Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Ale to nadal nie stawia intela w dobrym świetle ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, że Intela nie stawia w dobrym świetle, co widać nawet jak ktoś śledzi datasheet wydania wersje i ich treść dot.. CPU poboru mocy itd.

, dlatego uważam, że jest dobre podsumowanie art. przez Igora...

However, the profile with the 4096 watts belongs on the garbage heap of motherboard history. Those who have no respect for the product are welcome to continue to do so, but they should refrain from complaining in the event of its unexpected demise. Why Intel doesn’t tighten the reins more strictly here is simply incomprehensible. I can only hope that at some point Intel’s engineers and common sense will prevail over marketing and that the board partners will no longer allow any energetic bombs to be planted.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, postman1976 napisał:

....bo może nie wychwycić chwilowego, szczytowego poboru energii itd...tłumaczyć nie potrzeba chyba.

Nikogo nie interesują peaki, które trwają ms to nie ma nic wspólnego z rzeczywistym poborem mocy. Nawet jak na płytach wleci dokładny techniczny pomiar dla CPU to i tak peaki będą występować, ponieważ układ limitujący za wolno próbkuje ;) Peaki były i będą tylko taki pomiar niektórym robi wodę z mózgu.

Myślisz, że przy średnim poborze 250W na 4090 po UV interesuje mnie, że sobie strzela 350W ;) Nawet tego strzału nie widzisz w postaci wyższej temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 minut temu, sideband napisał:

Nikogo nie interesują peaki, które trwają ms to nie ma nic wspólnego z rzeczywistym poborem mocy. Nawet jak na płytach wleci dokładny techniczny pomiar dla CPU to i tak peaki będą występować, ponieważ układ limitujący za wolno próbkuje ;) Peaki były i będą tylko taki pomiar niektórym robi wodę z mózgu.

Myślisz, że przy średnim poborze 250W na 4090 po UV interesuje mnie, że sobie strzela 350W ;) Nawet tego strzału nie widzisz w postaci wyższej temperatury.

No nie wiem, czy nikogo nie interesuje, bo wszystkich nie znam.

Ale chwilowy pobór energii ma znaczenie, a szczególnie dla zasilaczy, co opisuje w pierwszym art..i choćby częściowo w dzisiejszym art.

.....

A word about peak loads

We surely remember what I wrote back then about ATX 3.x and the up to 100% safety margin on the nominal power rating for power consumption during short load spikes. This is quite remarkable in the Extreme and especially the Insane profile, because if the graphics card and CPU coincidentally draw power simultaneously, things get tight on the secondary side of the power supply. Of course, these measurement results will look different with another type of power supply and motherboard, but the trend is quite generalizable because the principle of regulation is the same. That’s why my results differ slightly from those in Aris’ article, although the differences are not that significant. However, my UEFI settings were also set slightly differently.........

Edytowane przez postman1976

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, postman1976 napisał:

Krytyka bezpodstawna, jeśli nie czytało się artykułu, a opieracie się chyba tylko na obrazkach.

Jak się testuje przy limicie 125/188 W, to nie ma żadnego znaczenia, jakie jest włączone obciążenie, czy Blender, czy Prime95, i tak PL ogranicza pobór prądu. A miśkowi wychodzi 230 W (średnio, nie w piku!) :lol2:

12 minut temu, postman1976 napisał:

Ale chwilowy pobór energii ma znaczenie, a szczególnie dla zasilaczy, co opisuje w pierwszym art..i choćby częściowo w dzisiejszym art.

Nie ma to w praktyce żadnego znaczenia.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna zasilacze mają zapasy dla peaków ;)

Jak już to problemem to były zabezpieczenia OCP, które trzeba było przystosować by nie świrowały przy peakach.

Jak Cię tak interesuje peaki to sobie posprawdzaj urządzenia domowego użytku to zejdziesz na zawał jak zobaczysz jak peaki potrafią generować dla mocy pozornej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
31 minut temu, tomcug napisał:

Jak się testuje przy limicie 125/188 W, to nie ma żadnego znaczenia, jakie jest włączone obciążenie, czy Blender, czy Prime95, i tak PL ogranicza pobór prądu. A miśkowi wychodzi 230 W (średnio, nie w piku!) :lol2:

Nie ma to w praktyce żadnego znaczenia.

31 minut temu, sideband napisał:

Od dawna zasilacze mają zapasy dla peaków ;)

Jak już to problemem to były zabezpieczenia OCP, które trzeba było przystosować by nie świrowały przy peakach.

Jak Cię tak interesuje peaki to sobie posprawdzaj urządzenia domowego użytku to zejdziesz na zawał jak zobaczysz jak peaki potrafią generować dla mocy pozornej ;)

Łatwo krytykujecie.....

Zróbcie i wstawcie własne testy oparte na dowodach, to wtedy może przyniosą coś wartościowego do tego forum.

edit:

@tomcug

Z całym szacunkiem, ale nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że chwilowy pobór dla zasilacza .....Nie ma to w praktyce żadnego znaczenia......naprawdę ???

Bo moim zdaniem ma ogromne znaczenie z bardzo dużo względów i zależnych, każdy zasilacz jest inny mimo, że podlega normie swojej, jak i sprzęt w komputerze każdy ma inny itd. itd.... i podlega to wszystko pod różne obciążenia i warunki temp.

A jak ktoś dobierze na styk zasilacz lub ma stary zasilacz, to tym bardziej będzie miało to ogromne znaczenie, jak i zależy ile chwilowy pobór będzie trwał.

@sideband

Z całym szacunkiem, ale nie wiem skąd wiedza u Ciebie ze interesują mnie piki, .....Jak Cię tak interesuje peaki to sobie posprawdzaj urządzenia domowego użytku.....naprawdę ???

ale jak masz na myśli i porównujesz w tej kwestii chwilowy pobór elektroniki (jej czułość) na platformie w komp.... do domowego AGD, to tym bardziej nie komentuje już tego...bo ten temat jest bardzo obszerny.

p.s

Panowie

Nie wiem skąd u Was takie posty ....naprawdę

Człowiek wstawi link bez komentarza...na forum, by Ktoś  poszerzył sobie wiedzę 😃,  A Wy często się zachowujecie, jakbyście wszystko wiedzieli najlepiej i kierujecie do osoby wstawiającej link.

I dlatego nie chce mi się pisać postów.

Zróbcie i wstawcie własne testy oparte na dowodach, to wtedy może przyniosą coś wartościowego do tego forum

Edytowane przez postman1976

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie widzisz bardzo oczywistych rzeczy w tych materiałach od Igora, które nie mogą mieć miejsca i są to po prostu błędy, to już Twój problem ;)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, postman1976 napisał:

No Codegen 300wat może wymagać wymiany?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, Minciu napisał:

No Codegen 300wat może wymagać wymiany?

Proponuje zadać takie pytanie w odpowiednim temacie tego forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

może nie zauważyłeś, ale posiadacze proców za 3k (i9) mają zasilacze lepsze niż codegen :P

Edytowane przez Minciu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Minciu napisał:

może nie zauważyłeś, ale posiadacze proców za 3k (i9) mają zasilacze lepsze niż codegen :P

Może nie zauważyłeś sam, że zadajesz mi pytanie wcześniej bez sensu, a może zrobiłeś to celowo.....nie osądzam, ale ja grzecznie pokierowałem Cię do odpowiedniego tematu dot. zasilaczy, bo wiem, że dyskusja nie ma sensu.

Kolejny Twój post w tym w temacie i nie na temat lub piszesz to celowo, by tylko pisać, proponuję oszczędź zaśmiecania tego wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, postman1976 napisał:

proponuję oszczędź zaśmiecania tego wątku

To samo można powiedzieć o wrzucaniu Igorkowych cudów na kiju, gdzie podawane wartości ewidentnie są źle mierzone. U mnie cały komputer ze stratami zasilacza bierze ~390 W przy limicie 253 W dla procka, u niego sam procek bierze ~350 W :cool: Także nad jakąkolwiek przydatnością tych skopanych pomiarów nawet nie ma co dyskutować.

• Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

To samo można powiedzieć o wrzucaniu Igorkowych cudów na kiju, gdzie podawane wartości ewidentnie są źle mierzone. U mnie cały komputer ze stratami zasilacza bierze ~390 W przy limicie 253 W dla procka, u niego sam procek bierze ~350 W :cool: Także nad jakąkolwiek przydatnością tych skopanych pomiarów nawet nie ma co dyskutować.

Oczywiście rozumiem, że masz własne zdanie i własny pomiar i ja nie krytykuję tego.

ale np odnośnie strony Igora lub kierowania w moją stronę to  ....I vice versa,

Lub przedstaw własny pomiar na platformie testowej i sprzęcie pomiarowym. Bo tak gdybać i odbijać można sobie bez końca bez sensu.

Ja nigdzie nie napisałem ile pobiera lub nie i9...ani też nie twierdzę, że pomiary dot. art. na stronie Igora są właściwe, ale też temu nie przeczę.

Wstawiłem link, ale oczywiście jak zwykle na tym forum Wiecie najlepiej i to Wasze pomiary są właściwe....niby na jakiej podstawie.

A Igor i Ariteidis przynajmniej coś wstawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli przy limicie 125 W cały komp mi bierze 230 W (ze stratami zasilacza!), to nie może tyle brać sam procesor (jak u Igorka). I tak jak pisałem przed chwilą, jeżeli przy PL 253 W cały pecet ciągnie 390 W, to też nie może być tak, że sam CPU 350 W (jak u Igorka). Przykro mi, ale nie obronisz tych bredni, choćbyś na głowie stanął.

• Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 13.05.2024 o 23:06, postman1976 napisał:

pisze również......I use Cinebench R23. I also have the Powenetics system to continuously measure the CPU’s power consumption, which is much more accurate and faster than using a software solution like HWinfo.

... ale oczywiście wziął pod uwagę straty na VRM płyty głównej przy kalkulacji poboru mocy przez sam CPU, przy takim pomiarze z gniazd EPS? :]

Edytowane przez Kyle_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, tomcug napisał:

Jeżeli przy limicie 125 W cały komp mi bierze 230 W (ze stratami zasilacza!), to nie może tyle brać sam procesor (jak u Igorka). I tak jak pisałem przed chwilą, jeżeli przy PL 253 W cały pecet ciągnie 390 W, to też nie może być tak, że sam CPU 350 W (jak u Igorka). Przykro mi, ale nie obronisz tych bredni, choćbyś na głowie stanął.

Jeśli uważasz lub "Uważacie", że nieprawidłowo zrobił pomiar napiszcie i przedstawcie w stronę Igora swoje pomiary, zdanie, a potem podzielcie się proszę z innymi Użytkownikami tego forum, tak by każdy mógł czerpać sensowną wiedzę i być zadowolony, bo ku temu forum powinno przynajmniej istnieć.

A jeśli komuś przeszkadza, że wstawiłem link kogoś kogo może nie lubicie lub uważacie, że mimo stażu Igor lub Ariteidis itd piszą bzdury, to zawsze możecie napisać do Moderatora tego forum, że wstawiłem link, który Wam przeszkadza lub nie powinien tutaj się znajdować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ponoć dzisiaj całe zasilanie CPU idzie ze złącza przy sockecie. Nic już nie jest brane z ATX24PIN. Wiec żaden problem pochylić się bardziej przy takim teście. Szczególnie jak mamy dzikie rozbieżności.

Polecam zapoznać się z testem wentyla Apexa. Pomoże to w zrozumieniu faktu, że każdy może się pomylić. A dodatkowo niektórzy bezrefleksyjnie drukują na necie głupotki.

Dwa to zasilacz dla i9, odpuść sobie temat ciężkiego życia dla zasilacza w komputerach po 20tys zł. Dzisiaj że świeczka szukać kogoś, kto ma okolice 500wat zasilacz za 5 dyszek i i9 do kompletu za milion monet. 

Mało tego, teraz jest dodatkowy bodziec wymiany PSU pod nowe wtyczki zasilające. 

Masz urojone problemy na poziomie bezdomnego rozdającego majbachy. 

Edytowane przez Minciu
  • Like 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od paru miesięcy nie jestem w temacie, coś mnie doszły słuchy że procesory i7 13700kf, k mają jakieś błędy i że można wymienić profesor, czy o prawda czy coś ale usłyszałem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dotyczy to procesorów 13 i 14 generacji (głównie i9 i po części i7 też) z dopiskiem K/KF/KS. Dyskusja (szumnie nazwana) toczy się w wątku o 14 generacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Kriso81 napisał:

i że można wymienić profesor

Można standardowo ubiegać się o wymianę jeśli Ci padnie. Obserwuj swój egzemplarz i daj znać jak coś się będzie działo (nawet coś co nie powinno być związane z CPU, np. jakieś błędy, że masz niby mało VRAM).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@SebastianFM nawiązując do rozmowy PW, mam prośbę o poradę jak poustawiać LLC, AC LL i DC LL pod UV, aktualnie jest wszystko na auto. Procesor ma ustawione na sztywno 1,33V w bios, na pulpicie trzyma 1.325V, a pod obciążeniem 1.25V. Procesor to 13700K i płyta Asus prime Z690, wolę to dobrze poustawiać bo wiadomo co się dzieje wokół Intela i tych procesorów.

Zastanawiam się czy da się np. zejść niże napięciem na pulpicie a pod obciążeniem żeby został dla stabilności na tym samym, może wtedy by mniej energii w grach pobierał? Nie wiem czy dobrze myślę jak to zadziała.

Edytowane przez PCrace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@PCrace

1. Dlaczego napięcie masz ustawione na sztywno? To nie jest optymalne ustawienie.

2. Ja uważam, że jeżeli nie podkręcasz procesora to w ogóle nie ma potrzeby zmiany ustawień LLC i AC/DC Loadline. Sprawdzałem to na mojej płycie głównej pod kątem stabilności procesora i poboru mocy. Oczywiście możesz to sam przetestować. Wartość DC Loadline jest inna dla każdego LLC. Nie na wszystkich płytach głównych po zmianie LLC jest dostosowywane DC Loadline, czasem trzeba samemu ustawić odpowiednią wartość. Aktualne wartości AC Loadline i DC Loadline możesz sprawdzić za pomocą HWiNFO, klikając na procesor.

3. UV. Tutaj, na pierwszym zrzucie, masz pokazane jak ustawić napięcie na Adaptive i jak ustawić ujemny Offset. Sam musisz znaleźć taką wartość, która jak najbardziej obniży napięcie jednak nie spowoduje niestabilności. Możesz w UEFI ustawić jakiś mały ujemny Offset, np. -0,01 V a następnie ustawiać inne wartości w programem Intel XTU i testować bez restartu za każdym razem i wchodzenia do UEFI.

4. Zgodnie z zaleceniami Intel powinieneś ustawić limity, IccMax na 307 A i PL1, PL2 na maksymalnie 253 W. Jakie masz chłodzenie?

Edytowane przez SebastianFM
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@SebastianFM

1 - Ok, będę testował Adaptive, a dlaczego to jest bardziej optymalne rozwiązanie?

2 - Podkręcanie w grę nie wchodzi, bardziej UV, żeby mniej papu potrzebował. Nie mogę namierzyć gdzie te wartości są w Hwinfo.

3 - Ok, będę to testował.

4 - Ok. Co do chłodzenia to powietrzem go chłodzę, ramka jest, to jak pobiera 200W to jest około 75 stopni. Nie

Edytowane przez PCrace

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

1. Możesz zejść niżej z voltagem w aplikacjch i grach przy np wyższym taktowaniu lub niższym, przy tych samych watach lub mniejszych ( tylko nie katuj go y cruncherem :E ) znajdz sobie bazowe napiecie startowe przy jakimś taktowaniu np 5.2 ghz target 1.3v offset -100 (offset minus 100 jbc )  da to okolice 1.22v w fullload, gry czy aplikache bedzie 1.15/8v  LLC4/5 (  enable c state)

vkI3T99.jpg

Edytowane przez z1k
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi