Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
20 minut temu, sideband napisał:

Jak ktoś "doskonałe" biosy od GB to proszę bardzo :szczerbaty:

Marudzisz. Może inaczej: "u mnie działa". Ustawianie krzywych dla wentylatorów jakoś tak lepsze niż np. w ASRock czy MSI które miałem.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Plyta-glowna-ASUS-Prime-Z690-P-D4-front.

... jak ja nie cierpię tych wsiowych zapięć dla RAM, które widzę w tym ASUS Prime (trzyma tylko z jednej strony)

Ponadto mocowanie płyty ASUS Prime Z690 tragiczne - tylko 6 punktów dla tak sporej płyty (cały prawy bok płyty wisi w powietrzu bez podparcia i nieźle będzie się lubił uginać przy wpinaniu RAM czy zasilania ... jak i odpinaniu zasilania).

Portów USB jak dla mnie mało - ale tu wiadomo - każdy potrzebuje nieco innej konfiguracji portów.

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, Kyle_PL napisał:

AORUS jest jeszcze lepsza niż Gaming, także "OK" to mało powiedziane 👌. Inna sprawa, że możesz jeszcze rozważyć platformę na DDR5. Tak czy inaczej ta płyta co podałeś, jest oczywiście super, tyle że DDR4.

Orientujesz się może jak z obsługą procesorów serii 13 na tej Aourus co podałem, w sensie czy płyta z fabrycznym biosem obsługuje czy trzeba będzie zrobić upgrade biosu?

Nawet nie pytam na stronie media expert bo nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ten AORUS co linkowałeś jest na chipsecie 7xx, także powinien wszystko obsługiwać na dzień-dobry, na fabrycznym BIOS (problem mógłby wystąpić na fabrycznym BIOS w chipsecie 6xx).

Edytowane przez Kyle_PL
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie masz wypasionych DDR4 to bym się pchał w DDR4 przy obecnych cenach DDR5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pokroju 2x16GB B-die, które można przyzwoicie wykręcić. Żadnych kokosów na wydajności nie zyskasz na DDR5 bardziej chodzi o to, że już przy kolejnej platformie DDR4 już nie wykorzystasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@sideband

Pamięci mam 3600MHz i ponoć bez problemu da się wykręcić na 4000MHz.

Platformy już szybko zmieniał nie będę po tym upgrade procesora i płyty. 

@Kyle_PL

Zasadnicze pytanie: czy do i7 13700KF (cena praktycznie taka sama jak bez KF) oraz RTX 4070S wystarczy Seasonic 650W 80 plus gold?

Edytowane przez i7home

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Policzmy czarny scenariusz, jaki może spotkać Twój zasilacz: 253W*+ 25,3W** + 50W (RAM,SSD itp.) + 220W (GPU) = 548,3W.

Zaleca się margines bezpieczeństwa 20%, czyli potrzeba nam zasilacza (takie rozsądne minimum) o mocy ~700W.

* - 253W to max moc jaką może wg. specyfikacji pobrać ten CPU ... przy użytkowaniu zgodnie ze spec (czyli aktywne PL2=253W)

** - nie wiem jaką sprawność ma sekcja zasilania CPU, więc liczę rejony minimalnie ponad 90%, więc dla wygody mnożę 0,1x moc max CPU - stąd przy CPU 253W wzięło się dodatkowe 25,3W

Certyfikat sprawności nie ma znaczenia, bo napis 650W na zasilaczu wskazuje max moc jaką zasilacz może dostarczyć do podzespołów, a nie max moc jaką pobiera z gniazdka.

Podsumowując jakoś to powinno ruszyć na tym 650W, aczkolwiek zalecałbym zasilacz o większej max obciążalności.

Edytowane przez Kyle_PL
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten seasonic jest z dobrej serii? Bo była jakaś felerna. Ja mam 4080 + 13700 na zasilaczu SF750 i działa to bez zająknięcia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe wersje (2018–2019)  mają większy zapas mocy, ale nie są do tego stworzone i zaczynają wariować przy obciążeniach, przy których zasilacz wyłączałby się w przypadku starszej wersji.

Teraz jeszcze dochodzi 5 lat na karku. Może będzie dobrze, a może będzie kaszana. Akurat masz kiepskiego zawodnika do takiej zabawy, jakie wymagania stawia już nowe złącze zasilania dla GPU. Raczej weź pod uwagę wymianę zasilacza. Nawet dla spokoju swojego.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawienia "bazowe" z PL1 125 W i PL2 188 W, a średni pobór prądu ~230 W. Ta, na pewno dobrze zmierzył dziadzia Igorek :E :lol2: 8:E Przy 125 W to mi tyle cały komputer pobiera ;)

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@tomcug gość pewnie robi ten błąd, co wiele serwisów usiłujących zawracać kijem Wisłę (albo chcą być "bardziej"), czyli mierzy pobór całego PC, by zmierzyć pobór samego CPU 🙃

Edytowane przez Kyle_PL
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to mierzy pobór mocy łącznie ze stratami na sekcji zasilania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To coś spore te straty, skoro ze 125 W robi się 230 :E

• Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet nie patrzyłem co tam dziada pomierzył stwierdziłem tylko fakt jak wyżej ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Krytyka bezpodstawna, jeśli nie czytało się artykułu, a opieracie się chyba tylko na obrazkach.

W tytule pisze ....Power consumption and load peaks:..... i dalej na czym się skupia, a w treści jest informacja, że będzie test obciążenia na aplikacjach.

...There will be a second article where Igor will run these profiles with real workstation applications in a very time-consuming way, ......

A jeśli podłączony pomiar jak podłączony i zrobiony, to sami "chyba" wiecie dlaczego nie można się opierać na HWinfo lub tanim watomierzem za 30-100 PLN

.....bo może nie wychwycić chwilowego, szczytowego poboru energii itd...tłumaczyć nie potrzeba chyba.

No i wyszedł second article dzisiaj rano:

Extensive workstation and AI test with Intel’s i9-13900K – The power profiles Baseline, Performance, Extreme and Insane from reasonable to pointless in practice

Edytowane przez postman1976

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi