Skocz do zawartości
Phoenix.

Intel Raptor Lake 13 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

9 godzin temu, MT®©™ napisał:

Sprawdziłem i zgadza się. Jak ustawiłem tak jak wyżej napisałeś to miałem po 5400MHz na każdym rdzeniu ale temp zabójcza w full stresie programem. 

Jak ustawiłem ten limit napięcia to rdzenie pracują na max 4800MHz ale temperatury doskonałe i cisza.

A miało być tak pięknie :E 

Jeżeli ustawiłeś Loadline Calibration i AC/DC Loadline tak jak ci napisałem, to nawet jak ustawisz taki limit napięcia jak wcześniej to będzie wyższa częstotliwość.

Natomiast jak chcesz ustawić jakieś ograniczenie to o wiele lepszym rozwiązaniem będzie ustawienie niższego PL1 i PL2 zamiast limitu napięcia. Wtedy np. w programach mocno obciążających CPU będzie niższa wydajność, niższy pobór mocy i temperatura a to ograniczenie nie będzie miało aż takiego wpływu na wydajność w grach.

A próbowałeś dodatkowo obniżyć napięcie ustawiając Offset na np. -0,05 V?

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@MaxForces Ja też nie mogę w czeluściach dysków znaleźć faktury do proca (przeleciałem wszystkie konta sklepów i nie ma go w zakupach co oznacza że kupiłem w jednym sklepów bez zakładania konta, a faktura przyszła na mail. Tego maila też nie mogę znaleźć), jednej z myszek Acera Cestus 350 (właśnie w niej mi zdycha akumulator) i chłodzenia AiO. Resztę mam, nawet do i9 10900K odnalazłem fakturę.

Czasami tak jest. Co najgorsze zapomina się, w którym sklepie coś było kupowane bo przecież kupuje się tam gdzie lepsza cena. Tak więc skakanie po sklepach. No cóż... tak bywa i nie trzeba być Januszem biznesu. 

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@MT®©™ ja na 13600kf {z690 torpedo) mam podobne ustawienia co @SebastianFM 

w miarę agresywną krzywę napięć z niskimi AC/DC plus UV -0,1 (tvb on,  cep off)

szybko  "wchodzi na obroty", pełne zegary przy  niskim poborze prądu (i  temperaturach) i napięciach

jaki  masz pobór prądu  w stresie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2024 o 21:12, SebastianFM napisał:

@MT®©™, ja mam dokładnie taką samą płytę główną jak ty, mam doświadczenie z UV, mogę ci pomóc. Nie napisałeś, jakie ustawienia zmieniłeś ale ten film to nie jest o UV tylko o ustawieniu limitu napięcia a to zupełnie co innego. W ogóle nie musisz ustawiać tego limitu tylko ważne, żebyś w zaawansowanych ustawieniach CPU miał włączone Enhanced TVB.,............

Co daje załączenie TVB ???, jeśli tylko core i9 obsługuje thermal velocity boost, przynajmniej w Gigabyte na Z790 tego dotyczy ta funkcja.

A procesory i7 13700K wg. spec Intela nie obsługują TVB. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, SebastianFM napisał:

@Diablak, tylko przy włączonym eTVB obowiązuje limit napięcia 1,55 V.

hmm....czy obowiązuje limit 1,55V przez włączone eTVB.....tak ale moim zdaniem tylko w i9 

mam swoje przemyślenia i trochę się rozpisze,  jak również  nie twierdzę, że eTVB powinno być wyłączone do UV, ale moim zdaniem eTVB może zostać w auto. 

limit 1,55V z poprawki 0x129 nie ma nic wspólnego z eTVB w sensie, czy będzie działać wtedy limit napięcia, czy nie, bo powinna blokada limitu napięcia działać z poprawki 0x129  w ustawionym również w AUTO eTVB.

z tego co rozumiem z wypocin skromnych Intela, to manualne wyłączenie eTVB odblokowuje drogę w i9 do wyższego napięcia. 

czyli że dopiero po manualnym wyłączeniu eTVB i ustawieniu i regulacji własnej użytkownika napięcia, wtedy jest możliwość przekroczenia 1,55V i tylko na i9, skoro tylko w i9 TVB działa. 

June-2024-Guidance-regarding-Intel-Core-13th-and-14th-Gen-K-KF/m-p/1607807

Microcode-0x129-Update-for-Intel-Core-13th-and-14th-Gen-Desktop/td-p/1622129/page/5

For unlocked Intel Core 13th and 14th Gen desktop processors, this latest microcode update (0x129) will not prevent users from overclocking if they so choose. Users can disable the eTVB setting in their BIOS if they wish to push above the 1.55V threshold. As always, Intel recommends users proceed with caution when overclocking their desktop processors, as overclocking may void their warranty and/or affect system health. As a general best practice, Intel recommends customers with Intel Core 13th and 14th Gen desktop processors utilize the Intel Default Settings.

Skoro i5 czy i7 nie obsługuje TVB, to nie powinno to mieć żadnego powiązania do np i7 13700K jak i jego UV.

lub, że jak pozostawimy w auto eTVB lub nie przestawimy ręcznie na włączone eTVB, to zagraża nam wtedy wyższe napięcie powyżej 1,55V, albo UV niby będzie nam nieprawidłowo działać........raczej nie nie nie.

Moim zdaniem wyłączenie, czy włączenie eTVB odnosi się tylko do i9,  gdzie po wyłączeniu na i9, to nie będzie wtedy działać technologia TVB i pozwoli to ustawić wyższe napięcie w manual na i9, czyli wyłączenie eTVB odblokowuje drogę wyższego napięcia tylko dla i9. 

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić, niemniej ni jak ustawienie eTVB ma się do samego UV w i7 13700K, skoro ten procesor nie obsługuje thermal velocity boost. 

chyba, że biosy są zrypane dla i7, ale nie mam jak sprawdzić, bo nie mam i7. 

Co innego np. Frequency TVB / Frequency Clipping TVB / np to działa na i5 i pewnie też działa na i7 i można sobie ograniczyć mnożnik (MHz) względem temperatury, czyli dot. TVB Core i TVB Core DownBin, ale pozostawienie tego w Auto, to też nie ma nic wspólnego z UV, bo w auto Frequency TVB jest nieaktywne, a po włączeniu w auto czyli nie robiąc zmian, to jak się nie mylę ma ograniczenie mnożnika x1 po przekroczeniu 70st.C. przynajmniej na Gigabyte Z790.

Jak też nie znalazłem informacji od Intela, że pozostawienie w auto eTVB (a to domyślne tak jest w bios na poprawce 0x129) zagraża UV lub może powodować wzrost powyżej 1,55V,  wcześniejsze rady zalecenia Intela z czerwca czyli ta cała tabelka

https://community.intel.com/t5/Processors/June-2024-Guidance-regarding-Intel-Core-13th-and-14th-Gen-K-KF/m-p/1607807

odnosiły się przed wydaniem poprawki 0x129. bo niby Intel cały czas badał sprawę i nie wiedział gdzie jest problem.

edycja:

poprawiłem oznaczenie w uefi na poprawną nazwę  "Frequency TVB"

Edytowane przez Diablak
zmiana nazwy w uefi na "Frequency TVB"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Diablak, nie wiem po co cały ten twój wywód. Ja mam i9 i sprawdziłem na nim, że nawet mając najnowszy UEFI z mikrokodem 0x129 napięcie może przekraczać 1,55 V, jeżeli jest wyłączony eTVB. A Intel nigdzie nie podał, że problem ze zbyt wysokim napięciem dotyczy tylko i9 więc zalecam włączenie eTVB również na i7.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.09.2024 o 09:58, bofff napisał:

jaki  masz pobór prądu  w stresie?

Na dniach jak będę mógł złapać więcej oddechu to się pobawię w UV CPU  i dam znać. Mam miernik poboru mocy, więc coś tam wrzucę przed i po. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Potrzebowalbym lekkiej rady. Moj kolega zrobil update biosu na i5 13600kf no bo zalecany w związku z tym upalaniem sie procsorow. Płyta to ASRock A520M-ITX/ac Przed udpatem biosu wszystko bylo ok, komp dzialal, gry smigaly. Po udpacie nagle wyskakuja out of memory na kompilacji shaderow, wszytskie gry sie sypia po kilku minutach, komp sie resetuje nawet nic na nim nie robiac.... jedyna zmienna to ten udpate biosu. Czy ktos mial podobnie i moze pomoc od czego zaczac? Co sie moglo zmienic w biosie ze nagle takie klopoty? Czy to zbieg okolicznosci i proc zaczal umierac?

image.png.8d602e468b14a1b1a6709f083ce082cf.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech wróci do poprzedniego biosu

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech sprawdzi co mu tam bios nawywijał w limitach mocy, co mu tam poprzestawiał w LLC. Niech to ogarnie, poustawia wszystko z palca tak jak zaleca Intel, a nie podaje z automatu płyta główna. 

IMO proc spuszczony z kagańca na ustawieniach "Auto", a w wielu przypadkach ustawione "unlimited". Zmienić to natychmiast.  

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na poprzednim biose wszystko tez lecialo na auto bo w tej plycie jest jakies 200 opcji... CPU nigdy nie byl podkrecany a jedynie wlaczony profil xmp... Ze zdjec ktore mi wyslal widze, ze jedyne co jest inaczej niz w poprzednim to zmniejszona jest moc proca w long i short duration. 

W starym biosie bylo

Long 125

Short 253

core current limit 307

w nowym jest:

Long 125

short 181

core current limit 200

Czy to mozliwe, ze nowy bios w default zrobil undervolt za duzy na CPU na AC/DC LL??

Edytowane przez aureumchaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aureumchaos, w nowych UEFI domyślnie powinno być włączone Intel Default Settings czyli ACLL = DCLL czyli bez jakiegokolwiek UV.

Czy twój kolega jest pewny, że to procesor powoduje problemy a nie pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

On przeszedl z ps4 na PC nie ma pojecia co robi. Kompa razem skladalismy. W poprzendim biosie bylo na default i smigal az do przedwczoraj, wgral najnowszy bios do plyty z tymi poprawkami intela. Ustawil ze zdjec z poprzedniego biosu, odpalil PC i w wukongu wywalil sie w shaderach reszta gier tez wywala, plus resety... Tylko to bylo zrobione. Ma sprawdzic czy wywala mu bledy jak wylaczy XMP. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

@aureumchaos, jak nie ma pojęcia co robi to nie powinien w ogóle wchodzić do UEFI. 🙂

Według mnie powinien najpierw przywrócić ustawienia fabryczne, sprawdzić czy nie ma błędów i dopiero później zmieniać ustawienia, po kolei i sprawdzać.

Edytowane przez SebastianFM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No ale tam wszystko jest na ustawieniach fabrycznych wlasnie. Wylaczyl XMP i pogral w malpe 40 minut i nic nie wywalilo... To pytanie czemu przedtem z XMP dzialalo a teraz nie dziala? Czy cos oprocz wlaczania profile 1 sie ustawia teraz? Ma G.Skill PC-38400 DDR5 6000mhz

Edytowane przez aureumchaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, SebastianFM napisał:

Czy twój kolega jest pewny, że to procesor powoduje problemy a nie pamięci?

To na 100% procek. Miałem to samo u siebie i jak szukałem info o co chodzi to chodzi o CPU i ustawienia w biosie. Bardzo popularny problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No spoko, ja czytałem info z tym błędem OUT OF MEMORY bo sam go miałem  i jest to błąd ściśle związany z ustawieniami CPU. Podczas obciążenia proc wpada w niestabilność z powodu konfliktu prąd / progi wydajności mówiąc bardzo ogólnie. W moim przypadku pomogło wtedy ręczne ustawienie mnożników turbo.   Po zmianie biosu chyba już nic nie robiłem i działa z automatu lux.    I tak jak kolega napisał, wybitnie często przy ładowaniu shaderów się on pojawiał albo przy ładowaniu gier, menu główne też go często wywalało.  Znany i specyficzny  problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wiele czynników może wpłynąć na ten błąd, niestabilność pamięci i procka. Na nowym bios może być np. inne ustawienie napięcia kontrolera. To bardzo ważna sprawa przy DDR5. To wystarczy, żeby sypało błędami i wywalało z programów/gier. Trzeba spokojnie szukać przyczyny, ale najpierw moim zdaniem... bios do ustawień fabrycznych i z palca wbić zalecenia Intela. Potem dopiero działać dalej. 

@MT®©™ U mnie 13900K notorycznie wywala i sypie błędami przy ładowaniu shaderów jak mam IccMax na unlimited, PL1 i PL2 na unlimited. Wystarczy, że ustawię IccMax na 400A, Pl1=253, PL2=253, Tau=56 sek i kompletnie nigdzie nie wywala, jest stabilnie i chłodno. Nie widać różnicy w ustawieniach?

Edytowane przez Grandal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W starym biosie bylo

Long 125

Short 253

core current limit 307

w nowym jest:

Long 125

short 181

core current limit 200

Reszta jest stock jak bylo w poprzednim. Jedynie krzywe wiatrakow i pompy sa recznie ustawiane. Jak teraz wylaczyl XMP to kolejna gre sprawdza i dziala, przedtem w kazdej crash po kilku minutach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka, dostałem od rodzinki kompa do sprawdzenia bo wywalał bsody. U mnie nie dawał już nawet sygnału na monitor, wiatraki na cpu, gpu się kręciły. Podmieniłem psu na rm850x, to samo. Grafikę (rtx 3070) sprawdziłem u siebie i rabota. Koniec końców ściągam chłodzenie, a tam i9 13900k :) Najlepsze że posadowione na chyba bardzo budżetowej płycie od Acrocka B760M-H2, a zasilacz to jakiś Inwin B65E 650W. Myślicie że procek padł czy mobo? Obstawiam to pierwsze, ale nie mam jak sprawdzić bo od lat siedzę na amd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.09.2024 o 09:39, aureumchaos napisał:

Moj kolega zrobil update biosu na i5 13600kf no bo zalecany w związku z tym upalaniem sie procsorow. Płyta to ASRock A520M-ITX/ac

Jak udało mu się wsadzić i5 13600KF w płytę pod Ryzen AM4? 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, Kica napisał:

Hejka, dostałem od rodzinki kompa do sprawdzenia bo wywalał bsody. U mnie nie dawał już nawet sygnału na monitor, wiatraki na cpu, gpu się kręciły. Podmieniłem psu na rm850x, to samo. Grafikę (rtx 3070) sprawdziłem u siebie i rabota. Koniec końców ściągam chłodzenie, a tam i9 13900k :) Najlepsze że posadowione na chyba bardzo budżetowej płycie od Acrocka B760M-H2, a zasilacz to jakiś Inwin B65E 650W. Myślicie że procek padł czy mobo? Obstawiam to pierwsze, ale nie mam jak sprawdzić bo od lat siedzę na amd...

No przy 13900K, to faktycznie płyta jest budżetowa. Na dzień dobry reset bios zworką c-mos lub wyjąć baterię na 5 minut. Zamontować tylko jeden moduł RAM do najbliższego gniazda DIMM od strony procesora, przewód od monitora podpiąć pod integre. Uruchom i napisz, czy jest obraz na monitorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acrocka B760M-H2 to całkiem spoko sprzęt pod 13900k. 

Jak wiadomo procki się kaszanią od zbyt wysokich napięć i temperatur. Siorbia dużo Wat to się psują. Ten ASRock wygląda na takiego, że nawet nie da rady pociągnąć proca w fabrycznych nastawach z limitami mocy. Throtling i srogie limity będą z płyty. Nie ma szans żeby tam i9 brała po 200-300wat ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi