Skocz do zawartości
Zamknięcie Forum PC LAB

Szanowny Użytkowniku,

Informujemy, że za 30 dni tj. 30 listopada 2024 r. serwis internetowy Forum PC LAB zostanie zamknięty.

Administrator Serwisu Forum PC LAB - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie: wypowiada całość usług Serwisu Forum PC LAB z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia.

Administrator Serwisu Forum PC LAB informuje, że:

1. Z dniem 29 listopada 2024 r. zakończy się świadczenie wszystkich usług Serwisu Forum PC LAB. Ważną przyczyną uzasadniającą wypowiedzenie jest zamknięcie Serwisu Forum PC LAB
  2. Dotychczas zamowione przez Użytkownika usługi Serwisu Forum PC LAB będą świadczone w okresie wypowiedzenia tj. do dnia 29 listopada 2024 r.
  3. Po ogłoszeniu zamknięcia Serwisu Forum od dnia 30 października 2024 r. zakładanie nowych kont w serwisie Forum PC LAB nie będzie możliwe
  4. Wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, tj. dnia 29 listopada 2024 r. nie będzie już dostępny katalog treści Forum PC LAB. Do tego czasu Użytkownicy Forum PC LAB mają dostęp do swoich treści w zakładce "Profil", gdzie mają możliwość ich skopiowania lub archiwizowania w formie screenshotów.
  5. Administrator danych osobowych Użytkowników - Ringier Axel Springer Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie zapewnia realizację praw podmiotów danych osobowych przez cały okres świadczenia usług Serwisu Forum PC LAB. Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności

Administrator informuje, iż wraz z zamknięciem Serwisu Forum PC LAB, dane osobowe Użytkowników Serwisu Forum PC LAB zostaną trwale usunięte ze względu na brak podstawy ich dalszego przetwarzania. Proces trwałego usuwania danych z kopii zapasowych może przekroczyć termin zamknięcia Forum PC LAB o kilka miesięcy. Wyjątek może stanowić przetwarzanie danych użytkownika do czasu zakończenia toczących się postepowań.

Jaycob

Silent Hill 2 Remake od Bloober Team

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, AndrzejTrg napisał:

Kiedyś poradziłem grać w kilka gier jednocześnie, od dłuższego czasu, jak coś zaczynam ogrywać to muszę dokończyć, bo później człowiek zapomina/gubi wątki/mechaniki itp itd. 

Gram jednocześnie w AC: Valhalla, Mirage i FC6. Każda z tych gier jest dla mnie zbyt długa, żeby ją skończyć jednym cięgiem, ze względu na znudzenie. W Cyberpunka i Wiedźmina grałem kilka lat (no może w tym czasie przeszedłem te gry kilka razy).

Czasem, jak w przypadku Jedi Survivor, robię sobie przerwę w oczekiwaniu na patche.

Oczywiście czasem gubię się potem w wątkach i mechanikach ale co zrobić...

Natomiast krótkie gry jak Last of Us, Order 1886, Until Dawn, Call of Duty czy nawet stare Metro przechodzę cięgiem w ciągu tygodnia czy dwóch.

Edytowane przez tgolik
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja już nie gram jak kiedyś, ale przy AC Valhalli jak od premiery siadałem po robocie, praktycznie 4-5h dziennie, to chyba po tygodniu takiego grania, nie mogłem na grę patrzeć, centralnie wymiotować mi się na samą myśl chciało, i tak chyba pół roku nie grałem w ogóle. Teraz to tak 1-2h dziennie i starczy, dla mnie idealna dawka rozrywki komputerowej :) może by człowiek chciał trochę więcej, no ale już nie te czasy :) 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie mam to samo. Gram w SH2R od tygodnia a jestem dopiero w mniej więcej połowie 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noż kurde, byłem bliski przycisku "kup teraz", ale usunąłem z koszyka i biję się z myślami czy brać czy nie.:E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa opinia o Silent Hill2 z perspektywy developera - David Jaffe - twórca starej trylogii God of War

Arguemty kotre podaje przeciw krytykantom nowego wizerunku Angeli są bardzo logiczne i mają wiele sensu w całej jej historii przykładowo, dobre do obejrzenia

Edytowane przez frog67

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 minuty temu, Reddzik napisał:

Noż kurde, byłem bliski przycisku "kup teraz", ale usunąłem z koszyka i biję się z myślami czy brać czy nie.:E

Zdecydowanie nie, bez wyraźnych poprawek technicznych ta gra nie jest warta obecnie 190zł w kluczykowniach, a co dopiero pełnej ceny na Steamie.

• Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stutter Hill 😉 Może być tak, że stuttering nigdy nie zostanie usunięty, tak jak np. w Dead Space(tyle czasu minęło a dalej haczy). A to tak naprawdę jest główny problem SH2. Możesz czekać i się nie doczekać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dead Space sporo poprawili. Teraz głownie jest problem z traversal stutter, ale ogólna ilość ścinek niby mniejsza. W SH2 dużo jest do poprawienia. Pytanie tylko czy konami da szansę coś sensownego z tym zrobić. Czy zapłaci za pensje devkom patchującym dłuższy czas, bo nie jest to (delikatnie mówiąc) - najbardziej przyjazna konsumentom firma.

Edytowane przez Kelam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DS ciął jak powalony, w to się nie dało grać, to była porażka i nawet nie ma co tego porównywać do SH2. Z 2 miesiące temu sprawdzałem, bo kończył mi się pass i dalej gra przycinała. Może i mniej, ale dalej problem był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, tgolik napisał:

Oczywiście czasem gubię się potem w wątkach i mechanikach ale co zrobić...

No właśnie, dlatego nie gram w kilka jednocześnie. Nie licząc gier wyścigowych, bo tam żadnych mechanik i wątków nie ma ;)

1 godzinę temu, AndrzejTrg napisał:

to chyba po tygodniu takiego grania, nie mogłem na grę patrzeć

To zależy od gry. Akurat Valhalla o której piszesz, po jakimś czasie już nuży, robią się flaki z olejem, odpuściłem całkiem. Ale są duże gry jak np. Wiesiek 3, RDR2, przy których nie ma nudy i można łupać godzinami. Oczywiście piszę tylko o swoich odczuciach. Z ostatnich gier w które grałem i mnie zatrzymały na tyle żeby je ukończyć i nie grać w nic innego jednocześnie, to Horizon Forbidden West, Ghost of Tsushima, Until Dawn, czy obecnie Silnent Hill 2 remake ;) Jest zaczęty (trudny jak dla mnie) Wukong, który odłożyłem na rzecz Tsushimy, po jej ukończeniu wróciłem na chwilę, ale znów odłożyłem na rzecz Ragnaroka. Tego odłożyłem, bo wjechał i wciągnął mnie na 2 wieczory Until Dawn ;) Po Until Dawn wyszedł Silent Hill i to on mnie wciągnął, ale już chyba zaraz koniec ;) A zaczęty mam jeszcze dobrze zapowiadający się Banishers Ghosts of News Eden. A za chwilę Stalker 2 i w grudniu Indiana Jones ;) Kurde nie wiadomo gdzie ręce wsadzić, a niektórzy mówią że nie ma w co grać :)

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mimo wszystko nigdy nie gram w kilka gier na raz, nie ważne, czy to gra na kilka wieczorów, czy duży otwarty świat. Dopiero jak skończę jedną, zabieram się za inną. Nie liczę World of Tanks i War thunder, które mam od kilkunastu lat do grania ze znajomymi, ale to w sumie jedyne sieciowe gry w które gram od czasu do czasu.

W taką Valhalle, czy Far Cry 6 to już szczególnie nie wyobrażam sobie  grać równocześnie, gdzie Valhalle ukończyłem na siłę i już się doczekać nie mogłem aż skończę, a FC6 odinstalowałem po 6 godzinach. Takie RDR2, czy Wiedźmin 3 to się z wypiekami na twarzy grało ;)

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maras2574 Oczywiście to były ostatnie moje gry które ogrywałem ile mogłem i tak to było 1-2h dziennie, tylko Ja wtedy przesadziłem z valhala, nawet teraz w soulsy🥰)l mam podobną taktykę, ale na to wpływu za bardzo nie mam

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja skończyłem wczoraj, nie będę się za bardzo rozwodził nad szczegółami, ale remake petarda - i mówię to jako były psychofan Silent Hilla 2 xD Jedyna lokacja, która mi za bardzo nie siadła, to więzienie - ale ona nie podobała mi się też w oryginale, nawalili tam zbyt dużo przeciwników i ogólnie była taka trochę meh, choć nadal lepsza niż w oryginale (co nie było ciężkie do zrobienia). Jeszcze krótki fragment między szpitalem, a muzeum historii nie był zbyt fajny - ot, biegniesz na pałę przed siebie (bo jest tysiąc przeciwników na ulicach) w egipskich ciemnościach, aż w końcu trafisz tam gdzie trzeba. Cała reszta gry to mistrzostwo - zachowali klimat, jednocześnie wprowadzając mnóstwo zmian, szczególnie pod kątem walk z bossami - teraz faktycznie są one fajnie przemyślanymi walkami z bossami, a nie tylko bieganiem z jednego kąta do drugiego i strzelaniem poza ekran w coś, co sobie James sam celował. Lokacje/zagadki również bardzo mocno pozmieniane, z opcjonalnymi do znalezienia wspominkami motywów z oryginału, miałem wrażenie, że tutaj zagadki i lokacje miały więcej sensu niż w oryginale, ale za to znowu czułem się jakby troszku gra prowadziła mnie za rękę - to może jednak wynikać z faktu, że SH2 to był mój pierwszy survival horror i wtedy nie ogarniałem za bardzo, przechodziłem go zresztą 20h, to mówi samo za siebie xD Dzisiaj grałem w multum tego typu gier i nawigacja po takich miejscówkach nie sprawia mi większego problemu.

Ano i survival horror, właśnie - trudno było tak nazywać pierwszego SH2, bo survival tam nie istniał, tutaj na standardzie od połowy gry leciałem na samych oparach amunicji, co prawda itemki lecznicze nadal mogłem liczyć w kontenerach, ale przynajmniej tego ammo nie ma za wiele - a gram raczej dość dobrze i bardzo dokładnie eksplorowałem, także za to też ogromny plus, nie jest to jakaś bardzo wymagająca gra, ale wymaga czegokolwiek - w przeciwieństwie do oryginału.

Fabularnie bardzo fajnie porozwijali niektóre wątki poprzez dodatkową symbolikę (jak to w SH), szczególnie przy walce z pewnym tatuśkiem, no ja przeżywałem to znów prawie jak za pierwszym razem, mimo, że znam tę historię na pamięć, legendarna scena na schodach i sama końcówka - no miałem łzy w oczach, świetnie zagrane, bardzo dobry VA, nie ma tu żadnej krytycznej zmiany, która zmieniałaby historię z oryginału - jeśli ktoś Wam tak mówi, to pewnie nadal nie wyrósł z bycia psychofanem xD

Także tak, miałem obawy, bo w końcu Bloober Team = Średniak Team, ale widać, że jak się dało im budżet + mieli gotową historię i zamysł gry, to dali radę zrobić naprawdę porządną grę, prawie na poziomie remaków Residentów - prawie, bo technicznie (animacje, cut-scenki itd.) RE'sy są nieco lepsze, co nie znaczy, że SH jest zły. Nie liczę problemów z PC'tową wersją, bo grałem na konsoli i tam poza czasami spadkami klatek (standard) - nie było nic wielkiego. Także wielki szacun dla Blooberów i liczę na to, że kolejne ich gry będą właśnie na takim poziomie jak ten remake.

Edytowane przez Przemcio666
  • Thanks 1
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest jakiś bug czy w tej grze tekstury się wczytują z odległości 5m od postaci ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekskluzywny feature dla wersji PC'towej, bardzo często dodawany do wersji PC'towych na premierę, trzeba się śpieszyć, żeby tego doświadczyć, bo możliwe, że kiedyś spatchują - choć nie jest to regułą. PCMR ugułem, na konsolach niestety kolejny raz tylko działająca gra, bez dodatkowej zawartości  : f

Edytowane przez Przemcio666
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ograłeś ją w takiej wersji ? Szacun, ja bym zrobił de-instalację po 5 minutach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem jak kolega gral w Silenta remake ale u niego nie było żadnych takich bugów, chociaż i tak stwierdził że wydajność gry to jedno wielkie :kupa:

Żeby on na 7900XT na 3440x1440 musial włączać upscaling to coś nie teges, bo inaczej potrafi dziwnie spadać plynność, żeby bylo śmieszniej to w miejscach gdzie totalnie nic się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dopiero oposcilem  apartamenty ale zadnych takich kwiatkow nie uswiadczylem.

Moze problem z pamiecia na gpu?

Edytowane przez Sheenek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, pierwszy raz coś takiego widzę. Ja tu czuję coś nakichane w PCach a nie wina gry, jak co chwilę crashuje albo takie kwiatki :P 

Edytowane przez Necronom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, tgolik napisał:

Nabieram coraz większej ochoty na tego Silent Hilla. Da się tę grę przejść w parę wieczorów? Bo mam rozbabranych kilka gier openworldowych (ostatnio świetna Dragons Dogma 2) i nie mogę się na zbyt długo od nich odrywać, żeby nie zapomnieć mechanik. Chętnie ograłbym coś krótszego, liniowego (jak Until Dawn, który zajął mi z 5 wieczorów).

Zagraj nie będziesz żałować, dojrzała fabuła skłaniająca do przemyśleń a i sam gameplay czerpie sporo z The Last of Us Part I Remake oraz Resident Evil 2 Remake. Graficznie też przyjemnie dla oka do tego znakomita muzyka i artstyle. Dobra odskocznia i coś innego od typowych tytułów jakie teraz taśmowo wydają. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam obejrzeć na YT na oficjalnym  kanale Silent hill SILENT HILL 2 | HOW SILENCE TURNS FOG INTO FEAR - Bloober Team Dev Diarie bo Konami zablokowało wrzucanie  poza YT 

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo mam coś nasrane w ustawieniach ? Nie bawiłem się tym. W pomieszczeniach jest OK 

5xB2xTJh.png

hhCm9QNh.png

Edytowane przez maras2574

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nic takiego nie uświadczyłem się dzieje u @maras2574, w sumie to zero błędów ani jakichkolwiek glitchy graficznych do tej pory

Edytowane przez Pavel87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi