Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 28.10.2023 o 00:36, Minciu napisał:

Mnie te Ecore nie pasują, bo żrą waty i mają niskie SP w moim i7 vs i9 ;-)

Powoli zaczynam grzebać OC proca bo 14gen jakoś mnie zawiodło. 

Widzę że bez Ecore można zrobić mocniejsze UV, schodzi poniżej 1.1v

Jeszcze z chłodzeniem muszę coś zrobić bo coś u mnie nie Bangla jak należy.

Tak, ja miałem na 1v.

Obecnie ma na def z max turbo dla P45/E39/R39 i vcore dobija 1.1-1.12v. RAM na XMP 3200 cl14 DDR4.

W idle 60W piecyk bierze. 

Co ciekawe, nie ma kłopotu taki set z Metro EE. 3440x1440, all full + dlls równowaga i nie widzę spadków poniżej 60 fps.

3080 też po sporym UV: 1800/mem def/0.825v. Pobór całości w granicach 250W.

To samo w Dead Space Remake.

W Forza Horizon 4 nastawy extremalne ale z msaa na off i 3440x1440, mam lock adaptacyjny na 144fps. Nie spadnie poniżej 140fps. Dla sztywnych 144fps, zapewne trzeba kapkę procka podbić albo ram.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, krzysiak napisał:

bo po tej rywalizacji żaden z nich nie postawił na 14900k

Z testu wynika że :

" Do Adobe wolę Intela"

14900K mimo blokady na 253 W spuścił lanie w CB ( przy czym miał 84 stopnie, to jak na ten procek zimno), lepszy okazał się w CP2077, Starfield, SpiderMan. Corona na remis. 

Test pokazuje jedną fajną rzecz, nie ma sensu trzymać tych procków na odblokowanej mocy. Jedynie wzrasta pobór energii i temperatury.  Wszelkie testy na portalach podają, że procek osiąga 100 stopni w CB, ale ustawiony na wartość domyślną czyli 253 W ma dużo niższe temperatury. 

W teście pada też stwierdzenie, że na pobór energii duży wpływ ma undervolting - bo to prawda procki są mega przevoltowane. 

Edytowane przez RTX4090

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RTX4090 do gier jako takich, to nie od dziś wiadomo, że lepiej brać 7800x3d niż 7950x3d i właśnie to on mógł w takim cyberku wygrać (zresztą sami o tym wspominali). Jak dla mnie proce wyszły porównywalnie, raz jeden lepszy, raz drugi... ale jednak ze wskazaniem na AMD przez zauważalnie niższy pobór i to że jest to pierwsza generacja na tej platformie a nie ostatnia jak w przypadku Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, krzysiak napisał:

do gier jako takich, to nie od dziś wiadomo, że lepiej brać 7800x3d niż 7950x3d

Wydajność w grach tych procesorów jest identyczna. Kwestia opłacalności, jak procek stricte do grania, to nie ma sensu przepłacać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to mi chodziło, choć w sumie gdzie nie spojrzę w testy to jednak delikatnie wyżej zawsze 7800x3d się plasuje, pewnie przez to że nie zawsze te co trzeba rdzenie zaparkuje ten drugi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, krzysiak napisał:

ale jednak ze wskazaniem na AMD przez zauważalnie niższy pobór

Wspominali w teście oraz mam to samo u siebie - procki są przevoltowane. Na dzień dobry stock 1,45 V. Po lekkim OC działa mi dobrze na 1,295 - 1,308. 

Takie przevoltowanie to nawet 30 - 40 W więcej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na AMD też można zrobić UV, stąd nie poruszałem tego tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RTX4090 Bronisz tak tej i9 tak samo jak rtx 4090.

Jakby nie patrzec procki sa blisko siebie, a AMD wygrywa efektywnoscia energetyczna bezsprzecznie, nawet po UV i9.

Trzeba stawic czolo faktom, AMD ma bardzo ciekawa architekture obecnie, a intel cisnie swoja do oporu... tzn do 250-300w-i wiecej :o

Jeremy Clarkson moglby reklamowac CPU Intela: Mooooooooooooooooooore Power!!! ;)

Edytowane przez zachy
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie test został podsumowany "ja bym wybrał 7950x3d", "ja 7800x3d lub 12900k którego mam", ale @RTX4090 i tak to chce przekręcić na swoje :D

edit

Tak jak napisałem wyżej, proce mocno porównywalne i wybór zależy od preferencji, wskazałem na AMD bo akurat w tych 2 punktach jest to jakaś tam przewaga (oczywiście nie musi być to dla każdego ważne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, krzysiak napisał:

i tak to chce przekręcić na swoje

zwróć uwagę co napisałem

potwierdzam, że procki Intela są przevoltowane. W filmie również to pada. Również pada stwierdzenie, że nie ma sensu puszczać ich w otwarte limity, tylko powinny chodzić według założenia Intela.

Z oba stwierdzeniami się zgadzam, nie mam pojęcia czemu na dzień dobry płyty mają zdjęte limity oraz tak dowalają napięcie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, RTX4090 napisał:

zwróć uwagę co napisałem

Napisałeś to tak, jakbyś negował podane przeze mnie argumenty (konkretnie argument o poborze) za AMD ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic takie nie napisałem, potwierdzam tylko stwierdzenia które padają na filmie. 

Przez te dwa fakty - zdjęte limity bez sensu, oraz to że procki dostają za duże napięcie powstał mit gorącego Intela. Dziwne zachowanie płyt, tym bardziej że w serii 9 płyty ustawiały prawidłowe ustawienia TDP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrzut-ekranu-2023-11-09-114009.png

Przy prawidłowo ustawiony CPU czyli 253 W, wyniki i temperatura jak wyżej. Wszelkie testy w netach pokazują > 100 stopni, ponieważ płyty z automatu mają zdjęte limity (czyli wychodzą poza zakres specyfikacji Intela)
Dodatkowo jakby procek miał prawidłowe napięcie a nie przevoltowane to temp byłaby jeszcze niższa. 

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakyb AMD mialo ustawione z palca wartosci inne niz domyslne to tez by to wygladalo lepiej.

Testy robione byly przy domyslnych ustawieniach producenta, specjalnie zeby wyniki nie odbiegaly od ich specyfikacji.

W kazdym z testow AMD pod katem wydzielanego ciepla i zapotrzebowania energetycznego wypadalo lepiej od Intela i to sporo.

No ale najwazniejsze zeby slupek Cinebench sie zgadzal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, zachy napisał:

No ale najwazniejsze zeby slupek Cinebench sie zgadzal :D

Do tego w cine x3d nie bryluje nawet patrząc tylko przez sam obóz czerwonych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego właśnie nie rozumiem, czemu płyty mają zdjęte limity a nie wartości zgodne z deklaracją producenta. Jak widać na filmie zysku wydajności praktycznie brak. Powinno być jak kiedyś, chcesz bawić się w OC to zdejmujesz limity. A standardowo według tabelki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko czym tu się bawić w domowych warunkach, jak wszystko już leci domyślnie na limicie :D x3d w ogóle poblokowane totalnie :E Przynajmniej człowiek nie ma złudzeń że można coś ugrać (poza delikatnym UV i przez to deko wyższym boostem) :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, krzysiak napisał:

Na AMD też można zrobić UV, stąd nie poruszałem tego tematu.

To są dwa różne światy Intel po UV zyskuje kosmicznie na wydajności na wat.

• Upvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zyskuje, ale testujacy przyjeli zasade - nie ruszac fabryki.

I na tym sie mial opierac caly ich test.

Tylko nie wiem czy ustawianie limitu mocy na i9 to juz nie ingerencja pewna, bo domyslnie niektorzy producenci zdejmuja kaganiec.

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, RTX4090 napisał:

Wspominali w teście oraz mam to samo u siebie - procki są przevoltowane. Na dzień dobry stock 1,45 V. Po lekkim OC działa mi dobrze na 1,295 - 1,308. 

Takie przevoltowanie to nawet 30 - 40 W więcej. 

Zależy jak się trafi, oczywiście zawsze volta jest na górkę ale i tak nastaw nigdy nie jest taki sam w każdym jednym CPU. 

Ja mam i7 z coś koło 1,25V czy nawet nieco mniej. Wywalam ekipę upośledzonych jajek i jest gitara. Nie ma sensu karmić ułomów bo one tylko jeść wołają a nic nie dają. A nawet z ekiipa ułomów proc trzyma się poniżej limitu oficjalnego, mimo iż płyta wrzuca tam unlimited power w standardzie ;) 

Edytowane przez Minciu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, zachy napisał:

Zyskuje, ale testujacy przyjeli zasade - nie ruszac fabryki.

I na tym sie mial opierac caly ich test.

Tylko nie wiem czy ustawianie limitu mocy na i9 to juz nie ingerencja pewna, bo domyslnie niektorzy producenci zdejmuja kaganiec.

No ja bym akurat wywalił małe jajca i dopiero zaczął zabawę w testy, pod tytułem efektywność. i9 wyjęte z pudełka działa jak spawarka. Do niczego się nie nadaje tak szczerze mówiąc ;) 

Wywalasz małe jaja. Nastawiasz Ringa. Nastawiasz zegary pod napięcie jakie chcesz. Offset na minus lub plus. 1.2V to w zasadzie minimalne napięcie dla i7. Bez małych jajek nieco niżej da się zejść a zegar ciągle wysoki. Generalnie te CPU nastawiasz jak uważasz. Albo masz w nosie waty albo trzymasz się poniżej 1.3V. No i z takim cpu mozna wówczas robić jakies zestawienie z innymi procami. Z ryszardem na dopasowanym IF i jakimś fajnym zegarem na pamieci. Najlepiej dwie wersje, 6000+ oraz prawie 8000. Samego intela też wypada testować z czymś szybszym i wolniejszym. 

A tak tylko wsadzić i puścić, to sztuka dla sztuki.. Intele od grzebania są. AMD są Plug&Play. Łatwo, szybko, przyjemnie. Bardzo udane. Intele są mocno niedorobione. Nawet takie i7 vs i9 to jakiś żart ;) Bulisz za prądożerne ułomy i szansę na lepsze SP. Tysiąc zeta w błoto. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, zachy napisał:

Domyślnie to zdecydowana większość producentów płyt zdejmuje limity i to jest ingerencja w specyfikację Intel. Jak chcesz by CPU pracował zgodnie ze spec, to musisz grzebać, co jest chore (domyślnie powinny te limity być włączone - nie byłoby tyle tematów na forum "bo mi się i5 13600K gotuje", a jak ktoś by chciał ściągnąć, to by sobie ściągnął).

5 godzin temu, RTX4090 napisał:

Wspominali w teście oraz mam to samo u siebie - procki są przevoltowane. Na dzień dobry stock 1,45 V.

Kosmos. Na i5 12400f to nie wiele ponad 1,1V widziałem max  (bez UV).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi