Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

...tak z ciekawości - nie aktualizowałem BIOSu w swojej płycie od września zeszłego roku. Przez ten czas wyszło kilka kolejnych aktualizacji. Ogólnie problemów ze stabilnością nie zauważyłem ale zawsze starałem się mieć tą najnowszą wersję.

Po wiadomych cyrkach z 13 i14 gen  mam teraz obawy czy to robić  i od nowa "walczyć" z optymalnymi ustawieniami czy zostawić jak jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno główna zmiana to tvb?

U mnie niezależnie od biosu na manualnych koniec końców tak samo

Ale to tylko 13600kf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka zmian w datasheet rev12 dot. Tau i AC_LL

Processor Line Thermal and Power Specifications
Table 17.

Package Turbo Specifications (S/HX/S Refresh/HX Refresh-Processor Lines)
No Specifications for Min/Max PL1/PL2 values.
Hardware default of PL1 Tau=1s, By including the benefits available from power and thermal management
features the recommended is to use PL1 Tau=28s.

PL2- SoC opportunistic higher Average Power – Reactive, Limited Duration controlled by Tau_PL1 setting.
PL1 Tau - PL1 average power is controlled via PID algorithm with this Tau, The larger the Tau, the longer the
PL2 duration.
System cooling solution and designs found to not being able to support the Performance TauPL1, adjust the
TauPL1 to cooling capability.

INTEL once again updates the 13/14 TH CPU specification sheet 743844-012 AUG 2024

intel 13/14 gen. datasheet rev12

wstawiłem tylko informacyjnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@postman1976

W dniu 4.09.2024 o 21:13, postman1976 napisał:

System cooling solution and designs found to not being able to support the Performance TauPL1, adjust the
TauPL1 to cooling capability.

Czy należy przez to rozumieć że dla 13500 i BOX cooler'a należy skrócić stałą czasową lub potencjalnie zmniejszyć PL2?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem niekoniecznie należy zmieniać Tau. Skracając Tau w niektórych zastosowaniach zmniejszysz wydajność procesora. Jeśli Box przy danym wykorzystaniu CPU nie wystarcza i temp. za wysoka, to może się okazać lepszym rozwiązaniem dobranie wydajniejszego coolera do danego zastosowania nie tracąc na wydajności, a zyskując chłodniejszy CPU, a przy Box tym samym chłodniejsze wnętrze komp. i cichszą pracę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy box to bym z tau nie szalał i zerknął co tam płyta za kwiatki ustawiła. Inna sprawa, że nawet tańsze chłodzenie kupione za niewielkie pieniądze sporo zdziała w porównaniu do boxowego. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dwa miesiące intel pomiata typkiem ze zwalonym 13900k. Nadal nowego proca nie ma, a stary odesłał do nich w połowie sierpnia, więc też nie ma. Nie mieli na stanie ani 13900k, ani 14900k długi czas, to czekał na dostawę. Potem go zbaitowali w pewnym momencie, że mogą mu wysłać 14900k, że akurat mają. On się zgodził, a ci bez podania przyczyny mu zamknęli zgłoszenie i po cepie. Potem stwierdzili, że to błąd, otworzyli nowe zgłoszenie i powiedzieli, że za 24h dadzą znać. Od tygodnia cisza:szczerbaty:. Normalnie kpiny w biały dzień. Kasy mu nie oddadzą, bo zgubił fakturę. Chłop się zastanawia czy ich do sądu nie zapodać.

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgubiona faktura :E Zalatuje januszem biznesu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, nie ma faktury to kasy mu nie zwrócą, ale procesor należy mu się jak psu buda. Nie jest ważne czy Janusz biznesu, czy inny Wiesław.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Musiał jakoś udowodnić, że jest uprawiony do takiej wymiany, bo by z nim nikt nie gadał. Może miał boxa, pudło itd. Zgodzili mu się nową sztukę cepa dać, tylko z nim igrają. Zresztą podejrzewam, że nawet jakby im rachunek w gardło wsadził, też by się okazało, że są problemy jakieś. 

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Po wpisaniu wszystkiego co dotyczy gwarancji (typ produktu, batch number i serial) następuje sprawdzenie procesora. Jeśli jest on gdzieś poza oficjalnym obiegiem np. "spadł z tira" to nie przejdzie dalej i nie zostanie wyświetlona gwarancja Intela. Faktura, rachunek jest potrzebny jedynie do tego żeby w razie czego odzyskać kasę jeśli wymiana na inny procesor cię nie interesuje. Procesor, który nie jest poza legalnym obiegiem podlega gwarancji. Musi więc dostać proca na wymianę nawet jak nie ma na to faktury. 

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że musi, ale jak to idzie, to widać we wpisie. Chłopek widać już wykończony psychicznie jest:whee:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziwię się. Powinno być sprawnie i bezboleśnie bo w końcu to Intel dał dupska, a jednak nie. Odwlekają i opóźniają jak tylko mogą. Ech... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Koleś jedynie pretensje może mieć do siebie. Miałem okazję reklamować procesor Intela i wtedy musiałem przedstawić dowód zakupu.

Edytowane przez Doamdor
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Doamdor napisał:

Koleś jedyne pretensje może mieć do siebie.

O to że kupił Intela?

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ju-rek napisał:

O to że kupił Intela?

O to że zgubił papiery :-) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napiszę i tutaj. Mam Gigabyte Z790 Aorus ELITE  + I7 1300KF i za cholerę nie potrafiłem zmusić płyty i procka do pracy z niższym napięciem. Co bym tam nie poustawiał z powszechnych instrukcji o UV to i tak robił co chciał i procek latał z napięciami nawet pod 1.5V jak miał kaprys i osiągał 80-90stopni.

Zastosowałem się do pewnego materiału, w którym chłop pokazuje jak ograniczyć  napięcie dla CPU innym sposobem i efekt jest "piorunujący".  Opcja IA VR VOLTAGE LIMIT ustawiłem testowo na 1.25V no i procesor po godzinie grania według programu max poleciał na 1.239V i trzymał doskonałe temperatury.

VIDEO

Tak mi to działa

UV2.jpg

No i teraz co? Tak sobie to mogę zostawić i elo? Żadnej innej opcji nie tykać? Ktoś ma doświadczenie z obniżania w ten sposób?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@Doamdor Jasne. Przez zagubioną fakturę traci możliwość odebrania kasy. Musi czekać na wymianę procka. Ja kiedyś reklamowałem i7 7700K box i nie musiałem żadnej faktury pokazywać. 

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@MT®©™, ja mam dokładnie taką samą płytę główną jak ty, mam doświadczenie z UV, mogę ci pomóc. Nie napisałeś, jakie ustawienia zmieniłeś ale ten film to nie jest o UV tylko o ustawieniu limitu napięcia a to zupełnie co innego. W ogóle nie musisz ustawiać tego limitu tylko ważne, żebyś w zaawansowanych ustawieniach CPU miał włączone Enhanced TVB.

1. Jak masz włączone to wyłącz Intel Default Settings. Zamiast tego powinieneś ustawić PL1 i PL 2 na 253 W, IccMax na 400 A.

2. Ustaw Loadline Calibration na High. Następnie ustaw AC Loadline na 20, DC Loadline na 45.

Advanced Voltage Settings, CPU/VRM Settings.
Loadline Calibration: High.

Internal VR Control.
IA VR Config Enable: Enabled.
IA AC Loadline: 20.
IA DC Loadline: 45.

3. Ustaw napięcie na Adaptive, Legacy.

4. Pozostaje ci tylko jeszcze dodatkowo obniżyć napięcie za pomocą Offset. Musisz znaleźć taką wartość, przy której procesor będzie stabilny pod największym obciążeniem. Najpierw sprawdź napięcia i stabilność bez ustawiania ujemnego Offset'u. Później zacznij obniżać o np. 10 mV. Za pomocą Intel XTU możesz zmieniać Offset bez potrzeby wchodzenia za każdym razem do UEFI. Pamiętaj tylko, że XTU nie zapisuje tych ustawień na stałe, jak już ustalisz jakie powinny być to wtedy ustaw je w UEFI. Ważne też, żeby nie ustawiać napięcia na styk tylko dać około 30 mV zapasu.

Jeżeli nie wiesz gdzie znajdują się któreś z ustawień to napisz, zrobię odpowiedni zrzut ekranu.

Jeszcze jedno. Ja proponuję ci korzystać z HWiNFO do monitorowania.

Edytowane przez SebastianFM
  • Like 1
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow, dzięki z takie info, tylko ja odrazu uderzę z drugiej strony. Jest sens się w to bawić zamiast tak jak ja ustalić limit napięcia dla proca? Zobacz, procesor chłodny się zrobił no bo 60 stopni max to jest kosmicznie dobra temp jak na I7, sekcja zasilania też max 60 stopni, komputer ucichł, wszystko mi działa full stabilnie bo testowałem kwałek czasu w BF2042 a tam się odrazu wykrzacza jak coś jest nie tak.     Robiąć UV w sumie co zyskam w stosunku do tej opcji? W idlu procek i tak działa na niskim napięciu, a w stresie póki co działa poniżej 1.25V (a przecież dalej można szukać ile można zejść)  czyli chyba mamy z grubsza ten sam efekt?  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MT®©™, oczywiście, że jest sens zrobić normalne UV. No chyba, że ci nie zależy na wydajności. 🙂 Ty ustawiłeś tylko limit napięcia. Ten limit skutkuje na pewno tym, że CPU działa na niższych częstotliwościach. Sprawdź jakie ma częstotliwości podczas gry. Tak dla porównania, u mnie rdzenie P działają na częstotliwości 5400 MHz przy napięciu 1,2 V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, SebastianFM napisał:

Ten limit skutkuje na pewno tym, że CPU działa na niższych częstotliwościach.

Sprawdziłem i zgadza się. Jak ustawiłem tak jak wyżej napisałeś to miałem po 5400MHz na każdym rdzeniu ale temp zabójcza w full stresie programem. 

Jak ustawiłem ten limit napięcia to rdzenie pracują na max 4800MHz ale temperatury doskonałe i cisza.    

A miało być tak pięknie :E 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
12 godzin temu, sideband napisał:

Zgubiona faktura :E Zalatuje januszem biznesu.

99% tego u nas nie trzyma. Ja żadnego rachunku nie mam na żadne cpu, od tego maja numery czy jak kupujesz online to screenshot historii kupna

Edytowane przez MaxForces

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi