D15S z jednym wentylatorem obracającym się z prędkością 1050 RPM przy tej temperaturze.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo, no nieźle z tym napięciem mogłeś zjechać.  Sprawdź jeszcze stabilność w cinebench R20, w R23 mi przechodziło, a na R20 błąd i trzeba było podnosić napięcie.

Edytowane przez zioloiso

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, sideband napisał:

Na stock miałem problem schłodzić ten procesor, dopiero po UV było znośnie.

5,2GHz dla i9 to jest dla mnie żart.

Edytowane przez Doamdor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebuję rady, obecnie 12700kf @ 5 ghz p-cores, 4 ghz e-cores, 4,3 ghz ring, ram ddr4 3800, 16-16-16-36. czy jest sens przesiadać się teraz na 14700k i ddr5 7200, czy lepiej ochłonąć i poczekać na arrow lake? Znaczy na pewno arrow lake zakupię więc nie wiem czy na dziś to nerwicowe rozwiązanie będzie logiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś się orientuję ile cashbacku w końcu za  i7 13700k i 13700kf, bo

processor-promotions.com/platform/cashback/pl-PL/qualifying

tutaj info o 423

processor-promotions.com/platform/cashback/pl-PL/terms

w regulaminie 223, więc pewnie ta niższa 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla relaksu 6 GHz na mojej płycie z załączonymi e-core,  , tak wiem to średnie OC 😉 

single = 964

multi =10870

p-core 1x60  all p-core x58  / e-core all x40

jeszcze całkiem nie ustabilizowane te 6 i nie do codziennego użytku oczywiście , ale all p-core 5,7 GHz to moja skromna noctua daje radę w codziennym zastosowaniu.

Jak będę miał czas, to będę stabilizował all p-core x58

Edytowane przez postman1976
załącznik 6GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma załącznika. 

Ecore najlepiej wywalić, bo to śmietnik komplikujacy tylko temperaturę i waty XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6GHz.jpg.ed18073245782e306a7d53107db0d2a9.jpg

załączam w poprzednim poście nie chciało wstawić a dotyczy

dla relaksu 6 GHz na mojej płycie z załączonymi e-core,  , tak wiem to średnie OC 😉 

single = 964

multi =10870

p-core 1x60  all p-core x58  / e-core all x40

jeszcze całkiem nie ustabilizowane te 6 i nie do codziennego użytku oczywiście , ale all p-core 5,7 GHz to moja skromna noctua daje radę w codziennym zastosowaniu.

Jak będę miał czas, to będę stabilizował all p-core x58

7 minut temu, Minciu napisał:

Nie ma załącznika. 

Ecore najlepiej wywalić, bo to śmietnik komplikujacy tylko temperaturę i waty XD

wiem, że nie każdemu pasują e-core ale mi one pasują i działają w codziennym zastosowaniu 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie te Ecore nie pasują, bo żrą waty i mają niskie SP w moim i7 vs i9 ;-)

Powoli zaczynam grzebać OC proca bo 14gen jakoś mnie zawiodło. 

Widzę że bez Ecore można zrobić mocniejsze UV, schodzi poniżej 1.1v

Jeszcze z chłodzeniem muszę coś zrobić bo coś u mnie nie Bangla jak należy.

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RTX4090Znając Twoje poglądy pewnie i tak masz inną puentę niż oni, bo po tej rywalizacji żaden z nich nie postawił na 14900k :E

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi